Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Nešto o zabrani čitanja Biblije. Prilikom prevođenja Biblije bilo je mnogo manipulacija. Mnoge sekte, da lakše zavedu narod, krivim su prevođenjem prilagođavale Sveto pismo svojoj herezi. Tako su primjerice katari naučavali da postoje dva boga, da je materija nužno zlo, dok su brak i rađanje djece smatrali najvećim zlom, potičući, međutim, bludništvo. Zato je toulouski biskup 1229. zabranio čitanje katarske Biblije, zamjerivši joj mnoge pogreške. Wycliffova je pak Biblija iz 1382. osim pogreškama obilovala i drskim komentarima na račun Katoličke crkve. Takvi su prijevodi bili prava pogrda Božje riječi, zbog čega je Katolička crkva morala zaštititi dostojanstvo Svetog pisma, pa je zabranila čitanje takvih Biblija.

Slape, mnogo ti hvala na ovom objasnjenju.
Medjutim, iznenadio sam se da nisi spomenuo ono sto je pozitivno: da je Drugi vatikanski koncil dozvolio katolicima da citaju Bibliju. Papa licno pozvao je katolike da se vrate korenu svoje vere koja je zapisana u Bibliji. To je za pohvalu. Zbog cega nisi to izneo ljudima.

Drugo, navo si problem raznih prevoda i istakao si primer katara koju su imali laznu nauku o dva boga i ustali protiv braka.
Slape, pa te gluposti svakako nisu mogli nauciti iz Biblije. A mnogo vise razlicitih prevoda ima danas pa ni katolicka ckva ih vise ne zabranjuje. Zbog toga svi mi imamo razlicite prevode i kad trazimo istinu, dobro je da mnoge od njih pogledamo. Nijedan prevod Biblije nece odvesti ljude stramputicom ma koliko je tedenciozan.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Ne pravi se tu pametan!
Nije on citao na hebrejskom on je prevodio sa hebrejskog, pravis se blesav!

A mora da je onda Pavle imao pored sebe prevodioca.

Ivan 20,16Isus joj reče: ` Marijo. Ona se okrenu i reče mu na hebrejskom: ` Rabbuni ` što znači: Učitelju.

Vidi ovo progovori Marija na hebr.

Ivan 19,20Taj natpis, dosta Židova pročita, jer, mjesto gdje Isus bijaše razapet bijaše blizu grada a tekst bijaše na hebrejskom, latinskom i grčkom.

Stavili natpis da ljudi ne razumiju.

Ali kako te Pajun zeznuo.

Prevodio je sa hebrejskog na aramejski na jezik koji su razumeli!

Mora da je i Pavle prevodio, piše da je govorio na hebr. a nije. :beee:

pa sad misli da su van judeje govorili hebrejski! :)

To što si ti u zabludi, ne znači da sam ja. Prvi put si ovo čuo pa misliš da sam ja u zabludi, a ti si.

Jevreji izvan judeje su do 5. veka pre Hrista poceli govoriti grcki!

Ko da je to dokaz da nisu govorili hebr. u 1. vijeku, sada bježiš od teme. A prpa bato.

Jedini dodir jevreja sa hebrejskim u vreme Hrista je bio iskljucivo liturgijski!

Aha sada su ipak malo govorili.

:roll::roll:

Nisu tim jezikom govorili nigde van hrama, ni na ulici ni na pijaci ni kod kuce, nisu se na tom jeziku cak ni molili!

A razumijeli su izvan Hrama gdje im je govorio Pavle.

:beee:

Isus je takodje govorio na aramejskim!

To ne dokazuje da su izvan Judeje govorili aramejski.

Bog se na aramejskom kaze "Elah" zato i muslimani kazu "Alah" jer su srodni jezici.

Arapski i hebr. nisu baš toliko slični kao što ti misliš u nekim riječima jesu, arapski je dosta odstupio od semitskog jezika.

Arapski jezik je odstupio od izvornog prajezika svih semita (u koje spadaju hebrejski, akadski, feničanski...) i primio dosta korijena riječi iz drugih jezičkih porodica (uglavnom indoevropske).

Mnogi muslimani vjeruju da je arapski bio prajezik ljudskog roda, da se njime govorilo u raju. Isto to tvrdi i mnogi Jevreji da je hebrejski bio jezik raja i da će opet biti u vječnosti.

