Sola Scriptura- da li je dovoljno

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Po tebi heretici.
ALI, istorija govori suprotno, da su Hrišćani prve crkve slavili Subotu, a da je Rimska crkva to promenila, I uvela nedelju, proklevši Hrišćane koji su svetkovali subotu.

Dakle, Hrišćani i prva crkva su svetkovali subotu, onda lokalna Rimska crkva preuzima pagansku nedelju,, I vlast nad svim crkvama koja joj nije data, i potom u Laodikeji konačno uvodi nedelju, i proklinje Hrišćane koji su to oduvek činili svetkujući biblijsku subotu.

Evo, upravo pišem o tome na temi o suboti.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Ja lazem? Ajde pametnice, dokazi da su van judeje govorili hebrejski, daj mi istorijske dokaze strucnjaka. Ako to nemas onda ti lazes!

Naravno da lažeš, Pavle govori pred masom na hebr. Marija se obraća na hebr. Isus se obraća Pavlu na hebr.

To je plod antisemitizma u današnjem kvazihrišćanstvu, što se vidi i po suboti.

Dakle iz mržnje prema Jevrejima potiri sve što ukazuje na njih.

Biraj sta ces, ili si ti lazov i manipulant ili nelemas pojma o teologiji. Izaberi sta ti se vise svidja?

A govorio si da ne mogu da nađem dokaz da se govorio hebr. dakle govorio se čak i u Judeji.

Bila su dva jezika kojim su govorili aramejski i hebrejski.

Did the Messiah Speak Aramaic or Hebrew? (Part 1) by E.A.Knapp
Did the Messiah Speak Aramaic or Hebrew?

Author: E. A. Knapp

What language(s) did the Messiah and other Jews speak during the late Second Temple Period? Most students of the Bible will be quick to volunteer Greek and Aramaic, but is this the whole story? Mel Gibson apparently thought so when he had the script for his Passion film translated into Aramaic, presumably because that was the language of the time. There is a small but growing awareness, however, that Hebrew was also a living language during this time. We are going to investigate this claim, but let’s begin with a little background about the Aramaic language.

Aramaic is the language of the descendants of Aram, the fifth son of Shem, Noah’s eldest son. By the 7-8th century B.C.E. Aramaic was the “imperial language” of the Assyrian and Babylonian empires, and was used by the Persians who succeeded them for ruling their western provinces. During this period it was the predominant language of the Fertile Crescent. References to the use of Aramaic speech can be found in places such as 2 Kings 18:26, Ezra 4:7, Isaiah 36:11 and Daniel 2:4.

Да ли је Месија говорио арамејски или хебрејски? (Парт 1) би ЕАКнапп
Да ли је Месија говорио арамејски или хебрејски?

Аутор: ЕА Кнапп

Који језик (а) је Месија и други Јевреји говорили током касног другог храмског периода? Већина ученика Библије ће брзо волонтирати грчки и арамејски, али да ли је ово цела прича? Мел Гибсон је очигледно помислио када је имао сценарио за његов филм Пассион преведен на арамејски, вероватно зато што је то био језик тог времена. Међутим, постоји мала, али све већа свест о томе да је хебрејски језик био и живео у то време. Ми ћемо истражити ову тврдњу, али да почнемо са мало позадине о арамејском језику.

Арамејски је језик потомака Арама, петог сина Схема, најновијег сина Ное. До 7. и 8. вијека пре нове ере, арамејски је био "царски језик" асирских и вавилонских империја, а користили су их Перзијанци који су успјели да владају западним провинцијама. Током овог периода био је доминантан језик Плодног полумјесеца. Упућивање на употребу арамејског говора може се наћи на местима као што су 2 Кингс 18:26, Езра 4: 7, Исаија 36:11 и Даниел 2: 4.

Several lengthy passages in Ezra and Daniel, some of the “later” books of the Old Testament, were written in Aramaic. Among Jews in the Babylonian exile and during the centuries that followed, both Hebrew and Aramaic were used, though Hebrew seems to have remained predominant among the tribes exiled in 586 B.C.E. when the Temple was destroyed. The Hebrew writings of the exilic and post-exilic prophets during the next few centuries up through Malachi (or Daniel) attest to this. Aramaic also remained in use throughout these centuries and up through the time of Jesus, most especially in Syria and Babylon. (As an interesting aside, Aramaic remains in use as a living language even up to the present day in several remote villages of Syria and Iraq.)

Неколико дугих пасуса у Езри и Даниелу, неке од "каснијих" књига из Старог завета, написане су на арамејском језику. Међу Јевреима у вавилонском прогнању и током векова који су услиједили, коришћени су и хебрејски и арамејски, иако се чини да је хебрејски преовлађује међу племенима изгнанима у 586. пне., Када је храм уништен. Хебрејски списи егзилских и пост-ексилских пророка током наредних неколико векова кроз Малахију (или Даниел) потврђују ово. Арамејски је такође остао у употреби током ових векова и током времена Исуса, нарочито у Сирији и Вавилону. (Као занимљиво у страну, арамејски остаје у употреби као живи језик чак до данас у неколико удаљених села у Сирији и Ираку.)

