SUBOTA ! Dan za svetkovanje obavezan za Hrišćane ?

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
Poslije opomene da se ne klanjamo zvijeri i ikoni njezinoj, proročanstvo kaze: »Ovdje je trpljenje svetih, koji drže zapovijesti Božje i vjeru Isusovu.« Pošto se oni koji drže Bozje zapovijesti ovdje ističu nasuprot onima koji se klanjaju zvijeri i njenoj ikoni i primaju njen žig, to je jasno da poštovanje Božjeg zakona, s jedne strane, i njegovo prestupanje s druge strane, sačinjavaju razliku izmedju onih koji se klanjaju Bogu i onih koji se klanjaju zvijeri.
Naročito obilježje zvijeri, a time i njene ikone, jeste gaženje Božjih zapovijesti. Danijel kaže o malome rogu, tj. papstvu: »I pomišljat č da promijeni vremena i zakone« (Danijel 7, 25.). Pavao je istu vlast nazvao »čvjekom bezakonja«, koji se uzdiže znad Boga. Jedno proročnstvo dopunjuje drugo. Samo mijenjanjem Božeg zakona se papstvo moglo podič iznad Boga. Tko svjesno drž ovako promijenjen zakon, odaje time najviš cast vlasti koja ga je promijenila. Ovakva poslušost papskim znakovima je znak vjernosti papi, a ne Bogu.
Papstvo je pokušlo da promijeni Boži zakon. Druga zapovijest, koja zabranjuje obožvanje ikona, uklonjena je iz zakona, a čevrta zapovijest je tako promijenjena da nareduje svetkovanje prvoga dana mjesto sedmoga dana u sedmici. A pristalice papstva tvrde da je druga zapovijest zato uklonjena šo je, po njihovom mišjenju, sadržna u prvoj i prema tome suvišn, i da oni daju zakon točno u onom obliku kako je Bog htio da zakon bude shvačen. Ali to ne može biti, ona promijena koju ie prorekao prorok. Ovdje je riječ o namjernoj i dobro
promišljenoj promjeni: »I pomišljat če da promijeni vremena i zakone.« Promjena izvršena u četvrtoj zapovijesti točno ispunjava proročanstvo. Crkva tvrdi da samo ona ima vlast da učini tu promjenu. Time se papska vlast otvoreno uzdigla iznad Boga.
Dok se poštovaoci Boga naročito poznaju po svom držanju četvrte zapovijesti - jer je ona znak Božje stvaralačke moći i svjedok da samo On kao Stvoritelj ima pravo na poštovanje od strane ljudi - pristalice zvijeri če se poznavati po svom nastojanju da obore dan sječanja na Stvoritelja, da bi uzdigli ustanovu Rima. U korist nedjelje je papstvo najprije istupilo sa svojim drskim zahtjevima, i prvi put pozvalo državu u pomoć kad je htjelo da prisili narod na svetkovanje nedjelje kao »dana Gospodnjeg«. Ali Biblija upučuje na sedmi dan kao na dan Gospodnji, a ne na prvi. Krist je rekao: »Dakle je gospodar Sin čovjećji i od subote.« Četvrta zapovijest veli: »A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvcjemu.« Preko proroka Izaije sam Gospod naziva ovaj dan: »Moj sveti dan.« (Marko, 2, 28; 2. Mojsijeva 20, 10; Izaija 58, 13.)
Tako često isticano tvrđenje da je Krist promijenio subotu opovrgnuto je njegovim vlastitim rijećima. U svcjoj propovijedi na gori On veli: »Ne mislite da
sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke, nisam došao da pokvarim, nego da ispunim. Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neče nestati ni najmanjeg slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne izvrši. Ako tko pokvari jednu od ovih najmanjih zapovijesti i nauči tako ljude, najmanji nazvat če se u carstvu nebeskome; a tko izvrsi i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskome.« Matej 5, 17-19,
Nepobitna je činjenica koju općenito priznaju svi protestanti da Sveto pismo ne odobrava promjenu subote. To se jasno vidi iz najpoznatijih spisa protestanata. Jedno od ovih djela priznaje da »Novi zavjet šuti sto se tiće izričite zapovijesti da se svetkuje nedjelja ili u pogledu propisa za njeno svetkovanje.Jedan drugi veli: »Sve do Kristove smrti nije učinjena nikakva promjena u pogledu dana«, i, »prema postojećim izvještajima, apostoli nisu dali nikakvu zapovijest za napuštanje subote kao sedmoga dana i za svetkovanje prvoga dana u nedjelji kao sedmoga.«
Rimokatolici priznaju da je promjenu subote izvršila njihova crkva i izjavljuju da protestanti svetkovanjem nedjelje priznaju njihovu vlast. U knjizi »Katolički katekizam krsćanske vjere«, na pitanje: Koji dan treba da se svetkuje po četvrtoj zapovijesti? nalazi odgovor: »Za vrijeme staroga zakona, subota je bila posvećeni dan; ali je crkva, poucena od Isusa Krista i pod vodstvom Svetoga Duha, zamijenila subotu- nedjeljom, tako da mi sada svetkujemo prvi a ne sedmi dan. To znači da je nedjelja sada dan Gospodnji.«
