- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Dn 9,1-2: Prve godine Darija, sina Artakserksova, iz roda Medijaca, koji vladaše kraljevstvom kaldejskim, prve dakle godine njegova kraljevanja, ja, Daniel, istraživah u Pismima broj godina koje se - prema riječi koju Jahve uputi proroku Jeremiji - imaju ispuniti nad ruševinama Jeruzalema: sedamdeset godina.
Ovo je 535 p.n.e kada je Danilo saznao da se navršava 70 godina "razvalinama" Jerusalimskim. Dekret koji je usledio uskoro od strane Kira I Velikog (555-529 p.n.e) će rešiti pitanje podizanja Hrama:"Ovako veli Kir car Persijski: sva carstva zemaljska dao mi je Gospod Bog nebeski, i on mi je zapovedio da mu sazidam dom u Jerusalimu u Judeji" Jezdra 1,2. Dakle, nema zidanja zidova već samo Hram.
Sledeći dekret o zidanju u Jerusalimu bio je u vreme Darija I Histapa(521-486 p.n.e). Ovaj dekret kaže:"Ostavite neka se gradi taj dom Božiji, upravitelj Judejski i starešine njihove neka zidaju taj dom Božiji na mestu njegovom....i svrši se taj dom do trećega meseca Adara šeste godine carovanja cara Darija", Jezdra 6,7.15
Dakle, opet nema zidanje zidina već samo hrama. Ovo je 515 p.n.e
E sad Slape šta ti msiliš gde trebamo da tražimo dekret o zidanju zidova Jerusalimskih?. To mora biti dekret nakon 515 p.n.e
Nema u dekretu Kira I ,nema ni u dekretu Darija I. Već samo posle. Dakle, kada ako ne u vreme ovih careva? Hoćeš li nam pomoći da zajedno istražimo i dođemo do zaključka.
Poslednja izmena: