SUBOTA ! Dan za svetkovanje obavezan za Hrišćane ?

Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
572
Nigde Bog ne daje jasno,pismeno drugim narodima da treba da svetkuju subotu osim jevreja.

ajde razmisli zašto im je objavio četvrtu zapovijed koja počinju riječima SJETI se
vidim nisi još shvatio
no dobro, idemo dalje
židovi su bili odabrani narod i imali su dužnost i druge ljude uputiti na savršenstvo i obavezu poštivanja Božjeg Zakona 10.zapovijedi, dakle trebali su biti sol zemlje i svjetlo svijeta
primili su Božji Zakon i o tome su trebali sve narode obavjestiti, također su trebali govoriti svima da dolazi Mesija koji je spas svih ljudi, svim narodima a ne samo Židovima

kršćani su duhovni izrael i za njih je Božji Zakon 10.zapovijedi svet, i ne samo za njih nego i za sve ljude svijeta
jer ne postoji bolji, savršeniji Zakon
Božji Zakon 10.zapovijedi je Zakon Života
poštivajuči taj Zakon, čovjek gradi Kristov karakter i samo takav može ući u nebo

zapitaj se zašto su apostoli išli propovjedati u cijeli svijet
zašto je Isus rekao: idite i učinite cijeli svijet mojim učenicima, propovijedajte Evanđelje

apostoli i rana kršćanska crkva su držali Božji zakon i subotu, s vremenom je Božji zakon bio u ruševinama , bio je nepoznat i nedostupan ljudima, sakriven ali 1833. adventistima Bog skreće pažnju o potrebi poštivanja Božjeg Zakona i držanja subote
prorečena je i reforma, obnova pred sam dolazak Spasitelja
čitaj pažljivije Sveto Pismo, proučavaj uz molitvu i shvatičeš
Ti se brate zapitaj Kome su sta propovedali,jevrejima jevrejske zakone tore-dekaloga jer su oni vec bili pod zakonom dekaloga!Hrist nas brate oslobadja zakona i stavlja nas pod (BLAGODAT)JER NIKO NIJE MOGAO DQA ISPUNI ZAKON DO ON SAM.
jER NI OCI NJIHOVI NE MOGASE O CEMU PAVLE I GOVORI,PAVLE JE BIO JASAN PO TOM PITANJU U RAZGOVORU S JEVREJIMA,APOSTOLIMA.

U ponovljenom zakonu lepo piše da je zakon-dekalog dat Izrailju kao SAVEZ sa istima.
Zašto se svi narodi nisu obrezivali do samo Avraamovi potomci?
Kako sad imamo avraamovu veru a ne obrezujemo se ali imamo i Mojsijev zakon a nemamo subotu kao znak tog saveza?
Ko ima jedan znak saveza treba i drugi da ima ili oba da nema?
Ko ima oba predhodna znaka saveza a NEMA treći a to je Duha svetog i obred tajne večere da li ga ona 2 znaka spasavaju?

Ako neko ima SAMO Hrista bez obrezanja tela i subote može li samo Hristovim savezom biti spasen?

Ko ima uši neka čuje:
Bog je činio više saveza i zadnji učini sa SVIMA koji veruju u Mesiju u tom telu i krvi da bi mi živeli kroz tu žrtvu ako je tako onda je to jevanđelje a ako nije onda apostoli nisu nosili jevanđelje već samo treći savez bez ona 2 i mi smo izgubljeni jer nemamo sve te znakove saveza...

Subota je NAMENSKI data Izrailju i obrazloženo je zašto...
Pagani NISU dobili u Hristovom savezu obavezu ostalih saveza to apostoli oko 50 god. u jerusalemu govore da se ne nameće ništa paganima jer ih takve po veri Duh prima pa što im tad Jevreji tražiše telesne znake kao neki danas ne videći da nije po telu spasenje do po Duhu i milosti kroz VERU.

Kad nabraja i govori ko sagreši u jednoj kriv je za sve a zar nije zapovest LJUBI velika...ako jeste zašto sudite drugima jer ljubav to ne čini???
Vraćate se opet starim stihijama pod ropstvo oko za oko jer milost zaboravljate...ja odmaram subotom i NIKOM ne namećem moj izbor jer ko razlikuje neka a ko ne nemora.
Ponišljaće čovek bezakonja da promeni dane i neće ih paganima menjati kad ih nisu ni dobili zavetom već onima gde će sesti.