Mi treba da bude zahvalni semitima što su nam podarili pismo (ćirilicu i latinicu), ali ideja da je njihov jezik bio jezik raja, nije osnovana iz jednostavnog razloga što svaka jezička porodica odgovara određenoj rasi ljudi (porodici u vreme raseljavanja) kojoj je taj jezik dat, a ostalima ne odgovara ni po zvučnosti ni po drugim atributima.

Zato ni proto-semitski jezik ne bi mogao biti jezik Raja zato što je prilagođen antropološkim posebnostima semita.

Odmah primećujemo da semiti imaju guturalne glasove i izgovore koji su strani drugim antropološkim tipovima.

Zatim primećujemo da semitsku porodicu jezika (hebrejski, arapski, feničanski, aramejski...) odlikuje svaka vrsta uprošćavanja u odnosu na druge jezičke porodice.

Semitske jezike odlikuju samo tri vremena, reči od samo po tri sloga i što je najveći problem, vrlo mali fond korena reči.

Opet si zabrljao.

Obratio se farisejima, koliko si samo jadan, evo:

"A kad čuše da im jevrejskim jezikom progovori, još veća tišina posta. I reče: Ja sam čovek Jevrejin, koji sam rođen u Tarsu kilikijskom, i odgajen u ovom gradu kod nogu Gamaliilovih, naučen upravo otačkom zakonu, i bejah revnitelj Božji kao što ste vi svi danas."

Pominje Gamalaila ucitelja kog su znali fariseji! Nista cudno da su uceni ljudi znali hebrejski.

Piše da se obratio narodu, a ne samo farisejima. Kako se brukaš. Boldovi si dio u kojem govori da je bio farisej kod Gamaila se školovao. :beee:

Ma naravno, bila je sola scriptura, uzmes solu i kazes svesteniku, ej ti tamo s belom kapicom, dodji da ti odrzim lekciju!

Njima će BOg da održi lekciju.

Pa ga lupis solom po glavi, i objasnis da dekalog ne uci protiv homoseksualizma. Eto, nijedna zapovest dekaloga ne brani homoseksualizam, a dekalog ti je sve..

Ovo je dokaz da si ti formalista. Što ne piše bukvalno dozvoljeno je, tipično za formaliste.

U kojem si ti zalosnom stanju!
Proverava se nova nauka!

Piše da se provjerava sve. Kako se brukaš.

Koja je to nova nauka?

Ma jeste, a kad ste vi dosli, raspalili im mastu,

Za tebe je zdrava nauka mašta, pošto je ne shvataš.

To nema veze sa ovim da mozes sam sebi da tumacis i primenjujes kako se tebi svidja, da negiras crkvu i njenu vlast da donosis dogmu i tumacis Pismo!

Crkvu i njenu dogmu negira Biblija.

Vec sam pokazao kako se obratio, obraca se ucenim ljudima, farisejima , govoreci da se skolovao kod Gamalaila!!!

:roll::beee:A piše da se obratio narodu.

Pa ti pojma nemas sa pojmom, aj dokazi da se govorio hebrejski van judeje??? :)

Pa dokazao sam u stihu.

Nije se govorio hebrejski nigde osim u crkvi,

A Pavle govorio van crkve. :beee:

to je bio liturgijski jezik u vreme Hrista!

Koja liturgija, otkud njima litrurgija. Imaš dokaza vidim.

Postojali su samo drugi dijalekti Jidis jezik i slicno, sto nije isto! Niko nije znao jezik kojim je pisana biblija (Tora) osim svestenika i rabina.

A imali Pismo na hebr. aha da oni su znali samo.

Hebrejski im je bio nerazumljiv isto koliko nama danas staroslovenski!

A ovima izvan Judeje je bio razumnjiv.

Mire je morao da gugla, sada vidim odakle mu inf. a nigdje na WIkici ne stoji da su Jevreji izvan Judeje govorili samo aramejski.

Piše da su počeli da govore grčki.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527

KATOLICI PRAZNUJU SUBOTU

Godine 1918. mladic 20 godina star po imenu JOSIP SMAJZER stigao je u New Yoprk i ubrzo posle toga naucio je da vozi travaj. Jednoga jutra od stana do posla na ulici primetio je jedan casopis, mokar i prljav i Josip ga je uzeo doneo u baraku, obrisao i pored peci osusio. Na kraju tog casopisa bila je reklama za one koji zele da nabave Bibliju velikog ili malog formata da je poruce na adresi u Wasingtonu. U istoj reklami preporucena je i knjiga Velika borba od Elen Vajt. Bio je to adventisticki casopis Znaci vremena. Josip je odmah porucio najvecu Bibliju i Veliku borbu.

