SUBOTA ! Dan za svetkovanje obavezan za Hrišćane ?

Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
Brate dali vidis sta rade?dugo se borimo za istinu sa njima ali bez uspeha,jer oni ne zele da slusaju istinu.

Ni jednom do sada nisu hteli da zajedno komentarisemo 5 Mojsijevu 5,Jezikelja 20!znas li zasto?zato sto je tamo istina kome,zasto,zbog cega je dana subota-sabat,ja nisam protivnik subote ko je u zakonu neka i treba da je postuje,ali ko je pod blagodati njemu su svi dani jednaki tj svetkovni.Oni to nerazumeju jer im je EGW rekla da svetkuju subotu a ne nedelju kada su apostoli obavljalli pricest,zapitaj se zasto?

Pozdrav.

Faky,
zasto pricas gluposti?
Nama je Bog licno rekao u 2. Mojsiejvaoj 20,8-11, da je Suboita sedmi dan, dan gospodnji i da je je treba praznovati.
Nismo mi u zakonu, nego samo postujemo Boga pa i Njegov zakon. I mi se spasavamo blagodacu a ne svojim delima.
A posto ti milsis da nisi u zakonu, je si li onda bezakonik?

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
A gde u Bibliji pise da subota nije dan Gospodnji nego da je to nedelja postala?
Cekamo na odgovor.

odgovori su ti iznad u mojim postovima a ima ih i u postovima drugih pa ti trazi ja da trazim i da kopiram jedno isto pet puta stvarno necu, niti zelim da se pravdam nekom ovde

i samo jos nesto da kazem: ne zove se dzabe novi zavet novi zavet, znas to ima zasto se tako zove

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
572
Faky,
zasto pricas gluposti?
Nama je Bog licno rekao u 2. Mojsiejvaoj 20,8-11, da je Suboita sedmi dan, dan gospodnji i da je je treba praznovati.
Nismo mi u zakonu, nego samo postujemo Boga pa i Njegov zakon. I mi se spasavamo blagodacu a ne svojim delima.
A posto ti milsis da nisi u zakonu, je si li onda bezakonik?

Ne vama!!! a jevrejima!!! pismen si toliko da vidis sta tamo pise,ajmo 5 Mojsija 5,Jezikelja 20!!
Pa da vidimo ko prica gluposti a infamous da bude svedok sta tamo pise nista vise se ne trazi od njega.

Pazi sad ovo pise MIka:Nismo mi u zakonu, nego samo postujemo Boga pa i Njegov zakon. I mi se spasavamo blagodacu a ne svojim delima.Dali si ti svestan sta pises?ili si popio neku?

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Fariseji su ogradili Subotu mnostvom pravila koja su sami izmislili, naprimer nisu smeli da predju odredjeni broj koraka, ili da jedu jaje koje bi kokoska snela u subotu, itd.
Naravno, nosenje odra u Subotu nije bio greh, posebno iz razloga koji sam pomenuo, da je taj odar bio vlasnistvo isceljenog, i on ga je logicno morao poneti kuci da ga tamo ostavi.

U tom slučaju trebala bi jedna dodatna knjiga sa detaljnim opisima šta sme a šta ne sme da se radi u subotu jer ne postoji jasna razlika između dozvoljenog i ne dozvoljenog rada na taj dan. Nošenje bilo čega u subotu je bilo zabranjeno pa i kreveta. Izlečeni sigurno ne bi to nosio da mu Isus nije rekao. Još jedna stvar. da je subota toliko bitna koliko je vi predstavljata stih koji govori Isus izlečenom izgledao bi odprilike ovako : Izlečen si , idi , ali za svoj odar dođi sutra jer je danas subota.
Vraćate se u istoriju tj. unazad bezrazložno. Gubite iz vida da biblija obuhvata period celog sedmog dana od Edena do kraja pa vas zbunjuju neka pravila koja je pregazila prošlost i ne samo to nego zbunjujete i druge.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ako prihvatimo da je subota ukinuta u novom zavetu, onda moramo Isusa i apostole nazvati lazovima, ili svesno preci preko nekih izjava koje su oni davali.

Hajde da pogledamo.

Naprimer u prvom tekstu koji bih spomenuo, apostol Pavle govoreci o deset zapovesti kaze sledece:

Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je za sve,
Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik zakona.
Tako govorite i tako tvorite kao oni koji će zakonom slobode biti suđeni;
( Jakovljeva poslanica 2. 9-11 ).

