STA SU PO BIBLIJI CRKVA, I PRAVO BIBLIJSKO BOGOSLUZENJE

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ja se ne opterećujem sa zapovijedima i zakonom. Imam zapovjed ljubavi, Zlatno pravilo i konkretne primjere iz Isusovog života, da ne nabrajam...i vrlo često postavljam si pitanje; što bi Isus učinio da je na mom mjestu?

Upravo tako.

No, Kristov Zakon, ako se pravilno razumije (obe zapovjedi) bukvalno oslikava šta?

Rajsko naselje, Zemlju Obećanu.

Naime, ukoliko zaista volimo svog Boga (Njega Krista) svim srcem svojim, svom snagom svojom, svom dušom svojom, mi sigurno nećemo uz objekat svoje ljubavi stavljati bilo koga drugoga i odvajaćemo svaki tren da budemo sa svojim Bogom (Dan Gospodnji).

Isto tako, volimo li bližnjeg svoga kao sebe samog, nećemo činiti bližnjem ono što ne želimo da bližnji čini nama. A ako ne činimo loše sebi, niti to isto činimo bližnjemu, voleći ga, onda nema ni preljuba, nema ratova, nema zla, nema ubistva.

Uostalom, još nešto svjedoči da se radi upravo o LJUBAVI.

Rečnik kojim se izražava odnos ili ne imanje odnosa s Bogom.

Bog je ljubomoran, idolatrija je kurvanje - preljub.

Ta i Pjesma nad Pjesama (prepuna tjelesnih, seksualnih konotacija i insinuacija) nije uključena u kanon zato što ju je navodno napisao Salamon, nego zato što ljudskom, tjelesnom ljubavlju opisuje odnos s Bogom.

Bog je ženik, Crkva je djevojka.

Kojim jezikom opisati neopisivo i u materijalno zagledanom čovjeku?

JEZIKOM KOJI ON RAZUME.

Zato i stoji: NE UZIMAJ IMENA BOGA SVOGA UZALUD.

Doslovno ne zovi LJUBAVLJU ono što LJUBAV NIJE, ne "kurvaj se".

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ti nisi kršćanin i zato ne možeš ni vidjeti razliku.

Ja je mogu videti kad je ti navedeš. Da bi bila vidljiva evo otkrij je konkretno. Pokazaću slikovito:

DEKALOG: "NE ČINI PRELJUBE"

HRISTOV ZAKON: "NE ČINI PRELJUBE"

DEKALOG:"NE SVEDOČI LAŽNO"

HRISTOV ZAKON:"NE SVEDOČI LAŽNO".

Dakle, ja ne vidim razliku. Moj sagovrnik kaže:"nisi hrišćnain pa ne vidiš razliku". Pa slažete li se sa ovom izjavom. Ja ne vidim ali on vidi. Vidite li vi?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Još mi samo citiraj gdje u Tori piše da se dio te Tore može odbaciti.

Primenjuju li Jevreji danas krivčni zakonik? Vidiš da može, jer ni ortodoksni Jevreji danas ne primenjuju krivični zakonik. A trebali bi oni prvi.

P.S. Ponovo te pitam - Je si li ti obvezan držati Mojsijev zakon?

Krivični zakonik je dat u vremenu. Pitaću ja tebe sada: Vidiš li ti danas razliku u vremenu u kome živimo danas i vreme u kome su Jevreji i Mojsije živeo' Ja vidim, da li ti vidiš?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Zašto više dosađuješ ovom mantrom kako nema nikakve razlike. Evo još jednom, samo jedan element razlike.

U Starom zavjetu Bog je zapovjedio Židovima da pogube onoga tko bi što radio u subotu, a u Novom zavjetu Židovi su pogubili Boga jer je kršio subotu. :)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Primenjuju li Jevreji danas krivčni zakonik? Vidiš da može, jer ni ortodoksni Jevreji danas ne primenjuju krivični zakonik. A trebali bi oni prvi.

To onda znači da ne poštuju ni Boga ni Božju riječ.