Ubrzo je iz Vasingtona dobio pismo u kom su ga savetovali da se od stana proseta samo 3 bloka, gde se nalazi Adventisticki cenar sa velikom salom u kojoj se odrzavaju evangelizacije, seminari, predavana itd. U tom centru nalazila se i knjizara u kojoj ce naci knjige koje trazi.

Josip je odmah otisao u knjizaru i na njegovo veliko iznenadjenje, pred njim su bile stotine dobrih knjiga kao i Biblija. Upitao je prodavaca, da li ima nekakvu kartonsku kutiju. Prodavac je nasao jednu i Josip je poceo da u nju stvalja knjige, najpre je uzeo Bibliju i ostali prostor popunio sa 30etak drugih knjiga. Platio je i na putu od knjizare do kuce prolazio je pored katolicke Hrvatske crkve i odmah je svratio da se fratru pohvali kakbvo blago je otkri.

Fratar je pazlivo pregledao knjige i na kraju rekao: Josipe, to su dobre knjige, ali nemoj ih citati odvesce te stramputicom. Josip je uze paket i otisao u stan. Nikako nije mogao da razume fratra koji je pohvalio knjige da su dobre, ali ne trebada ih cita jer ce ga odvesti stramutico. Ako ce me odveti stramputicom onda nisu dobe, a ako su dobre, zasto da ih ne citam, pitao se Josip?

Citajuci Biboiju i Veliku borbu Josip je pronaso da je subota sedmi dan i odlucio da je praznuje.
U to vreme Jospi i njegov brat otvorili su prodavsnicu u kojoj su prodavali skolski pribor.
U izlog pored svoje robe, Josip je izlozio onu Veluku Bibliju i otvorenu satavi user ozloga.

Posle nekoliko dana posetio ga je njegov poznanik Mike Jeder, iz iste katolicke crkve. I kad je video Bibliju usao je u prodavnicu i rekao mu da i on i njegova supruga imaju knjigu slicna toj, ali im je fratar rekao da je ne citaju i Jeder ju je odneo na tavan. Josip se zainteresovao kakva je to knjiga koju je fratar zabranio da citaju? Jeder je otisao, ispricao slucaj zeni, nasao knjigu na tavanu i oboje su odmah dosli da sa Josipom utvrde da li je to ista knjiga. Odamh su ustanovili da je i to isto Sveto pismo samo manjeg formati. Tada su i Jedar i njegova supruga doneli odluku da zajedno sa Josipom svetkuju Subotu. Ne zaboravite da su oni jos uvek bili katolici.

Godino dana njih troje, svaku subiotu pre podne provodili su u katolickoj crkvi, sedeli u klupama proucavali Bibliju i moli li se Bogu, presvetoj Mariji i svecia.

Posle toga Josip je u novinama procitao da nekakav evandjelista drzi evangelizaciju pod satorom. Josip je odmah posao i cim se sreo sa evandjelistom upitao ga je: Koji sedmicni dan vi praznijete. Evandjelista je odgovoro: Subotu. Subotu, a ne nedelju, upitao je Josip? Da subotu, a ne nedelju. Tada je Josip prvi put saznao da postoji Hriscanska crkva koja praznuje subotu.

Evadjelista je svko vece propovedao od 7 casova uvece, a po danu sator je bio prazan. Josip je upitao evanjelistu: Da li bi mu dozbvolio da on u toku dan pozove svoje Hrvate i da im na svom jeziku propoveda. Evandjelista mu je dozvolio, i Jospi i Jederovi pozvali su sve svoje poznanike i oko dvadesetak osobva bilo je prisutna na svakoj propovedi. Da je te propovedi mogao neko da snimi, bilo bi zanimljivo slusarti sta je tada Josip znao da propoveda ljudima.

Na kraju te Enagelizacij medju ostalim slusaoci, krsten je Josip i jos 5 njegovi prijatelja i oni su postali prvi vernici Adventisticke hrvatske crkve u New Yorku.