Kao znak papskog autoriteta katolički pisci navode upravo »ovu promjenu subote u nedjelju, koju odobravaju i protestanti... jer svetkovanjem nedjelje oni priznaju vlast crkve da određuje praznike i da je prestupanje tih praznika grijeh. Prema tome šta je drugo promjena subote nego žig ili znak moći rimske crkve-žig zvijerin ?
Rimska crkva nije se odrekla svoga zahtjeva za prevlašču i kada svijet i protestantske crkve prihvate njenu nedjelju za subotu, a odbace biblijsku subotu, onda oni, u stvari, priznaju njenu vlast. Oni se mogu pozivati na autoritet otaca i predanja za ovu promjenu, ali čineći to, poriču upravo ono načelo koje ih odvaja od Rima - da je »BibIija, i samo Biblija, vjera protestanata.« Svaki pristalica Rima može vidjeti da protestanti varaju sami sebe i da namjemo zatvaraju, u ovom slučaju, oči pred činjenicama. Kao pokret u korist svetkovanju nedjelje nailazi na odobravanje, pristalice Rima se raduju znajuči da ce vremenom cio protestantski svijet doci pod zastavu Rima.
Pristalice Rima izjavljuju da je »svetkovanje nedjelje od strane protestanata poštovanje autoriteta katoličke crkve, ma i protiv njihove vlastite vo]je.« Primoravanje od strane protestantskih crkava da se svetkuje nedjelja znači prisiljavanje na poštovanje papstva - zvijeri. Oni kcji razumiju zahtjeve četvrte zapovijesti, pa ipak radije svetkuju lažnu subotu mjesto prave subote, klanjaju se time onoj vlasti koja je naredila tu promjenu. Ali upravo time što crkve pomoću svjetovne vlasti hoće da primoraju Ijude na vršenje vjerskih dužnosti, one same čine ikonu zvijeri; prema tome, primoravanje na svetkovanje nedjelje je primoravanje na postovanje zvijeri i njene ikone.Ali krsćani prošlih vjekova su svetkovali nedjelju misleć da svetkuju biblijsku subotu. Ima još i danas pravih kršćana u raznim kršćanskim crkvama, pa i u rimokatolićkoj, koji iskreno vjeruju da je nedjelja od Boga određena subota. Bog prima njihovu iskrenu namjeru i njihovo poštenje. Ali kada svetkovanje nedjelje bude zakonom nametnuto i svijet bude potpuno upučen i prosvijetljen u pogledu duznosti prema pravoj suboti, onda če svi koji budu prekršili Božju zapovijest, da bi poslušali naredbu koja se ne temelji na večem autoritetu nego što je Rim, time dati veče poštovanje papstvu nego Bogu. Oni
poštuju Rim i vlast koja naređuje da se drži ustanova koju je uveo Rim. Oni se klanjaju zvijeri i njenoj ikoni. Kada ljudi odbace ustanovu o kojoj je Bog rekao da je znak njegove moći, a mjesto nje poštuju onu koju je Rim izabrao da bude znak njegove vrhovne vlasti, oni će time primiti znak vjernosti Rimu - »žig zvijerin«. Tek onda kada sve to bude jasno Ijudima, i oni se nađu u položaju da biraju izmedu Božjih i ljudskih zapovijesti, tada će oni koji budu ostali u svome prijestupu primiti »žig zvijerin.«
Najstrašnija prijetnja koja je ikada upućena smrtnome čovjeku, nalazi se u trećoj anđeoskoj vijesti. Mora da je to strašan grijeh zbog koga se izliva na glave krivaca Božji gnjev nepomijšsan sa milošću. Ljudi ne smiju ostati u tami u pogledu ovog vrlo važnog predmeta. Opomena protiv ovog grijeha treba da se objavi svijetu još prije dolaska Božjih sudova da bi svi mogli znati zašto oni treba da dođu, i da bi im se pružila prilika da ih izbjegnu. Proročanstvo kaže da prvi anđeo objavljuje svoju vijest »svakome plemenu i jeziku i koljenu i narodu.« Opomena trećeg anđela, koja sadrži dio iste trostruke vijesti, mora da se također objavi cijelome svijetu. Prema proročanstvu, ova će opomena biti objavljena »glasom velikim« od strane jednog anđela koji leti posred neba, i koji će privuci na kraju borbe cijelo krsćanstvo će biti podijeljeno na dva velika dijela -na one koji drže Božje zapovijesti i vjeru Isusovu, i na one koji se klanjaju zvijeri i njenoj ikoni i primaju njen žig. Mada će crkva i država sjediniti svcju moć da primoravaju »male i velike, bogate i siromašne, slobodnjake i robove«, da prime žig zvijerin« (Otkrivenje 13, 16), ipak, Božji narod ga neće primiti. Prorok je već na Patmosu vidio »one koji pobijediše zvijer i ikonu njezinu, i žig njezin, i broj imena njezina, gdje stoje na moru staklenome i imaju gusle Božje; i pjevahu pjesmu Mcjsija sluge Božjega, i pjesmu Jagnjetovu.« (Otkrivenje 15, 2. 3.)

