- Učlanjen(a)
- 11.02.2009
- Poruka
- 8.070
Ja se ne opterećujem sa zapovijedima i zakonom. Imam zapovjed ljubavi, Zlatno pravilo i konkretne primjere iz Isusovog života, da ne nabrajam...i vrlo često postavljam si pitanje; što bi Isus učinio da je na mom mjestu?
Upravo tako.
No, Kristov Zakon, ako se pravilno razumije (obe zapovjedi) bukvalno oslikava šta?
Rajsko naselje, Zemlju Obećanu.
Naime, ukoliko zaista volimo svog Boga (Njega Krista) svim srcem svojim, svom snagom svojom, svom dušom svojom, mi sigurno nećemo uz objekat svoje ljubavi stavljati bilo koga drugoga i odvajaćemo svaki tren da budemo sa svojim Bogom (Dan Gospodnji).
Isto tako, volimo li bližnjeg svoga kao sebe samog, nećemo činiti bližnjem ono što ne želimo da bližnji čini nama. A ako ne činimo loše sebi, niti to isto činimo bližnjemu, voleći ga, onda nema ni preljuba, nema ratova, nema zla, nema ubistva.
Uostalom, još nešto svjedoči da se radi upravo o LJUBAVI.
Rečnik kojim se izražava odnos ili ne imanje odnosa s Bogom.
Bog je ljubomoran, idolatrija je kurvanje - preljub.
Ta i Pjesma nad Pjesama (prepuna tjelesnih, seksualnih konotacija i insinuacija) nije uključena u kanon zato što ju je navodno napisao Salamon, nego zato što ljudskom, tjelesnom ljubavlju opisuje odnos s Bogom.
Bog je ženik, Crkva je djevojka.
Kojim jezikom opisati neopisivo i u materijalno zagledanom čovjeku?
JEZIKOM KOJI ON RAZUME.
Zato i stoji: NE UZIMAJ IMENA BOGA SVOGA UZALUD.
Doslovno ne zovi LJUBAVLJU ono što LJUBAV NIJE, ne "kurvaj se".