STA SU PO BIBLIJI CRKVA, I PRAVO BIBLIJSKO BOGOSLUZENJE

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Naravno da znam razliku.

Bez priznanja Isusa za Spasitelja i Boga, "po Zakonu" će se spasiti samo onaj tko ni jednog grijeha nije počinio. Znaš li ti takvog? A u Kristovu zakonu, pokajanjem se spašavamo i ovakvi grešni kakvi svi jesmo. Jer, Isus nije trpio i umro na križu da nas ljude učini bezgrešnima, nego zato da nas grešne opravda i raj nam daruje.

P.S. Jesi li ti pod Mojsijevim zakonom. Obvezuje li te Mojsijev zakon?

Upravo tako,

No, oni (subotodioti žele da se spasu tako što veruju da ih "zakon" (koji zakon, jer Sveto Pismo je izričito, Tanakh je Pentateuh, ne samo Dekalog... fizički čini savršenima.

Ponavljam, fizički.

Uostalom, šta je greh po subotodiotima?

Onečišćenje jelom, pilom, oblačenjem...

Šta Isus (koji za njih - subotodiote Bog nije) kaže njihovim pređama?

Da greh iz usta izlazi, da je u ljudima, da je greh duhovna kategorija.

Kako se pere od toga?

Obraćenjem.

Kome?

Pomiritelju, Otkupitelju, Spasitelju...

Ko je to?

ISUS.

Uostalom, kada i govori o tome da budemo "savršeni" kao Otac, Isus ne misli na jelo, pilo, subote, mlađake, obrezanje (pobogu, zar oni misle da je Bogu obrezan polni organ - odakle Duhu organ? ) nego na to da isto tretiramo i pravedne i nepravedne.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Naravno da znam razliku.

Bez priznanja Isusa za Spasitelja i Boga, "po Zakonu" će se spasiti samo onaj tko ni jednog grijeha nije počinio. Znaš li ti takvog? A u Kristovu zakonu, pokajanjem se spašavamo i ovakvi grešni kakvi svi jesmo. Jer, Isus nije trpio i umro na križu da nas ljude učini bezgrešnima, nego zato da nas grešne opravda i raj nam daruje.

P.S. Jesi li ti pod Mojsijevim zakonom. Obvezuje li te Mojsijev zakon?

Spasavamo se grešni tj."kakvi jesmo". Ali i dalje važi "ne svedoči lažno", "ne zaželi". Zar ne? Hristos te neće spasiti ako kršiš zakon namerno.

Ali te nisam to pitao. Pitao sam te šta se kvalitativno promenilo u pogledu načina izvršenja zapovesti. Misliš li da sada manje treba da pazimo na zakon..poput "ne čini preljube" ali ne uvek...nakad možeš...ili "ne ukradi" ali nekada može ne mora baš držati se slova zakona. Jel to ta promena pristupa ili nešto drugo...i dalje mi nisi dao precizan odgovor. Šta je kvalitativna razlika?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Spasavamo se grešni tj."kakvi jesmo". Ali i dalje važi "ne svedoči lažno", "ne zaželi". Zar ne? Hristos te neće spasiti ako kršiš zakon namerno.

Mojsijev zakon te ne može spasiti ni onda kada Zakon kršiš nenamjerno.

Ali te nisam to pitao. Pitao sam te šta se kvalitativno promenilo u pogledu načina izvršenja zapovesti. Misliš li da sada manje treba da pazimo na zakon..poput "ne čini preljube" ali ne uvek...nakad možeš...ili "ne ukradi" ali nekada može ne mora baš držati se slova zakona. Jel to ta promena pristupa ili nešto drugo...i dalje mi nisi dao precizan odgovor. Šta je kvalitativna razlika?

Sad sam ja tebe razumio. Ti hoćeš reći kako nema nikakve razlike, što znači da je Isus džaba dolazio. Meni je ova tvoja logika strašna bogohula, ali od čovjeka kakav si ti, koji tvrdi da su Isus i đavlina jednaki po boštvu, ne čudi me baš ništa.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Sad sam ja tebe razumio. Ti hoćeš reći kako nema nikakve razlike, što znači da je Isus džaba dolazio.