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Naravno da nije tema, ko o čemu Šardy o adventistima, Elen Wajt, itd.
A za ostale njegove navode i klevetanja neka svako prosudi, zašto su izrečeni i kako su izrečeni.

Клеветања? Има ли икога да је гори од вас адвентиста што се тога тиче? Какве сте све увреде исписали за мене јер сам писао о вашој организованој сектурини да треба да се сакријете или тражите опроштај, а ви у вашем срцу и не помишљате на тако нешто.

А свака тема на овом форуму је била усидрена на СУБОТИ, што је вашој сектурини и најважније. Затровали сте интернет са вашим јересима, а глумите невинашца и хришћане, док су вам плате у хиљадама евра за ове интернет проповеди. И онда се саблажњаваш (као) да вас неко клевеће. Има ли теме да није било СУБОТЕ? И уредник вам то толерише од како сам почео да постујем на овом форуму. Ни реч једну да проговори. Наводно је непристрасан и објективан, а то је немогуће. Не може човек бити непристрасан ако одбацује и исмејава Бога, руга се као и његови "компањони" и пише бљувотине. И такав човек да расуђује ко је добар, а ко није? Какве сам његове постове читао згадило ми се како нормалан човек може да испише тако нешто. Сада се правите сви нешто добри и увређени - реални и непристрасни, неострашћени као ми који о безбожништву и секташтву пишемо не би ли неко увидео где ће му дете сутра завршити, међу какве вукове и змијурине.

Нека вам је на част и просто, Господ чије сте име исмејавали ће вам рећи шта треба када дође време и за то. Јер се човек својим речима оправдава и својим речима осуђује. Самога себе, после нема оправдања.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
Клеветања? Има ли икога да је гори од вас адвентиста што се тога тиче? Какве сте све увреде исписали за мене јер сам писао о вашој организованој сектурини да треба да се сакријете или тражите опроштај, а ви у вашем срцу и не помишљате на тако нешто.

ADRIANE,

Oprostaj sam vec zatrazio na temi Adventisti. Ako nije dovoljno,reci da ponovim koliko puta budes trazio.

Danas si se pretvorio u pravog fariseja, samo ne zam imas li haljinu dugu do zemlje kao oni, mantiju?

PREDLOG.
Predlazem da se bratu Adrianu uruci nagrada za kreativnost na forumu. Izmislio je novu rec koju bi trebalo dodati recniku, a to je rec: SEKTURINA. Da se slucajno znamenje ne bi zagubilo ili proslo neprimeceno dvaput je ponoviuo istu rec samo u ovom postu.

Predlazem da mu Laodikeja uruvci nagradu. Ovaj gest nas kao drustva sa foruma ce Adrian\ae podici da ce i dalje izmiusljati novotatrije i tako postati slavan medju slamaricama.

А свака тема на овом форуму је била усидрена на СУБОТИ,..
Има ли теме да није било СУБОТЕ? И уредник вам то толерише од како сам почео да постујем на овом форуму. Ни реч једну да проговори. Наводно је непристрасан и објективан, а то је немогуће.

Verujem da subota mnogo nervira brata Adriana, ali Adriane, pa koliko puta na svim temama si ti pokrenuo pitanje SUBOTE?
Zar ne pokrecete vi pitaje subote. Sarrdy, Gera, Vanglesing i ti?
Ko je otvorio ovu temu o Subotei?
Nismao mi Adventisti, nego Sarrdy, a za Sarrdiev greh Adrian nas osudjuje, i jos se pravda da ne osuduje..
Vidis Adriane kaiko si sam sebi skocio u usta?

Vi redom otvarate teme o Adventisatima i nama je ostalo jedino da odgovaramo na vase bezumlje pa nas i za to osudjujes.

Adriane, kada cemo od tebe cuti izvinjenje za sve uvtrede koje nam jednako nanosis?

-----------------

O секташтву пишемо не би ли неко увидео где ће му дете сутра завршити, међу какве вукове и змијурине.

I izraz "zmijurine" vrerdan je da se primeti, ali za njega ce Adrian dobiti drugu nagradu.

Adriane, zajendici koju ti nazivas sekturinom i "vukovima u jagnjecima kozama" pripada moj sin, i ja sam do neba zahvalan Bogu sto je moj sin izabrao isti verski put kao i ja. I to "prokletstvo" koje ti tako nazivas, pozeleo bih i vama i vasim sinovima i kcerima.
Ne zelim da vam nista vise kazerm o svome sinu, njegovoj profesiji, uspehu, porodici, a kad bi Adrian sve to znao, postideo bi se.
Kamo srece, Adriane, da i tvoj sin, ako ga imas, podje istim putem.

Нека вам је на част и просто, Господ чије сте име исмејавали ће вам рећи шта треба када дође време и за то. Јер се човек својим речима оправдава и својим речима осуђује. Самога себе, после нема оправдања.

Adriane, izgleda da si se potpuno izgubio.
Ko je ismejavao ime Gospodnje? Treba da se stidis ovako bezumnih izjava.
A sta mislis, Bog ce samo nama da sudi, ali ne i tebi, Boze sacuvaj, gde bi sudio i pravednom Adrianu?

Poslije opomene da se ne klanjamo zvijeri i ikoni njezinoj, proročanstvo kaze: »Ovdje je trpljenje svetih, koji drže zapovijesti Božje i vjeru Isusovu.« Pošto se oni koji drže Bozje zapovijesti ovdje ističu nasuprot onima koji se klanjaju zvijeri i njenoj ikoni i primaju njen žig, to je jasno da poštovanje Božjeg zakona, s jedne strane, i njegovo prestupanje s druge strane, sačinjavaju razliku izmedju onih koji se klanjaju Bogu i onih koji se klanjaju zvijeri.

Spedy, dao si zaista odlican komentar.