Zar mislite da je Jelena Bela mudrija od Božjih proroka i da je subota pečat za život...NIJE! ni blizu toga čitajte i vidite gde Duh silazi na ljude koji ne odmaraju subotom..šta biva...ČUDO za Jevreje ali i danas za one koji istu grešku čine misleći da Duh gleda na dan a ne na ŽRTVU kojom smo opravdani...eh, braćo moja draga ako Bogu ne može neko verovati onda i ono što piše u Bibliji ne pomaže niti što Sardy,Adrian,Gera i moja malenkost rekosmo neće koristiti.

I za kraj ovi lepi originalni stihovi iz poslanice kolosanima:

8
βλεπετε μη τις υμας εσται ο συλαγωγων δια της φιλοσοφιας και κενης απατης κατα την παραδοσιν των ανθρωπων κατα τα στοιχεια του κοσμου και ου κατα χριστον

Браћо! чувајте се да вас ко не зароби филозофијом и празном пријеваром, по казивању човјечијему, по науци свијета, а не по Христу.

9
οτι εν αυτω κατοικει παν το πληρωμα της θεοτητος σωματικως

Јер у њему живи свака пунина Божанства тјелесно.

10
και εστε εν αυτω πεπληρωμενοι ος εστιν η κεφαλη πασης αρχης και εξουσιας

И да будете испуњени у њему који је глава свакоме поглаварству и власти;

11
εν ω και περιετμηθητε περιτομη αχειροποιητω εν τη απεκδυσει του σωματος των αμαρτιων της σαρκος εν τη περιτομη του χριστου

У коме и обрезани бисте обрезањем нерукотворенијем, одбацивши тијело гријеха меснијех обрезањем Христовијем;

12
συνταφεντες αυτω εν τω βαπτισματι εν ω και συνηγερθητε δια της πιστεως της ενεργειας του θεου του εγειραντος αυτον εκ των νεκρων

Закопавши се с њим крштењем, у којему с њим и устасте вјером силе Бога који га васкрсну из мртвијех.

13
και υμας νεκρους οντας εν τοις παραπτωμασιν και τη ακροβυστια της σαρκος υμων συνεζωοποιησεν υμας συν αυτω χαρισαμενος ημιν παντα τα παραπτωματα

И вас који сте били мртви у гријесима и у необрезању тијела својега, оживљео је с њим, поклонивши нам све гријехе,

14
εξαλειψας το καθ ημων χειρογραφον τοις δογμασιν ο ην υπεναντιον ημιν και αυτο ηρκεν εκ του μεσου προσηλωσας αυτο τω σταυρω

И избрисавши писмо уредбе која бјеше против нас, и то узевши са сриједе прикова га на крсту;

15
απεκδυσαμενος τας αρχας και τας εξουσιας εδειγματισεν εν παρρησια θριαμβευσας αυτους εν αυτω

И свукавши поглаварства и власти изведе их на углед слободно, и побиједи их на њему.

16
μη ουν τις υμας κρινετω εν βρωσει η εν ποσει η εν μερει εορτης η νουμηνιας η σαββατων

Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће, или за какав празник, или за младине, или за суботе;

17
α εστιν σκια των μελλοντων το δε σωμα χριστου

Које је све било сјен од онога што шћаше да дође, и тијело је Христово.

18
μηδεις υμας καταβραβευετω θελων εν ταπεινοφροσυνη και θρησκεια των αγγελων α μη εωρακεν εμβατευων εικη φυσιουμενος υπο του νοος της σαρκος αυτου

Нико да вас не вара по својој вољи изабраном понизношћу и службом анђела, истражујући и што не видје, и узалуд надимајући се умом тијела својега,

19
και ου κρατων την κεφαλην εξ ου παν το σωμα δια των αφων και συνδεσμων επιχορηγουμενον και συμβιβαζομενον αυξει την αυξησιν του θεου

А не држећи се главе, из које је све тијело с помоћу зглавака и свеза састављено, и расте за раст Божиј.

Terajte kako želite ali se zapitajte kako sme Duh sveti ući u one koji jedu svinju i one koji subotom ne odmaraju to kad shvatite jer toga ima i u Bibliji onda će vam se otvoriti a dotle molim za to.

A ovaj stih je jos orginalniji:Heb 4,8: Εἰ γὰρ αὐτοὺς Ἰησοῦς κατέπαυσεν, οὐκ ἂν περὶ ἄλλης ἐλάλει μετὰ ταῦτα ἡμέρας.

