SUBOTA ! Dan za svetkovanje obavezan za Hrišćane ?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
ti si sam potvrdio ono sto sam ja govorio, vidis li ti to? ne moslite da sam dosao da pokvarim zakon nego da ISPUNIM znaci on je ispunio sta je trebalo, i tu dolaziomo do onoga nijedna sitnica ili title iz zakona nece nestati dok se sve ne ISPUNI razumes? on je ispunio sta jetrebalo i novo doba je doslo posle njegovog raspeca
znaci po ovome nijedna sitnica ili title iz zakona nece nestati dok se sve ne Ispuni a isus kaze da je dosao da ISPUNI i to je uradio i onda mozemo da ocekujemo promenu, to jasno pise tu i to ne treba da se tumaci

Pogresno tumacis rec ISPUNIM.
ISPUNIM u hristovim recima ne znaci UKINEM, vec to znaci da je on licno u svom zivotu bio poslusan svakoj Bozjoj zapovesti, on je ispunio svaku zapovest, sproveo je u zivot i dao nama primer da i mi ispunjavamo zapoveti - da ih odrzimo.
Zato je mogao reci "JA ODRZAH ZAPOVESTI OCA SVOJEGA"

Ako ISPUNITI znaci UKINUTI ili UCINITI NEVAZECIM, onda je to kontradiktorno Hristovim recima u ovom tekstu, jer on kaze:

"Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši.
Ako ko pokvari jednu od ovih najmanjih zapovesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskom; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskom ( Matej 5. 17 - 19 )

Zakon po Hristovim recima ostaje dokle nebo i zemlja stoji, znaci do kraja istorije sveta, kada se plan spasenja bude konacno okoncao, a to je prilikom njegovog drugog dolaska.
Hristovom smrcu na krstu nije proslo nebo i zemlja, ona su ostala i nakon tog dogadjaja.

Hristove reci "dokle nebo i zemlja stoji" mogu se tumaciti i kao VECNO, jer i nakon Hristovog dolaska nebo i zemlja ce ostati, samo sto ce Bog stvoriti novo nebo i novu zemlju na kojoj ce ziveti spaseni iz svih vekova.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
niko nista tu ne ukida ti pogresno gledas na stvari, sta je isus ukinuo? jer ukinuo boziji dan? pa nije ukinuo gde citas ti ukidanje bozijeg dana? pise li jasno da nece nista biti promenjeno iz zakona sve dok se sve ne ispuni i onda jasno isus kaze da je on dosao da ispuni zakon, i sta ja tu sad treba da tumacim kad lepo i jasno pise?
imam utisak da se hvatas za slamku tu
2 korincanima 5:17 ako je ko u hristu on je novo stvorenje, staro je preminulo, gle novo je doslo
galatima 6:15 jer u isusu niti sta pomaze obrezanje ni neobrezanje, nego nova tvar
1 korincanima 15:22, 45 kao sto u adamu svi umiru u hristu ce svi ziveti 45 tako je pisano, prvi covek adam postade zivo bice, poslednji adam postade zivotvorni duh
efescima 2:10 jer smo njegovo delo stvoreni u isusu hristu....
sad ako pitamo krucijalno pitanje ima li ovde kraja zemlje i neba? pa naravno da ima
sad vi hocete da promovisete subotu ignorisaci ove fraze
sad ako se neko ne slaze ovim jevrejima 7:12 je pogresno i matej 5:17-19 je pogresno ili isus je upravu u jovanu 19 kad kaze da je njgov posao zavrsen, posao spaseja
pogledaj isto luku 16:16 gde jasno kaze da su zakon i proroci trajali do jovana krstitelja
samo da kazem da se u delima 15 odnosi na obrezane kao zavet u postanje 17:11-13 exodus 30:8 exodus 29:9
tak oda su svi ti takozvani vecni zaveti ukinuti na krstu, ako se oni zovu vecni to ne znaci da nihovoj svrhi nece doci kraj sto imamo dokaz kad isus kaze nece se promeniti dok se ne bude ispunjeno
obrzivanje je za sve avramove generacije ali i ako smo deo tog naroda, obrazivanje nije neophodno za hriscane to isto vazi i za subotu
mi po ovome mozemo preuzeti sve kriterijume za donosenje zakona i to mozemo da dokazemo da su u nz ispunjeni svi ovi kriterijumi kao i da se zakom malo promenio
i sve to lepo pise tamo u bibliji ako malo procackas ima to sve

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Amin, nije ukinuto, i mi smo duzni da ispunimo svaku zapovest i da je sprovedemo u licni zivot, da izgradimo karakter po nacelima Bozje pravde.