Sve najbolje

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
evo da se oživi tema u kojoj smo raspravljali o suboti

Subota je proglašena svetom u vrijeme stvaranja. Budući da je uspostavljena za čovjeka, vuče svoje podrijetlo od vremena “dok su klicale zvijezde jutarnje i Božji uzvikivali dvor-jani”. (Job 38,7) Mir se širio nad svijetom, jer je Zemlja bila u skladu s Nebom. “I vidje Bog sve što je učinio, i bješe veoma dobro” i počinuo je radujući se svom završenom djelu. (Postanak 1,31)
Zato što se odmarao u subotu, “blagoslovi Bog sedmi dan i posveti”, izdvojio ga je za svetu svrhu. On ju je dao Adamu kao dan odmora. Bila je uspomena na djelo stvaranja, a time i znak Božje moći i Njegove ljubavi. Pismo kaže: “Čudesima svojim spomen postavi.” “Jer njima je očito ono što se može doznati o Bogu: Bog im je to zapravo objavio. Uistinu, njegova se nevidljiva svojstva, njegova vječna moć i božanstvo, promatrana po njihovim djelima, opažaju od postanka svijeta.” (Postanak 2,3; Psalam 111,4; Rimljanima 1,20)
Sve je stvorio Božji Sin. “U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše kod Boga… Sve je po njoj postalo i ništa što je postalo nije bez nje postalo.” (Ivan 1,1-3) Budući da je subota uspomena na djelo stvaranja, ona je dokaz Kristove moći i ljubavi.
Subota upućuje naše misli na prirodu i dovodi nas u zajednicu s Tvorcem. U pjesmi ptica, u uzdisanju drveća, u glazbi mora još uvijek možemo čuti Njegov glas, glas Onoga koji je razgovarao s Adamom u Edenu “za dnevnog povjetarca”. Kad promatramo Njegovu silu u prirodi, nalazimo utjehu, jer Riječ koja je sve stvorila daje život duši. Onaj koji je zapovjedio: “Neka iz tame zasvijetli svjetlo, on je zasvijetlio u našim srcima da osvijetli spoznaju slave Božje na licu Kristovu.” (2. Korinćanima 4,6)
Ova misao motivirala je pjesmu:
“Obradovao si me djelima svojim, o Jahve, kličem zbog djela ruku tvojih. Kako su silna djela tvoja, o Jahve, i duboki naumi tvoji!” (Psalam 92,5.6)
Sveti Duh preko proroka Izaije objavljuje: “S kime ćete prispodobit Boga? I s kakvim ga likom usporedit?… Zar ne znate? Zar niste čuli? Nije li vam od iskona otkriveno? Zar niste shvatili tko zasnova zemlju? On stoluje vrh kruga zemaljskoga kom su stanovnici poput skakavaca. Kao zastor nebesa je razastro, kao šator za stan razapeo… ‘S kime ćete mene prispodobit, tko mi je ravan?’ kaže Svetac. Podignite oći i gledajte: tko je to stvorio? Onaj koji na broj izvodi vojsku njihovu, i koji ih sve zove po imenu. Zašto kažeš, Jakove, i ti Izraele, govoriš: ‘Moj put sakriven je Jahvi, Bogu mom izmiće moja pravica?’ Zar ne znaš? Zar nisi ćuo? Jahve je Bog vjećni, krajeva zemaljskih stvoritelj. On se ne umara, ne sustaje… Umornome snagu vraća, jaca nemoćnoga.” “Ne boj se, jer sam ja s tobom; ne obaziri se plaho, jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.” “Obratite se k meni da se spasite, svi krajevi zemlje, jer ja sam Bog i nema drugoga!” To je poruka ispisana u prirodi, koju subota treba sačuvati u sjećanju. Kad je Gospodin naložio Izraelu da svetkuje Njegove subote, rekao je: “Neka one budu znak između mene i vas, kako bi se znalo da sam ja Jahve, Bog vaš!” (Izaija 40,18-29; 41,10; 45,22; Ezekiel 20,20)
Subota je bila uključena u Zakon sa Sinaja; ali tada nije prvi put objavljena kao dan odmora. Izraelski narod je to znao prije Sinaja. Na putu prema Sinaju subota je svetkovana. Kad su je neki oskvrnuli, Gospodin ih je ukorio govoreći: “Dokle ćete odbijati da se pokorite mojim zapovijedima i mojim zakonima?” (Izlazak 16,28)
Subota nije bila samo za Izrael, već za sav svijet. Ona je objavljena čovjeku u Edenu, pa kao i druge zapovijedi Dekaloga, neprolazno obvezuje. O Zakonu u kome četvrta zapovijed čini jedan dio, Krist izjavljuje: “Dok opstoji nebo i zemlja, ni jedna jota, ni jedna kovrčica slova iz Zakona sigurno neće nestati. ” Dokle god Nebo i Zemlja traju, subota će biti znakom Stvoriteljeve moći. Kad Eden bude ponovno procvao na Zemlji, Božji sveti dan odmora poštovat će svi pod Suncem. “Od subote do subote” svaki stanovnik proslavljene nove Zemlje dolazit će “da se pokloni pred licem mojim — govori Jahve”. (Matej 5,18; Izaija 66,23)
Nijedna druga ustanova koja je povjerena Hebrejima nije tako cjelovito odvajala Hebreje od okolnih naroda kao što je to bila subota. Bog je odredio da ih njezino poštovanje imenuje za Njegove poštovatelje. Ona je trebalo biti znakom njihova odvajanja od idolopoklonstva i njihove veze s pravim Bogom. Međutim, da bi subotu držali svetom, ljudi i sami moraju biti sveti. Vjerom moraju postati sudionici u Kristovoj pravdi. Kad je izdana zapovijed Izraelu: “Sjeti se da svetkuješ dan subot-ni”, Gospodin im je također rekao: “Budite narod meni posvećen!” (Izlazak 20,8; 22,30) Jedino je na taj naćin subota mogla obilježiti Izraelce kao one koji služe Bogu.
Kad su se Hebreji odvojili od Boga propustivši Kristovu pravdu vjerom učiniti svojom pravdom, za njih je subota izgubila svoje značenje. Sotona je težio da uzvisi sebe i odvuče ljude od Krista, pa je radio na tome da izopači subotu, zato što je ona znak Kristove moći. Hebrejske su vode izvršavale Sotoni-nu volju okružavajući Božji dan odmora tegobnim zahtjevima. U Kristovo je vrijeme subota postala tako izopačena da je njezino poštovanje prije odražavalo karakter sebičnih i samovoljnih ljudi negoli karakter nebeskog Oca punog ljubavi. Rabini su, zapravo, predstavljali Boga kao Onoga koji je dao zakone koje ljudi nisu mogli poštovati. Navodili su narod da Boga smatra tiraninom, i misli da svetkovanje subote, kako to On zahtijeva, čini ljude tvrdokornim i surovim. Kristovo djelo bilo je da ukloni ova pogrešna shvaćanja. Premda su Ga rabini pratili nemilosrdnim neprijateljstvom, On se nije prikazao kao onaj koji se priklanja njihovim zahtjevima, već je išao pravo naprijed, držeći subotu u skladu s Božjim Zakonom.