Posebno obrati pozornost na rieč ἄλλης.

Jovan 5: 16-18 16και δια τουτο εδιωκον τον ιησουν οι ιουδαιοι και εζητουν αυτον αποκτειναι οτι ταυτα εποιει εν σαββατω

И зато гоњаху Јевреји Исуса, и гледаху да га убију, јер чињаше то у суботу.Isto tako i vi gonite nas!!

17
ο δε ιησους απεκρινατο αυτοις ο πατηρ μου εως αρτι εργαζεται καγω εργαζομαι

А Исус им одговараше: Oтац мој дослије чини, и ја чиним.

18
δια τουτο ουν μαλλον εζητουν αυτον οι ιουδαιοι αποκτειναι οτι ου μονον ελυεν το σαββατον αλλα και πατερα ιδιον ελεγεν τον θεον ισον εαυτον ποιων τω θεω

И зато још више гледаху Јевреји да га убију што не само квараше суботу него и Oцем својијем називаше Бога и грађаше се једнак Богу. Necemo ni mi bolje proci kad dodje vreme.

Pozdrav.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
znaci po tome isus je gresnih? pa nisam ja nista menjao nego isus u nz, ako hocemo bibliski da pricamo, nz ja pun nedelje i suprotnosti za subotu, i sta sad sam ja tu nesto kao izmislio? a imamo 4. zapovest gde se ne spominje subota koja navodno mora da bude boziji dan, ako je u nz promenjeno u nedelju onda ima da bude nedelja i nema sta vi smrtnici i gresnici tu da se bunite nego da postujete ono sto pise u nz

Isus nije kvario subotu niti je krsio, vec su Fariseji to tako predstavljali jer nije postovao njihova tradicionalna shvatanja subote.
Prilozi biblijske dokaze da je subota promenjena u nedelju.

CETVRTA ZAPOVEST -
`Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga. ( 2 knjiga Mojsijeva 20. 8-11 ).

SUBOTA SIBOL STVARANJA POSVECENA OD SAMOG TVORCA KAO DAN POCIVANJA:
`Tako se dovrši nebo i zemlja i sva vojska njihova.
I svrši Bog do sedmoga dana djela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svijeh djela svojih, koja učini;
I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svijeh djela svojih, koja učini; 2.Moj. 16, 22. -
To je postanje neba i zemlje, kad postaše, kad Gospod Bog stvori zemlju i nebo, ( 1 knjiga Mojsijeva 2. 1-4 )

SUBOTA ZNAK PRAVOGA BOGA KOJI POSVECUJE SVOJ NAROD -
`I reče Gospod Mojsiju govoreći:
A ti kaži sinovima Izrailjevijem i reci: ali subote moj čuvajte, jer je znak između mene i vas od koljena do koljena, da znate da sam ja Gospod koji vas posvećujem...
To je znak između mene i sinova Izrailjevih dovijeka; jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, a u sedmi dan počinu i odmori se.
I izgovorivši ovo Mojsiju na gori Sinajskoj, dade mu dvije ploče svjedočanstva, ploče kamene pisane prstom Božijim.
( 2 knjiga Mojsijeva 31. 12-18 ).

SUBOTA DAN SVETOG SABORA - `Još reče Gospod Mojsiju govoreći:
Kaži sinovima Izrailjevim, i reci im: praznici Gospodnji, koje ćete zvati sveti sabori, ovo su praznici moji:
Šest dana radi, a sedmi dan, koji je subota za počivanje, neka bude sveti sabor, ne radite ni jednoga posla; subota je Gospodnja po svijem stanovima vašim. ( 3 knjiga Mojsijeva 23. 1-3 ).

