Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
MATEJ 15,3

On im odgovori:

"A ZAŠTO VI PRESTUPATE ZAPOVIJED BOŽJU

RADI SVOJE PREDAJE?

MATEJ 15,6

ne treba da poštuje oca svoga ni majku svoju.`

Tako DOKINUSTE RIJEČ BOŽJU RADI SVOJE PREDAJE.

MARKO 7,8

NAPUSTILI STE ZAPOVIJED BOŽJU,

A DRŽITE SE PREDAJE LJUDSKE.

MARKO 7,9

Još im govoraše:

"Lijepo! DOKIDATE BOŽJU ZAPOVIJED

DA BISTE SAČUVALI SVOJU PREDAJU.

MARKO 7,13

Tako DOKIDATE RIJEČ BOŽJU SVOJOM PREDAJOM,

KOJU SAMI SEBI PREDADOSTE.

I još štošta tomu slično činite.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Draga braćo, ovim postom želim samo da čujem mišljenja o ovom principu koji je karakterističan za Protestantizam. Da li se slažete sa time i zašto i obrnuto. Naravno, u kratikim crtama:).

Najkraće, grozim se onoga što je ovaj „Lutherov princip“ iznjedrio. Pedesetak tisuća denominacija koje je iznjedrila floskula "Sola scriptura". Pedesetak tisuća ih je, istu knjigu čitaju, na istog se duha pozivaju, a uopće se međusobno ne razumiju. To je pravi Babilon, "kula sektaša" kojima su jezici potpuno pomršeni.

Isus za svoje moli - Iv 17,9-11: „Ja za njih molim; ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao jer su tvoji. I sve moje tvoje je, i tvoje moje, i ja se proslavih u njima. Ja više nisam u svijetu, no oni su u svijetu, a ja idem k tebi. Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi.“

Dakle, Isus moli da kršćani budu jedno, a Luther ih najprije odcijepi od Kristove Crkve a onda se tako odcjepljeni na desetine tisuća denominacija razmrviše, i još se i dalje mrve. Ovako stvari naprosto stoje „po plodovima“ – „na terenu“. A sad ćemo vidjeti kako je princip „Sola scriptura“ besmislen i apsurdan sam u sebi. Evo, na primjer, kako deklariraju Adventisti sedmog dana:

Vjerovanja adventista sedmoga dana zasnivaju se na jasnom učenju Svetog pisma. Budući da je Sveto pismo jedini izvor spasonosne istine, mi vjerujemo u:

1. Sveto pismo

Biblija ili Sveto pismo, Stari i Novi zavjet, pisana je Božja Riječ, dana božanskim nadahnućem preko svetih Božjih ljudi koji su govorili i pisali pod utjecajem Svetoga Duha. U svojoj Riječi Bog je povjerio čovjeku znanje nužno za spasenje. Sveto pismo je nepogrešiva objava Njegove volje. Ono je mjerilo karaktera, provjera iskustva, autoritativna objava istine i vjerodostojni izvještaj o Božjem djelovanju u povijesti. (2 Pet 1,20.21; 2 Tim 3,16.17; Ps 119,105; Izr 30,5.6; Iz 8,20; Iv 17,17; 1 Sol 2,13; Heb 4,12)

(Izvor: [raw]http://adventisti.hr/vjerovanja/[/raw])

Pitanja adventistima (i ostalim pismolatrima):

1. Ako je točna vaša tvrdnja (hipoteza) da je „Sveto pismo jedini izvor spasonosne istine“, onda bi to svakako moralo pisati u Svetom pismu. Prema tome, nađite gdje to piše u Svetom pismu da je ono „jedini izvor spasonosne istine“, i citirajte to ovdje. Ako pak ne možete naći potvrdu za svoju tvrdnju u Svetom pismu, recite tko vam je to rekao. Je li to Martin Luther? Ili možda Lutherova strina? Ili neki vaš susjed (komšija) koji je to čuo od svoje tetke?