Tvoj problem je u kontradiktornosti tvojih izjava, prvo kazes da nije nista ukinuto, a potom osudjujes Adventiste za drzanje subote.
Ako nista nije ukinuto onda je logicno da moramo postovati svaku zapovest pa i subotu.
Oseca se kruta filozofija u tvojim tvrdnjama, tako da ces ipak morati da to poboljsas, i da budes razumljiviji.

Meni nije problem, za mene je pismo kristalno jasno, i u njoj je sve detaljno objasnjeno, samo smo mi skloni da to obucemo u ruho sopstenih tumacenja.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
ja ako sam se nekad izrazio sa ukinuto nisam mislio da je ukinut boziji dan mozda sam se ja izrazio pogresno, nego sam misli oda je ukinuta subota kao boziji dan i da se ona odnosi na jevreje gde jasno pise
ne osudjujem ja sto vi drzite subotu, nego necu da pricate da svako ko ne drzi subotu a drzi nedelju krsi 4 zapovest, to je nemoguce na osnovu loma cinjenica iz nz

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246

"Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši.
Ako ko pokvari jednu od ovih najmanjih zapovesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskom; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskom ( Matej 5. 17 - 19 )

Zakon po Hristovim recima ostaje dokle nebo i zemlja stoji, znaci do kraja istorije sveta, kada se plan spasenja bude konacno okoncao, a to je prilikom njegovog drugog dolaska.
Hristovom smrcu na krstu nije proslo nebo i zemlja, ona su ostala i nakon tog dogadjaja.

Hristove reci "dokle nebo i zemlja stoji" mogu se tumaciti i kao VECNO, jer i nakon Hristovog dolaska nebo i zemlja ce ostati, samo sto ce Bog stvoriti novo nebo i novu zemlju na kojoj ce ziveti spaseni iz svih vekova.

Pošto ne mogu da gledam ovo što pišeš a da ne odgovorim, sagledaj ovo što pišem. Toliko vremena proučavaš bibliju a Infamous111 bolje razume od tebe mada je relativno skoro počeo da se bavi pitanjima biblije. Dolazim do zaključka da ima ljidi koji mogu proučavati celog života i da ništa ne nauče i još iskrive poruke pisma i naprave zbrku ( Vavilon ).
Sad razmotri šta znači da zakon neće biti promenjen dok se ne ispuni. Ja bih dodao reč dok ne sazri. I šta znači da ostaje doveka ili večno. Jedno pitanje za one koji govore da zakon ili deset božijih zapovesti ostaje večno.
Kako može da se primenjuje sedma Božija zapovest Ne čini preljubu u svu večnost kad je Isus rekao da se u Božijem carstvu neće ni ženiti ni udavati ? Znači dolazi do promene u budućnosti kad ova zapovest postaje beskorisna. Matej 22.30. Jer o vaskrseniju niti će se ženiti ni udavati; nego su kao anđeli Božiji na nebu. Kako je moguće prekršiti Božiju zapovest ne učini preljubu u takvom uređenju. Drugo pitanje da li reč doveka ima značenje da se ništa ne menja u sva vremena ili se ne menja dok ne dođe do ispunjenja. Problem bi bio kad bi se promenio zakon na način recimo sa ne čini preljubu u čini preljubu. To bi bilo kršenje zakona. Ali ako brak nekad bude ukinut onda je došlo do ispunjenja i zapovest ne čini preljubu ostala je kao takva do u svu večnost s tim što od tada neće imati nikakvu funkciju.
Drugo što primećujem je da ne pravite razliku između zapovesti koje je dao Mojsije i Isusovih zapovesti jer starozavetni zakom je „mehanički“ a Isusov zakon je „ emotivni „ što znači zapovest ne ukradi ili ne čini preljubu ili ne ubij više se ne poštuje zbog mehaničke zapovesti već zbog ljubavi prema bližnjem.
Tako ste ostali sa subotom u starom zavetu ne znajući da kršite baš taj isti zakon koji je govorio o ispunjenju i promeni dolaskom Hrista. Jer subota je takođe bila mehanički odrađivana ceremonijalno ali u budućnosti jedan dan u sedmici nije određen za to nego za spomen na sedmi dan koji se nikad ne sme zaboraviti. Znam da vam ovo neće biti dovoljno pogotovu Laodikeji. Pošto se bavim pčelarstvom i imam nameru da izađem iz grada u planinu u priridu ako kojim sličajem budem imao magarca daću mu ime Laodikeja.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
ja ako sam se nekad izrazio sa ukinuto nisam mislio da je ukinut boziji dan mozda sam se ja izrazio pogresno, nego sam misli oda je ukinuta subota kao boziji dan i da se ona odnosi na jevreje gde jasno pise
ne osudjujem ja sto vi drzite subotu, nego necu da pricate da svako ko ne drzi subotu a drzi nedelju krsi 4 zapovest, to je nemoguce na osnovu loma cinjenica iz nz

