STA SU PO BIBLIJI CRKVA, I PRAVO BIBLIJSKO BOGOSLUZENJE

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
To vodi u slobodnojoj interpretaciji naših "prirodnih" sklonosti te opravdanje naših prirodnih sklonosti koje će se opravdati u ideji "slobode u Hristu". Nešto mi ne deluje da je zato Isus došao. Ao je to svrha dolaksa, da bismo imali slobodu u ispoljavanju naših "prirodnih"(grešnih) sklonosti onda je to promašaj u razumevanju Hristovog dolaska.

Jovane, nije to. Ne znam zašto ja razumijem što Slap piše, a ti ne. :)
'Ajde, još jedan najobičniji primjer Mojsijevog i Kristovog zakona:
"Oko za oko, zub za zub" i "Ljubite i svoje neprijatelje"
Koliko će snage i volje jedan pravi kršćanin morati prinijeti Kristu kao žrtvu ( Prinesite sebe kao žrtvu...)
da bi uzljubio i svog neprijatelja. Znamo koliko je to teško, ali nastojimo to činiti iz ljubavi prema Kristu, što znači da smo nadišli i premašili Mojsijev zakon. I ne treba nam jer snaga Duha nas vodi i preobražava ad budemo Kristu slični.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Promijenila se u odnos s Bogom: sinovski, prijateljski, zaručnički... Pa to je tako jednostavno. Ako si oženjen i ljubiš svoju ženu, ne varaš je s drugom jer si potpisao neki papir i imaš moralnu obavezu biti joj vjeran, već zato jer je ljubiš. I ne samo da je nećeš prevariti, nego nećeš ni gledati ni misliti na druge žene, jel' tako?

Veruj mi da ni to nije baš tako. Znam šta želiš reči i slažem se da je pravi odnos sa Bogom odnos dobrovljni i tada živimo po volji Božijoj. Netačno je samo u tome da su ljudi pre Hrista imali drugačiji pristup Bogu. Isti je pristup bio kao i nakon Hrista..naravno kod onih koji su razumeli to što Bog želi. Znači razumevanje "dobrovoljnosti" službe Bogu je bilo poznato i pre Hrista samo što je uvek bilo ljudi koji su Bogu služili zbog koristi ili straha i onih koji su služili iz ljubavi. Dve grupe uvek su postojale..to i Hristos sam kaže u vezi sina koji je oca napustio pa se vratio. To se odnosi na način na koji su ljudi Bogu dolazili pre dolaska Hrista.

Suština Hristovog dolaska je ono gore što stavih..."oslobođenje od kazne" koja bi bila neminovna a Njegov dolazak i žrtva su nas oslobodili od kazne i potvrdili Božiji plan spasenja od početka.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
'Ajde, još jedan najobičniji primjer Mojsijevog i Kristovog zakona:
"Oko za oko, zub za zub" i "Ljubite i svoje neprijatelje"

Ne radi se o tome draga Isabel. Ne govorimo o krivičnom zakoniku već o Dekalogu. Pitanje je kako mi danas shvatamo te odredbe. Da li smatramo da nam je dopušteno slobodnije ophođenje prema ovim odredbama. Da li je "mera" našeg odnosa sa Bogom i ljudima i dalje određena ovim Božijim zakonima? Ja smatram da jeste. On svakako ne isključuje ljubav. Naravno, i Mojsije sažima zapovesti na "ljubi Gospoda i bližnjeg"..ni to nije nepoznato u Torah. Ali odrebde zakona su jasne i pomažu nam da shvatimo šta ne treba da činimo i takođe vode nas ka Hristu da nam On da snage da tako živimo. Ali ako mi smatramo da su odredbe zakona sada manje važne onda nam Hristos neće ni dati snage da ih sprovedemo. Jer ako ih "olabavimo" ne treba nam ni pomoć da ih održimo.

