- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Hoću. Ovo mi je zanimljivo, ali ostavit ćemo za sutra jer sad je već kasno.
I tebi pozdrav i laku noć.
Naravno, vrlo rado i nadam se plodnoj diskusiji. Pozdrav i laku noć i tebi Isabel
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Hoću. Ovo mi je zanimljivo, ali ostavit ćemo za sutra jer sad je već kasno.
I tebi pozdrav i laku noć.
Hvala sestro.Znaš da si uvijek dobrodošao.
Čuj, ti si bolje upućen u sve to, a ja imam tek neku informaciju, ali nemam baš volje za takve diskusije. Jednostavno, to kak žive adventisti ili neki drugi, za moj duhovni život nema značenja.
Mislim da im treba prioznati ono što dobro čine, a ovo što im je manjkavo, oni sami moraju doći do te spoznaje.
P. S. Naravno, ti ćeš im pomoći, zar ne?
Zato, sve i da hoću (a neću) ne mogu im priznati ništa.
Jer sve što ih vodi je laž i ljudska uobrazilja.
Znam da ove moje riječi zvuče oštro, ali radi se o Apsolutu a tu nema mlakog ili razvodnjenog.
Za apologetu katoličke vjere nije oštro, branitelj nije branitelj ako ne zna ili ne može obraniti ono što mu je ugroženo, ali kao ljudi i vjernici, mislim da uvijek trebamo ostaviti prostora za razumjevanje ljudskog. I naravno, prepustiti konačni sud Bogu.
Daleko od toga da to mislim. Znam da svatkome od nas Bog daje načine na koje mi, kao osobe, a kao osobe nas je i Zamislio, Stvorio, trebamo razumjevati stvari i odnositi se prema svemu. Ti imaš svoje darove, ja svoje. I koristimo ih onako kako ih koristimo. Bog zna da li je dobro ili loše.Možda će se tebi učiniti da sam ja ravnodušna ili da sam kukavica.
Nije problem ne znati. Problem je u želji da se ne znanje proglasi Istinom i odbijanju da se Istina prihvati.Meni se ne sviđa to što adventisti/ protestanti naučavaju i rade, ali mislim da oni možda ne znaju drugačije.
Čitao si Scott-a Hahn-a? Ono kad opisuje koliku je mržnju imao prema Katoličkoj Crkvi jer su mu je prikazivali u tako ružnim pojmovima? A onda se obratio...i sada se smatra kao jedan od najboljih apologeta Katoličke crkve.
Znaš li da mu je jedan sin nedavno zaređen za svećenika i da mu je i drugi sin na bogosloviji?
Uglavnom, i ja imam puno zamjerki na protestntizam i adventizam i pitam se kako uopće nekome padne na pamet slaviti subotu, haha, ali dobro.
Nešto sam interesantno pročitala neki dan. Težište. Gdje je čovjek položio svoje težište, da li u Boga ili nešto drugo ili u samog sebe? Ne može čovjek imati dva težišta, jer će podijeljen i neće imati ravnotežu. Tako dolazimo do druge značajne osobine -uravnoteženost.
O ravnoteži sam razmišljala odkad su učestali ovi potresi u CRO. I najmanji potres strese i uznemiri čovjeka jer je uzdrman prirodni osjećaj za ravnotežu, zar ne? Nije samo strah, već izuzetno neugodan osjećaj kod svakog i najmanjeg potresa.
Tako je valjda i u duši. Ako nije svim srcem, svom dušom i svom pameti prionula uz Boga, nema svoj centar ni svoje težište.
Ovde se prepoznaju kao u smislu da drže zapovesti..svih 10 i da imaju duh proroštva(Elane Vajt)-"svedočanstvo je Isusovo duh proroštva"(Otkrivenje 19,10). Sad treba videti koji pokret iz 19-og veka inistira na držanju svih 10 zapovesti a u isto vreme imaju i proroštvo u svojim redovima. Ako ima neki pokret koji ima baš ove dve karakteristike onda adventisti nisu jedini. Valja proveriti...znači dve karakteristike...inisistiraju na 10 zapovesti i imaju proroka.
Lepo je što si istražili, svakako treba tako. Te nijanse u prevodu ć ne znači da i jedno i drugo nije tačno, jer kada kod Vuka Karadžić stoji da je Svedočanstvo Isusovo "duh proroštva" to je tačno. Ili kod Jerusalmske Biblije. Takođe, kada kod Dretara stoji da je Duh proročki svedočenje o Hristu i to je tačno. Jer o Hristu su svedočiti zaista proroci i najavili Ga. O Njemu opet treba svedočiti jer Svedočanstvo o Njemu nije gotovo. Izuzetno je važno da razumemo Njegovo delo u potpunosti, da razumemo pojedinosti o Njegovoj misiji kao i o delu koje sada čini i što će učiniti. Znači, sve je to duh proročki te je tačno i jedna i druga varijanta prevoda. Po prvoj varijanti pokret poslednjeg vremena ima duh proročki u svojim redovima. On se odlikuje zaista kroz proroka u svojim redovima kako kaže Vuk ili Jerusalima kao prevod a takođe i da je svedočenje o Hristu zaista duh proročki u smislu da se On prikazuje na ispravan način. Mislim zato da Adventisti nisu pogrešili u razumevanju.Najprije ću ti odgovoriti na ovo. Zainteresirala me je ta rečenica iz Otkrivenja, 19, 10 i pročitala sam nekoliko katoličkih tumačenja kao i adventističkih. Prvo što mi upada u oči jest raznolikost prijevoda. Uzet ću prijevod Jeruzalemske Biblije:
" Padoh mu pred noge da mu se poklonim. A on će mi: "Nipošto! Sluga sam kao i ti i braća tvoja koja imaju svjedočanstvo Isusovo. Bogu se pokloni!" Jer svjedočanstvo Isusovo duh je proročki."