Ovo nije biblijska nauka.
Bog je dao svoj zakon kao univerzalna pravila namenjena celom čovečanstvu, jer grehu nisu podložni samo Jevreji već ceo svet.
Bog jeste dao zakon u pisanom obliku preko izabranog Jevrejskog naroda, ali je taj narod imao misiju datu od Boga da istinu o Bogu prenese svim okolnim narodima.
Zato se Bog u pogledu Subote obraća i tuđinima - paganima:

"Овако вели Господ: Пазите на суд, и творите правду, јер ће скоро доћи спасење моје, и правда ће се моја објавити.
Благо човеку који тако чини, и сину човечјем који се држи тога чувајући суботу да се не оскврни, чувајући руку своју да не учини зло.

И нека не говори туђин који пристане уз Господа: Господ ме је одлучио од свог народа; и нека не говори ушкопљеник: Гле, ја сам суво дрво.
Јер овако вели Господ за ушкопљенике: Који држе суботе моје и избирају шта је мени угодно, и држе завет мој,
Њима ћу дати у дому свом и међу зидовима својим место и име боље него синова и кћери, име вечно даћу свакоме од њих, које се неће затрти.
А туђине који пристану уз Господа да Му служе и да љубе име Господње, да Му буду слуге, који год држе суботу да је не оскврне и држе завет мој,
Њих ћу довести на свету гору своју и развеселићу их у дому свом молитвеном; жртве њихове паљенице и друге жртве биће угодне на олтару мом, јер ће се дом мој звати дом молитве свим народима" ( Isaija 56. 1 - 7 )

Pošto Izrailj nije ispunio ulogu koju mu je Bog namenio, Bog je obećao da će u novozavetnom periodu sklopiti nov zavet sa celim svetom:

"Evo, idu dani, govori Gospod, kad ću učiniti s domom Izrailjevim i s domom Judinim nov zavet.
Ne kao onaj zavet, koji učinih s ocima njihovim, kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje misirske, jer onaj zavet moj oni pokvariše, a ja im bijah muž, govori Gospod.
Nego ovo je zavet što ću učiniti s domom Izrailjevim posle ovih dana, govori Gospod: metnuću zavet svoj u njih, i na srcu njihovom napisaću ga, i biću im Bog i oni će mi biti narod.

I neće više učiti prijatelj prijatelja ni brat brata govoreći: Poznajte Gospoda; jer će me znati svi od malog do velikog, govori Gospod; jer ću im oprostiti bezakonja njihova, i greha njihovih neću više pominjati" ( Jeremija 31 poglavlje ).

"A svedoči nam i Duh Sveti; jer kao što je napred kazano:
Ovo je zavet koji ću načiniti s njima posle onih dana, govori Gospod: Daću zakone svoje u srca njihova, i u mislima njihovim napisaću ih;

I greha njihovih i bezakonja njihovih neću više spominjati. ( Jevrejima 10 poglavlje ).

Zakon i Subota su dakle dati celom svetu, i oni su večni i nepromenjivi i predstavljaju uslov spasenja za sve ljude u svim vremenima.

U bibliji nigde ne možemo pronaći dokaz da su Hristos i apostoli ukinuli zakon ili Subotu i na njeno mesto postavili neki drugi dan.

Odgovor za Peku:

Zakon je večan i univerzalan, i on je dat za sva stvorena bića u beskrajnom kosmosu, čak i za anđele, sve što je Bog stvorio poštuje večni Božji zakon, i ljubav kao načelo prožima sve stvorene svetove.
Zakon u obliku koji je dat ljudima na zemlji nakon pada u greh je prilagođen novim uslovima u kojima se čovek našao usled pada u greh, ali zakon je večan, i on određuje odnose među svim stvorenjima beskrajnog svemira.

Kada neko nekoga osudi za nepoznavanje pisma, on se u tom slučaju sam mora zapitati da li je on taj koji ne poznaje njegovu suštinu i kontekst.
Govorim uopšteno ne upirući prst u nikoga, već upućujući na to da moramo proučavati pismo u celini da bi smo spoznali istinu, jednolično sagledavanje pisma iz našeg ličnog ugla ne donosi neke velike rezultate.