Ubrzo posle toga Josip je predao prodavnicu svome bratu i posao u Cikago u Adventisticki koledz u kom je zavrsio teologiju. Ubrzo se ozenio i on i njegova supriga imakli su sina i kcer. Josip je u Cukagu osnovao istu crkvui,a kanije i u Klevelandu.

Licno sam poznavao Josipa i njegovu porodicu, i ja sam pripadao jedno vreme toj crkvi u Njujorku koju je Josip osnova. On je vec bio u penziji, a zeveo je i umro na Floridi, bio sam na njegovoj sahrani.

Slape, vidis da su fratri zabranjivali vernicima da citaju bilo koji prevod Biblije.
Ali pohvalno je to sto je Drugi vatikanski koncil to promenio i sto danas katiolici slobdno citaju Bibliji bilo koga prevoda i to je za pohvalu.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070

KATOLICI PRAZNUJU SUBOTU

Godine 1918. mladic 20 godinastar po imenu JOSIP SMAJZER stigao je i New Yoprk i ubrzo posle toga naucio je da vozi travaj. Jednoga jutra od stano do posla na ulici primetio je jedan casopis, mokar i prljav i Josip ga je uzeo doneo u baraku, obrisao i pored peci osusio. Na kraju tog casopisa bila je reklama za one koji zele da nabave Bibliju velikog ili malog formata da je poruce na adresi u Wasingtonu. U istoj reklami preporucena je i knjiga Velika borba od Elen Vajt. Bio je to adventisticki casopis Znaci vremena. Josip je odmah porucio najvecu Bibliju i Veliku borbu.

Ubrzo je iz Vasingtona dobio pismo u kom su ga savetovali da se od stana proseta samo 3 bloka, gde se nalazi Adventisticki cenar sa velikom salom u kojoj se odrzavaju evangelizacije, seminari, predavana itd. U tom centru nalazila se i knjizara u kojoj ce naci knjige koje trazi.

Josip je odmah otisao u knjizaru i na njegovo veliko iznenadjenje, pred njim su bile stotine dobrih knjiga kao i Biblija. Upitao je prodavaca, da li ima nekakvu kartonsku kutiju. Prodavac je nasao jednu i Josip je poceo da u nju stvalja knjige, najpre je uzeo Bibliju i ostali prostor popunio sa 30etak drugih knjiga. Platio je i na putu od knjizare do kuce prolazio je pored katolicke Hrvatske crkve i odmah je svratio da se fratru pohvali kakbvo blago je otkri.

Fratar je pazlivo pregledao knjige i na kraju rekao: Josipe, to su dobre knjige, ali nemoj ih citati odvesce te stramputicom. Josip je uze paket i otisao u stan. Nikako nije mogao da razume fratra koji je pohvalio knjige da su dobre, ali ne trebada ih cita jer ce ga odvesti stramutico. Ako ce me odveti stramputicom onda nisu dobe, a ako su dobre, zasto da ih ne citam, pitao se Josip?

Citajuci Biboiju i bveliku Borbu Josip je pronaso da je subota sedmi dan i odlucio da je praznuje.
U to vreme Jospi i njegov brat otvorili su prodavsnicu u kojoj su prodavali skiolski pribog.
U izlog pored svoje robe, Josip je izlozio onu Veluku Bibliju i otvorenu satavi user ozloga.

Posle nekoliko dana posetio ga je njegov poznanik Mike Jeder, iz iste katolicke crkve. I kad je video Bibliju usao je u prodavnicu i rekao mu da i on i njegova supruga imaju knjigu slicna toj, ali im je fratar rekao da je ne citaju i Jeder ju je odneo na tavan. Josip se zainteresovao kakva je to knjiga koju je fratar zabranio da citaju? Jeder je otisao, ispricao slucaj zeni, nasao knjigu na tavanu i oboje su odmah dosli da sa Josipom utbrde da li je to ista knjiga. Odamh su ustanovili da je i to isto Sveto pismo samo mnjeg formati. Tada su i Jedar i njegova supruga doneli odluku da zajedno sa Josipom svetkuju Subotu. Ne zaboravite da su oni jos uvek bili katolici.

Godino dana njih troje, svaku subiotu pre podne provodili su u katolickoj crkvi, sedeli u klupama proucavali Bibliju i moli li se Bogu, presvetoj Mariji i svecia.

