SUBOTA ! Dan za svetkovanje obavezan za Hrišćane ?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
150ad u prvom izvinjenu svetog justiana mucenika on pise "i na dan koji se zove nedelja svi koji zive u gradovima ili na selu sakupljace se na jednom mestu i svi memoari apostola i spisi proroka ce se citati"
dakle u vreme justiana hriscani zovu nedaolja kao boziji dan jer ga posmatraju kao nedeljni spomen vaskrsenja isusa hrista, i justin je pisao nedelja jer se obracao ne hriscanima
imamo i u bibliji
neka vas, dakle, niko ne osudjuje zbog jela i pica, ili praznika, ili slavljenja mladog meseca, ili subota to je samo senka onoga sto dolazi, a stvarnost je Hristos. kolosanima 2:16-17
po mateju 28:1, marku 16:2,9, jovanu 20:1,19 pisci jevandjelja namerno otkrivaju vaskrsenje hrista u nedelju i da je to novi dan odmora
dela 20:7 vidimo okupljanje hriscana na prvi dan nedelje kako bi proslavili pricesce

Kološanima 2 ne govori o suboti kao četvrtoj zapovesti i osuđivanju za njeno ne držanje, već o obrednim propisima prinošenja žrtava - jestivih i naljevnih, koje su se prinosile za vreme kakvog prznika, mladina, ili subota.
Sen Hristovog tela u bibliji predstavlja žrtve koje su se prinosile a koje u svojoj simbolici predstavljaju simbol Hrista i njegove žrtve koju je prineo na krstu.
SEN (Grčki - TIPOS ) Simbol - Predslika.
Žrtveno jagnje je Simbol - Predslika Hrista a ne subota kao četvrta zapovest.

Apostol prema tome ovde kaže, DA VAS NIKO NE OSUĐUJE ZAŠTO NE PRINOSITE ŽRTVE U VREME KAKVOG PRAZNIKA, MLADINA I SUBOTA.

"Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote;
Koje je sve bilo sen od onog što htede da dođe, i telo je Hristovo" ( Kološanima 2. 16 - 17 )

Osim toga, izraz koji se u ovom tekstu koristi za SUBOTE - Sabatim, oznacava godišnje ceremonijalne subote kojih je bilo sedam u toku godine, a ne sedmičnu subotu.

Drugo, apostoli nigde nisu dali ni jednu zapovest da trebamo slaviti dan Hristovog vaskrsenja i uzimati večeru Gospodnju u nedelju.
Isus je sam uzeo poslednju večeru sa učenicima u cetvrtak uveče pred svoje vatanje i smrt, i to je bila pashalna večera koja je ukazivala na njega koji će se žrtvovati za grehe ljudske.
Apostoli su se nakon Hristovog vaskrsenja okupljali svakoga dana po kućama i uzimali hleb u pričesti, kao i svi pravi Hrišćani nakon prvog veka koji su ostali verni apostolskoj nauci ne primivši mnogobožačke običaje i promene koje su se desile nakon smmrti apostola, a koje su se uvukle u crkvu posredstvom lažnih učitelja.

"И сваки дан беху једнако једнодушно у цркви, и ломљаху хлеб по кућама, и примаху храну с радошћу и у простоти срца,
Хвалећи Бога, и имајући милост у свију људи. А Господ сваки дан умножаваше друштво оних који се спасаваху" ( Dela apostola 2. 46 - 47 )

