Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dn 9,1-2: Prve godine Darija, sina Artakserksova, iz roda Medijaca, koji vladaše kraljevstvom kaldejskim, prve dakle godine njegova kraljevanja, ja, Daniel, istraživah u Pismima broj godina koje se - prema riječi koju Jahve uputi proroku Jeremiji - imaju ispuniti nad ruševinama Jeruzalema: sedamdeset godina.

Ovo je 535 p.n.e kada je Danilo saznao da se navršava 70 godina "razvalinama" Jerusalimskim. Dekret koji je usledio uskoro od strane Kira I Velikog (555-529 p.n.e) će rešiti pitanje podizanja Hrama:"Ovako veli Kir car Persijski: sva carstva zemaljska dao mi je Gospod Bog nebeski, i on mi je zapovedio da mu sazidam dom u Jerusalimu u Judeji" Jezdra 1,2. Dakle, nema zidanja zidova već samo Hram.

Sledeći dekret o zidanju u Jerusalimu bio je u vreme Darija I Histapa(521-486 p.n.e). Ovaj dekret kaže:"Ostavite neka se gradi taj dom Božiji, upravitelj Judejski i starešine njihove neka zidaju taj dom Božiji na mestu njegovom....i svrši se taj dom do trećega meseca Adara šeste godine carovanja cara Darija", Jezdra 6,7.15

Dakle, opet nema zidanje zidina već samo hrama. Ovo je 515 p.n.e

E sad Slape šta ti msiliš gde trebamo da tražimo dekret o zidanju zidova Jerusalimskih?:). To mora biti dekret nakon 515 p.n.e

Nema u dekretu Kira I ,nema ni u dekretu Darija I. Već samo posle. Dakle, kada ako ne u vreme ovih careva? Hoćeš li nam pomoći da zajedno istražimo i dođemo do zaključka.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Njih to ne zanima, njih zanima šta kaže njihova denominacija.

Oni kada bi se bavili smislom tih stihova i drugih u SZ oni bi onda napustili svoje crkve.

Ja verujem da Slap može prihvatiti tumačnje o 457 p.n.e kao vreme početka proročkog lanca a ostati Katolik. Kada može da bude katolik a da recimo ne zna oblik zemlje kakav je valda može i ako ima neko drugačije mišljenje o vremenu početka proročkog lanca od 70 sedmica:)

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Dn 9,1-2: Prve godine Darija, sina Artakserksova, iz roda Medijaca, koji vladaše kraljevstvom kaldejskim, prve dakle godine njegova kraljevanja, ja, Daniel, istraživah u Pismima broj godina koje se - prema riječi koju Jahve uputi proroku Jeremiji - imaju ispuniti nad ruševinama Jeruzalema: sedamdeset godina.

Dn 9,25: Znaj i razumij: Od časa kad izađe riječ ‘Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem’ pa do Kneza Pomazanika: sedam sedmica, a onda šezdeset i dvije sedmice, i bit će opet sagrađeni trg i opkop, i to u teško vrijeme.[/QOUTE]

Slape, dobro si ucinio sto si naveo ova dva kljucna teksta. Tebe samo zanima kada je Artaxesr izdao zapoveset, a on ju je izdavao dva puta.

Medjutim, moras obratiti paznja sta sve treba da se ispuni u tih 70 sedmica tj 490 godina, a to ti je lepo objasnjeno u predhodnom stigu Danilo 9, 24.

"Sedamdeset je sedmica odredjeno tvome narodu i tvome gradu svetom;
1. Da se svrsi prestup i da nestane grijeha i da se ocisti bezakonje,
2, I da se dovede vwecna pravda,
3, I da se zapecati utvara i prorostvo,

4. I da se pomaze sveti nad svetima." Danilo 9, 24.

Posle toga sledi stih 25:
"Zato znaj i razumij, od kada izadje rec da se Jerusalim, opet zazida, do pomazanika Vojvode BICE 7 SEDMICA i 62 SEDMICE da se pograde ulice i zidovi i to u tesko vrijeme." Stih 25.

Pomazanje Vojvode odnosi se na Hristovo krstenje.

To znaci da od pocetka zidanja Jerusalima do Hrtisovog krstenje moraju proci 7 sedmic + 62 sedmice, a to je 69 prorockih sedmica.

Slape, koju pocetnu godinu ces uzeti da bi ti se uklopili svi ti dogadaji? I to nije sve.
Slusaj dalje: "A poslije tijeh 62 sedmice, POGUBLJEN CE BITI POMAZANIK..." Stih 26.

"A u polovini dedelje ukinuce zrtve i prinose.. Stih 27.
Ovim je odredjeno i vreme Hristovog raspeca.

Ovo ukazuje da ce Hristos biti razapet, a 70 sedmica jos nece se zavrsti. Jer kazu da ce u polovini sedmice ukinuti zrtve, a to je Hrtistovo raspece.

Sta je oznacilo kraj tih 70 sedmica ili 490 godina?????