Posle toga Josip je u novinama procitao da nekakav evandjelista drzi evangelizaciju pod satorom. Josip je odmah posao i cim se sreo sa evandjelistom upitao ga je" Koji sedmicni dan vi praznijete. Evandjelista je odgovoro: Subot. Subotu, a ne nedelju, upitao je Josip? Da subotu a ne nedelju. Tada je Josip prvi put saznao da postoji Hriscanska crkva koja praznuje subotu.

Evadjelista je svko vece propovedao od 7 casova uvece, a po danu sator je bio prazan. Josip je upitao evanjelistu: Da li bi mu dozbvolio da on u toku dan pozove svoje Hrvate i da im na svom jeziku propoveda. Evandjelista mu je dozvolio, i Jospi i Jederovi pozvali su sve svoje poznanike i oko dvadesetak osobva bilo je prisutna na svakoj propovedi. Da je te propovedi mogao neko da snimi, bilo bi zanimljivo slusarti sta je ta Josip znao da propoveda ljudima.

Na kraju te Enagelizacij medju ostalim slusaoci, krsten je Josip i jos 5 njegovi prijatelja i oni su postali prvi vernici Adventisticke hrvatske crkve u New Yorku.

Ubrzo posle toga Josip je predao prodavnicu svome bratu i posao u Cikago u Adventisticki koledz u kom je zavrsio teologiju. Ubrzo se ozenio i on i njegova supriga imakli su sina i kcer. Josip je u Cukagu osnovao istu crkvui,a kanije i u Klevelandu.

Licno sam poznavao Josipa i njegovu porodicu, i ja sam pripadao jedno vreme toj crkvi u Njujorku koju je Josip oznova. On je vec bio u penziji, a zeveo je i umro na Floridi, bio sam na njegovoj sahrani.

Slape, vidis da su fratri zabranjivali vernicima da citaju bilo koji prevod Biblije.
Ali pohvalno je to sto je Drugi vatikanski koncil to promenio i sto danas katiolici slobdno citaju Bibliji bilo koga prevoda i to je za pohvalu.

Marko, Marko, ne postavljaj ne proverene podatke, bez navođenja izvora.

Možda to činiš iz ubeđenja, možda da bi ljude ovde obratio na adventizam - hgwizam, ne znam, ali ispadate neozbiljni u svojim tvrdnjama. Sola Scriptura nije monopol samo adventista-EGWista, hajde da čujemo malo i Luterane, Baptiste, Metodiste, i druge. Da vidimo šta oni imaju da kažu po pitanju SABBATA. Da li se oni slažu sa vama? Ne. Da li ste i njima pokušali da prodate tu priču? Jeste. Da li ste uspeli? Sudeći po onome kako vas predstavljaju po nekim youtube klipovima, i vi ste i to ne malo na listi prokaženih, po mnogo čemu čak i iznad Katolika i Pravoslavaca. Nama, tj tradicionalnoj Crkvi zameraju prakse (katolicima papu, naravno) ali nikada nas ne nazivaju sektom, Adventiste - EGWiste nazivaju, i još upozoravaju na pogubnost delovanja, stavljajući vašu zajednicu u isti koš sa njenim detetom, Džehovistima.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
A gde si ti nasao da su prvi Hriscani bili "Sola Scriptura Hriscani" da su istinu saznavali jedino citajuci Pismo?

Ovde sam nasao:
"Sveje Pismko od Boga dano...." 2. Timotiju 3,16.
I ovde: "IMAMO NAJPOUZDANIJU PROROCKU REC..." 2. Petrova 1,19.

Mire, jes li li zadovaoljan sa odgovorom? Ako nisi podnesi tuzbu protiv Petra i Pavla.

Pa niko od tih pagana nije ni znao da cita, [/QUOTE]

Mire, "NIKO!!
Ponovo si pogresio. U ono vreme u Grckoj i Rimu filozofija bila je dobro razradjena i postajala su mnoga dela. Tako bilo je medju paganima visoko skolovanih ljudi iako svi pagani nisu znali da citaj, pa ni danas svi ljudfi ne znaju da citaju.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Isus joj reče: ` Marijo. Ona se okrenu i reče mu na hebrejskom: ` Rabbuni ` što znači: Učitelju
Jel se ti salis? :) Pa to je titula covece!

Taj natpis, dosta Židova pročita, jer, mjesto gdje Isus bijaše razapet bijaše blizu grada a tekst bijaše na hebrejskom, latinskom i grčkom
Bas si ti pametan :)

Sluzbeni natpis se pisao i na mrtvim jezicima, ne samo na onim u upotrebi. Hebrejski je bio sluzbeni jezik judeja, njihovog zakonodavstva , vlasti i hrama.

