Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slape, problem je što "Crkva Hristova" kao nazivaš RKC nastala u IV veku. Da pojasnim. Običaji, tradicije, koje upražnajva RKC nisu nastali u I veku, već su postepeno uvođeni i kasnije do IV veka uglavnom formirani kao verovanje. Neka od tih verovanja su i suprotstavljena Bibliji...

Krasno. Evo što je vjerovala moja Crkva koncem 4. stoljeća, a vjeruje i danas.

Vjerujem u jednoga Boga, Oca svemogućega, stvoritelja neba i zemlje, svega vidljivoga i nevidljivoga. I u jednoga Gospodina Isusa Krista, jedinorođenoga Sina Božjega. Rođenog od Oca prije svih vjekova. Boga od Boga, svjetlo od svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga. Rođena, ne stvorena, istobitna s Ocem, po kome je sve stvoreno. Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa i utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice: i postao čovjekom. Raspet također za nas: pod Poncijem Pilatom mučen i pokopan. I uskrsnuo treći dan, po Svetom Pismu. I uzašao na nebo: sjedi s desne Ocu. I opet će doći u slavi suditi žive i mrtve, i njegovu kraljevstvu neće biti kraja. I u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca; koji izlazi od Oca i Sina. Koji se s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi; koji je govorio po prorocima. I u jednu svetu katoličku i apostolsku Crkvu. Ispovijedam jedno krštenje za oproštenje grijeha. I iščekujem uskrsnuće mrtvih. I život budućega vijeka.

Reci mi, što je to ovdje pogrešno? Što je u ovome, kako ti reče, suprotstavljeno Bibliji?

.zato su neki poput Lutera uvidevši to želeli da se vrate tom izvornom učenju. Kako drugačije nego na osnovu Svetog Pisma? Zato taj princip Sola Scriptura postoji kao najbolji put ka povratku izvornim vrednostima.

Duh Sveti nije na Pedesetnicu rodio pedeset tisuća sekti, kao Sola scriptura, nego jednu Svetu katoličku i apostolsku Crkvu. Osim toga, što bi ti izbacio iz gornjeg Vjerovanja koje sam citirao?

P.S. Što je tvoja crkva vjerovala koncem 4. stoljeća?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kao i svi protestanti, tako i Adventisti odbacuju Sveto predanje, a prihvataju samo Sveto pismo, ne mareci za cinjenicu da bas Biblija zahteva da se drzimo i Svetog predanja. Apostol Pavle pise Poslanicu Korincanima, pa kaze:

"Hvalim vas pak, braćo, što sve moje pamtite i što držite predanja kao što vam predadoh" (1. Kor. 11, 2).

A Solunjane u svojoj poslanici opominje:

"Tako, dakle, braćo, stojte čvrsto i držite predanja kojima ste naučeni, bilo našom riječju, bilo poslanicom" (1. Sol. 2, 15).

A svoga ucenika Timoteja, kojeg je postavio za staresinu crkve u Efezu, opominje:

"O, Timoteje, sačuvaj predanja" (1. Tim. 6, 20), i jos mu porucuje: "I što si čuo od mene pred mnogim svjedocima, predajte vjernim ljudima koji će moći podučavati i poučavati druge "(2 Tim 2,2).

Jasno je da su apostoli poucavali usmenim putem i da pored Pisma imamo i "sveto predanje"! Zato pravilo "Sola Scriptura" (Samo Pismo) uopste ne stoji!

Razumnom je dosta. A nerazumnom i onom koji hoce da se svadja, nista ne pomaze!

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Najkraće, grozim se onoga što je ovaj „Lutherov princip“ iznjedrio. Pedesetak tisuća denominacija koje je iznjedrila floskula "Sola scriptura". Pedesetak tisuća ih je, istu knjigu čitaju, na istog se duha pozivaju, a uopće se međusobno ne razumiju. To je pravi Babilon, "kula sektaša" kojima su jezici potpuno pomršeni.