Krivični zakonik je dat u vremenu. Pitaću ja tebe sada: Vidiš li ti danas razliku u vremenu u kome živimo danas i vreme u kome su Jevreji i Mojsije živeo' Ja vidim, da li ti vidiš?

Još mi samo citiraj gdje u Tori piše da se dio te Tore može odbaciti kada to neki čovjek odluči.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Zašto više dosađuješ ovom mantrom kako nema nikakve razlike. Evo još jednom, samo jedan element razlike.

Zato što nema razlike :). I Hristov zakon i Dekalog ne daje ti pravo da činiš preljube recimo.

Kako se zove osoba koje učinila preljubu?

DEKALOG: BEZAKONIK

HRISTOV ZAKON: BEZAKONIK

Vidiš li razliku?

U Starom zavjetu Bog je zapovjedio Židovima da pogube onoga tko bi što radio u subotu,

Sprovode li ortodksni Jevreji danas krivčni zakonik za kršenje subote? Ja nešto ne vidim..navedi Jersualim, Tel-Aviv..jesi li negde čuo za takav slučaj sada?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
To onda znači da ne poštuju Boga i Božju riječ.

Aha. Ne poštuju. Po tebi bi trebali jel tako? Treba kamenovati onoga ko krši subotu. Dobro

Pitanje: Je li bi ti kamenovao onoga ko krši nedelju? Ili ko čini preljubu?

No, bilo bi dobro da ih pitaš, nekog rabina za objašnejnje, zar ne? Evo otidi pitaj rabina i čuj šta bi ti on odgovorio u vezi krivčnog zakonika. Zašto ne bi pitao njega?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Stvarnoslap sve gleda telesno, i zato i pise ovakve stvari.

Hristos ne samo da nije ukinuo zapovesti, vec je jos i prosirio njihove zahteve.

Recimo, zapovest dekaloga koja kaze "NE CINI PRELJUBE" a Hristos ne samo da nije ukinuo tu zapovest, vec on kaze "SVAKI KOJI POGLEDA ZENU SA ZELJOM VEC JE UCINIO PRELJUBU U SRCU SVOM"

To prosirenje se odnosi na svaku zapovest.

On je zahteve svake zapovest prosirio ( ne izmenio ), i sveo na nivo srca, i takvo drzanje zapovesti je uslovljeno promenom misli i srca.

Dakle, Hristos nije ukinuo ni jednu zapovest, vec je prosirio njihove zahteve, i ukazao na njihovu duhovnu prirodu, i da je jedino moguce odrzati zapovesti u Duhu Svetome, gde Duh cini promenu u srcu i mislima, i usadjuje ljubav, a sa druge strane cisti od greha - da covek u tom stanju nema zelju da cini bilo sta sto zapovesti zabranjuju.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Sprovodeli ortodksni Jevreji danas krivčni zakonik za kršenej subote? Ja enšto ne vidim..navedi Jersualim, Tel-Aviv..jesi li negde čuo za takav slučaj sada?

Krasno, tvoji Židovi se od Boga odmetnuli. Ne daju ni "pišljiva boba" za ono što im u Tori piše.

Aha. Ne poštuju. Po tebi bi trebalii jel tako? Treba kamenovati onoga ko krši subotu. Dobro

Pitanje: Je li bi ti kamenovao onoga ko krši nedelju? Ili ko čini preljubu?

Nama kršćanima nije zapovjeđeno u Kristovom zakonu da pogubimo onoga tko ne dođe na Euharistiju.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Krasno, tvoji Židovi se od Boga odmetnuli. Ne daju ni "pišljiva boba" za ono što im u Tori piše.

Pitaj ih..imaju neki odgovor. Ne sudi im pre no što dobiješ odgovor.

Nama kršćanima nije zapovjeđeno u Kristovom zakonu da pogubimo onoga tko ne dođe na Euharistiju.

A je li u Hristovom zakoniku preljubočnik bezakonik? Isto kao u Dekalogu? ili Hristov zakon kaže..ne, ne, nisi ti preljubočnik. Ti si sada dobar čovek? Da li je to tako?

Natrag