Pitanje za subotare : Zašto je Isus isceljenom bolesniku rekao da uzme svoj odar ( nosila ) i da ih nosi kroz grad u subotu. Nošenje odra u subotu nije ništa povezano sa dobrim delom da bi zbog toga bilo opravdano. Ali time je očigledno hteo nešta da kaže. Upravo to je isprovociralo fariseje koji su napali izlečenog : Zašto nosiš to u subotu ? On im je rekao da ga je Isus nagovorio. Zašto ? Kasnije su pitali Isusa zašto je to uradio i šta im je odgovoio na to ? Jovan 5.17.Isus im odgovori: "Otac moj sve do sada radi pa i ja radim."
Pitanje : Ako ne valja raditi u subotu zašto je Isus nagovorio izlečenog da uzme svoj krevet i da ga nosi kroz naselje u subotu na očigled svih ?
Ovo je zapisano u Jovan 5. 5.17.
Kao prvo, isceljeni je lezao na tom odru ili nosilima jer je bio nepokretan, i taj odar je bio njegovo vlasnistvo.
Drugo, taj cin nosenja sopstvenog odra sa koga je ustao nakon isceljenja nije bio greh niti je predstavljao krsenje Subote.
Trece, krsenje subote po Bozjem zakonu predstavlja bilo kakav fizicki ili bilo koji drugi posao koji bi donosio materijalnu ili bilo kakvu drugu korist.
Fariseji su ogradili Subotu mnostvom pravila koja su sami izmislili, naprimer nisu smeli da predju odredjeni broj koraka, ili da jedu jaje koje bi kokoska snela u subotu, itd.
Naravno, nosenje odra u Subotu nije bio greh, posebno iz razloga koji sam pomenuo, da je taj odar bio vlasnistvo isceljenog, i on ga je logicno morao poneti kuci da ga tamo ostavi.
Moguce da je sus je namerno rekao isceljenom da ponese odar, jer je znao da ce Fariseji osuditi taj cin, i da bi prozreo njihovo licemerstvo, ali ne mora da bude slucaj da je to bila Isusova namera, vec je Isus jednostavno rekao uzetom da ustane sa odra i da ga odnese kuci jer mu od tog trenutka on vise nece trebati.
Naravno, Bog Otac radi svaki dan, cini da reke teku svojim tokom, da cvece cveta, odrzava svetove u kosmosu, itd, pa i Isus kao onaj koji je dosao od Oca koji je sam tvorac moze ciniti sto hoce, ali i pored toga on nije krsio Subotu, vec su Fariseji to tako predstavljali pogresno tumaceci zakon i sta se sme a sta ne sme Subotom ciniti.
Postoji jedan primer koji pokazuje svo licemerstvo kojim su Fariseji ogradili Jevrejsko drustvo onoga vremena.
Dva Jevrejina se susrecu u sinagogi u subotu i prvi kaze drugom `DA NIJE SUBOTA JA BIH TE PITAO DA LI BI MI PRODAO SVOJU KAMILU.
Drugi na to odgovara `DA NIJE SUBOTA JA BI TI ODGOVORIO DA BIH TI JE PRODAO.
Posao je sklopljen a zakon naizgled nije prekrsen.
Isus se borio protiv ovakvog stava i ukazivao na duh zakona i njegovu sustinu.