Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Već sam i to obrazložio ali ponoviću.

Što će mi tvoje obrazloženje? Sola Scriptura - dakle, citiraj Artakserksov dekret pa da vidimo što piše.

Dakle, jasno je i tebi da u dekretima Kira Velikog i Darija I nepostoji zapovest o gradnji Jerusalima već samo Hrama. Odlično je i to.

Odlično, citiraj onda Artakserksov dekret, jedino tamo može stajati: Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem’.

Zato i postoji više pomenutih dekreta a sad je potrebno pronaći onaj koji sadrži sve što je Danilo pomenuo:"Od časa kad izađe riječ ‘Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem pa do Kneza Pomazanika: sedam sedmica, a onda šezdeset i dvije sedmice, i bit će opet sagrađeni trg i opkop, i to u teško vrijeme". Dakle gradnja Jerusalima nije samo Hram već zidovi, opkopi...

Odlično, citiraj onda konačno Artakserksov dekret u kojemu sve ono gore stoji: Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem’.

No, uzgred koliko vidim ti sam nemaš nikakvo tumačenje za Danila 9,25 kada šta počinje, koliko traje...isto kao i za oblik Zemlje. Bilo bi lepo čuti i tvoje tumačenje i objašnjenje ako imaš ikakvo. Znaš takav pristup me podseća na lenjog radnika koji ništa neradi a svima drugima zavidi kako loše rade..a on sam ništa ni prstom:).

Tuži me negdje. Reci da ja ništa ne znam, a kao najveći grijeh navedi da ne prihvaćam tvoja laprdanja.

Evo još jednom za našeg Slapa da pomenemo gde se direktno pominje gradnja zidova Jerusalimskih. Nalazi se u Nehemiji 2:

Citiraj onda Artakserksov dekret iz Nehemije. Samo molim te nemoj mi ga tumačiti, nisam ja imbecil.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Što će mi tvoje obrazloženje? Sola Scriptura - dakle, citiraj Artakserksov dekret pa da vidimo što piše.

Pa to je Sola Scriptura..upoređivanje teksta sa tekstom:). Ti sad vidi da li je dobro upoređenje. Inače nije "moje" obrazloženje već u kontekstu Pisma:)

Odlično, citiraj onda Artakserksov dekret, jedino tamo može stajati: Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem’.

Citirah...lepo u kontkestu ostalih dekreta vidi se da samo Artakserksov ispunjava Danilovo proročanstvo koje podrazumeva i opkope i zidove i ulice itd..."Od časa kad izađe riječ ‘Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem pa do Kneza Pomazanika: sedam sedmica, a onda šezdeset i dvije sedmice, i bit će opet sagrađeni trg i opkop, i to u teško vrijeme", Dan. 9,25

Tuži me negdje. Reci da ja ništa ne znam, a kao najveći grijeh navedi da ne prihvaćam tvoja laprdanja.

Ma nema potrebe..sam najbolje svedočiš tvojim tumačenjima kojih nema;). Voleo bih iskreno da vidim tvoje tumačenje...bar nešto malo naravno ne brini neću ga omalovažiti..Pismo je arbitar pa će se videti šta je logičnije.

Citiraj onda Artakserksov dekret iz Nehemije. Samo molim te nemoj mi ga tumačiti, nisam ja imbecil.

Već rekoh u kontkestu sa drugim tekstovima Pisma jer Pismo tumači Pismo. Dakle, nemamo izveštaj o gradnji zidova, opkopa, ulica u dekretu Darija I, Kira Velikog...valda i logika najelementarnija(ne mora se biti toliko upućen u metodologiju Pisma) ukazuje da se taj dekret traži dalje...a pošto u Pismu imamo još samo dekrete cara Artakserksa onda sam zaključi gde treba tražiti:).

Pa uzdravlje...nadam se da neće biti teško razumeti da je u pitanju Artakserks.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Već rekoh u kontkestu sa drugim tekstovima Pisma.

A u kontekstu. Pa tako reci. Da si davno priznao, kao sada, da Artakserksov dekret o povratku i gradnji uopće ne postoji, ne bih te onoliko gnjavio tražeći da ga citiraš. Kako ćeš citirati nešto čega nema, baš sam budala. Oprosti.

jer Pismo tumači Pismo.

Tek se sada pozivaš na ovo. Da si odmah pokazao "džoker - Pismo tumači Pismo", davno bismo sve riješili. Dakle, točno je sve što si ti tvrdio. I točno će biti sve što ubuduće budeš tvrdio na ovom forumu.