Jednog subotnjeg dana, kad se Spasitelj sa svojim učenicima vraćao s mjesta bogoslužja, prolazili su kroz polje zrelog žita. Isus je nastavio svoj rad do kasno pa su prolazeći kroz polja učenici počeli skupljati klasje i jesti zrnje, pošto su ih protrljali svojim rukama. Bilo kog drugog dana ovaj čin ne bi izazvao nikakvu primjedbu, jer je čovjek prolazeći kroz žitno polje, voćnjak ili vinograd, mogao slobodno ubrati ono što je želio pojesti. (Vidi: Ponovljeni zakon 23,25.26) Međutim, učiniti to subotom smatralo se činom oskvrnuća. Ne samo što je otkidanje klasja bila neka vrsta žetve, već je i trljanje klasja rukama bila vrsta vršidbe. Na taj način, po mišljenju rabina, učinjen je dvostruki grijeh.
Uhode su se odmah požalile Isusu govoreći: “Zašto u subotu čine što nije dopušteno?”
Kad je bio optužen za prekršaj subote u Bethezdi, Isus se obranio potvrđujući da je Božji Sin i izjavljujući da radi u skladu s Ocem. Sad kad su učenici napadnuti, On navodi tužiteljima primjere iz Starog zavjeta, djela koja su sluge Božje izvršile subotom.
Hebrejski učitelji ponosili su se svojim poznavanjem Pisma, a Spasiteljev odgovor sadržavao je prijekor zbog njihova nepoznavanja svetih spisa. “Zar niste čitali”, rekao je On, “što učini David kad skupa sa svojim pratiocima ogladnje, kako ude u kuću Božju i uze postavljene kruhove, koje je dopušteno jesti jedino svećenicima?” “Tada im nastavi: Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote.” “Ili, zar niste čitali u Zakonu da subotnim danima svećenici u hramu krše subotu, pa su ipak bez krivnje? A ja vam kažem da je ovdje nešto veće od hrama!” “Sin je Čovječji uistinu gospodar subote.” (Luka 6,3.4; Marko 2,27.28; Matej 12,5.6.8)
Ako je bilo pravo da David utoli svoju glad jedenjem kruha koji je bio izdvojen za svetu uporabu, tada je bilo u redu da apostoli udovolje svojim potrebama trganjem klasova tijekom svetih subotnjih sati. Štoviše, svećenici u Hramu obavljali su veći rad subotom nego ostalim danima. Isti rad u svjetovnim poslovima bio bi grješan, ali rad svećenika bio je u službi Bogu. Oni su vršili obrede koji su ukazivali na iskupiteljsku Kristovu moć i njihov rad bio je u skladu sa svrhom subote. Međutim, sada je sam Krist došao. Učenici, radeći Kristovo djelo, bili su zaposleni u Božjoj službi, i ono što je nužno za ostvarenje ovog djela bilo je pravilno činiti u subotnjem danu.
Krist je želio poučiti svoje učenike i svoje neprijatelje da služba Bogu ima neopozivo prvenstvo. Cilj Božjeg djela u ovom svijetu je čovjekovo otkupljenje, stoga ono što je potrebno učiniti subotom radi izvršenja ovog djela u skladu je sa zakonom o suboti. Isus je okrunio svoj dokaz proglašavajući da je On “gospodar subote”, On koji je iznad svakog pitanja i iznad svakog zakona. Ovaj bezgranični Sudac oslobodio je svoje učenike krivnje, pozivajući se na iste odredbe za koje su bili optuženi da ih krše.
Isus nije dopustio da ovo prođe samo s upućivanjem ukora svojim neprijateljima. Izjavio je da su oni u svojoj sljepoći pogrešno razumjeli svrhu subote. Rekao je: “Da ste shvatili što znači riječ: ‘Više volim milosrđe nego žrtvu’, ne biste osudili ovih nedužnih.” (Matej 12,7) Mnogi njihovi kruti obredi ne mogu nadoknaditi nedostatak istinske čestitosti i nježne ljubavi koje će uvijek obilježavati pravog obožavatelja Boga.
Krist je opet ponovio istinu da žrtve same po sebi nemaju nikakvu vrijednost. One su bile sredstvo, a ne cilj. Njihov je cilj bio da usmjere ljude k Spasitelju, i na taj ih način dovedu u sklad s Bogom. Bog cijeni službu ljubavi. Kad ovo nedostaje, sam niz obreda jest uvreda za Njega. Tako je i sa subotom. Ona je bila određena da dovede ljude u zajednicu s Bogom, ali kad je njihov um bio obuzet zamornim obredima, cilj subote je promašen. Samo vanjsko svetkovanje subote bilo je ruganje.
Jedne druge subote, kad je Isus ušao u sinagogu, vidio je čovjeka sa suhom rukom. Farizeji su Ga promatrali, željni da vide što će učiniti. Spasitelj je dobro znao da će zbog liječenja u subotu biti smatran prekršiteljem, ali nije oklijevao da poruši zid običajnih zahtjeva kojima je subota bila okružena. Isus je naložio bolesnom čovjeku da ustane i tada je zapitao: “Što je dopušteno u subotu: činiti dobro ili zlo? spasiti život ili ga upropastiti?” Medu Hebrejima postojalo je pravilo po kome ne učiniti dobro, kad čovjek ima priliku za to, znači činiti zlo; a propustiti da se spasi život, značilo je ubiti. Na ovaj način Isus se sreo s rabinima na njihovom tlu. “Šutjeli su. Tada ih srdito sve naokolo pogleda te, ožalošćen zbog tvrdoće njihova srca, rekne čovjeku: Ispruži ruku! On je ispruži i ruka mu ozdravi.” (Marko 3,4.5)
Kad je upitao: “Je li dopušteno u subotu liječiti?” Isus je odgovorio: “Ima li tko među vama da svoju jedinu ovcu, kad bi u subotu upala u jamu, ne bi prihvatio i izvadio? A koliko je vredniji čovjek od ovce? Dakle, slobodno je subotom činiti dobro.” (Matej 12,10-12)