Nije dakle suština u "labavljenju" zakona da bismo ga mogli držati već je stvar u snazi koju dobijamo da bi ga održali.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Isabelita, nismo "prevazišli" Dekalog jer mi i dalje imamo sklonosti ka grehu kao i ljudi pre Hrista. Nama je zakon Božiji merilo pravednosti. .. Je li istina da smo slobodni sada u ispoljavanju naših prirodnih sklonosti i da je u tome naša sloboda ili smo slobodni od kazne. Šta misliš?

Prevazišli smo Dekalog u smislu savršenijeg odnosa s Bogom. Dekalog je prisutan i važi kao osnovni putokaz za čovjeka-početnika u vjerničkom životu.
Netko je rekao da se Bibliju može rezimirati i reći kako je to strpljivo nastojanje s Božje strane da se ljudi tvrde šije odreknu idola. Očito je da je Bog odgajao svoj narod postepeno. Zato su bili potrebni zakoni. Koliko ih ono je bilo? Više od šest stotina. Meni je to logično. Ali, čovjek koji je dugo hodio s Bogom, uspostavio odnos s Njim i nije Ga se bojao. Imamo primjere i u Starom zavjetu kako se Bog prijateljski odnosio prema svojim izabranima.
U svakom slučaju, nakon Krista i Njegove žrtve na križu
Slobodni od kazne? Misliš kazne za grijehe i strah od vječne pogibli?
Pa da, Krist nas je oslobodio kazne i vječne smrti "dok smo još bili grešnici". Sad smo opravdani i već spašeni, ali to svojim životom moramo potvrditi i to životom u vjeri, pravednosti i ljubavi.
Ono što je rekao sv. Augustin: "Bog te je stvorio bez tebe, ali te neće spasiti bez tebe."

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Žao mi je što je tvoje viđeje zakona Božijega ovakvo ali sam želeo videti da li ti stvarno to veruješ. Ti doista veruješ da smo mi sada u manjoj obavezi prema zakonu te to povezuješ sa Hristovim dolaskom.

Ali rekoh, želi li čovek biti čovek i osoba biti odrasla i zrela, zakon mora biti pravilo ponašanja i merilo svake pobude.

Da, ali ne Mojsijev, nego Kristov zakon.

P.S. Je si li ti obvezan držati Mojsijev zakon?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Slobodni od kazne? Misliš kazne za grijehe i strah od vječne pogibli?
Pa da, Krist nas je oslobodio kazne i vječne smrti "dok smo još bili grešnici".

Da, od večne kazne koja bi bila neminovna da nije dao sebe u žrtvu za nas.

Sad smo opravdani i već spašeni, ali to svojim životom moramo potvrditi i to životom u vjeri, pravednosti i ljubavi.

To podrazumeva i da "ne činimo preljube", "ne krademo", "ne ubijemo"...jel se slažeš?

Ja sam te pitao šta je razlika? Mislim da nepostoji razlika jer i Hristov zakon kaže "ne čini preljube" i "ne ubij", "ne kradi"...a to isto kaže i Mojsijev. Zato sam te pitao za kvalitativnu razliku.

Dekalog je deo svukupnog Mojsijevog korpusa. Mi danas recimo možemo bez Mojsijevog "krivčnog zakonika" tipa "oko za oko, zub za zub"...on je imao svoju svrhu tada. No, možemo li danas bez "ne čini preljube" ili "ne ubij"? Šta misliš?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne postoji Hristov zakon kao neka suprotnost zakonu deset zapovesti.

Hristov zakon su upravo deset zapovesti jer ih je on dao Mojsiju na Sinajskoj gori.

On je u novom zavetu katkad nazvan zakon ili zapovesti Bozje, a Pavle ga na jednom mestu govoreci o vaznosti deset zapovesti - naziva zakon Hristov.

U bibliji postoji izraz "VERA ISUSOVA" koja podrazumeva ono sto je ucio Gospod Isus u novom zavetu.

U otkrivenju 12. 17 pise "OVDE JE TRPLJENJE SVETIH KOJI DRZE ZAPOVESTI BOZJE, I VERU ISUSOVU"

Dakle, pravi Hriscani u novom zavetu drze deset zapovesti, i ucenje Gospoda Isusa Hrista.

