Sta je Sabat i da li Hriscani treba da ga drze.

Da li Hriscani ne smeju nista da rade subotom

• Hriscani smeju i mogu da rade subotom sta god pozele

Votes: 3 60,0%
  • Hriscani Ne smeju da rade subotom

Votes: 0 0,0%
  • Hriscani mogu subotom da lece ,ali ne smeju da rade

• Hriscani mogu subotom samo da poucavaju Biblijom .

• Hriscanima je nesto dozvoljeno,a nesto nije dozvoljeno da rade subotom

Votes: 2 40,0%
  • Hriscani imaju crveno slovo subotom -pravoslavni kalendar

• Total voters
    5
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Teorije zavera u okviru i oko adventizma. :). Ona nije zaobišla ni adventizam a dolazi iz tradicionalizma, koji vrvi od teorija zavere sam po sebi...

Krivo. James White i Ellen White su klistirali njene spise, izbacujući sve bogohulnosti koje su i ona i ostali naučavali i vjerovali od 1844. - 1851. godine.

Što se tiče alkohola, rekoh. Tvojom logikom bi trebali pretpostaviti da postoji alkohol u svakoj tableti, ako se kaže da neko ovisi o tableti.

A ja tebi lijepo napisah:

Dakle, teška ovisnost? Ovakve ovisnosti prema medicini moguće su jedino od alkohola i od teških opijata, ono što zovemo drogama. Kod Ellen White je očito riječ o alkoholu, jer osim nje sam i muž joj priznaje kako je pila vino.

Ali, nažalost, tvoj kapacitet razumijevanja je na nivou trogodišnjaka kad ovo ne razumiješ. Oprosti, ali morao sam.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Krivo. James White i Ellen White su klistirali njene spise, izbacujući sve bogohulnosti koje su i ona i ostali naučavali i vjerovali od 1844. - 1851. godine.

A ja tebi lijepo napisah:

Ali, nažalost, tvoj kapacitet razumijevanja je na nivou trogodišnjaka kad ovo ne razumiješ. Oprosti, ali morao sam.

Ma sve uredu.

Samo kažem ti da je čudno izvlačiti priču o alkoholu kako ti to činiš, osim alo je zlonamerno.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Što bi od ovoga mogao biti uzrok njezine ovisnosti? Ja svoje mišljenje imam, a vi slobodno iznesite svoje.

Ja sam rekao svoje misljenje, Elen White je radi ublazavanja zdravstvenih tegoba povezanih sa sinusima i nosem, koristila sirce, alkohol i caj. Vremenom se navukla na to i stvorila je ovisnost.

Medjutim ja je ne osudjujem, jer nije pila to radi uzitka, vec da ublazi sebi bolove. Posle se izborila sa tim, pa je insistirala da nijedan vernik to ne treba da okusi, jer izaziva zavisnost.

Zato je bila veliki protivnik bilo kakvih nadrazujucih sredstava, ljute hrane zacina i sl, jer i to izaziva zavisnost.. Ako neko voli taj ukus savetovala je upotrebu voca i vocnih sokova kao zamenu i sl. A za sve ovo je potrazila i nasla podrsku u bibliji, tipa - "Isus odbija da pije ocat pomesan sa zuci"..

Ovo je kompletna slika koju sam ja stvorio citajuci njene tekstove. Druga analiza mislim da nije ni potrebna. Jer njeno iskustvo, temeljeno na bibliji je razlog njenog stava da su bilo kakva nadrazujuca sredstva stetna i duhovno opasna..

Posle toga su se pojavili fanatici koji su na temelju njenih tekstova, svakog ko bi koristio ta sredstva (cak i u medicinske svrhe) oznacivali nevernikom. To imamo i dan danas u adventistickoj crkvi da se ljudi osudjuju, ali to generalno nije bio stav EGW. Ona nije bila protiv upotrebe vina i alkohola u zdravstvene svrhe, vec protiv uzivanja tih sredstava tj. zavisnosti..

I dan danas ces naci adventiste koji ovo pravilno razumeju, pa ce s tobom popiti kafu vino ili casicu rakije, dok ce ti drugi reci da je to "greh"..

Ne, nije to greh! EGW je samo govorila o opasnostima, o mogucoj ovisnosti, pa je ucila ljude da to izbegavaju. I savetovala je da ako mogu, nikada i ne probaju alkohol.. Hriscanin najvise zbog svojih duznosti, treba biti trezven, nepomucenog uma (to cea naci u njenim tekstovima), ali to nikako ne znaci da trebamo biti fanatici, i ona ni na koji nacin nikada nije osporavala zdravstvenu upotrebu alkohola. Ako covek ima neki problem koji nije moguce resiti na standardni nacin, svakako da mu je dozvoljeno koristiti alkohol..

Ne verujem da bi ijedan normalan adventista danas bio protiv upotrebe kanabisa, morfijuma marihuane i sl. u zdravstvene svrhe, mislim da to neces naci nigde.. Ali kada je rec o kafi i alkoholu, e tu onda nailazimo na "fanatizam", jer eto - "prorocica je rekla"..