Isus za svoje moli - Iv 17,9-11: „Ja za njih molim; ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao jer su tvoji. I sve moje tvoje je, i tvoje moje, i ja se proslavih u njima. Ja više nisam u svijetu, no oni su u svijetu, a ja idem k tebi. Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi.“

Dakle, Isus moli da kršćani budu jedno, a Luther ih najprije odcijepi od Kristove Crkve a onda se tako odcjepljeni na desetine tisuća denominacija razmrviše, i još se i dalje mrve. Ovako stvari naprosto stoje „po plodovima“ – „na terenu“. A sad ćemo vidjeti kako je princip „Sola scriptura“ besmislen i apsurdan sam u sebi. Evo, na primjer, kako deklariraju Adventisti sedmog dana:

Vjerovanja adventista sedmoga dana zasnivaju se na jasnom učenju Svetog pisma. Budući da je Sveto pismo jedini izvor spasonosne istine, mi vjerujemo u:

1. Sveto pismo

Biblija ili Sveto pismo, Stari i Novi zavjet, pisana je Božja Riječ, dana božanskim nadahnućem preko svetih Božjih ljudi koji su govorili i pisali pod utjecajem Svetoga Duha. U svojoj Riječi Bog je povjerio čovjeku znanje nužno za spasenje. Sveto pismo je nepogrešiva objava Njegove volje. Ono je mjerilo karaktera, provjera iskustva, autoritativna objava istine i vjerodostojni izvještaj o Božjem djelovanju u povijesti. (2 Pet 1,20.21; 2 Tim 3,16.17; Ps 119,105; Izr 30,5.6; Iz 8,20; Iv 17,17; 1 Sol 2,13; Heb 4,12)

(Izvor: [raw]http://adventisti.hr/vjerovanja/[/raw])

Pitanja adventistima (i ostalim pismolatrima):

1. Ako je točna vaša tvrdnja (hipoteza) da je „Sveto pismo jedini izvor spasonosne istine“, onda bi to svakako moralo pisati u Svetom pismu. Prema tome, nađite gdje to piše u Svetom pismu da je ono „jedini izvor spasonosne istine“, i citirajte to ovdje. Ako pak ne možete naći potvrdu za svoju tvrdnju u Svetom pismu, recite tko vam je to rekao. Je li to Martin Luther? Ili možda Lutherova strina? Ili neki vaš susjed (komšija) koji je to čuo od svoje tetke?

2. Ako ste u pravu, kako gore kažete, da su „učenja Svetog pisma jasna“, a to tvrde i svi ostali pismolatri, kako to da vas je pedesetak tisuća denominacija, a jedino zajedničko što imate to je beskrajna mržnja prema Kristovoj crkvi (i Katoličkoj i Pravoslavnoj).

3. Ako je u Svetom pismu (Stari i Novi zavjet), kako gore deklarirate, „Bog čovjeku povjerio znanje nužno za spasenje, kako su se kršćani od apostola (od Pedesetnice) pa do konca 4. stoljeća uopće spašavali??? Naime, do konca 4. stoljeća (Sinoda u Kartagi 397. godine) uopće ne postoji Sveto pismo - Stari + Novi zavjet.

Dobro nam došao 13.gif 277.gif

Opet se praviš mutav.
Nemora se on pravit
Reci mi, što je to ovdje pogrešno? Što je u ovome, kako ti reče, suprotstavljeno Bibliji?
Bilo bi zanimljivo čuti, ušto su oni u početku vjerovali, očito onoj kako no vi velite dabi Jeleni

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Djeci treba ponavljati dok ne shvate, pa evo:

Njemački filozof i psihijatar Karl Jaspers (1883.-1969.) komentirao je to riječima: „Što je Hitler činio, to je Luther nalagao s iznimkom izravnog usmrćivanja u plinskim komorama.“

Glupo je da ponavljaš nešto što je osporeno.

Što se i vidi na onim slikama, koje si izbjegao. Za Lutera sam ti već rekao da su njemački knezovi protestanti poništili njegove dekrete protiv Jevreja.

Martin Luter јe staјao na čelu onih koјi su bili pozvani da izvedu crkvu iz tame papstva u svetlost čiste vere. Revan, vatren i pobožan, ne poznaјući nikakav drugi strah, osim straha Božјega, i ne priznaјući kao temelj vere ništa drugo osim Svetog pisma, Luter јe bio čovek baš za ovo vreme i kroz njega јe Bog izvršio veliko delo za reformaciјu crkve i prosvetljenje sveta. (Ellen White, Velika borba)

Naravno ovdje se iznosi da je započeo borbu protiv zabluda u KC.

evo još nešto o Lutheru od njega samoga.

