- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Mislim da se tu ne radi o apstinencijskoj krizi, jer sirce ne izaziva takvu krizu. Bice pre da se radi o vracanju bolova koji su povezani sa njenom bolescu, i ona kada je prestala uzimati ta sredstva osecala se jako lose, kao da ce umreti..
Ne. Upravo se radi o apstinencijskoj krizi koja kod ovisnika nastaje kada se pokušavaju osloboditi te ovisnosti. Potpuno jednako kao kod svih najtežih droka - heroin, kokain i danas mnoge sintetičke droge. Ona sama govori o svojoj ovisnosti toga tipa, evo čitaj:
"Bila sam se prepustila i udovoljila svojoj želji za octom. Ali uz Božju pomoć nadvladala sam ovu svoju ovisnost. (Ellen White, Letter 70, 1911, reproduced in Counsels on Diet and Foods, p. 485.)
Pazi, ona ne kaže da se "navukla na ocat" jer ga je pila kao analgetik, sredstvo za smanjivanje bolovo izazvano nekom bolešću, nego kaže - udovoljila sam svojoj želji za octom. Dakle, stvar je posve jasna i nedvojbena, radi se o najtipičnijem alkoholizmu, makar se i tebi mire možda ovakva ocjena čini surovom.
Pa valjda bi nam bilo poznato da sirce moze izazvati takve simptome.
Trebaš znati da ono što danas kupiš u dućanu pod "ocat", nije isto onome što se pod octom i pod pićima na bazi octa spravljalo u vrijeme kada je živjela Ellen White. Ja se s tobom potpuno slažem, Ellen White nije mogla postati ovisnica (alkoholičarka) od bezalkoholnog octa, ali je posve razvidno da je u piću koje je pila Ellen White bilo alkohola. I druga posve razvidna stvar jeste, jer tako sama Ellen White svjedoči, da u tu ovisnost nije upala uzimajući ocat iz potrebe da ublaži bolove, nego naprosto iz "želje za octom".