Draga braćo, ovim postom želim samo da čujem mišljenja o ovom principu koji je karakterističan za Protestantizam. Da li se slažete sa time i zašto i obrnuto. Naravno, u kratikim crtama
.
Najkraće, grozim se onoga što je ovaj „Lutherov princip“ iznjedrio. Pedesetak tisuća denominacija koje je iznjedrila floskula "Sola scriptura". Pedesetak tisuća ih je, istu knjigu čitaju, na istog se duha pozivaju, a uopće se međusobno ne razumiju. To je pravi Babilon, "kula sektaša" kojima su jezici potpuno pomršeni.
Isus za svoje moli - Iv 17,9-11:
„Ja za njih molim; ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao jer su tvoji. I sve moje tvoje je, i tvoje moje, i ja se proslavih u njima. Ja više nisam u svijetu, no oni su u svijetu, a ja idem k tebi. Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi.“
Dakle, Isus moli da kršćani budu jedno, a Luther ih najprije odcijepi od Kristove Crkve a onda se tako odcjepljeni na desetine tisuća denominacija razmrviše, i još se i dalje mrve. Ovako stvari naprosto stoje „po plodovima“ – „na terenu“. A sad ćemo vidjeti kako je princip „Sola scriptura“ besmislen i apsurdan sam u sebi. Evo, na primjer, kako deklariraju Adventisti sedmog dana:
Vjerovanja adventista sedmoga dana zasnivaju se na jasnom učenju Svetog pisma. Budući da je Sveto pismo jedini izvor spasonosne istine, mi vjerujemo u:
1. Sveto pismo
Biblija ili Sveto pismo, Stari i Novi zavjet, pisana je Božja Riječ, dana božanskim nadahnućem preko svetih Božjih ljudi koji su govorili i pisali pod utjecajem Svetoga Duha. U svojoj Riječi Bog je povjerio čovjeku znanje nužno za spasenje. Sveto pismo je nepogrešiva objava Njegove volje. Ono je mjerilo karaktera, provjera iskustva, autoritativna objava istine i vjerodostojni izvještaj o Božjem djelovanju u povijesti. (2 Pet 1,20.21; 2 Tim 3,16.17; Ps 119,105; Izr 30,5.6; Iz 8,20; Iv 17,17; 1 Sol 2,13; Heb 4,12)
(Izvor: [raw]http://adventisti.hr/vjerovanja/[/raw])
Pitanja adventistima (i ostalim pismolatrima):
1. Ako je točna vaša tvrdnja (hipoteza) da je „
Sveto pismo jedini izvor spasonosne istine“, onda bi to svakako moralo pisati u Svetom pismu. Prema tome, nađite gdje to piše u Svetom pismu da je ono „
jedini izvor spasonosne istine“, i citirajte to ovdje. Ako pak ne možete naći potvrdu za svoju tvrdnju u Svetom pismu, recite tko vam je to rekao. Je li to Martin Luther? Ili možda Lutherova strina? Ili neki vaš susjed (komšija) koji je to čuo od svoje tetke?
2. Ako ste u pravu, kako gore kažete, da su „
učenja Svetog pisma jasna“, a to tvrde i svi ostali pismolatri, kako to da vas je pedesetak tisuća denominacija, a jedino zajedničko što imate to je beskrajna mržnja prema Kristovoj crkvi (i Katoličkoj i Pravoslavnoj).
3. Ako je u Svetom pismu (
Stari i Novi zavjet), kako gore deklarirate, „
Bog čovjeku povjerio znanje nužno za spasenje“, kako su se kršćani od apostola (od Pedesetnice) pa do konca 4. stoljeća uopće
spašavali??? Naime, do konca 4. stoljeća (Sinoda u Kartagi 397. godine) uopće ne postoji Sveto pismo - Stari + Novi zavjet.