Uhode se nisu usuđivale odgovoriti Kristu u prisutnosti mnoštva, iz straha da ne upadnu u poteškoće. Znali su da je On govorio istinu. Radije bi pustili čovjeka da pati nego da krše svoju predaju, dok bi životinju oslobodili zbog gubitka koji bi vlasnik pretrpio ako bi ona bila zanemarena. Na taj način za nijemu životinju pokazivali su više staranja nego za čovjeka, koji je stvoren po Božjem obličju. Ovo prikazuje djelovanje svih lažnih religija. One potječu iz čovjekove čežnje da se uzdigne iznad Boga, ali konačni rezultat je spuštanje čovjeka ispod životinje. Svaka religija koja se bori protiv Božje vladavine lišava čovjeka slave koju je imao prilikom stvaranja i koja će mu se u Kristu ponovno vratiti. Svaka lažna religija uči svoje pristaše da se nemarno odnose prema ljudskim potrebama, patnjama i pravima. Evanđelje daje veliku vrijednost ljudskom rodu otkupljenom Kristovom krvlju i uči nježnom uvažavanju čovjekovih želja i patnji. Gospodin kaže: “Rjeđi će biti čovjek neg’ žeženo zlato, rjeđi samrtnik od zlata ofirskog.” (Izaija 13,12)
Kad se Isus okrenuo farizejima s pitanjem treba li u su-botnjem danu činiti dobro ili zlo, je li po zakonu spašavati život ili ubijati, sučelio ih je s njihovim zlim namjerama. S ogorčenom mržnjom tražili su Njegov život, dok je On spašavao život i mnoštvu donosio radost. Je li bilo bolje ubijati subotom, kao što su to namjeravali učiniti, nego liječiti bolesne kao što je On to činio? Je li bilo pravednije nositi ubojstvo u srcu tijekom Božjeg svetog dana, nego voljeti sve ljude, što se izrazilo u djelima milosrđa?
Izlječenjem suhe ruke Isus je osudio običaj Hebreja, a četvrtu zapovijed ostavio da stoji onako kako ju je Bog dao. “Valja u subotu dobro činiti” izjavio je On. Odbacivanjem besmislenih hebrejskih ograničenja Krist je uzdigao subotu, dok su oni koji su se žalili na Njega omalovažavali Božji sveti dan.
Oni koji drže da je Krist ukinuo Zakon, uče da je On kršio subotu i opravdao svoje učenike što to isto čine. Na taj način oni, zapravo, zauzimaju isti stav kao i Hebreji u svojoj sitniča-vosti. U ovome oni proturječe svjedočanstvu samoga Krista koji objavljuje: “… kao što sam i ja vršio zapovijedi Oca svog te ostajem u njegovoj ljubavi.” (Ivan 15,10) Ni Spasitelj, a ni njegovi sljedbenici nisu prekršili zakon o suboti. Krist je bio živi predstavnik Zakona. U Njegovu životu nije postojao nijedan prekršaj njegovih svetih pravila. Promatrajući ovaj narod svjedoka
koji je tražio priliku da Ga osudi, On je neizazvan mogao kazati: “Tko će mi od vas dokazati neki grijeh?” (Ivan 8,46)
Spasitelj nije došao odbaciti ono što su govorili patrijarsi i proroci; jer je On sam govorio preko ovih predstavnika. Sve istine Božje Riječi potekle su od Njega. Međutim, ovi neprocjenjivi dragulji bili su stavljeni u pogrešne okvire. Njihov dragocjeni sjaj postao je sluga zabludi. Bog je želio da se izvade iz okvira zablude i stave u okvir istine. Ovo djelo mogla je izvršiti samo božanska ruka. Svojom povezanošću sa zabludom, istina je služila ciljevima neprijatelja Boga i čovjeka. Krist je došao da je postavi tamo gdje će proslavljati Boga i djelovati za spasenje ljudskog roda.
“Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote”, rekao je Isus. Ustanove koje je Bog uspostavio koriste čovječanstvu. “Uistinu, sve ovo biva radi vas.” “I Pavao, i Apolon, i Kefa, i svijet, i život, i smrt, i sadašnjost, i budućnost. Sve je vaše, a vi ste Kristovi, a Krist je Božji.” (2. Korinćanima 4,15; 1. Korinćanima 3,22,23) Zakon Deset zapovijedi, čiji je dio subota, Bog je kao blagoslov dao svom narodu. “I naredio nam je Jahve”, rekao je Mojsije, “da sve ove naredbe vršimo u strahopoštovanju prema Jahvi, Bogu svome, da bismo uvijek bili sretni i da živimo.” (Ponovljeni zakon 6,24) Izraelu je preko psalmista dana poruka: “Služite Jahvi u veselju! Pred lice mu dođite s radosnim klicanjem! Znajte da je Jahve Bog: on nas stvori, i mi smo njegovi, njegov smo narod i ovce paše njegove. Uđite s hvalama na vrata njegova, u dvore njegove s pjesmama; hvalite ga, ime mu slavite!” (Psalam 100,2-4) A za sve koji “poštuju subotu i ne oskvrnjuju je”, Gospodin izjavljuje, “njih ću dovesti na svoju svetu goru i razveseliti u svojem Domu molitve.” (Izaija 56,6.7)
“Stoga je Sin Čovječji gospodar i subote.” Ove riječi pune su pouke i utjehe. Zato što je subota načinjena za čovjeka, ona je Gospodnji dan. Ona pripada Kristu. Jer “sve je po njoj postalo i ništa što je postalo nije bez nje postalo”. (Ivan 1,3) Pošto je On sve stvorio, stvorio je i subotu. On ju je odvojio kao uspomenu na djelo stvaranja. Ona upućuje na Njega i kao Stvoritelja i kao na Onoga koji posvećuje. Ona oglašava da je On koji je stvorio sve na Nebu i na Zemlji, i koji sve održava, Glava Crkvi i da smo Njegovom silom pomireni s Bogom. Jer, govoreći o Izraelu, On je rekao: “Dadoh im svoje subote, kao znak između sebe i njih, neka znaju da sam ja Jahve koji ih posvećujem” — činim ih svetima. (Ezekiel 20,12) Tada je subota znak Kristove sile da nas učini svetima. Ona je dana svima onima koje Krist čini svetima. Kao znak Njegove sile koja posvećuje, subota je dana svima koji kroz Krista postaju dio Božjeg Izraela.
A Gospodin kaže: “Zadržiš li nogu da ne pogaziš subotu, i u sveti dan ne obavljaš poslove; nazoveš li subotu milinom a časnim dan Jahvi posvećen… tad ćeš u Jahvi svoju milinu naći.” (Izaija 58,13.14) Svima koji prihvate subotu kao znak Kristove stvaralačke i otkupiteljske moći, ona će biti milina. Gledajući Krista u njoj, i sami imaju milinu u Njemu. Subota ih upućuje na djela stvaranja kao dokaz Njegove veličanstvene moći u otkupljenju. Dok nas podsjeća na izgubljeni edenski mir, govori o miru obnovljenom kroz Spasitelja. Svako djelo u prirodi ponavlja Njegov poziv: “Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas okrijepiti.” (Matej 11,28)
preuzeto iz knjiga e g w