Zasto bi apostol Pavle izgovorio ovako nesto a sa druge strane sam bio svestan da je jedna zapovest ukinuta?

Naprimer postoji jedan drugi tekst u poslednjem poglavlju zadnjem stihu knjige propovednika koji takodje govori o zakonu kao merilu pomocu koga ce Bog suditi ljudima na kraju istorije sveta, a glasi "BOGA SE BOJ I ZAPOVESTI NJEGOVE DRZI, JER JE TO SVE COVEKU, JER CE SVAKO DELO BOG IZNETI NA SUD, I SVAKU TAJNU BILA DOBRA ILI ZLA"

Kako ce suditi zakonom kada je on ukinut?

U sledecem tekstu Isus upucuje jednog mladica da je uslov za dobijanje zivota vecnog drzanje zapovesti

I zapita ga jedan knez govoreći: učitelju blagi! šta da učinim da naslijedim život vječni?
A Isus reče mu: što me zoveš blagijem? niko nije blag osim jednoga Boga.
Zapovijesti znaš: ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svjedoči lažno; poštuj oca i mater svoju.
A on reče: sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje.
A kad to ču Isus reče mu: još ti jedno nedostaje: prodaj sve što imaš i razdaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; i hajde za mnom.
A kad on ču to postade žalostan, jer bješe vrlo bogat.
A kad ga vidje Isus gdje postade žalostan, reče: kako je teško ući u carstvo Božije onima koji imaju bogatstvo!
Lakše je kamili proći kroz iglene uši negoli bogatome ući u carstvo Božije.
A oni koji slušahu rekoše: ko se dakle može spasti?
A on reče: što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće.
( Jevandjelje po Mateju 19. 16-26 ).

Sledece, zasto bi Isus izrekao sledece ako bi to porekao i ukinuo jednu zapovest iz zakona?

Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nijesam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne
izvrši.
Ako ko pokvari jednu od ovijeh najmanjijeh zapovijesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskome; a
ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskome.
( Jevandjelje po Mateju 5. 17-19 ).

Ili sledece?

Jer svjedočim svakome koji čuje riječi proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla
napisana u knjizi ovoj;
I ako ko oduzme od riječi knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov dijel od knjige života, i od grada svetoga, i od
onoga što je napisano u knjizi ovoj.
( Otkrivenje Jovanovo 18-19 ).

I na kraju, zasto ce se i na novoj zemlji nakon Hristovog dolaska postovati subota ako ona vise nema nikakvu vaznost u novom zavetu?

Jer kao što će nova nebesa i nova zemlja, što ću ja načiniti, stajati preda mnom, veli Gospod, tako će stajati sjeme vaše i ime vaše.
I od mladine do mladine, i od subote do subote dolaziće svako tijelo da se pokloni preda mnom, veli Gospod.
I izlaziće i gledaće mrtva tjelesa onijeh ljudi koji se odmetnuše od mene; jer crv njihov neće umrijeti i oganj njihov neće se ugasiti, i biće gad svakom tijelu.
( knjiga proroka Isaije 66. 22-24 )

Molim odgovor

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
laodikeja ja nisam ovde da upirem prst ili da kazem za nekog da je lazov zato sto sam i sam slagao dosta puta u zivotu, mnogo puta sam slagao za dobrobit da ne bi bilo problema ali sam slagao, ako ti (vi) prihvatas (te) nz onda prihvatite da je nedelja boziji dan zato sto to jasno pise tamo, a ne da vi izvrcete tekstove i da tumacite nesto sto ne pise, odgovoricu ti za ovo poslednje jer nemogu stvarno da pise jerdno isto za sve sto si pitao
isaije 66:21-24 da ga uokvirimo
to sto v tvrdite tu je klasicno subotarsko izvrtanje teksta, vi kazete da u tekstu 23 kazete da to kaze da cemo da budemo u carstvu nebeskom drzanjem subote ili samo ako drzimo subotu, ono sto pise u tom tekstu je: da ljudi treba da sluze bogu OD subote DO subote, znaci subota nedelja ponedeljak utorak sreda cetvrtak petak subota, a ne samo da treba da sluze subotom, znaci od jedne date tacke do druge date tacke, a ne samo date tacke, a zasto se spominje subota bogosluzenje, to je zeto sto je nju pisao subotar subotarima, i sasvim je logicno da on koristi reci koje su prilagodjene subotarima kako bi oni bolje razumeli, ali nije uredu da se tvrdi da ovaj tekst kaze da ce samo drzanjem subote moze da se ode u raj ili nebesko kraljevstvo, zato sto to u tekstu ne pise uvopste. kao sto rekoh vi tumacite nesto sto nema u tekstu izvlacite kontekst koje ne postoji
ne mogu da pisem vise boli me glava od utakmice malopre sto je bila

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sve je tako kako sam izneo, a svako nek se moli Bogu da li je to tako.