Briefe aus Homberg, Luthers Werke II, Jena, 215: „Kao što ne mogu otkotrljati brda, letjeti s pticama i zaustaviti moje sranje i kurvanje, zamračiti sunce, stvarati nove zvijezde, odgristi si nos, tako se ne mogu ostaviti razvratnosti.

U pismu upućenom svom prijatelju Spalatinu 6. travnja 1525. Luther priznaje: „ … imao sam istodobno tri žene (lat. nam tres simul uxores habui), i tako sam ih žestoko volio da sam dvije od njih izgubio …

Velik čovjek, div, baš kako reče Hitler.

Besmisleno je da jedna stvar može da ugrozi drugu i da je ona mjerilo nečega, pogotovo kada je svaki čovjek grešnik.

Dakle nacizam nije produkt reform. jer su sami refor. ustali protiv takvih stavova Lutera.

A slike su pokazale ko stoji iza tog pokreta.

Da je Pismo dovoljno vidjeli smo po nivou država protest. i katoličkih.

Eno neki rat u Brazilu izbi.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Besmisleno je da jedna stvar može da ugrozi drugu i da je ona mjerilo nečega, pogotovo kada je svaki čovjek grešnik.

Točno, svaki je čovjek grešnik. Ali neki ljudi po onome što čine ipak mogu biti uzor ostalim ljudima. Što ti misliš može li Luther, čitajući ono gore, biti uzor drugim ljudima?

Dakle nacizam nije produkt reform. jer su sami refor. ustali protiv takvih stavova Lutera.

Stani malo. Je li Luther reformator ili nije? Je li Luther protestant ili nije? Kako ćete reći da se protivite i odbacujete Lutherove stavove a da ste i dalje protestanti??? To je isto kao da netko odbacuje Kristov nauk a naziva se i smatra kršćaninom!?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Točno, svaki je čovjek grešnik. Ali neki ljudi po onome što čine ipak mogu biti uzor ostalim ljudima. Što ti misliš može li Luther, čitajući ono gore, biti uzor drugim ljudima?

Nije EGV govorila da je uzor nego da je Bog obavio posao preko njega. Što i imamo primjere u istoriji. Hoćeš reći da Bog nije nadahnuo Novuhodonosora da pobije Jevreje, da mu nije dao naredbu, paganskom caru.

Stani malo. Je li Luther reformator ili nije?

Naravno da jeste. Zašto izbjegavaš dio koji sam dao da su njemački knezovi protest. poništili njegov dekret?

Kako ćete reći da se protivite i odbacujete Lutherove stavove a da ste i dalje protestanti???

Pa odbačeni su oni antisemitski stavovi.

To je isto kao da netko odbacuje Kristov nauk a naziva se i smatra kršćaninom!?

Odbačeno je ono što je zlo.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nije EGV govorila da je uzor nego da je Bog obavio posao preko njega. Što i imamo primjere u istoriji. Hoćeš reći da Bog nije nadahnuo Novuhodonosora da pobije Jevreje, da mu nije dao naredbu, paganskom caru.

OK, sad sam te tek konačno razumio. Dakle, tvoja je teza kako je Hitler plod Božje providnosti, a Luthera je Bog samo iskoristio da nadahne Hitlera za sve ono što je činio. Neće se svi baš s tobom složiti, ali tvoje je pravo i ovako misliti.

Pa odbačeni su oni antisemitski stavovi.

Odbačeno je ono što je zlo.

Odbačeno zlo, pa se dogodilo ono što je dobro - Hitlerov nacizam.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Na pokvaren način izvrćeš moje riječi. Dakle bezobrazluk.