Toliko..

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ona nigde ne pominje alkohol.

Ovisnost nije od pića(sirćetnog) . Rekoh, ne čitaš. Ona ne tvrdi da je ovisnik od pića.

Ti Jovane sam sebi izvrces jer ne mozes da pojmis! Jeste bila ovisnik o sircetu (odnosno o picu). Itekako je bila ovisna o zelenom caju i alkoholu. U kojoj je meri, to je vec predmet diskusije..

Jedino sto ne mozemo raditi, jeste da je osudjujemo, jer ona se borila protiv toga i uspela da se izbori. Koristila je ta sredstva da sebi ublazi bolove.. A njen kasniji stav o izbegavanju bilo kakvih opojnih i nadrazujucih sredstava je samo posledica tog iskustva i razumevanja biblije..

Savetovala je svakog ako moze da izbegne ta opojna sredstva, i da ne treba nikada ni da ih okusi, vec da koristi prirodnu alternativu u obliku vocnih sokova i dr.. ako je ikako moguce.. Zato je toliko vremena provela pisuci o zdravlju i alternativi.. Dakle, sebi je pomogla, pa je htela i drugima pomoci. Predlagala je prirodne nacine lecenja, a pre svega uzdanje u Boga i njegovu rec, jer bez njegove pomoci izlecenja nema..

Daleko od toga da je bila fanaticna ili zabranjivala kafu i alkohol.. Samo ih nije preporucivala, zbog svog licnog iskustva i stete koju mogu naneti ako se neumereno i preterano koriste..

Mnogi adventisti poput tebe su kasnije ovo pogresno interpretirali i na tome izgradili fanatizam, pa im je svako ko okusi alkohol otpadnik. Ne, ovo naprosto nije tacno i to nije bio njen stav! Ona nije bila fanatik kakvom je predstavljate!

Zato, ovom svojom pricom vise stete nanosis adventizmu nego sto uspevas da ga odbranis!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ti Jovane sam sebi izvrces jer ne mozes da pojmis! Jeste ona bila ovisnik o sircetu (odnosno o picu). Itekako je bila ovisna o zelenom caju i alkoholu. U kojoj je meri, to je vec predmet diskusije..

Sirće ne može izazvati ovisnost. Ne postoji takvih slučajeva.

Stvar je što se ovaj izraz "ovisnost" pogrešno tumači. Neki tumače da je bukvalno ovisna o sirćetu kao ti recimo, a neki da budući da znaju da sirće ne može učiniti nikoga ovisnim to koriste kao argument da ukažu na prisustvo alkohola. Ni jedno ni drugo po mom skromnom shvatanju nije tačno. Ovisnost ovde treba da se razmatra sa drugog aspekta. Sa aspekta ovisnosti iz zabrinutosti za zdravalje.

Ako grešim, i ako je zaista bila ovisna o sirćetnom piću, možeš slobosno navesti neki slučaj ili neki tekst od Elen koji baš to potvrđuje. Trebamo baratiti preciznim podacima.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

Ja sam vec ranije rekao da sirce ne moze da razvije takvu zavisnost kao sto razvija alkohol (ali svakako moze da izazove neku vrstu zavisnosti). Slap nije osporio..

A sve je to zbog bolesti Jovane. Sad u kojoj meri je ona bila zavisna, da li u umerenoj ili ogromnoj, to nije ni bitno..

Umerenu zavisnost moze izazvati cak i cokolada i svaka slicna supstanca.. Pa i zavisnost koja se tu pominje ne mora biti ogromna, ali je svakako postojala..

Vi se koncenteisete na vrstu zavisnosti (da li je to slicno zavisnosti od cokolade), a ja se koncentrisem na teoloski stav koji iz toga proizlazi i koji je ona iz toga razvila, sto je mnogo bitnije..

Ti se stalno sa Slapom vrtis u krug, a ovamo bi da pobedis. Ne mozes tako pobediti.

Jeste da Slap gresi, ali ti nisi u stanju to ni da mu pokazes..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pila je "neopojno" vino.

Nealkoholno, neopojno. To svedoči i sama. A i takvo vino je upotrebljavala sa svežim jajetom, koliko kaže da ne podnosi ukus vina.

E dobro, ajde dokazi da je pila sok? Dokazi Slapu, meni ne moras..

Ja nisam ni tvrdio da je ona bila akoholicarka, ja sam govorio o zavisnosti od sirceta. Koje ti Jovane hteo da priznas ili ne "uvek sadrzi alkohol", samo ne izaziva opijenost, jer nije tolika koncentracija!

Takodje je koristila i cajeve, a sve to da bi ublazila sebi bolove..

Iz toga kasnije i proizlazi i njen teoloski stav koji je protiv alkohola, zelenih cajeva i slicnih nadrazujucih sredstava.. I ja sam na to zeleo da se fokusiram, jer Slap drugacije i ne moze da shvati siru sliku i razloge zasto je ona toliko vremena posvetila pisuci o zdravlju, i zasto je negativno govorila o alkoholu!

Razlog je upravo to njeno iskustvo!