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
Isus je sam uzeo poslednju večeru sa učenicima u petak uveče pred svoju smrt,

laodikeja jel se ti to šališ ?
ako je u petak prije zalaska skinut mrtav sa križa,
kako je mogao u to isto vrijeme prisustvovati posljednjoj večeri sa svojim učenicima

ajde ponovo Bibliju u ruke pa prouči ono osnovno

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Isus je sam uzeo poslednju večeru sa učenicima u petak uveče pred svoju smrt,

laodikeja jel se ti to šališ ?
ako je u petak prije zalaska skinut mrtav sa križa,
kako je mogao u to isto vrijeme prisustvovati posljednjoj večeri sa svojim učenicima

ajde ponovo Bibliju u ruke pa prouči ono osnovno

Moguce je Spidi, znamo da jevandjelja nisu pouzdana, mozda je cak vecerao u utorak.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
nije moguće
Evanđelja su pouzdana kao i druge Biblijske knjige
odmah nakon posljednje većere je otišao sa učenicima u Getsemanski vrt gdje je bio uhičen
u ponoć se predao rulji u ruke
ujutro je bio osuđen, presuda izvršena, prije zalaska sunsa je skinut sa križa
u subotu je bio u grobu, u nedljelju je uskrsno

da se to nije tako dogodilo, ispalo bi da leže
jer bio je tri dana u utrobi zemlje, sam Spasitelj je to prorekao
a to isto je bilo i najvaljeno preko Jone, koji je bio tri dna u utrobi kita
čitajte Evanđelja pažljivije

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Moguce je Spidi, znamo da jevandjelja nisu pouzdana, mozda je cak vecerao u utorak.

Ne, nema greske u bibliji, vec sam ja nesmotreno napravio gresku, i izvinjavam se.
Isus je odrzao veceru prvog dana praznika beskvasnih hlebova koji se praznovao sedam dana, a sama pasha se slavila u toku ovog praznika paralelno sa njim, tako da je Isus veceru odrzao u cetvrtak, sto potvrdjuju i jevandjelja koja kazu da je to vece nakon vecere Isus izasao sa ucenicima na goru Maslinsku a potom otisao u Gecimaniju gde je i uhvacen, da bi sutradan u Petak bio osudjen i razapet na krst.
Moj predhodni komentar bio usmeren na dokazivanju da to u svakom slucaju nije bilo u nedelju.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Znam da si napravio lapsus, pa sam iskoristio to da bocnem Spidija. Znas da sam cinik. Nego sad ozbiljno, izmedju nas dvojice, jevandjelja i nisu bas najpouzdaniji izvor informacija, a?;)

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Kološanima 2 ne govori o suboti kao četvrtoj zapovesti i osuđivanju za njeno ne držanje, već o obrednim propisima prinošenja žrtava - jestivih i naljevnih, koje su se prinosile za vreme kakvog prznika, mladina, ili subota.
Sen Hristovog tela u bibliji predstavlja žrtve koje su se prinosile a koje u svojoj simbolici predstavljaju simbol Hrista i njegove žrtve koju je prineo na krstu.
SEN (Grčki - TIPOS ) Simbol - Predslika.
Žrtveno jagnje je Simbol - Predslika Hrista a ne subota kao četvrta zapovest.

Apostol prema tome ovde kaže, DA VAS NIKO NE OSUĐUJE ZAŠTO NE PRINOSITE ŽRTVE U VREME KAKVOG PRAZNIKA, MLADINA I SUBOTA.

"Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote;
Koje je sve bilo sen od onog što htede da dođe, i telo je Hristovo" ( Kološanima 2. 16 - 17 )

Osim toga, izraz koji se u ovom tekstu koristi za SUBOTE - Sabatim, oznacava godišnje ceremonijalne subote kojih je bilo sedam u toku godine, a ne sedmičnu subotu.

Drugo, apostoli nigde nisu dali ni jednu zapovest da trebamo slaviti dan Hristovog vaskrsenja i uzimati večeru Gospodnju u nedelju.
Isus je sam uzeo poslednju večeru sa učenicima u cetvrtak uveče pred svoje vatanje i smrt, i to je bila pashalna večera koja je ukazivala na njega koji će se žrtvovati za grehe ljudske.
Apostoli su se nakon Hristovog vaskrsenja okupljali svakoga dana po kućama i uzimali hleb u pričesti, kao i svi pravi Hrišćani nakon prvog veka koji su ostali verni apostolskoj nauci ne primivši mnogobožačke običaje i promene koje su se desile nakon smmrti apostola, a koje su se uvukle u crkvu posredstvom lažnih učitelja.

