Što se tiče subote, o tome se već jako puno pisalo, pa ja neću. Subota nema to značenje koe joj pripisujete, ali to je vaše. Vaša originalnost. Mene ne smeta što vi slavite subotu, jer ima neke logike, ali tako sam uvjerena u ispravnost slavljenja nedjelje da me to čini radosnom. Znaš zbog čega?
Udalji se malo od svog poimanja subote i pokušaj oživjeti scenu Isusovog dolaska među apostole nakon uskrsnuća. Ušao je kroz zatvorena vrata, u nedjelju i rekao im: Mir vama!
Da li možeš zamisliti tog istog Isusa koji im govori: Hej, zašto vi ne slavite subotu?
Dakle, da je Isusu bilo stalo do subote, rekao bi to apostolima, ali nije im rekao jer mu to nije važno.
Zašto je tebi/vama to važno? I to važno u tolikoj mjeri da se izdižete iznad drugih? A ne, ne. To je očiti nesklad i znak pomanjkanja Duha.
Kada bude došao dan suda, i kada pred njima budu stajale ploče zakona (Jakov 2,12) neki će pokušati da se opravdaju:
"
Da, Gospode, držao sam Tvoje zapovesti! ... Da, držao sam Četvrtu zapovest. Samo ne sedmi, već prvi dan sedmice. I ne subotu, nego nedelju. Ne kao dan počinka, već kao dan vaskrsenja. I ne zato što tako kaže Sveto pismo, već zato što tako uči predanje crkve kojoj pripadam!"
Naravno da takvo svetkovanje dana odmora ne samo sto nema veze sa subotom, ni pocinkom od stvaranja, vec nema veze ni sa autoritetom Bozje Reči, ni uopšte sa Četvrtom zapovešću.
Nema veze ni sa moralnim zakonom.
Svetkovanje nedelje ne može da spada u moralni zakon, jer ga Bog nije naredio pa da bude kriterijum poslušnosti Bogu.
Oni koji govore zašto svetkuju nedelju, govore o nedelji kao uspomeni na vaskrsenje, čime otkrivaju ceremonijalni karakter nedelje.
Nedelja je inače prorečen dan vasrksenja, i slavila se u okviru Pashe jednom godišnje sa običajem obrtnih snopova koji su ukazivali na vaskrsenje.
Ali taj praznik je ukinut samim tim što se ispunio i na njega se odnosi Kološanima 2,16-17 da ne mora da se drži, jer je sen Hristov.
Nije moguće kršenje jedne moralne zapovesti nadoknaditi držanjem jedne ceremonijalne zapovesti. Praviti počinak u dan nedeljni nije ništa drugo nego sahranjivanje vaskrslog Hrista, jer je Hristos ustao u dan nedeljni, a ne počinuo, pa i mi treba da ustanemo toga dana na svakodnevne aktivnosti, a ne da pravimo počinak u taj dan.