Slape sada je na tebi red. Objasni nam kada su pocele tih 70 sedmica ili 490 godina, kada su sagradjene ulice i hram, kada je Hristos pomazan tj krste, koje godine je razapet i kada je ukinuo zrtve. I sta je oznacilo kraj 490. gosina.

Sve najbolje

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Dakle, nema zidanja zidova već samo Hram.

:):):) Zidanje zidova je potpuno nebitno, irelevantno. Da te podsjetim na Danijela.

Dn 9,25: Znaj i razumij: Od časa kad izađe riječ ‘Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem’ pa do Kneza Pomazanika: sedam sedmica, a onda šezdeset i dvije sedmice, i bit će opet sagrađeni trg i opkop, i to u teško vrijeme.

Jel, vidiš? Danijel uopće ne govori o zidanju zidova. Nego početnu točku veže uz dekret koji kaže: Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem. Dakle, pronađi Artakserksov dekret u kojem on kaže: Neka se vrate ....

A kad već toliko mantraš o zidanju zidova, iako u Danijelu vidimo da se uopće ne spominju, pronađi Artakserksov dekret u kojem on kaže: Neka se vrate i neka zidaju zidove. :):)

Sledeći dekret o zidanju u Jerusalimu bio je u vreme Darija I Histapa(521-486 p.n.e). Ovaj dekret kaže:"Ostavite neka se gradi taj dom Božiji, upravitelj Judejski i starešine njihove neka zidaju taj dom Božiji na mestu njegovom....i svrši se taj dom do trećega meseca Adara šeste godine carovanja cara Darija", Jezdra 6,7.15

:):):) Je li tebi ovo išta govori? Itekako govori, ovako:

1. Za vrijeme Darija (prije Artakserksa) Židovi su već debelo u Jeruzalemu i grade.

2. Znamo da se Židovi nisu oružjem oslobodili iz babilonskog ropstva i pobjegli, nego im je netko dekretom dopustio povratak u Judeju i Jeruzalem. Ako su Židovi u Jeruzalemu još u 6. stoljeću pr.Kr., onda dekret - Neka se vrat ..., ne može biti Artakserksov, jer će on postati perzijski kralj skoro 100 godina kasnije.

E sad Slape šta ti msiliš gde trebamo da tražimo dekret o zidanju zidova Jerusalimskih?:). To mora biti dekret nakon 515 p.n.e

:):):) Zašto bismo tražili dekret o zidanju zidova Jerusalimskih? Da te još jednom podsjetim što trebaš tražiti:

Dn 9,25: Znaj i razumij: Od časa kad izađe riječ ‘Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem’ pa do Kneza Pomazanika: sedam sedmica, a onda šezdeset i dvije sedmice, i bit će opet sagrađeni trg i opkop, i to u teško vrijeme.

A kad već toliko mantraš o zidanju zidova, iako u Danijelu vidimo da se uopće ne spominju, pronađi Artakserksov dekret u kojem on kaže: Neka se vrate i neka zidaju zidove. :):)

Nema u dekretu Kira I ,nema ni u dekretu Darija I. Već samo posle.

Citiraj taj poslije u kojem stoji: Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem

Dakle, kada ako ne u vreme ovih careva? Hoćeš li nam pomoći da zajedno istražimo i dođemo do zaključka.

Do kojeg zaključka? Do tvog zaključka da je dekret: Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem, izdao čovjek (Artakserks) koji se nije bio ni rodio kad su se Židovi vraćali po jednom drugom dekretu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Drago mi je Slape da si se koliko toliko uključio..malo argumentovanije da diskutujemo. Zaista mi je drago.

:):):) Zidanje zidova je potpuno nebitno, irelevantno. Da te podsjetim na Danijela.

I u ovom tvom prevodu stoji da treba da se zida "trg i opkop" tako da zidanje Hrama nije dovoljno:). Evo reci iskreno pominje li se u dekretu Kira Velikog i Darija Histapa gradnja ičega drugoga osim Hrama? Dakle taj trg i opkop nisu građeni pre Artakserksa...

62f6856a-810c-4d3f-8fae-1e74a8fb5fd9.png

Mada u prevodu ove reči kao što vidiš u strongu khaw-roots, se može prevesti i kao "zid". No, zidanje i gradnja Jerusalima se nikako ne pominje u dekretu Kira Velikog i Darija I

:):):) Je li tebi ovo išta govori? Itekako govori, ovako:

1. Za vrijeme Darija (prije Artakserksa) Židovi su već debelo u Jeruzalemu i grade.

2. Znamo da se Židovi nisu oružjem oslobodili iz babilonskog ropstva i pobjegli, nego im je netko dekretom dopustio povratak u Judeju i Jeruzalem. Ako su Židovi u Jeruzalemu još u 6. stoljeću pr.Kr., onda dekret - Neka se vrat ..., ne može biti Artakserksov, jer će on postati perzijski kralj skoro 100 godina kasnije.

Da li piše da grade Jerusalim ili samo Hram?