2. Ako ste u pravu, kako gore kažete, da su „učenja Svetog pisma jasna“, a to tvrde i svi ostali pismolatri, kako to da vas je pedesetak tisuća denominacija, a jedino zajedničko što imate to je beskrajna mržnja prema Kristovoj crkvi (i Katoličkoj i Pravoslavnoj).

3. Ako je u Svetom pismu (Stari i Novi zavjet), kako gore deklarirate, „Bog čovjeku povjerio znanje nužno za spasenje, kako su se kršćani od apostola (od Pedesetnice) pa do konca 4. stoljeća uopće spašavali??? Naime, do konca 4. stoljeća (Sinoda u Kartagi 397. godine) uopće ne postoji Sveto pismo - Stari + Novi zavjet.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
2. Ako ste u pravu, kako gore kažete, da su „učenja Svetog pisma jasna“, a to tvrde i svi ostali pismolatri, kako to da vas je pedesetak tisuća denominacija, a jedino zajedničko što imate to je beskrajna mržnja prema Kristovoj crkvi (i Katoličkoj i Pravoslavnoj).

NZ uči da je Pismo sasvim dovoljno.

Podjela na 10.000 ili 50.000 vjerskih organ. nije nikakav dokaz.

Dokaz je veća moralnost protest. od katolika i pravosl.

To svako svakome može da kaže da je mržnja, obično ko je ostao mrzitelj ostao je u crkvama koje su odbile reformaciju.

Ztao i govorite da mi mrzimo jer su naša djela bolja od vaših u svim pokazateljima.

Tako da nije jedino zajedničko to jer je to baš vaša osobina, a naše je jedinstvo u Hristu.

Što je i pokazano djelima.

Zapazimo koliko ovaj tekst iz 1876. godine otkriva svoju aktuelnost danas, kada se primeni ne samo na katoličke već i na druge narode sveta koji nisu nikada iskusili proces reformacije i prosvetiteljstva:

"Reformacija je unapredila narode koji su je usvojili, omogućavajući im da osnuju slobodne institucije, dok katolicizam vodi do despotizma ili anarhije, a često naizmenično do jednog i drugog. ... Katolici, nesposobni i da osnuju slobodu, i da žive bez nje, čine despotizam neophodnim. ... Verujem da je uzrok sledeći: Regulisana sloboda nije moguća bez dobrog morala." (Emile De Laveleye, Protestantism and Catholicism...,1876)

“Mir se nastanio u našem gradu... nema više svađa, zavisti, licemerstva i nesloge.” (Cvingli)

"Proklinjanje i psovanje, blud, svetogrđe, preljuba i poročan život, koji preovlađuje u mnogim mestima u kojima sam živeo, ovde su nepoznati. Nema podvodača i bludnica. ... Igre na sreću nisu uobičajene. Velikodušnost je tako velika da siromasi ne moraju da prose. Ljudi bratski opominju jedan drugoga, kako Hristos propisuje. Sudske parnice su proterane iz grada, i tu nema ni simonije, ubistava ili stranačkog duha, već vlada mir i milosrđe. S druge strane, tu nema ... ni relikvija, slika, kipova, baldahina ili sjajnoga ruha, niti lakrdija i krutih ceremonija. Crkve su sasvim oslobođene idolopoklonstva." (Bernardino Okino)

O ovome katoilici i pravosl. mogu samo da sanjaju.

Ovo je izveštaj iz godine 1835. od strane Aleksisa De Tokvila gde on opisuje razlike između anglo-američkog (protestantskog) i latino-američkog (katoličkog) sveta:

"Želeći da uspostave federativni sistem, Meksikanci su uzeli kao uzor i gotovo potpuno preslikali savezni ustav svojih suseda Angloamerikanaca. Ali prenoseći kod sebe slovo zakona, nisu mogli istovremeno da prenesu i duh koji mu uliva život. ... Meksiko bez prestanka zapada iz anarhije u vojni despotizam, i iz vojnog despotizma u anarhiju. ...