Trebalo je tako da se napise.

li kako te Pajun zeznuo.
Zeznuo si ti sam sebe jer znas da lazes.
I da ces za to odgovarati..

Arapski i hebr. nisu baš toliko slični kao što ti misliš u nekim riječima jesu, arapski je dosta odstupio od semitskog jezika.

Ko je rekao da su arapski i hebrejski slicni? Ja sam rekao za arapski i aramejski, ne,znas ni sta sam napisao jer ne citas. :) Pa to vec kod tebe preslo u patolosko stanje, razvaljivanje glavom kroz zid..

Piše da se obratio narodu, a ne samo farisejima. Kako se brukaš. Boldovi si dio u kojem govori da je bio farisej kod Gamaila se školovao

Jeste, mahnuo je narodu, ali nije bila tisina, tek kad je progovorio jevrejskim, jer bunu dizu fariseji.

Nego ovim ne dokazujes nista, bezveze si skroz, i sve ti je lakrdija i sam si cirkusant..

Njima će BOg da održi lekciju.
Zasto nam onda ti drzis lekciju kad treba Bog da nam odrzi? I zasto se stavljas umesto njega i govoris - "Bog vam kroz mene izrice sud"?

Mnogo si ti sebi dao za pravo, ti cak i govoris u njegovo ime kao Laodikeja! Vecma ces ti biti sudjen!

Ovo je dokaz da si ti formalista. Što ne piše bukvalno dozvoljeno je, tipično za formaliste.
Pa to sam napisao za vas pametnice moja :-* :) , vi tako shvatate zapovest o slikama, i tako dekalog izdvajate i cupate van biblije ko ovaj u prici.

iše da se provjerava sve. Kako se brukaš.

Pa naravno da proveravas, ali ne donosis ti dogmu, vec vlast da donosi dogmu ima crkva.

Da neces valjda uzeti izjave Pavla o obrezanju i prvog sabora i reci da ti to umes olje, da nije tako kako su oni odlucili?

To je upravo sto radis sada ovde nama.
Ne mozes ti uticati na dogmu ni na ucenje niti tumaciti suprotno, jer ti nije dato od Boga da budes apostol ni da budes ucitelj. Nisi ti crkva sam za,sebe. Kad ti Bog bude dao da mozes da utices na odluke crkve, da budes ucitelj, onda se javi.

Za tebe je zdrava nauka mašta, pošto je ne shvataš.
Kod tebe sve puca od zdravlja, a glava puna cvoruga :) :p

Crkvu i njenu dogmu negira Biblija.
E to je masta, pa ne bi je drzali za svetu knjigu da im negira nauku, negira ona takve kao ti sujetne i neobracene!

Pa dokazao sam u stihu.
Dokazi iz istorije da se van judeje govorio hebrejski :) . Dokazi pametnice :-*

A Pavle govorio van crkve. :beee:
Farisejima je govorio koji su znali. Pa ti uopste ne znas nista o hebrejskom, postojale su razlicite vrste hebrejskog (stopljene sa drugim jezicima), on je mogao da govori nekim oblikom mesanog hebrejskog, ali to nije onaj kojim je pisano pismo!

Taj jezik kojim je pismo pisano je bio njima nerazumljiv kao nama danas staroslovenski.

Biti toliko ignorantan covek kao ti je zaista patolosko stanje! Zasto ne proveris kad mi vec neverujes, sta se tu glupiras???

Koja liturgija, otkud njima litrurgija. Imaš dokaza vidim.
To se tako kaze za bogosluzenje, ne misli se bukvalno, uh zaboravih da si ti formalista! :oopss:

A imali Pismo na hebr. aha da oni su znali samo.
Imali su kao sto i mi imamo na nerazumljivom jeziku koji mogu citati samo strucnjaci. U cemu problem? Jer ti moras znati latinski???

Pa zato su i preveli na grcki, zato su i nacinili septuagintu za jevreje koji su govorili grcki a postojalo je i na aramejskom. Uzas jedan koji si ti covek!

A ovima izvan Judeje je bio razumnjiv.

Dokazi iz istorije, posto si ti mnogo pametan. Dokazi da su oni govorili hebrejski i da su je mogli razumeti. Ajde, izvoli...

