Što bi od ovoga mogao biti uzrok njezine ovisnosti? Ja svoje mišljenje imam, a vi slobodno iznesite svoje.
Ja sam rekao svoje misljenje, Elen White je radi ublazavanja zdravstvenih tegoba povezanih sa sinusima i nosem, koristila sirce, alkohol i caj. Vremenom se navukla na to i stvorila je ovisnost.
Medjutim ja je ne osudjujem, jer nije pila to radi uzitka, vec da ublazi sebi bolove. Posle se izborila sa tim, pa je insistirala da nijedan vernik to ne treba da okusi, jer izaziva zavisnost.
Zato je bila veliki protivnik bilo kakvih nadrazujucih sredstava, ljute hrane zacina i sl, jer i to izaziva zavisnost.. Ako neko voli taj ukus savetovala je upotrebu voca i vocnih sokova kao zamenu i sl. A za sve ovo je potrazila i nasla podrsku u bibliji, tipa - "Isus odbija da pije ocat pomesan sa zuci"..
Ovo je kompletna slika koju sam ja stvorio citajuci njene tekstove. Druga analiza mislim da nije ni potrebna. Jer njeno iskustvo, temeljeno na bibliji je razlog njenog stava da su bilo kakva nadrazujuca sredstva stetna i duhovno opasna..
Posle toga su se pojavili fanatici koji su na temelju njenih tekstova, svakog ko bi koristio ta sredstva (cak i u medicinske svrhe) oznacivali nevernikom. To imamo i dan danas u adventistickoj crkvi da se ljudi osudjuju, ali to generalno nije bio stav EGW. Ona nije bila protiv upotrebe vina i alkohola u zdravstvene svrhe, vec protiv uzivanja tih sredstava tj. zavisnosti..
I dan danas ces naci adventiste koji ovo pravilno razumeju, pa ce s tobom popiti kafu vino ili casicu rakije, dok ce ti drugi reci da je to "greh"..
Ne, nije to greh! EGW je samo govorila o opasnostima, o mogucoj ovisnosti, pa je ucila ljude da to izbegavaju. I savetovala je da ako mogu, nikada i ne probaju alkohol.. Hriscanin najvise zbog svojih duznosti, treba biti trezven, nepomucenog uma (to cea naci u njenim tekstovima), ali to nikako ne znaci da trebamo biti fanatici, i ona ni na koji nacin nikada nije osporavala zdravstvenu upotrebu alkohola. Ako covek ima neki problem koji nije moguce resiti na standardni nacin, svakako da mu je dozvoljeno koristiti alkohol..
Ne verujem da bi ijedan normalan adventista danas bio protiv upotrebe kanabisa, morfijuma marihuane i sl. u zdravstvene svrhe, mislim da to neces naci nigde.. Ali kada je rec o kafi i alkoholu, e tu onda nailazimo na "fanatizam", jer eto - "prorocica je rekla"..
Toliko..