Živio. :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A u kontekstu. Pa tako reci. Da si davno priznao, kao sada, da Artakserksov dekret o povratku i gradnji uopće ne postoji, ne bih te onoliko gnjavio tražeći da ga citiraš. Kako ćeš citirati nešto čega nema, baš sam budala. Oprosti.

No, čak i navedoh gde se pominje Artakserksova zapovest o gradnji zida, Nehemija 2,8:).

A kontekst je potreban da bismo videli koji dekreti ne odgovaraju.:)

Naravno, na tebi je da vidiš da li ono što govorim ima temelja u Pismu ili ne. Da bismo razumeli Pismo a ne da bi ja optužio Slapa ili bilo koga drugoga.

Tek se sada pozivaš na ovo. Da si odmah pokazao "džoker - Pismo tumači Pismo", davno bismo sve riješili. Dakle, točno je sve što si ti tvrdio. I točno će biti sve što ubuduće budeš tvrdio na ovom forumu.

Živio. :)

Ok, verujem da ima dosta iskrenosti u onome što pišeš. Neka i tebe Bog vodi u životu. Ne treba da budu u prvom planu razlike..naravno trebamo ukazati na učenje Pisma ali isto tako trebamo da ohrabrujemo jedni druge u veri i podstičemo na dobro.

Ja tebe pozivam da poštuješ svoju veru ali da budeš otvoren u duhu da prihvatiš dragovoljno sve što je u skladu sa voljom Božijom otkrivenoj u Reči Božijoj.

Kada smo na strani Božijoj niko ništa ne može...Bog sa tobom i svima nama.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Sve ti ima temelja u Pismu. Ako slučajno i nema, tu su džoker "Pismo tumači Pismo", džoker "Dodaj u tekst" i džoker "Izbaci iz teksta".

Nije tako Slape, znaš i sam. Video si da dekreta o gradnji Jerusalima nema kod Kira I i Darija Histapa. Onda je jasno, logično i u skladu sa Pismom da ga tražimo tamo gde ga ima..a ima ga kod drugog vladara...

No, da se Danilovo proroštvo odnosi na Mesiju i upravo na period 457 p.n.e kao početnoj vidi se i prema izveštaju Jevanđelja(opet Pismo sa Pismom princip). Luka jasno kaže da je Isusova Misija otpočela u 15-oj godini cara Tiberija:"A u petnaestoj godini vladnja ćesara Tiverija....reče Bog Jovanu sinu Zarijinu u pustinji. I dođe u svu okolinu Jordansku propovedajući krštenje pokajanja za opraštanje greha...A kada se krsti sav narod, i Isus pošto se krsti.." Luka 3,1.3.21.

Ovo je period upravo u skladu sa Danilom od 483 godine nakon ...od 457 p.n.e koji najavljuje:"..do pomazanika vodvode biće sedam nedelja i šesdeset i dve..(483 dana)", Dan. 9,25. Pismo se potvrđuje Pismom.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Kao sto smo do sada videli Slape se uhvatio za recenicu :Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem’, i dalje se ne pomice.

A na mj predlog da sve sto je izneto u tom prorocanstvu pokusa du uklopi hronoloski onako ka su se ispunjavala, na to nema odgovora. ZASTO?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne nego u bibliji.

No, čak i navedoh gde se pominje Artakserksova zapovest o gradnji zida, Nehemija 2,8:).

Da vidimo tu zapovijed.

Neh 2,7-8: Još rekoh kralju: »Ako je kralju po volji, mogao bih ponijeti pisma upraviteljima s onu stranu Rijeke da me propuste do Judeje; i pismo Asafu, nadgledniku kraljeve šume, da mi dadne drva za gradnju vrata na tvrđi Hrama, za gradski bedem i za kuću u kojoj ću se nastaniti.«

:):):) Gdje je ovdje Artakserksova zapovijed, dekret: Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem’? Gdje je ovdje bilo kakva Artakserksova zapovijed? Nema je. :):) Što piše u ova dva retka iz Nehemije? Ništa od onoga što mi tražimo. Nema ovdje ni zidanja zida, iako zidanje zida Danijel niti ne spominje. Nehemija ovdje moli kralja da "urgira" da mu šumar da drva da može napraviti vrata. Vrata na tvrđi Hrama, vrata za gradski bedem (zid) i vrata za njegovu kuću u kojoj će stanoviti. To što traži drva da može napraviti vrata i za gradski zid, samo znači da je zid ili već gotov ili daleko odmakao.

Ništa od Artakserksa i: Neka se vrate, neka zidaju. :):)
Ništa od 457.
Ništa od 1844.

Natrag