Tu nema nikakvog Hristovog zakona kao nesto trece, jer Hristov zakon su deset zapovesti.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070

Nisi ni svjestan koliko si u pravu.

Ako li netko i pita zašto i na koji način, neka pre toga odgovori ko je za njega Krist.

Ako li je za njega - nju Krist tek samo jedan od proroka, učitelja, možda samo guru, ćato, čistač... a kako Sveto Pismo ne poznaje pojam abregacije (nova objava ne potiskuje staru) onda za tog nekog, bilo njega, bilo nju, Kristov zakon ne predstavlja ništa više od proste objave, i Mojsijev zakon (da Mojsijev jer ga je on "objavio") je još uvek na snazi.

Ali, ponavljam još jednom samo ako je za tog nekog (nju-njega) Krist tek nekakav čovjek, (največi čovjek koji je ikada živeo), ćato, učitelj, prorok (mada nije ni to toliko važno).

No, ako je za nekoga Krist u stvari izvor zakona, Zakonodavac, dakle ako li je za nekoga Krist ono što Krist za sebe tvrdi da jeste (JA JESAM, EGO EIMI; YHWH) onda Mojsijev zakon nema šta da traži, jer KRIST JE IZNAD MOJSIJA.

Kako naučava i propovjeda Crkva Kristova već dva milenijuma?

Da je Krist šta?

BOG.

Uostalom, to i Pismo samo svjedoči. Krist konstantno govori da Pisma za Njega svjedoče, govori o tome da bi se Mojsije obradovao Njegovom času, i doslovno govori da On (Krist) postoji pre Abrahama.

Da li Krist kao Bog može menjati zakon?

DA

U tom slučaju nema abregacije, a Zakonodavac menja uslove, menja sam zakon.

Krist upravo to i čini.

Uostalom, tako je činio i kroz čitavu povjest.

Prvo je dao Nojin zakon, onda Abrahamov, zatim Mojsijev, a onda kada se sve "zbilo" sažima za one sa kojima sklapa VJEČNI SAVEZ, celokupan zakon na samo dve odredbe.

Obavezan je samo i isključivo samo ako sebe drži židovom i ako za njega Krist nije Bog.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
DarthShone,
odličan post! Sve si rekao. :)

Jovan Prezviter: I dobro je da je razumeš. Vera nije osećaj, osećanje. Ona je konkretan čin, delo. Zato je zakon tj.zapovest i dalje ono što treba da bude u našem životu, ono što je deo našeg života. :)

Naravno, vjera nije osjećaj, kao ni ljubav. Mi se najčešće zadržavamo na osjećajnom djelu, ali čovjekova volja s činom odluke mora prijeći tu granicu između osjećaja (zaljubljenosti) i ljubavi. Glede vjere, to je i dar koji po milosti raste u nama poput zrna gorušice. Mi surađujemo, dakako, odgovaramo na Božju ljubav.
Ja se ne opterećujem sa zapovijedima i zakonom. Imam zapovjed ljubavi, Zlatno pravilo i konkretne primjere iz Isusovog života, da ne nabrajam...i vrlo često postavljam si pitanje; što bi Isus učinio da je na mom mjestu?
(To je naputak sv. Ignacija Loyolskog)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja sam te pitao šta je razlika? Mislim da nepostoji razlika jer i Hristov zakon kaže "ne čini preljube" i "ne ubij", "ne kradi"...a to isto kaže i Mojsijev. Zato sam te pitao za kvalitativnu razliku.

Ti nisi kršćanin i zato ne možeš ni vidjeti razliku.

Dekalog je deo svukupnog Mojsijevog korpusa. Mi danas recimo možemo bez Mojsijevog "krivčnog zakonika" tipa "oko za oko, zub za zub"...on je imao svoju svrhu tada. No, možemo li danas bez "ne čini preljube" ili "ne ubij"? Šta misliš?

Još mi samo citiraj gdje u Tori piše da se dio te Tore može odbaciti.

P.S. Ponovo te pitam - Je si li ti obvezan držati Mojsijev zakon?

Natrag