(Aleksis De Tokvil, Demokratija u Americi, 1835. god.)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
NZ uči da je Pismo sasvim dovoljno.

Citiraj to iz Novog zavjeta, ako si nabavio Bibliju koji ima i Novi zavjet.

Podjela na 10.000 ili 50.000 vjerskih organ. nije nikakav dokaz.

Nije nikakav dokaz - za što? Za što nije dokaz? Nije dokaz za gravitaciju, ali je dokaz da ste duhovno potomstvo onih koji su nasrnuli na Kristovu crkvu s namjerom da je rasture.

To svako svakome može da kaže da je mržnja, obično ko je ostao mrzitelj ostao je u crkvama koje su odbile reformaciju.

Pa vi ne skrivate da mrzite Katoličku crkvu. Sami to otvoreno deklarirate. Osim toga, učenje vaše sekte vas obvezuje da je mrzite. Zar vaša sekta ne uči da je Katolička crkva "kurva iz Otkrivenja"? Kako ćete se odnositi prema kurvi? Kad ne biste mrzili Katoličku crkvu to bi značilo da ste licemjeri - jedno učite i propovjedate a drugo činite.

Zapazimo koliko ovaj tekst iz 1876. godine otkriva svoju aktuelnost danas, kada se primeni ne samo na katoličke već i na druge narode sveta koji nisu nikada iskusili proces reformacije i prosvetiteljstva:

"Reformacija je unapredila narode..

“Mir se nastanio u našem gradu... nema više svađa, zavisti, licemerstva i nesloge.” (Cvingli)

Protestant o Lutheru:

"Ako želimo pronaci žrtvenog jarca na čija ramena možemo položiti jade koje je Njemačka donijela svijetu, ja sam sve više i više uvjeren da je najgori genij zla te zemlje, ne Hitler ili Bizmark ili Frederik Veliki, nego Martin Luther." (Dean Inge)

U spisu „O Židovima i njihovim lažima“ iz 1543. Luther sotonizira Židove i nalaže program od sedam točaka na koji način ih se treba „riješiti“: Paljenjem svih sinagoga, uništenjem njihovih kuća, zaplijenom njihovih spisa, smrtnom kaznom za rabine, internacijom, oduzimanjem vlasništva i prisilnim radom. Njemački filozof i psihijatar Karl Jaspers (1883.-1969.) komentirao je to riječima: „Što je Hitler činio, to je Luther nalagao s iznimkom izravnog usmrćivanja u plinskim komorama.“

Hitler o Lutheru: „Luther je bio veliki čovjek, div. S jednim zamahom probio je sumrak, vidio Židova kako ga mi tek danas počinjemo gledati“.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Citiraj to iz Novog zavjeta, ako si nabavio Bibliju koji ima i Novi zavjet.

Pa to i jeste Biblija. NZ i jeste u skladu sa SZ.

Džabe što si čitao ako nisi shvatio da su plemenitiji bili oni koji su proučavali Pismo i provjeravali da li je to tako, bili su bolji od onih u Solunu koji nisu proučavali Pismo.

Nije nikakav dokaz - za što? Za što nije dokaz? Nije dokaz za gravitaciju, ali je dokaz da ste duhovno potomstvo onih koji su nasrnuli na Kristovu crkvu s namjerom da je rasture.

Objasnio sam zašto.

Pa vi ne skrivate da mrzite Katoličku crkvu. Sami to otvoreno deklarirate. Osim toga, učenje vaše sekte vas obvezuje da je mrzite. Zar vaša sekta ne uči da je Katolička crkva "kurva iz Otkrivenja"? Kako ćete se odnositi prema kurvi? Kad ne biste mrzili Katoličku crkvu to bi značilo da ste licemjeri - jedno učite i propovjedate a drugo činite.

Kome je ostala mržnja u srcu (uglavnom) taj je ostajao katolik ili pravoslo. Nije naravno svaki pojedinac.