Hajde još jednom da vidimo u vreme Darija šta grade:"Sledeći dekret o zidanju u Jerusalimu bio je u vreme Darija I Histapa(521-486 p.n.e). Ovaj dekret kaže:"Ostavite neka se gradi taj dom Božiji, upravitelj Judejski i starešine njihove neka zidaju taj dom Božiji na mestu njegovom....i svrši se taj dom do trećega meseca Adara šeste godine carovanja cara Darija", Jezdra 6,7.15

Evo pročitaj Jezdru 6 celo poglavlje i ako mi pronađeš i jedan stih gde se pominje gradnja bilo čega drugoga osim Hrama možemo ozbiljno onda uzeti u razmatranje tvoju tvrdnju. Ako nema..onda moramo potražiti dekret nekog drugog vladara:)

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Ja verujem da Slap može prihvatiti tumačnje o 457 p.n.e kao vreme početka proročkog lanca a ostati Katolik. Kada može da bude katolik a da recimo ne zna oblik zemlje kakav je valda može i ako ima neko drugačije mišljenje o vremenu početka proročkog lanca od 70 sedmica

On da prihvati smisao žrtve i proročanstava onda bi napustio KC, a može da prihvati formalno, bez shvatanja smisla.

Ko prihvata smisao svega toga tome je Sola Sc. dovoljna, njima nije jer nisu shvatili smisao bilo kojeg događaja, a formalno prihvataju mnoge stvari iz Biblije.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Mada u prevodu ove reči kao što vidiš u strongu khaw-roots, se može prevesti i kao "zid". No, zidanje i gradnja Jerusalima se nikako ne pominje u dekretu Kira Velikog i Darija I

Odlično, onda piše u "Artakserksovu dekretu", pa ćeš ipak ti biti u pravu. Naravno, samo ćeš nam ovdje najprije citirati taj Artakserksov dekret u kojem stoji: Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem

Da li piše da grade Jerusalim ili samo Hram?

Za našu temu nebitno. Bitno je da vidimo da su Židovi u Jeruzalemu desetljećima prije nego što je Artakserks postao kralj. Dakle, netko je, još prije Artakserksova rođenja, Židovima odobrio: Neka se vrate ...

Evo pročitaj Jezdru 6 celo poglavlje i ako mi pronađeš i jedan stih gde se pominje gradnja bilo čega drugoga osim Hrama možemo ozbiljno onda uzeti u razmatranje tvoju tvrdnju. Ako nema..onda moramo potražiti dekret nekog drugog vladara:)

Evo, pročitaj ti cijelu Bibliju + sve povijesne radove, i ako mi pronađeš i jedan stih u kojem Artakserks odobrava Židovima riječima: Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem’, ja tvoju tvrdnju neću uzeti ozbiljno u razmatranje nego ću je priznati potpuno točnom.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Odlično, onda piše u "Artakserksovu dekretu", pa ćeš ipak ti biti u pravu. Naravno, samo ćeš nam ovdje najprije citirati taj Artakserksov dekret u kojem stoji: Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem

Već sam i to obrazložio ali ponoviću. Dakle, jasno je i tebi da u dekretima Kira Velikog i Darija I nepostoji zapovest o gradnji Jerusalima već samo Hrama. Odlično je i to.

Za našu temu nebitno. Bitno je da vidimo da su Židovi u Jeruzalemu desetljećima prije nego što je Artakserks postao kralj. Dakle, netko je, još prije Artakserksova rođenja, Židovima odobrio: Neka se vrate ...

Kako za našu temu nebitno. Pa bitno je zbog toga što Danilo 9,25 pominje gradnju Jerusalima, ulica, zidova, opkopa...zato je bitno. Zato i postoji više pomenutih dekreta a sad je potrebno pronaći onaj koji sadrži sve što je Danilo pomenuo:"Od časa kad izađe riječ ‘Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem pa do Kneza Pomazanika: sedam sedmica, a onda šezdeset i dvije sedmice, i bit će opet sagrađeni trg i opkop, i to u teško vrijeme". Dakle gradnja Jerusalima nije samo Hram već zidovi, opkopi...

No, uzgred koliko vidim ti sam nemaš nikakvo tumačenje za Danila 9,25 kada šta počinje, koliko traje...isto kao i za oblik Zemlje. Bilo bi lepo čuti i tvoje tumačenje i objašnjenje ako imaš ikakvo. Znaš takav pristup me podseća na lenjog radnika koji ništa neradi a svima drugima zavidi kako loše rade..a on sam ništa ni prstom:).

Evo, pročitaj ti cijelu Bibliju + sve povijesne radove, i ako mi pronađeš i jedan stih u kojem Artakserks odobrava Židovima riječima: Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem’, ja tvoju tvrdnju neću uzeti ozbiljno u razmatranje nego ću je priznati potpuno točnom.

Evo još jednom za našeg Slapa da pomenemo gde se direktno pominje gradnja zidova Jerusalimskih. Nalazi se u Nehemiji 2:"I knjiga na Asafa čuvara šume careve da mi da drva za brvna na vrata od dvora uz dom Božiji i za zid gradski i za kuću u koju ću ući. I dade mi car, jer dobra ruka Boga mojega beše nadamnom", Nehemija 2,8

Poslednja izmena:
Natrag