Sto se tice nedelje, u novom zavetu nema ni jedne zapovesti da je ona postavljena na mesto subote, niti da je treba postovati.
Ako imas suprotne dokaze prilozi ih.

Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
572
Sve je tako kako sam izneo, a svako nek se moli Bogu da li je to tako.

Sto se tice nedelje, u novom zavetu nema ni jedne zapovesti da je ona postavljena na mesto subote, niti da je treba postovati.
Ako imas suprotne dokaze prilozi ih.
Ajde bre ladokeja ispisali smo 300 i nesto stranica na temi adventi,nisi uspeo da dokazes nista,da je subota obavezna u novom zakonu jedino aklo iscepas kolosanima 2!!!

A jasno se govori sta se radi u nedelju ujutro(Pricescujese-lome se hlebovi kao sto su radili apostoli)
A ti nezelis pricest pa ti zato i nije stalo do nedeljnog lomljenja hleba,jer ko to ne radi nema zivota u Hristu,postuj ti subotu ko ti brani,
ako vise verujes jednoj E.G.W nego pavlu i ostalim apostolima.
Apostoli su bibli svi jevreji i oni su morali da postuju sabat jer su bili u zakonu,ali ne i pagani jer su pagani i ostali svet sada pod blagodati.A takodje i jevreji!!!

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
apostoli i židovi u ono vrijeme su bili kršćani
svi sljedbenici Kristovi su kršćani
i kao takvi prihvačaju Božji Zakon i drže subotu
čovjek nemože biti kršćanin a ne poštivati Božji Zakon
upravo radi toga jer je Božji Zakon dogma kršćanske religije
subota je bila u ruševinama, zaboravljena kroz dugački period vremena,
ali upravo u posljednje vrijeme prorečena je reforma moralna, koja če pozivati ljude na svetkovanje subote i pozivati ljude na poštivanje
Božjeg Zakona 10.zapovijedi
o tome je već bilo govora
ljudi nemojte se zavaravati da ste u nekoj milosti, blagodati i da vam netreba poštivati subotu danas
subota je vejčna uredba 4.Božja Zapovijed i nju je nemoguče ukinuti

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Jer kao što će nova nebesa i nova zemlja, što ću ja načiniti, stajati preda mnom, veli Gospod, tako će stajati sjeme vaše i ime vaše.
I od mladine do mladine, i od subote do subote dolaziće svako tijelo da se pokloni preda mnom, veli Gospod.
I izlaziće i gledaće mrtva tjelesa onijeh ljudi koji se odmetnuše od mene; jer crv njihov neće umrijeti i oganj njihov neće se ugasiti, i biće gad svakom tijelu.
( knjiga proroka Isaije 66. 22-24 )

Molim odgovor

Vama to nije lako dokazati jer nema ništa loše u tome što vi svetkujete subotu . Loše je što govorite nekim ljudima koji su nedelju posvetili kao praznik Bogu da će zbog toga biti uništeni. Problem je što je za vas subota sedmi dan u nedelji a za njih je nedelja sedmi dan. Bitno je da je jedan dan u sedmici posvećen Bogu kao simbol i spomen na sedmi dan koji ne sme nikad biti zaboravljen , sedmi dan u kojem smo mi rođeni. Ovo kroz šta prolaze naše generacije ne sme nikad biti zaboravljeno. Recimo imaju emisije o drugom svetskom ratu i dan danas i to veoma često koje služe kao upozorenje na period istorije kada je nacizam napravio strašna zlodela. Na sličan način ljudi će kroz celu večnost morati da se podsećaju sedmog dana tj. ovog perioda u kom se mi nalazimo. Jedan dan u sedmici će biti posvećen kao spomen na to razdoblje i tako će ostati u svu večnost. Smatram da je podpuno ne bitno da li će taj dan biti obeležen recimo sad ili nakon 24. h. tj. sutradan. Bitno je da se jedan dan u sedmici posveti Bogu i da tako ostane u svu večnost. Pošto sad u našem vremenu ne možemo postići saglasnost koji će to biti dan ipak će morati da sačeka vreme kad bude moguće da se usaglasimo.

Natrag