Protestant o Lutheru:

"Ako želimo pronaci žrtvenog jarca na čija ramena možemo položiti jade koje je Njemačka donijela svijetu, ja sam sve više i više uvjeren da je najgori genij zla te zemlje, ne Hitler ili Bizmark ili Frederik Veliki, nego Martin Luther." (Dean Inge)

To ne može da ospori navod koji govori da su protes. postali bolji od vas.

U spisu „O Židovima i njihovim lažima“ iz 1543. Luther sotonizira Židove i nalaže program od sedam točaka na koji način ih se treba „riješiti“: Paljenjem svih sinagoga, uništenjem njihovih kuća, zaplijenom njihovih spisa, smrtnom kaznom za rabine, internacijom, oduzimanjem vlasništva i prisilnim radom. Njemački filozof i psihijatar Karl Jaspers (1883.-1969.) komentirao je to riječima: „Što je Hitler činio, to je Luther nalagao s iznimkom izravnog usmrćivanja u plinskim komorama.“

Zato su njemački knezovi poništili te dekrete Lutera protiv Jevreja, isto protest.

Baš zbog toga su Jevreji bježali iz Španije i Italije u Holandiju, Njemačku, Dansku.

Hitler je bio katolik, kao i većina u vrhu nacista. Gebels katolik, Himler katolik. Gering protes. ali se po izjava vidi da je hvalio Vatikan.

Tako da je nacizam plod odstupanja od reform. a ne plod refomr.

Do pojave nacizma i poslje nacizma Njemci su fini i kulturan narod, kao i protes. dok su katoli. narodi uglavnom ostali antisemitski raspoloženi.

Većina nacističkih saveznika dolazi iz Španije (Franko), Hrv. (Pavelić) Bugarske, Rumunije.

The VATICAN & Nazi Connection
by Orthodoxy Cognate PAGE on January 20, 2017

in Featured News, News, Videos

15hitlercatholicnuncio.jpg

Hitler and Catholic Papel Nuncio Archbishop Orsenigo

1444877712787.jpg

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa to i jeste Biblija. NZ i jeste u skladu sa SZ.

Što se praviš mutav? Citatom dokaži svoju tvrdnju. Dakle, citiraj gdje Novi zavjet uči da je Pismo sasvim dovoljno.

Džabe što si čitao ako nisi shvatio da su plemenitiji bili oni koji su proučavali Pismo i provjeravali da li je to tako, bili su bolji od onih u Solunu koji nisu proučavali Pismo.

Opet se praviš mutav. Mi ne diskutiramo o tome tko je plemenitiji, nego o tome piše li u Svetom pismu da je ono "jedini izvor spasonosne istine".

Zato su njemački knezovi poništili te dekrete Lutera protiv Jevreja, isto protest.

Hitler je bio katolik, kao i većina u vrhu nacista. Gebels katolik, Himler katolik. Gering protes. ali se po izjava vidi da je hvalio Vatikan.

Hitler: „Luther je bio veliki čovjek, div. S jednim zamahom probio je sumrak, vidio Židova kako ga mi tek danas počinjemo gledati“.

Tako da je nacizam plod odstupanja od reform. a ne plod refomr.

Djeci treba ponavljati dok ne shvate, pa evo:

Njemački filozof i psihijatar Karl Jaspers (1883.-1969.) komentirao je to riječima: „Što je Hitler činio, to je Luther nalagao s iznimkom izravnog usmrćivanja u plinskim komorama.“

Napomena: Ovaj Luther koji se ovdje spominje nije bio antireformator, antiprotestant, nego prvi i najznačajniji od reformatora i protestanata. On je srce i duša protestantizma. Pogledajte kako ga i baba Jelena veliča:

Martin Luter јe staјao na čelu onih koјi su bili pozvani da izvedu crkvu iz tame papstva u svetlost čiste vere. Revan, vatren i pobožan, ne poznaјući nikakav drugi strah, osim straha Božјega, i ne priznaјući kao temelj vere ništa drugo osim Svetog pisma, Luter јe bio čovek baš za ovo vreme i kroz njega јe Bog izvršio veliko delo za reformaciјu crkve i prosvetljenje sveta. (Ellen White, Velika borba)

Kad ga baba Jela ovako lijepo opisa, evo još nešto o Lutheru od njega samoga.