Sirce koje je pila je sasvim sigurno sadrzalo alkohol, zato je i bila protiv alkohola, a ti tvrdis da nije sadrzalo! Pa to nema logike, jer svako sirce sadrzi i alkohol (dobija se fermentacijom)..

Da je kojim slucajem to bio "SOK" (BEZALKOHOLNO PICE - SVICEL), ne bi se ona odvikavala od njega! Odvikavala bi se jedino od alkoholnog pica!

To je kljucno!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Medjutim ja je ne osudjujem, jer nije pila to radi uzitka, vec da ublazi sebi bolove.

Nisam je ni ja optužio niti je optužujem sada. Ovakvi ljudi su za suosjećanje i žaljenje, a ne za osudu. Ja sam naprosto konstatirao činjenicu, za koju je sama Ellen White ostavila pisano svodočeje i priznanje.

Posle toga su se pojavili fanatici koji su na temelju njenih tekstova, svakog ko bi koristio ta sredstva (cak i u medicinske svrhe) oznacivali nevernikom. To imamo i dan danas u adventistickoj crkvi da se ljudi osudjuju, ali to generalno nije bio stav EGW. Ona nije bila protiv upotrebe vina i alkohola u zdravstvene svrhe, vec protiv uzivanja tih sredstava tj. zavisnosti..

Nije baš sve ovako. Glupost, ravnu idiotizmu, da Isus na svadbi u Kani Galilejskoj vodu nije pretvorio u vino nego u grožđani sok, i jednako takvu glupost da Isus i apostoli na Pashalnoj večeri nisu pili vino nego grožđani sok, adventisti nisu iz prsta isisali, nego suglupost i besmislicu preuzeli od Ellen White.

Sad u kojoj meri je ona bila zavisna, da li u umerenoj ili ogromnoj, to nije ni bitno..

Ona sama svjedoči u kojoj je mjeri bila ovisnica. Evo:

- Tjednima sam bila vrlo bolesna,
- Ako ću i umrijeti, umrijet ću

- tjednima sam bolne muke prolazila
- Svi su mislili da je nemoguće da to preživim
- najgorljivije molitve bile su za moje ozdravljenje.

Koga interesira, neka stručnjaku za ovisnosti pošalje ovo gore kao vlastite simptome, i neka sačeka odgovor stručnjaka kojeg stupnja je njegova ovisnost?

Ne može ni rakija izazvati ovisnost, nego alkohol iz rakije.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nije baš sve ovako. Glupost, ravnu idiotizmu, da Isus na svadbi u Kani Galilejskoj vodu nije pretvorio u vino nego u grožđani sok, i jednako takvu glupost da Isus i apostoli na Pashalnoj večeri nisu pili vino nego grožđani sok, adventisti nisu iz prsta isisali, nego suglupost i besmislicu preuzeli od Ellen White.

Da, ali to je sve posledica njenog shvatanja proisteklog iz gore navedenog. Posto Isus odbija kusati sirce pomesano sa zuci, da bi time ublazio muke na krstu, ona je negde zakljucila da on uopste nije vino ni smatrao pozeljnim, niti da bi pretvorio vodu u vino. Ni ja ne smatram da je on vodu pretvorio u grozdjani sok, vec u pravo vino.

Kako god, poznajem adventiste koji popiju po koju, barem pivo ponekad, a ima i fanatizma. Svakako je dobro ne piti, ali je krajnost krajnost..

Ona sama svjedoči u kojoj je mjeri bila ovisnica. Evo:

- Tjednima sam bila vrlo bolesna,
- Ako ću i umrijeti, umrijet ću

- tjednima sam bolne muke prolazila
- Svi su mislili da je nemoguće da to preživim
- najgorljivije molitve bile su za moje ozdravljenje.

Mislim da se tu ne radi o apstinencijskoj krizi, jer sirce ne izaziva takvu krizu. Bice pre da se radi o vracanju bolova koji su povezani sa njenom bolescu, i ona kada je prestala uzimati ta sredstva osecala se jako lose, kao da ce umreti..

Koga interesira, neka stručnjaku za ovisnosti pošalje ovo gore kao vlastite simptome, i neka sačeka odgovor stručnjaka kojeg stupnja je njegova ovisnost?

Pa valjda bi nam bilo poznato da sirce moze izazvati takve simptome. Ali to nemas nigde dokumentovano. Zato ja smatram da se ovi bolovi ne odnose na apstinencijsku krizu ili mamurluk, vec na bolest koja joj se nakon prestanka upotrebe tih sredstava vratila.. Osecala je kao da ce bez upotrebe tih sredstava umreti, bolovi su bili jaki, ali su se vernici kako i sama kaze "molili za njeno ozdravljenje" i to je pomoglo..

Ako ti imas drugacije dokaze, da sirce izaziva ovakve simptome slobodno postavi. Ja to nisam nigde nasao, niti je to da budem iskren uopste moguce.

Pre bi sebi spalio zeludac dok razvijes takvu zavisnost i simptome nakon prestanka upotrebe, morao bi popiti 1l sirceta dnevno..

Natrag