Da vidimo što sam ja izvrnuo, slijedimo tijek diskusije:

Protestant o Lutheru:

"Ako želimo pronaci žrtvenog jarca na čija ramena možemo položiti jade koje je Njemačka donijela svijetu, ja sam sve više i više uvjeren da je najgori genij zla te zemlje, ne Hitler ili Bizmark ili Frederik Veliki, nego Martin Luther." (Dean Inge)

Njemački filozof i psihijatar Karl Jaspers (1883.-1969.) komentirao je to riječima: „Što je Hitler činio, to je Luther nalagao s iznimkom izravnog usmrćivanja u plinskim komorama.“

Napomena: Ovaj Luther koji se ovdje spominje nije bio antireformator, antiprotestant, nego prvi i najznačajniji od reformatora i protestanata. On je srce i duša protestantizma. Pogledajte kako ga i baba Jelena veliča:

Martin Luter јe staјao na čelu onih koјi su bili pozvani da izvedu crkvu iz tame papstva u svetlost čiste vere. Revan, vatren i pobožan, ne poznaјući nikakav drugi strah, osim straha Božјega, i ne priznaјući kao temelj vere ništa drugo osim Svetog pisma, Luter јe bio čovek baš za ovo vreme i kroz njega јe Bog izvršio veliko delo za reformaciјu crkve i prosvetljenje sveta. (Ellen White, Velika borba)

OK, sad sam te tek konačno razumio. Dakle, tvoja je teza kako je Hitler plod Božje providnosti, a Luthera je Bog samo iskoristio da nadahne Hitlera za sve ono što je činio. Neće se svi baš s tobom složiti, ali tvoje je pravo i ovako misliti.

I??? Što sam ja izvrnuo? Tko je rekao kako je Ellen White htjela reći da je „Bog obavio posao preko Luthera“? Ti! Vidi gore! Tko je kao dokaz za to naveo primjer kako je „Nabukodonozor pobio Židove“? Ti! Vidi gore! I? Što je izvrnuto?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Krasno. Evo što je vjerovala moja Crkva koncem 4. stoljeća, a vjeruje i danas.

Vjerujem u jednoga Boga, Oca svemogućega, stvoritelja neba i zemlje, svega vidljivoga i nevidljivoga. I u jednoga Gospodina Isusa Krista, jedinorođenoga Sina Božjega. Rođenog od Oca prije svih vjekova. Boga od Boga, svjetlo od svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga. Rođena, ne stvorena, istobitna s Ocem, po kome je sve stvoreno. Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa i utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice: i postao čovjekom. Raspet također za nas: pod Poncijem Pilatom mučen i pokopan. I uskrsnuo treći dan, po Svetom Pismu. I uzašao na nebo: sjedi s desne Ocu. I opet će doći u slavi suditi žive i mrtve, i njegovu kraljevstvu neće biti kraja. I u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca; koji izlazi od Oca i Sina. Koji se s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi; koji je govorio po prorocima. I u jednu svetu katoličku i apostolsku Crkvu. Ispovijedam jedno krštenje za oproštenje grijeha. I iščekujem uskrsnuće mrtvih. I život budućega vijeka.

E Slape, pa to veruju i većina Protestanata...to je simbol vere. To je uredu. Ja sam mislio recimo na predmete poštovanja uvedene u hrišćanstvo tokom IV veka koji se nisu recimo poštovali u ranoj crkvi, reikvije, celivanja, poštovanje ikona(pretežno u Vizantijskoj Crkvi) RKC ima ove malo drugačiji stav, zatim na sveštenstvo i svešteničke titule i položaje koji su izbacili laike iz udela u uprai Crkvom, zatim uvođenje "euharsistije" umesto pričesti koja je praktikovana u ranoj crkvi i mnogo toga još. Slape, verujem da ti je sa istorijskog aspekta poznato ovo. Takođe titule rimskog episkopa(koje i pravoslavni osuđuju) takođe u IV veku sa nazivom "pontifeks maksimus" preuzetu od rimskih svetovnih imperatora. Eto, recimo svega toga nije bilo u početku i sve to je suprotstavljeno Bibliji.

Zato kažem da je neko poput Martina Lutera(da napomenem srpskog porekla, a mi Srbi volimo da menjeamo svet:)) je ustao i rekao da se svi ti običaji moraju preispitati kroz Bibliju. Da napomenem, ono ključno što je Luter želeo da vrati prvobitnom učenju jeste i ideja o opravdanjau verom u Hristove zasluge nasuprot učenju RKC da je potrebna i podrška svetaca, device Marije itd...dakle samo kroz Hrista. Eto šta ti misliš da li je tu Luter pogrešio? Da li je Hristos dovoljan za opravdanje grešnika?

Poslednja izmena:
Natrag