- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Slape, problem je što "Crkva Hristova" kao nazivaš RKC nastala u IV veku. Da pojasnim. Običaji, tradicije, koje upražnajva RKC nisu nastali u I veku, već su postepeno uvođeni i kasnije do IV veka uglavnom formirani kao verovanje. Neka od tih verovanja su i suprotstavljena Bibliji...
Krasno. Evo što je vjerovala moja Crkva koncem 4. stoljeća, a vjeruje i danas.
Vjerujem u jednoga Boga, Oca svemogućega, stvoritelja neba i zemlje, svega vidljivoga i nevidljivoga. I u jednoga Gospodina Isusa Krista, jedinorođenoga Sina Božjega. Rođenog od Oca prije svih vjekova. Boga od Boga, svjetlo od svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga. Rođena, ne stvorena, istobitna s Ocem, po kome je sve stvoreno. Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa i utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice: i postao čovjekom. Raspet također za nas: pod Poncijem Pilatom mučen i pokopan. I uskrsnuo treći dan, po Svetom Pismu. I uzašao na nebo: sjedi s desne Ocu. I opet će doći u slavi suditi žive i mrtve, i njegovu kraljevstvu neće biti kraja. I u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca; koji izlazi od Oca i Sina. Koji se s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi; koji je govorio po prorocima. I u jednu svetu katoličku i apostolsku Crkvu. Ispovijedam jedno krštenje za oproštenje grijeha. I iščekujem uskrsnuće mrtvih. I život budućega vijeka.
Reci mi, što je to ovdje pogrešno? Što je u ovome, kako ti reče, suprotstavljeno Bibliji?
.zato su neki poput Lutera uvidevši to želeli da se vrate tom izvornom učenju. Kako drugačije nego na osnovu Svetog Pisma? Zato taj princip Sola Scriptura postoji kao najbolji put ka povratku izvornim vrednostima.
Duh Sveti nije na Pedesetnicu rodio pedeset tisuća sekti, kao Sola scriptura, nego jednu Svetu katoličku i apostolsku Crkvu. Osim toga, što bi ti izbacio iz gornjeg Vjerovanja koje sam citirao?
P.S. Što je tvoja crkva vjerovala koncem 4. stoljeća?