CETVRTA ZAPOVEST SA OBECANJEM BLAGOSLOVA - `Držite subote moje, i svetinju moju poštujte; ja sam Gospod.
Ako uživite po mojim uredbama, i zapovjesti moje uzdržite i uščinite,
Davaću vam dažd na vrijeme, i zemlja će rađati rod svoj, i drveta će u polju rađati rod svoj;
I vršidba će vam stizati berbu vinogradsku, a berba će vinogradska stizati sijanje, i ješćete hljeb svoj do sitosti, i živjećete bez straha u zemlji svojoj.
Jer ću dati mir zemlji, te ćete spavati a neće biti nikoga da vas plaši; učiniću, te će nestati zle zvijeri iz zemlje, i mač neće prolaziti preko vaše zemlje.
Nego ćete tjerati neprijatelje svoje, i padaće pred vama od mača.
Vas će petorica tjerati stotinu, a vas stotina tjeraće deset tisuća, i padaće neprijatelji vaši pred vama od mača.
I obratiću se k vama, i učiniću vam da rastete, i umnožiću vas, i utvrdiću zavjet svoj s vama.
I ješćete žito staro, od mnogo godina, i izasipaćete staro kad dođe novo.
I namjestiću stan svoj među vama, i duša moja neće mrziti na vas
I hodiću među vama, i biću vam Bog, i vi ćete biti moj narod. ( 3 Mojsijeva 26. 2-12 ).

ZAPOVEST O SUBOTI NAMENJENA SVIM NARODIMA AQ NE SAMO JEVREJIMA -
`Ovako veli Gospod: pazite na sud, i tvorite pravdu, jer će skoro doći spasenje moje, i pravda će se moja objaviti.
Blago čovjeku koji tako čini, i sinu čovječijemu koji se drži toga čuvajući subotu da je ne oskvrni, čuvajući ruku svoju da ne učini zla.
I neka ne govori tuđin koji pristane uz Gospoda: Gospod me je odlučio od svoga naroda; i neka ne govori uškopljenik: gle, ja sam suho drvo.
Jer ovako veli Gospod za uškopljenike: koji drže subote moje i izbiraju što je meni ugodno, i drže zavjet moj,
Njima ću dati u domu svom i među zidovima svojim mjesto i ime bolje nego sinova i kćeri, ime vječno daću svakome od njih, koje se neće zatrti.
A tuđine koji pristanu uz Gospoda da mu služe i da ljube ime Gospodnje, da mu budu sluge, koji god drže subotu da je ne oskvrne i drže zavjet moj,
Njih ću dovesti na svetu goru svoju i razveseliću ih u domu svojem molitvenom; žrtve njihove paljenice i druge žrtve biće ugodne na oltaru mom, jer će se dom moj zvati dom molitve svijem narodima. ( knjiga proroka Isaije 56. 1-7 )

SUBOTA NA NOVOJ ZEMLJI NAKON HRISTOVOG DOLAKA-
`Jer kao što će nova nebesa i nova zemlja, što ću ja načiniti, stajati preda mnom, veli Gospod, tako će stajati sjeme vaše i ime vaše.
I od mladine do mladine, i od subote do subote dolaziće svako tijelo da se pokloni preda mnom, veli Gospod.
I izlaziće i gledaće mrtva tjelesa onijeh ljudi koji se odmetnuše od mene; jer crv njihov neće umrijeti i oganj njihov neće se ugasiti, i biće gad svakom tijelu. ( knjiga proroka Isaije 66. 22-24 ).

SUBOTA DAN GOSPODNJI U STAROM ZAVETU -
`Ako odvratiš nogu svoju od subote da ne činiš šta je tebi drago na moj sveti dan, i ako prozoveš subotu milinom, sveti dan Gospodnji slavnim, i budeš ga slavio ne idući svojim putevima i ne čineći šta je tebi drago, ni govoreći reči, Tada ćeš se veseliti u Gospodu, i izvešću te na visine zemaljske, i daću ti da jedeš nasledstvo Jakova oca svog; jer usta Gospodnja rekoše. ( knjiga proroka isaije 58. 13 )

ISUS PO OBICAJU ODLAZI U HRAM U SUBOTU - `I dođe u Nazaret gdje bješe odrastao, i uđe po običaju svome u dan subotni u zbornicu, i ustade da čita.
I daše mu knjigu proroka Isaije, i otvorivši knjigu nađe mjesto gdje bješe napisano:
Duh je Gospodnji na meni; zato me pomaza da javim jevanđelje siromasima; posla me da iscijelim skrušene u srcu; da propovjedim zarobljenima da će se otpustiti, i slijepima da će progledati; da otpustim sužnje;
I da propovijedam prijatnu godinu Gospodnju.
I zatvorivši knjigu dade sluzi, pa sjede: i svi u zbornici gledahu na nj.
I poče im govoriti: danas se izvrši ovo pismo u ušima vašima. ( Jevandjelje po Luki 4. 16-21 ).