The prevalence of Greek in the centuries leading up to and including the time of Jesus is well documented and universally accepted. Alexander the Great conquered a vast territory in the 330s – 320s B.C.E. and the Greeks made an enormous point of Hellenizing the peoples they conquered, promoting Greek culture and social values. Prominent in this Hellenizing push was the inculcation and spread of the Greek language. Though the Romans conquered much of what had been the Greek Empire, Greek maintained its status as the common language of most of the eastern Mediterranean world.

Most scholars agree Greek and Aramaic were the common spoken languages in Palestine at the time of the Messiah. (Latin proclamations and inscriptions were utilized by the various Roman officials.) While the role of Greek during this period is undisputed and self-evident, the role of Aramaic is a bit murkier. Still more unclear is the rarely discussed role of Hebrew. The roles played by Aramaic and Hebrew are worthy of a closer look. A cursory scan of English New Testament translations provides us with references to “Aramaic” and “Hebrew” such as the following (NIV, 1985):
Преваленција Грчке у вековима која води до и укључујући Исусово доба је добро документована и универзално прихваћена. Александар Велики је освојио огромну територију у 330-им годинама пре нове ере, а Грци су направили огромну тачку Хелленизинг народа које су освојили, промовишући грчку културу и друштвене вредности. Истакнуто у овом хеленизирајућем притиску било је инкулирање и ширење грчког језика. Иако су Римљани освајали велики део онога што је Грчко царство, грчки је задржао свој статус као заједнички језик већине источно-медитеранског свијета.

Већина научника слаже се да су грчки и арамејски били уобичајени говорни језици у Палестини у време Месије. (Латинске прокламације и натписи користили су различити римски званичници.) Док је улога грчког током овог периода неспорна и очигледна, улога арамејског језика је мало мршавија. Јољ нејасна је ретко разговарана улога хебрејског. Улоге од којих играју арамејски и хебрејски вреди ближе изгледати. Прекршајно скенирање енглеских превода из Новог завета нам даје упуте на "арамејско" и "хебрејско" као што је сљедеће (НИВ, 1985):

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Evo šta kaže Ignjacije Antiohijski o važnosti pisma za Crkvu njegovog vremena(oko 100 n.e):"Treba....da pazite na proroke, i, iznad svega, na Evanđelje, u kome nam je otkriveno stradanje Hristovo, i vaskrsenje sasvim dokazano", Ignjacije Antiohijski, Poslanica Smirnjanima 7

Dakle, Ignjacije upućuje na Toru i Jevanđelje kao nešto na šta hrišćani moraju da paze i da poštuju posebno u argumentaciji protiv heretika. Sam Ignjacije zatim dodaje jednu fantastičnu misao:"I izbgavajte sve podele, jer su one početak zala", Isto

Dakle, na temelju "proroka i jevanđelja" se gradi jedinstvo crkve i izbegavaju podele. To je vera ranih hrišćanskih otaca.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Naravno da lažeš, Pavle govori pred masom na hebr. Marija se obraća na hebr. Isus se obraća Pavlu na hebr.

To je plod antisemitizma u današnjem kvazihrišćanstvu, što se vidi i po suboti.

Dakle iz mržnje prema Jevrejima potiri sve što ukazuje na njih.

A govorio si da ne mogu da nađem dokaz da se govorio hebr. dakle govorio se čak i u Judeji.

Ma da, sad ces jos stati na stranu Jehovinih Svedoka koji tvrde da su jevreji govorili hebrejski i da zato postoji ime YHWH u Novom Zavetu. Strasno sta ucini inat u coveku. Ti si bezobrazan. Da su ovo rekli JS ti bi se iz petinih zila upeo da im dokazes suprotno.

Zasto onda nema imena Jehova u Novom Zavetu? Kad su oni govorili i pisali hebrejski? Moras ga imati bar u Mateju!

Kad Isus cita Isaiju morao je procitati YHWH i moralo je biti zapisano Bozje ime!

Ovo nisu strucnjaci za jezik, ovo su Judaizanti i Jehovisti.

E. A. Knapp nije nikakav strucnjak za jezik, vec vodja sekte "Abrahamova Crkva" ili "Abrahamovi Sinovi" osnovane 1983. iz Amerike!

Ja ti mogu postaviti stotine strucnjaka koji tvrde suprotno ovome, ovo nisu nikakvi strucnjaci, izvukao si to sa smetlista interneta. Sram te bilo! Ali sta vredi kad tebe ne interesuje istina. To prelazi u patologiju sta ti radis, da uzimas jednu sektu, toliko si ocajan i totalno neiskren covek.