"И сваки дан беху једнако једнодушно у цркви, и ломљаху хлеб по кућама, и примаху храну с радошћу и у простоти срца,
Хвалећи Бога, и имајући милост у свију људи. А Господ сваки дан умножаваше друштво оних који се спасаваху" ( Dela apostola 2. 46 - 47 )

nije ti tacan taj prevod to ti je fals prevod za subotare ;)
isus je isto bio optuzivan za subotu
jovan 9:16 tada govorahu neki od fariseja: nije ovaj covek od boga jer ne svetkuje subote. drugi govorahu: kako moze covek gresan takva cudesa ciniti? i posta raspra medjuu njima.
isus je imao pravo da prekine subotu zato sto je on gospodar subote i subota ga ne obavezuje
jedna je cinjenica da isus nije nikad propovedao ili rekao da se subota zadrzi, tako da niko od njegovih apostola nije trazio od drugih da zadrze subotu, niti jednom u novom zavetu nije receno da ostaje subota ili da se zadrczava subota

tako da dzaba se trudita kad ni isus nije bio za subotu, ne znam sta vi pokusavate da dokazete? to samo jevreji koji ne priznaju novi zavet uzimaju subotu, sta mi imamo sa njima?

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
vidi se da mlatiš jezikom, tučeš bespotrebno
lažno prikazuješ Spasitelja
četvrtu Božju Zapovijed o svetkovanju subote Krist nije ukinuo
niti je istu ikada prekršio
da je kojim slučajem prekršio bilo koju zapovijed, Jahve ga nebi primio natrag k sebi,
tj. nebi Ga uskrsnuo
propao bi plan spasenja čovječanstva

sotona je tvrdio da se Božji Zakon nemože držati, da ga ljudi nemogu ispuniti
Krist je pokazao i dokazao da mogu, jer On nikada nije imao ogrešenja o Zakon
ni mislima ni riječima, ni djelom

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Isus je bio za ceo zakon a ne samo za subotu, i bio je najveći reformator subote.
Naime, Jevrejski svestenici su Subotu ogradili mnoštvom nepotrebnih pravila i propisa koje su sami izmislili a koje su postale deo tradicionalnih shvatanja, i osuđivali ga za ono što nije bilo greh raditi u subotu.

Isus je žigosao ovakvo licemerstvo i ukazivao na sam duh Subote i njene prave svtrhe rekavši DA U SUBOTU VALJA DOBRO CINITI.

Prema tome, Isus je Subotu postavio na mesto koje joj je od početka pripadalo, a to je da bude blagoslov za čoveka a ne teret kako su je Fariseji predstavljali.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
@spedy koji jehove? jedino isus tu moze da prima bilo koga a ne jehova, jehova e sitan u odnosu na isusa, isus je za njega bre persona licnost razumes?
laodikeja to sto si rekao je prema mateju 12:1-14
procitaj ga malo pazljivije
isus samim cinom da subotom treba dobro ciniti stavlja subotu kao i druge dane, ne postoji dan koji ti kao treba nesto dobro da cinis, to su svi dani i nema tu e subotom cinimmo dobro a sredom ili cetvrtkom ne moramo
jedino sto je isus rekao da je on gospodar subote ili kako vec, za tu stvar se vi samo hvatate, ali cinjenica je da u nz subota nema znacaj koji ima u starom, isus nije obavezao da se cuva subota i niko od apostola nije cuvao subotu, i ja stvarno ne znam sta se vi tu gurate da dokazete nesto sto nema u nz? jeste li vi jevreji ili hriscani?
meni stvarno nije jasno da neko ide protiv nz svesno i jos tvrdi suprotno nz
objasnite mi sta vi zapravo hocete? hocete da izmenite nz da ubacite subotu ili sta? nije mi jasno sta hocete

Natrag