STA SU PO BIBLIJI CRKVA, I PRAVO BIBLIJSKO BOGOSLUZENJE

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Katolička Crkva uči držati sve Božje zapovijedi.

I četvrtu? Tj. vama treću u katekizmu?

Dalje, duh proroštva prema onom merilu stroazvetnih proroka? To ima KC?

Još jedna stvar..prema Otkrivenju 12,17 radi se o nastanku ovog pokreta nakon 1260 "dana". To je treća odlika. Kako u ovo ukalpaš KC? Naravno, možda se može uklopiti ali evo pitam da to izneseš. Vrlo rado želim čuti.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Što se tiče subote, o tome se već jako puno pisalo, pa ja neću. Subota nema to značenje koe joj pripisujete, ali to je vaše. Vaša originalnost. Mene ne smeta što vi slavite subotu, jer ima neke logike, ali tako sam uvjerena u ispravnost slavljenja nedjelje da me to čini radosnom. Znaš zbog čega?
Udalji se malo od svog poimanja subote i pokušaj oživjeti scenu Isusovog dolaska među apostole nakon uskrsnuća. Ušao je kroz zatvorena vrata, u nedjelju i rekao im: Mir vama!
Da li možeš zamisliti tog istog Isusa koji im govori: Hej, zašto vi ne slavite subotu?
Dakle, da je Isusu bilo stalo do subote, rekao bi to apostolima, ali nije im rekao jer mu to nije važno.
Zašto je tebi/vama to važno? I to važno u tolikoj mjeri da se izdižete iznad drugih? A ne, ne. To je očiti nesklad i znak pomanjkanja Duha.

Kada bude došao dan suda, i kada pred njima budu stajale ploče zakona (Jakov 2,12) neki će pokušati da se opravdaju:
"Da, Gospode, držao sam Tvoje zapovesti! ... Da, držao sam Četvrtu zapovest. Samo ne sedmi, već prvi dan sedmice. I ne subotu, nego nedelju. Ne kao dan počinka, već kao dan vaskrsenja. I ne zato što tako kaže Sveto pismo, već zato što tako uči predanje crkve kojoj pripadam!"
Naravno da takvo svetkovanje dana odmora ne samo sto nema veze sa subotom, ni pocinkom od stvaranja, vec nema veze ni sa autoritetom Bozje Reči, ni uopšte sa Četvrtom zapovešću.
Nema veze ni sa moralnim zakonom.
Svetkovanje nedelje ne može da spada u moralni zakon, jer ga Bog nije naredio pa da bude kriterijum poslušnosti Bogu.
Oni koji govore zašto svetkuju nedelju, govore o nedelji kao uspomeni na vaskrsenje, čime otkrivaju ceremonijalni karakter nedelje.
Nedelja je inače prorečen dan vasrksenja, i slavila se u okviru Pashe jednom godišnje sa običajem obrtnih snopova koji su ukazivali na vaskrsenje.

Ali taj praznik je ukinut samim tim što se ispunio i na njega se odnosi Kološanima 2,16-17 da ne mora da se drži, jer je sen Hristov.
Nije moguće kršenje jedne moralne zapovesti nadoknaditi držanjem jedne ceremonijalne zapovesti. Praviti počinak u dan nedeljni nije ništa drugo nego sahranjivanje vaskrslog Hrista, jer je Hristos ustao u dan nedeljni, a ne počinuo, pa i mi treba da ustanemo toga dana na svakodnevne aktivnosti, a ne da pravimo počinak u taj dan.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380

Još jedna stvar..prema Otkrivenju 12,17 radi se o nastanku ovog pokreta nakon 1260 "dana". To je treća odlika.

Sa silaskom Duha Svetoga apostole i Crkvu prestaje mjerilo starozavjetnih proroka, jer Pisma su se ispunila.
Ako smo hram Duha Svetoga, a jesmo, onda svi možemo imati dare Duha, ukoliko nam ih Bog udijeli, a Bog daje darove Duha za izgradnju zajednice, tj. Crkve. A najizvrsniji dar je - ljubav.

A što je točno bilo nakon 1260 dana?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Sa silaskom Duha Svetoga apostole i Crkvu prestaje mjerilo starozavjetnih proroka, jer Pisma su se ispunila.

Proroci postoje i dalje i to po istom modelu baš kao u starom zavetu. Eno recimo imaš 4 kćeri Filipa evanđelista koje su sve proročice. Tako kaže Novi Zavet :)

A što je točno bilo nakon 1260 dana?

To je ono što se odnosi na ostatak ili "ostalo seme ženino" koji se pojavljuje nakon 1260 dana. Pa ako je KC to "seme ženino" zanima me kada se završavaju ti dani do pojave KC ako je ona ta koja je "ostatak semena ženina".

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Kada bude došao dan suda, i kada pred njima budu stajale ploče zakona (Jakov 2,12) neki će pokušati da se opravdaju:
"Da, Gospode, držao sam Tvoje zapovesti! ... Da, držao sam Četvrtu zapovest. Samo ne sedmi, već prvi dan sedmice. I ne subotu, nego nedelju. Ne kao dan počinka, već kao dan vaskrsenja. I ne zato što tako kaže Sveto pismo, već zato što tako uči predanje crkve kojoj pripadam!"