Pa u praksi nema. Ako ozbiljno pričamo. Hoćeš reći da ipak ima?..Hristos došao pa sada ne moramo više držati zapovesti tako "striktno"? To znači u praksi "ne čini prečjube", ok...ne treba činiti preljube ali ako učinimo nismo više krivi za kršenje zakona. Ne znam, ova logika nije hrišćanska. Ona daje dozvolu da zakon držimo u skladu sa svojim "prirodnim potrebama" pa kada nam se učini teško nismo u obavezi.

Ja zato pitam, da li zaista misliš da zakonske odredbe više nisu tako obavezujuće? Zbog dolaska Hrista?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Pitao sam te šta se kvalitativno promenilo u pogledu načina izvršenja zapovesti. Misliš li da sada manje treba da pazimo na zakon..poput "ne čini preljube" ali ne uvek...nakad možeš.. Jel to ta promena pristupa ili nešto drugo..

Mi smo prevazišli, kako vi Srbi kažete, Mojsijev zakon.
Kristov zakon je zapovijed ljubavi. Naravno da se kvaliteta obdržavanja zapovijedi, (iako se uopće ne radi o obdržavanju) mijenja. Promijenila se u odnos s Bogom: sinovski, prijateljski, zaručnički... Pa to je tako jednostavno. Ako si oženjen i ljubiš svoju ženu, ne varaš je s drugom jer si potpisao neki papir i imaš moralnu obavezu biti joj vjeran, već zato jer je ljubiš. I ne samo da je nećeš prevariti, nego nećeš ni gledati ni misliti na druge žene, jel' tako? :)

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Bez priznanja Isusa za Spasitelja i Boga... A u Kristovu zakonu, pokajanjem se spašavamo i ovakvi grešni kakvi svi jesmo. Jer, Isus nije trpio i umro na križu da nas ljude učini bezgrešnima, nego zato da nas grešne opravda i raj nam daruje.

Ima još jedna stvar koja mi je zapela za oko. Nije ju napisao Jovan, nego Laodikeja i to u dva-tri navrata.
Kaže kako nije važno da li vjerujemo da je Krist Sin Božji, jer to nije uvjet spasenja, već da vjerujemo da je on naš spasitelj...:rolleyes: Ne znam je li to dio njihove doktrine ili jednostavno ne razumije. Kako nas je onda Isus spasio i zašto je Spasitelj, ako nije Bog? Nema logike.
Znaš kad se kaže nekome da mu u glavi nije sve posloženio i da mu fali jedna daska. Ružno zvuči, ali doista imam dojam da im nije jasno, odnosno da su to ljudska razmišljanja koja imaju svoj limit.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Tvoja logika da su Isus i đavlina jednaki po boštvu je kršćanska. Jesi li sada zadovoljan, "akademiče Jovane kejk-čekeru"?

Žao mi je što je tvoje viđeje zakona Božijega ovakvo ali sam želeo videti da li ti stvarno to veruješ. Ti doista veruješ da smo mi sada u manjoj obavezi prema zakonu te to povezuješ sa Hristovim dolaskom.

Ali rekoh, želi li čovek biti čovek i osoba biti odrasla i zrela, zakon mora biti pravilo ponašanja i merilo svake pobude.

To vodi u slobodnojoj interpretaciji naših "prirodnih" sklonosti te opravdanje naših prirodnih sklonosti koje će se opravdati u ideji "slobode u Hristu". Nešto mi ne deluje da je zato Isus došao. Ako je to svrha dolaska, da bismo imali slobodu u ispoljavanju naših "prirodnih"(grešnih) sklonosti onda je to promašaj u razumevanju Hristovog dolaska.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Mi smo prevazišli, kako vi Srbi kažete, Mojsijev zakon.
Kristov zakon je zapovijed ljubavi.

Isabelita, nismo "prevazišli" Dekalog jer mi i dalje imamo sklonosti ka grehu kao i ljudi pre Hrista. Nama je zakon Božiji merilo pravednosti. Mi ne možemo poreći našu grešnost koja je i dalje deo naše svakodnevice. Zato Zakon Božiji(Dekalog) nije prevazđen. Hristos nije došao da nas oslobodi zakona već da nas oslobodi večne kazne koju bi imali. To je Isabel istina, jedina. Nadam se da razumeš razliku u shvatanju i proceni sama šta je istina. Je li istina da smo slobodni sada u ispoljavanju naših prirodnih sklonosti i da je u tome naša sloboda ili smo slobosni od kazne. Šta misliš?

Natrag