A ovo je prijevod Tomislava Dretera:
"Tada se ja pružih pred njegove noge za klanjati mu se, ali, on mi kaza: Pazi se da to ne učiniš! Ja sam jedan sudrug iz službe, za tebe i za tvoju braću koja čuvaju svjedočenje o Isusu. Bog je taj kome se trebaš klanjati,
jer svjedočenje o Isusu to duh *prorokovanja."
Na španjolskom sam našla 20-ak različitih prijevoda, razlikuju se u nijansama, ali ipak razlikuju. Također vidjela sam da se o toj stavci iz Otkrivenja puno raspravljalo.
Meni se to čini jednostavno, sa svojom katoličkom glavom i srcem i bez puno razmišljanja kažem:
to je Duh Sveti koji daje svjedočanstvo za Isusa. Gledano u kontekstu onog što je Isus govorio o Branitelju koji ima doći i koji će dati svjedočanstvo za Njega, ne može biti drugačije. Jer svi koji su vođeni Duhom, sinovi su Božji, povjerovali su Isusu, drže Njegove zapovijedi i slijede Ga u posvemašnjoj otvorenosti Duhu Svetome
A onda dođu adventisti i naprave zbrku jer kažu da se ta rečenica odnosi na njih. Iako nigdje veze nema, ali dobro.
Ne znam kako ste napravili taj skok od Otkrivenja do Ellen White. Ili je ona sama rekla da je proročica?
Kako ti to objašnjavaš? Zar vi ne kažete da se SolaScriptura tumači samu sebe? Ako bi išli tom metodom, našli bismo nekoliko mjesta gdje Isus spominje proroke i proroštva, npr. kad učenicima u Emausu kaže zar nisu proroci govorili o meni. Ili ako baš hoćeš, proročica Ana i starac Simeon, oni su bili pravi proroci kad su prepoznali i navjestili Isusa.
Ali, nakon Isusova uskrsnuća i nakon silaska Duha Svetoga, nema više pravih proroka, nema ni potrebe za njima. Ili ako hoćeš, svi smo mi proroci uvijek kad navještamo čudesna djela Božja svojim životom.
Tako da...mislim da ste tu promašili. I nema ljutim.
Svatko od nas može ugrabiti jedan stih iz Biblije i primjeniti ga na sebe i potom se praviti važan. Zar to ne rade i Jehovini svjedoci? No, to ne znači apsolutno ništa.
Što se tiče subote, o tome se već jako puno pisalo, pa ja neću. Subota nema to značenje koe joj pripisujete, ali to je vaše. Vaša originalnost. Mene ne smeta što vi slavite subotu, jer ima neke logike, ali tako sam uvjerena u ispravnost slavljenja nedjelje da me to čini radosnom. Znaš zbog čega?
Udalji se malo od svog poimanja subote i pokušaj oživjeti scenu Isusovog dolaska među apostole nakon uskrsnuća. Ušao je kroz zatvorena vrata, u nedjelju i rekao im: Mir vama!
Da li možeš zamisliti tog istog Isusa koji im govori: Hej, zašto vi ne slavite subotu?
Dakle, da je Isusu bilo stalo do subote, rekao bi to apostolima, ali nije im rekao jer mu to nije važno.
Zašto je tebi/vama to važno? I to važno u tolikoj mjeri da se izdižete iznad drugih? A ne, ne. To je očiti nesklad i znak pomanjkanja Duha.
Druga odlika držanje zapovesti, insistiranje na svih 10 jeste odlika Adventista ali ne samo njih...ima i drugih zajednica koje drže svih 10, recimo Prvoslavna Crkva Africi i dan danas, te neki baptisti itd.
E sada treba imati na umu da treba da imaju ove dve karakteristike..držanje zapovesti i duh proroštva. Uz to i vreme u koje se javlja pokret...u vreme posletka. Dakle, sve to upućuje adventisti da su oni zaista ti iz proroštva.
Adventisti, ne da ne nemaju ni jednu od ove dvije karakteristike, nego su suprotnost ovome. Što se tiče držanja zapovijedi - Adventisti bolnice grade u kojima za novac ubijaju nerođenu djecu, a što se tiče "proroštva" - proročica im je bila bogohulnica i plagijatorica.
Ok, tvoje viđenje stvari. Ali mislim da to nema veze sa razumevanjem Otkrivenja 12,17 i 19,10. Dve karakteristike su duh proroštva i držanje zapovesti. Ko poseduje ove dve karakteristike?