Pa da, ja ću tako reći. :)
Ali, neću reći da me je to naučila Crkva kojoj pripadam, već zato što sam željela slaviti i radovati se zbog pobjede Uskrslog Gospodina. Mislim da nedjelja nije zbog predaje Crkve, nego zbog logičnosti. Prvo su apostoli/prvi kršćani započeli sa slavljenjem nedjelje, mi samo slijedimo tu tradiciju.

Naravno da takvo svetkovanje dana odmora ne samo sto nema veze sa subotom, ni pocinkom od stvaranja, vec nema veze ni sa autoritetom Bozje Reči, ni uopšte sa Četvrtom zapovešću.
Nema veze ni sa moralnim zakonom.
Svetkovanje nedelje ne može da spada u moralni zakon, jer ga Bog nije naredio pa da bude kriterijum poslušnosti Bogu.

Ne spada u moralni zakon, O.K. Ali mi smo slobodna Božja djeca, Krist nam je to omogućio, pa ne moramo robovati Zakonu i propisima Židova. Osim toga, poslušnost se ne očituje samo u obdržavanju zakona i propisa, mora biti nešto više, a to je ljubav. Kad Boga ljubimo svim srcem, učinit ćemo i više od onoga što On zapovijeda.

Oni koji govore zašto svetkuju nedelju, govore o nedelji kao uspomeni na vaskrsenje, čime otkrivaju ceremonijalni karakter nedelje.
Nedelja je inače prorečen dan vasrksenja, i slavila se u okviru Pashe jednom godišnje sa običajem obrtnih snopova koji su ukazivali na vaskrsenje.

Ovo mi nije poznato, ali jer pripada Starom Zavjetu, ne mislim da je važno. Ceremonijalni karakter nedjelje. Što jbi to bilo?
Nedjelja je za katolike /pravoslavce Dan Gospodnji kad treba otpočinuti ruke od posla i uzdići riuke i srce k Gospodinu, slaveći Ga u molitvi i radosti.

Ali taj praznik je ukinut samim tim što se ispunio i na njega se odnosi Kološanima 2,16-17 da ne mora da se drži, jer je sen Hristov.
Nije moguće kršenje jedne moralne zapovesti nadoknaditi držanjem jedne ceremonijalne zapovesti. Praviti počinak u dan nedeljni nije ništa drugo nego sahranjivanje vaskrslog Hrista, jer je Hristos ustao u dan nedeljni, a ne počinuo, pa i mi treba da ustanemo toga dana na svakodnevne aktivnosti, a ne da pravimo počinak u taj dan.

Sjena Kristova? Zar to nije subota? :beee:
A ne, ne. Nedjelja nije sahranjivanje Krista. Isus je počivao u grobu u subotu, ali je uskrsnuo u nedjelju i to je bio početak. Završio Stari Zavjet i subota, počelo je novo doba za kršćane. Radosna vijest je u početku bila da je Isus uskrsnuo.
"Neki Isus koji je umro, a Pavao tvrdi da je živ..." (Dj, 25, 13)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
I četvrtu? Tj. vama treću u katekizmu?

Da. Kršćanima je nedjelja Dan Gospodnji. Subota je za robove.

Katolička Crkva ima i vodi je Duh Sveti.

Još jedna stvar..prema Otkrivenju 12,17 radi se o nastanku ovog pokreta nakon 1260 "dana". To je treća odlika. Kako u ovo ukalpaš KC? Naravno, možda se može uklopiti ali evo pitam da to izneseš. Vrlo rado želim čuti.

Kakvih 1260 dana? Datumarenje je vama subotarima uvalio đavlina. Kristova Crkva se tom magijom ne bavi.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A u Mojsijevom Zakonu tj. Dekalogu ne stoji nedelja.

Kršćane obvezuje Kristov a ne Mojsijev zakon. Mojsijev zakon je za vas robove, kaže sveti Pavao.

Otkrivenje 12 piše o 1260 dana. Ne bih rekao da je to đavilna pisao..stoji da žena pobeže na 1260 dana..i "ostatak semena njezina"

Ta žena sigurno nije bogohulnica i plagijatorica EGW, niti subotarska sekta koja je nastala u orgijalištima polovicom 19. stoljeća.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Po Stvarnoslapu djavo je pisao bibliju.

To je opet tvoje krivo tumačenje, ovaj puta jako zloćesto. ;)
A kakav ti je ovo post?
Izmišljotine nad izmišljotinama-sve je izmišljotina.

Ne Katolicka, jer Katolicka je nastala tek sa Konstantinom 300 godine i to od mnogobostva koje se preobuklo u plast Hriscanstva, a mesto vladavine je dobila tek 538 sa Justinijanom.

Pre i posle tog perioda cuvar istine su bili prva apostolska crkva, i njeni naslednici nakon prvog veka koji nisu ucestvovali u otpadu, niti prihvatili mnogobostvo koje je transformisano u novon ruhu takozvane Rimokatolicke crkve.

To su Hriscani koji su tokom istorije bili progonjeni od strane Rima i Rimske inkvizicije.

To je danas ostatak ili crkva poslednjeg vremena, koja drzi zapovesti Vozje i veru Isusovu, i ima dar duha prorostva.
AMIN!

Natrag