Sta je Sabat i da li Hriscani treba da ga drze.

Da li Hriscani ne smeju nista da rade subotom

• Hriscani smeju i mogu da rade subotom sta god pozele

Votes: 3 60,0%
  • Hriscani Ne smeju da rade subotom

Votes: 0 0,0%
  • Hriscani mogu subotom da lece ,ali ne smeju da rade

• Hriscani mogu subotom samo da poucavaju Biblijom .

• Hriscanima je nesto dozvoljeno,a nesto nije dozvoljeno da rade subotom

Votes: 2 40,0%
  • Hriscani imaju crveno slovo subotom -pravoslavni kalendar

• Total voters
    5
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Mislim da se tu ne radi o apstinencijskoj krizi, jer sirce ne izaziva takvu krizu. Bice pre da se radi o vracanju bolova koji su povezani sa njenom bolescu, i ona kada je prestala uzimati ta sredstva osecala se jako lose, kao da ce umreti..

Ne. Upravo se radi o apstinencijskoj krizi koja kod ovisnika nastaje kada se pokušavaju osloboditi te ovisnosti. Potpuno jednako kao kod svih najtežih droka - heroin, kokain i danas mnoge sintetičke droge. Ona sama govori o svojoj ovisnosti toga tipa, evo čitaj:

"Bila sam se prepustila i udovoljila svojoj želji za octom. Ali uz Božju pomoć nadvladala sam ovu svoju ovisnost. (Ellen White, Letter 70, 1911, reproduced in Counsels on Diet and Foods, p. 485.)

Pazi, ona ne kaže da se "navukla na ocat" jer ga je pila kao analgetik, sredstvo za smanjivanje bolovo izazvano nekom bolešću, nego kaže - udovoljila sam svojoj želji za octom. Dakle, stvar je posve jasna i nedvojbena, radi se o najtipičnijem alkoholizmu, makar se i tebi mire možda ovakva ocjena čini surovom.

Pa valjda bi nam bilo poznato da sirce moze izazvati takve simptome.

Trebaš znati da ono što danas kupiš u dućanu pod "ocat", nije isto onome što se pod octom i pod pićima na bazi octa spravljalo u vrijeme kada je živjela Ellen White. Ja se s tobom potpuno slažem, Ellen White nije mogla postati ovisnica (alkoholičarka) od bezalkoholnog octa, ali je posve razvidno da je u piću koje je pila Ellen White bilo alkohola. I druga posve razvidna stvar jeste, jer tako sama Ellen White svjedoči, da u tu ovisnost nije upala uzimajući ocat iz potrebe da ublaži bolove, nego naprosto iz "želje za octom".

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Zato ja smatram da se ovi bolovi ne odnose na apstinencijsku krizu ili mamurluk, vec na bolest koja joj se nakon prestanka upotrebe tih sredstava vratila.. Osecala je kao da ce bez upotrebe tih sredstava umreti, bolovi su bili jaki, ali su se vernici kako i sama kaze "molili za njeno ozdravljenje" i to je pomoglo..

Ako daš primetiti, ja upravo o tome i govorim. Zavisnost koju ona pominje ne odnosi se na to da njoj želudac traži to jer je postala ovisnik od toga. Nego ona kada govori o "ovisnosti" koju oseća to je ovisnost zbog potrebe smirivanja bolova koje je imala i zbog toga kaže da je "ovisna"

To i ja upravo govorim, a ne o ovisnosti od samog pića u smislu kao ovisnost od alkohola(apstinencija). Iskreno, i tvoje opservacije u početku su mi pomogle da i ja sagledam ovo jasnije. Ja sam to prihvatio jer je u skladu sa onim što Elen i govori.

Pre bi sebi spalio zeludac dok razvijes takvu zavisnost i simptome nakon prestanka upotrebe, morao bi popiti 1l sirceta dnevno..