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
Bibliju ja i čitam, proučavam svakodnevno

ima li nešto u Pavlovoj poslanici da govori kako subota više nije 4. Božja Zapovijed ?
jer koliko ja znam, nema

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534

ima li nešto u Pavlovoj poslanici da govori kako subota više nije 4. Božja Zapovijed ?
jer koliko ja znam, nema

Procitaj pazljivo glave koje sam naveo pa mi onda reci nesto o suboti.

Pozdrav od Gere.

P.S

A najvise obrati paznju na 3 glavu 19,20,21,22,23,24-ti stih!!!

Posto vidim da te mrzi da citas evo da ti postavim!!! rimljanima glava 3.

11 Ni jednog nema razumnog, i ni jednog koji traži Boga;

12 Svi se ukloniše i zajedno nevaljali postaše: nema ga koji čini dobro, nema ni jednog ciglog.

13 Njihovo je grlo grob otvoren, jezicima svojim varaju, i jed je aspidin pod usnama njihovim.

14 Njihova su usta puna kletve i gorčine.

15 Njihove su noge brze da prolivaju krv.

16 Na putevima je njihovim raskopavanje i nevolja;

17 I put mirni ne poznaše.

18 Nema straha Božijeg pred očima njihovim.

19 A znamo da ono što zakon govori, govori onima koji su u zakonu, da se svaka usta zatisnu, i sav svet da bude kriv Bogu;

20 Jer se delima zakona ni jedno telo neće opravdati pred Njim; jer kroz zakon dolazi poznanje greha.

21 A sad se bez zakona javi pravda Božija, posvedočena od zakona i od proroka;

22 A pravda Božija verom Isusa Hrista u sve i na sve koji veruju; jer nema razlike.

23 Jer svi sagrešiše i izgubili slavu Božiju,

24 I opravdaće se za badava blagodaću Njegovom, otkupom Isusa Hrista.A ne Jehovom!!!Jer nema drugog imena pod nebom,zemljom,vodom kroz koje se covek moze spasti osim Hristovog i tacka.