Briefe aus Homberg, Luthers Werke II, Jena, 215: „Kao što ne mogu otkotrljati brda, letjeti s pticama i zaustaviti moje sranje i kurvanje, zamračiti sunce, stvarati nove zvijezde, odgristi si nos, tako se ne mogu ostaviti razvratnosti.

U pismu upućenom svom prijatelju Spalatinu 6. travnja 1525. Luther priznaje: „ … imao sam istodobno tri žene (lat. nam tres simul uxores habui), i tako sam ih žestoko volio da sam dvije od njih izgubio …

Velik čovjek, div, baš kako reče Hitler. Zato ne treba čuditi da protestantski svijet podržava i promovira sve razvratnosti. Kad im je duhovni otac bio takav, kako bi oni mogli biti drugačiji.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
nisam bio sto godina na forumu, kad ono slap se vratio. Nego gdje si nam bio cijelih 3999 svjetlosnih godina....

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pozdrav Kainose. Jesi li još medju "djus drinkerima"? Eno tvoj pajdaš Tripo neće odgovarati, pa daj ti probaj odgovoriti na ova tri pitanja.

Pitanja adventistima (i ostalim pismolatrima):

1. Ako je točna vaša tvrdnja (hipoteza) da je „Sveto pismo jedini izvor spasonosne istine“, onda bi to svakako moralo pisati u Svetom pismu. Prema tome, nađite gdje to piše u Svetom pismu da je ono „jedini izvor spasonosne istine“, i citirajte to ovdje. Ako pak ne možete naći potvrdu za svoju tvrdnju u Svetom pismu, recite tko vam je to rekao. Je li to Martin Luther? Ili možda Lutherova strina? Ili neki vaš susjed (komšija) koji je to čuo od svoje tetke?

3. Ako je u Svetom pismu (Stari i Novi zavjet), kako gore deklarirate, „Bog čovjeku povjerio znanje nužno za spasenje, kako su se kršćani od apostola (od Pedesetnice) pa do konca 4. stoljeća uopće spašavali??? Naime, do konca 4. stoljeća (Sinoda u Kartagi 397. godine) uopće ne postoji Sveto pismo - Stari + Novi zavjet.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dakle, Isus moli da kršćani budu jedno, a Luther ih najprije odcijepi od Kristove Crkve

Slape, problem je što "Crkva Hristova" kao nazivaš RKC nastala u IV veku. Da pojasnim. Običaji, tradicije, koje upražnajva RKC nisu nastali u I veku, već su postepeno uvođeni i kasnije do IV veka uglavnom formirani kao verovanje. Neka od tih verovanja su i suprotstavljena Bibliji...zato su neki poput Lutera uvidevši to želeli da se vrate tom izvornom učenju. Kako drugačije nego na osnovu Svetog Pisma? Zato taj princip Sola Scriptura postoji kao najbolji put ka povratku izvornim vrednostima.

Svako dobro.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Prema tome, nađite gdje to piše u Svetom pismu da je ono „jedini izvor spasonosne istine“, i citirajte to ovdje.

Tipično formalno tumačenje pisma, kao i kada muslimani traže izričite stihove ili stih da je Isus rekao Ja sam Bog, obožavajte me.

Nije Biblija pisana za taj nivo razmišljanja.

Mržnja je ugl. ostala kod onih koji nisu doživjeli reformu srca.

Moralnost je ono što su djela reformacije, pa čak i sada je veća od onih u vašim državama.

Naime, do konca 4. stoljeća (Sinoda u Kartagi 397. godine) uopće ne postoji Sveto pismo - Stari + Novi zavjet.

Nema veze da li je postojala Biblija odvojeno ili ne. Svakako da je bio SZ u vrijeme Novog, a kasnije i Novi u vrijeme širenja Poslanica.

Natrag