Upravo tako, kada bi ona bila zavisna od sirćeta kao od alkohola alkoholičar pa ne da sebi ne bi pomogla, nego bi se još više upropastila odavno. Znači, ne radi se ni o kakvoj zavisnosti od sirćetnog pića koje bi upražnjavala redovno dugo vremena već o zavisnosti vezano za bolest, ali imajmo na umu da se radi o piću na bazi sirćeta, pomešanog sa vodom i melasom verovatno....tako da ni na koji način to ne izaziva apstinecijalnu zavisnost ali ni uništavanje želuca. Ona je ovo mogla doista koristiti samo u cilju poboljšanja stanja, zbog bolova.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ja se s tobom potpuno slažem, Ellen White nije mogla postati ovisnica (alkoholičarka) od bezalkoholnog octa, ali je posve razvidno da je u piću koje je pila Ellen White bilo alkohola.

Taj citat o sirćetnom piću je iz 1911 godine. A ona o alkoholu kao štetnom piše mnogo ranije. Tako da ne stoji tvrdnja da je ona ostavljala alkohol a ranije pisala kako ne može podneti ni neopojno vino. To je u kontradikcini sa onim o čemu govori.

Dakle, ti Elen trebaš razumeti onako kako ona i govori.

Nepošteno je da uzimaš njen citat kao relevantan u jednom delu a isti citat u drugom delu tumačiš onako kako ona ne govori. Jednostavno, nije primereno.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Dakle, ti Elen trebaš razumeti onako kako ona i govori.

Upravo sam je tako i razumio. A ona govori, piše, da je bila ovisnica, a po njezinom vlastitom opisu ovisnosti, potpuno je jasno da se radi o teškoj ovisnosti. Evo:

- Tjednima sam bila vrlo bolesna,
- Ako ću i umrijeti, umrijet ću

- tjednima sam bolne muke prolazila
- Svi su mislili da je nemoguće da to preživim
- najgorljivije molitve bile su za moje ozdravljenje.

Koga interesira, neka stručnjaku za ovisnosti pošalje ovo gore kao vlastite simptome, i neka sačeka odgovor stručnjaka kojeg stupnja je njegova ovisnost?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne apstinecijalna.

Upravo se radi o apstinencijskoj krizi koja kod ovisnika nastaje kada se pokušavaju osloboditi te ovisnosti. Potpuno jednako kao kod svih najtežih droga - heroin, kokain i danas mnoge sintetičke droge. Ona sama govori o svojoj ovisnosti toga tipa, evo čitaj:

"Bila sam se prepustila i udovoljila svojoj želji za octom. Ali uz Božju pomoć nadvladala sam ovu svoju ovisnost. (Ellen White, Letter 70, 1911, reproduced in Counsels on Diet and Foods, p. 485.)

Pazi, ona ne kaže da se "navukla na ocat" jer ga je pila kao analgetik, sredstvo za smanjivanje bolovo izazvano nekom bolešću, nego kaže - udovoljila sam svojoj želji za octom. Dakle, stvar je posve jasna i nedvojbena, radi se o najtipičnijem alkoholizmu, makar se i tebi mire možda ovakva ocjena čini surovom.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Upravo se radi o apstinencijskoj krizi koja kod ovisnika nastaje kada se pokušavaju osloboditi te ovisnosti. Potpuno jednako kao kod svih najtežih droga - heroin, kokain i danas mnoge sintetičke droge. Ona sama govori o svojoj ovisnosti toga tipa, evo čitaj:

Ali ona isto tako ne pominje alkohol. Ako je već citiraš precizno, moraš i ovo uzeti u obzir. Budi precizan "ne pominje alkohol" a takođe znamo njen stav o alkoholu.

I šta ćemo sad?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ali ona isto tako ne pominje alkohol. Ako je već citiraš precizno, moraš i ovo uzeti u obzir. Budi precizan "ne pominje alkohol" a takođe znamo njen stav o alkoholu.

I šta ćemo sad?

To ti je isto kao da neka žena kaže da je rodila desetero djece, a ti niječeš da je imala spolni odnos s muškarcem, tvrdeći da ona to uopće ne navodi.

I što ćemo sada? :confused:

Natrag