PAVLE PO OBICAJU SVOME UDJE U HRAM U SUBOTU -
`Prošavši pak Amfipolj i Apoloniju dođoše u Solun, gdje bješe zbornica Jevrejska.
I Pavle po običaju svome uđe k njima, i tri subote razgovara se s njima iz pisma,
Pokazujući i dokazujući im da je trebalo Hristos da postrada i vaskrse iz mrtvijeh, i da ovaj Isus kojega ja, reče, propovijedam vama, jest Hristos. ( dela apostola 17. 1-3 ).

PAVLE PROPOVEDA U HRAMU U SUBOTU, NEZNABOSCI MOLE PAVLA DA IM PROPOVEDA I U DRUGU SUBOTU -
`A oni otišavši iz Perge dođoše u Antiohiju Pisidijsku, i ušavši u zbornicu u dan subotni sjedoše.
A po čitanju zakona i proroka poslaše starješine zborničke k njima govoreći: ljudi braćo! ako je u vama riječ utjehe za narod, govorite.
A Pavle ustavši i mahnuvši rukom reče: ljudi Izrailjci i koji se Boga bojite! čujte....
A kad izlažahu iz zbornice Jevrejske, moljahu neznabošci da im se ove riječi u drugu subotu govore.
A kad se sabor raziđe, pođoše za Pavlom i za Varnavom mnogi od Jevreja i pobožnijeh došljaka; a oni govoreći im svjetovahu ih da ostanu u blagodati Božijoj.
A u drugu subotu sabra se gotovo sav grad da čuju riječi Božije. ( dela apostolska 13. 14-44 ).

PAVLE RADI SEST DANA A SUBOTOM A ODLAZI U HRAM I PROPOVEDA O HRISTU -
Potom se odluči Pavle od Atine i dođe u Korint,
I nađe jednoga Jevrejina, po imenu Akilu, rodom iz Ponta, koji bješe skoro došao iz Talijanske sa ženom svojom Priskilom (jer bješe zapovjedio Klaudije da svi Jevreji idu iz Rima), i dođe k njima.
I budući da bješe onoga istog zanata, osta kod njih i rađaše, jer bijahu ćilimarskog zanata.
A prepiraše se u zbornicama svake subote, i nadgovaraše Jevreje i Grke. ( dela apostola 18. 1-4 ).

PAVLE SAVETUJE DA UDJEMO U SUBOTNI ODMOR PO PRIMERU GOSPODA KOJI SE ODMARAO U SEDMI DAN, A NE PO PRIMERU NEPOSLUSNOSTI JEVREJA KOJI SU PREKRSILI ZAPOVEST O SUBOTI -
`Da se bojimo dakle da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj njegov, ne odocni koji od vas.
Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena riječ, jer ne vjerovaše oni koji čuše.
Jer mi koji vjerovasmo ulazimo u pokoj, kao što reče: zato se zakleh u gnjevu svojemu da neće ući u pokoj moj, ako su djela i bila gotova od postanja svijeta.
Jer negdje reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od sviju djela svojijeh.
I na ovom mjestu opet: neće ući u pokoj moj.
Budući pak da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najprije javljeno ne uđoše za neposlušanje;
Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se prije kaza: danas ako glas njegov čujete, ne budite drvenastijeh srca.
Jer da je Isus one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio po tom.
Daklem je ostavljeno još počivanje narodu Božijemu.
Jer koji uđe u pokoj njegov, i on počiva od djela svojijeh, kao i Bog od svojijeh.
Jer je živa riječ Božija, i jaka, i oštrija od svakoga mača oštra s obje strane, i prolazi tja do rastavljanja i duše i duha, i zglavaka i mozga, i sudi mislima i pomislima srdačnijem.
I nema tvari nepoznate pred njim, nego je sve golo i otkriveno pred očima onoga kojemu govorimo.
Imajući dakle velikoga poglavara svešteničkoga, koji je prošao nebesa, Isusa sina Božijega, da se držimo priznanja.
Jer nemamo poglavara svešteničkoga koji ne može postradati s našijem slabostima, nego koji je u svačemu iskušan, kao i mi osim grijeha.
Da pristupimo dakle slobodno k prijestolu blagodati, da primimo milost i nađemo blagodat za vrijeme kad nam zatreba pomoć. ( Jevrejima poslanica 4 poglavlje ).

( Napomena: na ovom mestu u Jevrejima poslanici 4 poglavlju, u originalnom Grckom tekstu umesto reci POCIVANJE, stoji izraz SABATISMOS, koji znaci `Subotni odmor - subotnje pocivanje, i u Biblijskoj terminologiji oznacava svetkovanje Subote ).