A gospodin Marko sto ti je lajkovao ovo, a pise protiv Jehovinih Svedoka, covek je doktor za JS, moramo priznati, ali treba da se zamisli sta ti je lajkovao.

I zavrsio sam razgovor sa tobom, ti si za mene prevarant od sada. Uhvacen si u lazi! Dajes mi tu vodje neke sekte i nazivas ih strucnjacima.

Sramota bre!

Evo šta kaže Ignjacije Antiohijski o važnosti pisma za Crkvu njegovog vremena(oko 100 n.e):"Treba....da pazite na proroke, i, iznad svega, na Evanđelje, u kome nam je otkriveno stradanje Hristovo, i vaskrsenje sasvim dokazano", Ignjacije Antiohijski, Poslanica Smirnjanima 7

Dakle, Ignjacije upućuje na Toru i Jevanđelje kao nešto na šta hrišćani moraju da paze i da poštuju posebno u argumentaciji protiv heretika. Sam Ignjacije zatim dodaje jednu fantastičnu misao:"I izbgavajte sve podele, jer su one početak zala", Isto

Dakle, na temelju "proroka i jevanđelja" se gradi jedinstvo crkve i izbegavaju podele. To je vera ranih hrišćanskih otaca.
Ignjatije je bio ucenik apostola Jovana. Ziveo je u 1. veku. On nije imao Novi Zavet, vec usmeno evandjelje. Tome je naucen usmeno i to je propovedao. On ne govori ni o kakvom Novom Zavetu. Jer to nije postojalo u njegovo vreme!

Kada govori "proroci" misli na Stari Zavet koje je bio Sveto Pismo ili Biblija ranih Hriscana i to niko ne spori, ali kada govori o "evandjelju" ne misli ni na kakav pisani tekst ili postojecu knjigu koju su Hriscani koristili, vec misli na usmeno evandjelje koje su oni propovedali!

I bas on vas pobija u nebrojeno mnogo stvari ukljucujuci i subotu. Sta ga navodite onda u onom sto vam se cini da vam ide u prilog kad ostale njegove reci ignorisete? Ili je sve sto je rekao istina, ili nista!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

Ljut sam sam na sebe, ali moram pitati: Zašto lažeš?

Evo što je za Ignacija jamstvo za jedinstvo Crkve.

Ignacije Antiohijski. u svome pismu Crkvi u Smirni piše: “Gdje god se biskup pojavljuje, neka se ljudi tu okupe; gdje god je Isus Krist prisutan, tu je prisutna i Katolička Crkva”

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ovo nisu strucnjaci za jezik, ovo su Judaizanti i Jehovisti.

E. A. Knapp nije nikakav strucnjak za jezik, vec vodja sekte "Abrahamova Crkva" ili "Abrahamovi Sinovi" osnovane 1983. iz Amerike!

Mire, mire. Kao da je Jelena bolja od ovoga Knapića-a? Osim toga, mlataranje "argumentima ukradenih besmislica" način je apologiziranja svih Adventista ovdje.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465

Pa što se ljutiš Slape? :). Ma osmeh jedan ne škodi.

Ako laže Ignjacije onda lažem i ja. Je li ovo njegov tekst u poslanici Smirnjanima 7? :)

Ignacije Antiohijski. u svome pismu Crkvi u Smirni piše: “Gdje god se biskup pojavljuje, neka se ljudi tu okupe; gdje god je Isus Krist prisutan, tu je prisutna i Katolička Crkva”

Opet stavljaš postove van teme o kojoj se piše. Pišem o glavi 7 i onome što Ignjacije tvrdi u vezi Pisma. Ali dobro, opet offtopic odgovor.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465

Pa što se ljutiš Slape? :). Ma osmeh jedan ne škodi.

Ako laže Ignjacije onda lažem i ja. Je li ovo njegov tekst u poslanici Smirnjanima 7? :)

Opet stavljaš postove van teme o kojoj se piše. Pišem o glavi 7 i onome što Ignjacije tvrdi u vezi Pisma. Ali dobro, opet offtopic odgvovor.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, mire. Kao da je Jelena bolja od ovoga Knapića-a? Osim toga, mlataranje "argumentima ukradenih besmislica" način je apologiziranja svih Adventista ovdje.

Eto, i onda meni nabacuju da sam ja kontras, da ja nesto namerno odbacujem. A oni lazu i bave se manipulacijama. Ovaj Tripo je najgori od svih. Hvala Bogu dragom pa mi se smilovao da to uvidim.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Jeste, gde on prica o Soli Scrupturi u tom tekstu?

Nigde!

Ono sto ti mislis da je "pisano evandjelje" on tu govori o usmenom! U njegovo vreme nije postojao Novi Zavet!!!

Za Stari Zavet se svi slazemo da jeste Biblija, ali nju tumaci crkva, tumaci je i Ignatije!

Natrag