Pozdrav i svako dobro.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Dobro, gledaj sad ovako. Ovde govorimo o suboti. Meni se do sada X puta desilo da zaboravim koji je dan pa moram nekoga da pitam ili da pogledam na mobilni ili neki drugi način da se podsetim koji je dan, može se reći da je sad stanje redovno. Zašto ovo govorim ?
Razmotri dobro na koji način biblija opisuje sudnji dan, kad će dan biti tama i da ne nabrajam ostale opise. Kad ljudi sad zaborave koji je dan šta misliš da li će u tim danima imati orjentaciju kad je subota ili nedelja ? Kad sve to prođe i završi se šta misliš da li će ljudi znati koji je dan ?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Dobro, gledaj sad ovako. Ovde govorimo o suboti. Meni se do sada X puta desilo da zaboravim koji je dan pa moram nekoga da pitam ili da pogledam na mobilni ili neki drugi način da se podsetim koji je dan, može se reći da je sad stanje redovno. Zašto ovo govorim ?
Razmotri dobro na koji način biblija opisuje sudnji dan, kad će dan biti tama i da ne nabrajam ostale opise. Kad ljudi sad zaborave koji je dan šta misliš da li će u tim danima imati orjentaciju kad je subota ili nedelja ? Kad sve to prođe i završi se šta misliš da li će ljudi znati koji je dan ?

Verni ce do kraja istorije sveta znati koji je dan Subota, i po bibliji i u vecnosti.
Na nebu vreme za coveka nece predstavljati neku odredjenu kategoriju, jer ce zivot biti neprolazan - vecan, ali ce ipak postojati, jer biblija kaze da ce na novoj zemlji "OD SUBOTE DO SUBOTE DOLAZICE SVAKO TELO DA SE POKLONI PREDAMNOM" ( Isaija 66. 23 )

Subota ce na novoj zemlji biti praznik kroz citavu vecnost, u kome ce spaseni slaviti tvorca pred njegovim prestolom.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Znači Noje je nakon potopa znao koji je dan subota. Ljudi će po svaku cenu morati da znaju kad je subota pa makar to bilo i neizvodljivo.Po tvojoj proceni i takvih kao što si ti čovek je stvoren zbog subote. Šta misliš da li taj dan mora da se zove baš " SUBOTA " . Jeli ti poznato da će nakon sudnjeg dana na zemlji biti samo jedan jezik. Da li baš mora da se održi reč " SUBOTA " ili će dani imati drugačije nazive. 1. Moj 1.11. A bijaše na cijeloj zemlji jedan jezik i jednake riječi Da li je neophodno da ne izgubimo orjentaciju u vezi tih 24.h u sedmici ?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Znači Noje je nakon potopa znao koji je dan subota. Ljudi će po svaku cenu morati da znaju kad je subota pa makar to bilo i neizvodljivo.Po tvojoj proceni i takvih kao što si ti čovek je stvoren zbog subote. Šta misliš da li taj dan mora da se zove baš " SUBOTA " . Jeli ti poznato da će nakon sudnjeg dana na zemlji biti samo jedan jezik. Da li baš mora da se održi reč " SUBOTA " ili će dani imati drugačije nazive. 1. Moj 1.11. A bijaše na cijeloj zemlji jedan jezik i jednake riječi Da li je neophodno da ne izgubimo orjentaciju u vezi tih 24.h u sedmici ?

Naravno da je Noje znao koji je dan subota, znao je i koga dana je usao u kovceg, i koliko dana je bio u kovcegu, i koje godine i kog dana je iz njega izasao.

"И стаде вода опадати на земљи, и једнако опадаше послије сто и педесет дана;

Те се устави ковчег седмога мјесеца дана седамнаестога на планини Арарату.

И вода опадаше све већма до десетога мјесеца; и првога дана десетога мјесеца показаше се врхови од брда.
А послије четрдесет дана отвори Ноје прозор на ковчегу, који бјеше начинио;
И испусти гаврана, који једнако одлијеташе и долијеташе докле не пресахну вода на земљи.

Па пусти и голубицу да би видио је ли опала вода са земље.

А голубица не нашавши гдје би стала ногом својом врати се к њему у ковчег, јер још бјеше вода по свој земљи; и Ноје пруживши руку ухвати је и узе к себи у ковчег.
И почека још седам дана, па опет испусти голубицу из ковчега.

И пред вече врати се к њему голубица, и гле, у кљуну јој лист маслинов, који бјеше откинула; тако позна Ноје да је опала вода са земље.
Али почека још седам дана, па опет испусти голубицу, а она му се више не врати.

Шест стотина прве године вијека Нојева први дан првога мјесеца усахну вода на земљи; и Ноје откри кров на ковчегу, и угледа земљу суху.
А другога мјесеца двадесет седмога дана бјеше сва земља суха" ( 1 Mojsijeva 8. 3 - 14 )

Subota je stvorena coveka radi da ga podseca da je Bog njegov tvorac kao i svega stvorenog, i da mu bude na blagoslov.
Mora da se zove Subota, jer Bog je pocinuo u taj dan nakon stvaranja, a ne u neki drugi dan.

Jezicke barijere ne predstavljaju prepreku za postovanje Subote.

Natrag