SUBOTA- DAN GOSPODNJI I U STAROM I U NOVOM ZAVETU ( prorecena obnova subote ) -
`I tvoji će sazidati stare pustoline, i podignućeš temelje koji će stajati od koljena do koljena, i prozvaćeš se: koji sazida razvaline i opravi putove za naselje.
Ako odvratiš nogu svoju od subote da ne činiš što je tebi drago na moj sveti dan, i ako prozoveš subotu milinom, sveti dan Gospodnji slavnijem, i budeš ga slavio ne idući svojim putovima i ne čineći što je tebi drago, ni govoreći riječi,
Tada ćeš se veseliti u Gospodu, i izvešću te na visine zemaljske, i daću ti da jedeš našljedstvo Jakova oca svojega; jer usta Gospodnja rekoše. ( knjiga proroka Isaije 58. 13 )

Bijah u duhu u dan nedjeljni, i čuh za sobom glas veliki kao trube koje govoraše: ja sam alfa i omega, prvi i pošljednji ( Otkrivenje Jovanovo 1. 10 ).

( Napomena: na ovom mestu u Otkrivenju 1. 10 u originalnom Grckom tekstu umesto `DAN NEDELJNI, stoji izraz `DAN GOSPODNJI.
Dan gospodnji i u starom i u novom zavetu pretstavlja Subotu - uporedi knjigu proroka Isaije 58. 13 i Otkrivenje 1. 10 ).

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
572
Isus nije kvario subotu niti je krsio, vec su Fariseji to tako predstavljali jer nije postovao njihova tradicionalna shvatanja subote.
Prilozi biblijske dokaze da je subota promenjena u nedelju.

Pa zato sad vi nastavljate tu tradiciju,jel pise jasno da je kvario subotu?

Jovan 5: 16-18 16και δια τουτο εδιωκον τον ιησουν οι ιουδαιοι και εζητουν αυτον αποκτειναι οτι ταυτα εποιει εν σαββατω

И зато гоњаху Јевреји Исуса, и гледаху да га убију, јер чињаше то у суботу. Jel pise uda cinjase u subotu?znaci da je kvario subotu.

17
ο δε ιησους απεκρινατο αυτοις ο πατηρ μου εως αρτι εργαζεται καγω εργαζομαι

А Исус им одговараше: Oтац мој дослије чини, и ја чиним.jel su ovo Isusove reci?

18
δια τουτο ουν μαλλον εζητουν αυτον οι ιουδαιοι αποκτειναι οτι ου μονον ελυεν το σαββατον αλλα και πατερα ιδιον ελεγεν τον θεον ισον εαυτον ποιων τω θεω

И зато још више гледаху
Јевреји да га убију што не само квараше суботу него и Oцем својијем називаше Бога и грађаше се једнак Богу. Jel pise kvarise. Laodikeja ne izvrci pismo kajaces se zbog toga ili je tebi sve jedno?onda neznam kakva je tvoja cilj u crkvi,propovedi.
Pozdrav.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Prijatelju, u istinitost svega sve verujem me je osvedocio sam Gospod svojim Duhom, a svedocanstvo Bozje je vece od ljudskog, a ti se moli Bogu da te osvedoci da li je ispravno ono sto tvrdis.

Da, pise da je kvario subotu, ali subotu onakvu kakvu su Fariseji stvorili, sa mnostvom pravila i propisa koje su sami izmislili i nametnuli suboti i od nje stvorili teret a ne blagoslov, a ne subotu koju je Bog dao da bude blagoslov ljudima.

Isusove reci Oтац мој дослије чини, и ја чиним. su opravdane, jer Bog odrzava svemir svakoga dana, cini da cvece cveta, da reke teku, itd, i u tom smilu Isus kao Mesija koji od Oca dolazi ima vlast da cini sto hoce, ali i pored toga on nije krsio Subotu, i dao je apsolutni primer poslusnosti, zato je i mogao reci "JA ODRZAH ZAPOVESTI OCA SVOJEGA"

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
572
Prijatelju, u istinitost svega sve verujem me je osvedocio sam Gospod svojim Duhom, a svedocanstvo Bozje je vece od ljudskog, a ti se moli Bogu da te osvedoci da li je ispravno ono sto tvrdis.