Citaj dela apostolska!

Pozdrav od Gere.

P.S

Ja pritisnuo Multi citiraj ali post se nije prebacio u prethodni,izvini jurka!

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
tko prizna Krista za Spasitelja
taj če priznati i Jehovu za Boga
isitina je da se preko Isusa spasavamo,
ali istina je i da je Bog Jahve Jedan Jedini
i Njegovo ime je Največe

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534

jer koliko ja znam, nema

Ima jos kako ima! Galacanima 2!!

12 Jer pre dok ne dođoše neki od Jakova, jeđaše s neznabošcima, a kad dođoše, ustručavaše se i odvajaše bojeći se onih koji su iz obrezanja.

13 I dvoličahu s njim i ostali Judejci, tako da i Varnava prista u njihovo dvoličenje.

14 A kad ja videh da ne idu pravo k istini jevanđelja, rekoh Petru pred svima: Kad ti koji si Jevrejin neznabožački a ne jevrejski živiš,
zašto neznabošce nagoniš da žive jevrejski?zato pazi sta radis!

16
Pa doznavši da se čovek neće opravdati delima zakona, nego samo verom Isusa Hrista, i mi verovasmo Hrista Isusa da se opravdamo verom Hristovom, a ne delima zakona: jer se delima zakona nikakvo telo neće opravdati.(Jeli ti jasno subota je u dekalogu zakona iskljucivo data jevrejima)

17 Ako li se mi koji tražimo da se opravdamo Hristom, nađosmo i sami grešnici, dakle je Hristos grehu sluga? Bože sačuvaj!

18 Jer ako opet zidam ono što razvalih, pokazujem se da sam prestupnik.

19 Jer ja zakonom zakonu umreh da Bogu živim; s Hristom se razapeh.

20 A ja više ne živim, nego živi u meni Hristos. A što sad živim u telu, živim verom Sina Božjeg, kome omileh, i predade sebe za mene.

21 Ne odbacujem blagodati Božje; jer ako pravda kroz zakon dolazi, to Hristos uzalud umre.

Takodje procitaj Galacanima 3!!! Efezanima 2:7 Da pokaže u vekovima koji idu preveliko bogatstvo blagodati svoje dobrotom na nama u Hristu Isusu.

8 Jer ste blagodaću spaseni kroz veru; i to nije od vas, dar je Božji,

Kolosanima 2! Ako li i ovo ne razumes zao mi te je prijatelju moj!neka ti Gospod otvori oci,razum da bi razumeo ove stihove-poslanice pavlove.

8 Braćo! Čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijem, po nauci sveta, a ne po Hristu.

9 Jer u Njemu živi svaka punina Božanstva telesno.

10 I da budete ispunjeni u Njemu koji je glava svakom poglavarstvu i vlasti;

11 U kome i obrezani biste obrezanjem nerukotvorenim, odbacivši telo greha mesnih obrezanjem Hristovim;

12 Zakopavši se s Njim krštenjem, u kome s Njim i ustaste verom sile Boga koji Ga vaskrsnu iz mrtvih.

13 I vas koji ste bili mrtvi u gresima i u neobrezanju tela svog, oživeo je s Njim, poklonivši nam sve grehe,

14 I izbrisavši pismo uredbe koja beše protiv nas, i to uzevši sa srede prikova ga na krstu;(Ako ne razumes o kakvom pismu uredbe se radi evo pomocicu ti o dekalogu!!)

15 I svukavši poglavarstva i vlasti izvede ih na ugled slobodno
, i pobedi ih na njemu.

16 Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote;

17 Koje je sve bilo sen od onog što htede da dođe, i telo je Hristovo.

18 Niko da vas ne vara po svojoj volji izabranom poniznošću i službom anđela,
istražujući i šta ne vide, i uzalud nadimajući se umom tela svog,

Ne zaboravi da si ti jedan od onih koji nas osudjuje za subote!!!pazi sta radis!Ima poslanica pavlovih more samo sto ih ti nevidis jer si zaslepljen jeresima drugih denominacija brate.

I za kraj:
Дела 16:

[SUP]29[/SUP] А он заискавши свећу улете и дрхћући припаде к Павлу и Сили;
[SUP]30[/SUP]

И изведавши их напоље рече: Господо! Шта ми треба чинити да се спасем?
[SUP]31[/SUP] А они рекоше: Веруј Господа Исуса Христа и спашћеш се ти и сав дом твој.

Дела 4:

[SUP]11[/SUP]Ово је камен који ви зидари одбацисте, а постаде глава од угла: и нема ни у једном другом спасења;[SUP]1[/SUP][SUP]2 [/SUP]Јер нема другог имена под небом даног људима којим би се ми могли спасти.Jeli ti jasno nema drugog imena dano ljudima osim Isusa Hrista.
A nema ni subote,mladine,vegetarijanstvo,E.G.W,Miler,C.T Rasel i drugi........
Prevaren si prijatelju bas mi te je zao molicu se da ti se oci i razum otvore.

Nema tu Jehove nikakvog!

Pozdrav od Gere.

Poslednja izmena:
Natrag