Da, pise da je kvario subotu, ali subotu onakvu kakvu su Fariseji stvorili, sa mnostvom pravila i propisa koje su sami izmislili i nametnuli suboti i od nje stvorili teret a ne blagoslov, a ne subotu koju je Bog dao da bude blagoslov ljudima.

Ma stobom je nemoguce tako razgovarati,subota je dan odmora bilo koji dan nedelje-Shabat,tu se mogu sloziti sa tobom ali nikako da je to danasnja sedmica jer jevreji ne udjose u pokoj,a danas posle danog nam NZ-ta mi smo u blagodati.

Lepo naglasavaju stihovi pos.Kolosanima:13
και υμας νεκρους οντας εν τοις παραπτωμασιν και τη ακροβυστια της σαρκος υμων συνεζωοποιησεν υμας συν αυτω χαρισαμενος ημιν παντα τα παραπτωματα

И вас који сте били мртви у гријесима и у необрезању тијела својега, оживљео је с њим, поклонивши нам све гријехе,

14
εξαλειψας το καθ ημων χειρογραφον τοις δογμασιν ο ην υπεναντιον ημιν και αυτο ηρκεν εκ του μεσου προσηλωσας αυτο τω σταυρω

И избрисавши писмо уредбе која бјеше против нас, и то узевши са сриједе прикова га на крсту;

Sta je to Isus izbrisao?sta je to Isus prikovao na krstu?

15
απεκδυσαμενος τας αρχας και τας εξουσιας εδειγματισεν εν παρρησια θριαμβευσας αυτους εν αυτω

И свукавши поглаварства и власти изведе их на углед слободно, и побиједи их на њему.

16
μη ουν τις υμας κρινετω εν βρωσει η εν ποσει η εν μερει εορτης η νουμηνιας η σαββατων

Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће, или за какав празник, или за младине, или за суботе;A to vi adventi radite,pa zar je E.G.W svetija od Pavla?

17
α εστιν σκια των μελλοντων το δε σωμα χριστου

Које је све било сјен од онога што шћаше да дође, и тијело је Христово.

18
μηδεις υμας καταβραβευετω θελων εν ταπεινοφροσυνη και θρησκεια των αγγελων α μη εωρακεν εμβατευων εικη φυσιουμενος υπο του νοος της σαρκος αυτου

Нико да вас не вара по својој вољи изабраном понизношћу и службом анђела, истражујући и што не видје, и узалуд надимајући се умом тијела својега,

Kao sto rekoh ja ne tvrdim a citam.

Pozdrav.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tu se govori o obrednom zakonu koji je bio SEN Hristovog tela ( Grcki - Tipos / Simbol, predslika )
Starozavetne zrtve su bile sen, da vas niko ne osudjuje za jelo i pice - jestive i naljevne zrtve, koje su se prinosile za vreme kakvog praznika, mladina i subota, sto je sve bilo sen onoga sto ce doci a telo je Hristovo.

Zrtve u bile predslika Isusove zrtve na krstu, a ne subota niti bilo koja druga zapovet.

Isus je umro na krstu i obredni zakon je ukinut, jer vise nije potrebno prinositi zrtve, on je postao zrtva, i smrcu je nacinio nov zavet, upisao je zakon u ljudsko srce i dao coveku silu da ga ispunjava a ne da ga krsi.

Ukinut obredni zakon prinosenja zrtava koji je predstavljao SEN Hristove zrttve:

"Jer zakon imajući sen dobara koja će doći, a ne samo obličje stvari, ne može nikada savršiti one koji pristupaju svake godine i prinose one iste žrtve.
Inače bi prestale prinositi se, kad oni koji služe ne bi više imali nikakvu savest za grehe, kad se jednom očiste;
Nego se njima svake godine čini spomen za grehe.
Jer krv junčija i jarčija ne može uzeti grehe.
Zato, ulazeći u svet govori: Žrtava i darova nisi hteo, ali si mi telo pripravio.
Žrtve i prilozi za greh nisu Ti bili ugodni.
Tada rekoh: Evo dođoh, u početku knjige pisano je za mene, da učinim volju Tvoju, Bože.
I više kazavši: Priloga i prinosa i žrtava, i žrtava za grehe nisi hteo, niti su Ti bili ugodni, što se po zakonu prinose;
Tada reče: Evo dođoh da učinim volju Tvoju, Bože.
Ukida prvo da postavi drugo.
Po kojoj smo volji mi osvećeni prinosom tela Isusa Hrista jednom.
I svaki sveštenik stoji svaki dan služeći i jedne žrtve mnogo puta prinoseći koje nikad ne mogu uzeti grehe"
A On prinesavši jedinu žrtvu za grehe
sedi svagda s desne strane Bogu" ( Jevrejima 10 poglavlje )

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538

Isusove reci Oтац мој дослије чини, и ја чиним. su opravdane, jer Bog odrzava svemir svakoga dana, cini da cvece cveta, da reke teku, itd, i u tom smilu Isus kao Mesija koji od Oca dolazi ima vlast da cini sto hoce, ali i pored toga on nije krsio Subotu, i dao je apsolutni primer poslusnosti, zato je i mogao reci "JA ODRZAH ZAPOVESTI OCA SVOJEGA"

ne mozes tako jbg pa nisi ti jedini koga je bog svedocio, sta sad po tome je ispalo da je bog svedocio tebi i tvojim istomisljenicima a da je ne istomisljenicima svedocio sotona u liku isusa? laodikeja ides protiv nz i to svesno znas dobro da je nedelja boziji dan u nz, nego ti citas bibliju na tumacenje adventizma
vi tumacite npr po marku 2:27 subota je nacinjena coveka radi a nie covek subote radi
vi tumacite tu da da je subotai dalje na snazi i da su hriscani duzni da je zadrze i vi tumacite da kad je rekao "subota je nacinjena coveka radi a nie covek subote radi" da subota nije data samo jevrejima ili izraelu nego celom narodu
vi to uzimate citat iz konteksta, kad procitamo celu tu verziju znaci od marka 2:22 pa do 27 vidimo da isus nije govorio o toma da li je ili nije subota samo za jevreje ili za sve ljude
isus je optuzen da je krsio zakone u mnogim mestima u bibliji a za subotu je bio najcesce optuzivan znaci on objasnjava da je suboda nacinjena da sluzi coveku a ne da covek slavi subotu, e sad kad bi vi sklonili to vase tumacenje zadrzavanje subote pada u vodu
kada je isus rekao da je subota je nacinjena coveka radi on prica u kontrastu zakona sa covekom, ono sto je on rekao ja da je zakon napravljen da sluzi coveku a ne covek da je napravljen da cuva zakon, nema nista ni o jevrejima ni o izraelnica, vi citate nesto u nekom kontekstu koji ne postoji u tekstu, sz je veoma jasan tu, subota je nacinjana za izraelce, mi znamo da je to ukinuto na krstu, sz isto jasno govori da je subota data mojsiju a ne pre vremena mojsija, to je isto dokaz da je subota samo data jevrejima, adam noje avram i drugi nikad nisu ni znali za subotu a kamoli cuvali nesto sto ne znaju
stvarno vas ne razumem sto kontrirate nesto sto je veoma jasno

Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
Ja nikada nisam imao ništa protiv adventističkog vernika. Niti ću imati. Ja smatram da je tu velika većina ljudi zavedene. Ali zato imam protiv nauka Adventne Crkve i EGW !

Zasto se ti toliko brines za adventiste da ne budu zaveden? PA NIKO VISE NIJE ZAVEDEN OD TEBE SARRDY!

Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
Nisu oni mene raspametili!tek ce oni da vide samo polako!Gera se nikad ne predaje bar je to poznato,a sto se tice meraka imao sam u vidu merak mi je bio na JS-ke da ih raskrinkam do kraja,da isteram istinu sto cu uciniti isa Adventima,pa makar postirali do kraja mog zivota.Nije iz principa vec radi pravde!sardi pravo kaze da se raskrinkaju adventisti za pametne je dovoljna (5 Mojs 5,Jezikelj 20)i oni vise nema sta da tyraze na temi adventi!ali posto im varanje ide od ruke onih koji bibliju ne poznaju s nama to nece moci.

E moj brate Gero, mi smo odavno isterali istinu na ciustinu sami se ti jos nisi ni osvestipo sta bi.

Samo ti postirauj, mi smo tu, ali nemoj da nas krivite sto ostajete raspameceni.
Sve najbolje

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
koju istinu ste isterali na cistinu? sto se tice subote tu ne da izmisljate nego je to smesno kako to radite i kako svesno idete protiv nz pokusavajuci da uklopite neke stvari kako vama odgovaraju, a one zapravo nemaju veze sa istinom i onim sto pise u nz

Natrag