Mire je morao da gugla, sada vidim odakle mu inf. a nigdje na WIkici ne stoji da su Jevreji izvan Judeje govorili samo aramejski.
Haha, pa ti si morao da guglas. Ja to znam. Ajde guglasu, dokazi da su jevreji van judeje govorili hebrejski kojim je pisana Tora? :)

Ipak se okrece - "gugl" :bfghb:

Mire, "NIKO!!
Ponovo si pogresio. U ono vreme u Grckoj i Rimu filozofija bila je dobro razradjena i postajala su mnoga dela. Tako bilo je medju paganima visoko skolovanih ljudi iako svi pagani nisu znali da citaj, pa ni danas svi ljudfi ne znaju da citaju.
To ne utice na ono sto sam ja pisao, ja sam govorio u globalu. Apostoli nisu govorili samo obrazovanim, vec sta vise , imali su vise uspeha medju nepismenima i prostima - "jer Bog izabra ono sto je ludo pred svetom da posrami mudre"!

Mire, jes li li zadovaoljan sa odgovorom? Ako nisi podnesi tuzbu protiv Petra i Pavla.

Sveje Pismko od Boga dano...." 2. Timotiju 3,16.
I ovde: "IMAMO NAJPOUZDANIJU PROROCKU REC..." 2. Petrova 1,19

Nisam zadovoljan Marko, Pavle je govorio o Tori (SZ), i ja se slazem da je to Bozja rec. Ali opet nije rekao da ona ne treba tumaca ;)

Toru tumaci judejska crkva odnosno svestenik, a ne svaki pojedinac sam sebi!

Gde pise da ''Pismo samo sebe tumaci"?
To nisi procitao u Bibliji!

Ajd nadji mi to i dokazao si svoje..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Marko, Marko, ne postavljaj ne proverene podatke, bez navođenja izvora.

Možda to činiš iz ubeđenja, možda da bi ljude ovde obratio na adventizam - hgwizam, ne znam, ali ispadate neozbiljni u svojim tvrdnjama.

Tako je Darth, ja od tebe hocu da ucinim dobrog vernika Adventisdticke crkve!
Jesi li zadovoljan? ha ha ha.

Okrivio si me da sam postavio neproverene podatke bez izvora.
Pa rekao sam ti i koje izvor toga teksta. Takst je MOJ!
Ako trazis izvor to sam ja. Zar ti nisma rekao da sam licno poznavao Josipa i njegovu porodicu i da sam cak bio na njegovoj sahrani. To sam ja bio, a nije niko drugi. Prema tome sve sto sam napiso dobro sam proverio i to je istina.

Sola Scriptura nije monopol samo adventista-EGWista, hajde da čujemo malo i Luterane, Baptiste, Metodiste, i druge.[/QUOTE]

Slazem se Darth, da Advetisti nemaaju monopol na Sola Scriptura, a o Reformatorima i njihovom verovanju ovde sedmicama raspravljamo, mislim da je dosta.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Sola Scriptura nije monopol samo adventista-EGWista, hajde da čujemo malo i Luterane, Baptiste, Metodiste, i druge.

Odmah vam je arg. monopol na Bibliju, pošto je vi ne držite i ne zastupate.

hajde da čujemo malo i Luterane, Baptiste, Metodiste, i druge. Da vidimo šta oni imaju da kažu po pitanju SABBATA.

jel tebi bitno šta kaže Bog ili šta kažu ljudi?

Dokaz da ti nije bitno šta kaže Bog.

Da li se oni slažu sa vama?

Vrlo važno, pravim hrišćanima je bitno šta kaže Bog.

Da li ste i njima pokušali da prodate tu priču? Jeste. Da li ste uspeli? Sudeći po onome kako vas predstavljaju po nekim youtube klipovima, i vi ste i to ne malo na listi prokaženih, po mnogo čemu čak i iznad Katolika i Pravoslavaca.

Od kada je mjerilo što većina prihvata. Ovo bi bilo isto kao da si Noju rekao, šta kažu ljudi na tvoju nauku, jesu je prihvatili? Nisu, znači da nisi u pravu.

Ovo je dokaz da su vama ljudi bogovi, a nije Gospod Bog.

ali nikada nas ne nazivaju sektom, Adventiste - EGWiste nazivaju, i još upozoravaju na pogubnost delovanja, stavljajući vašu zajednicu u isti koš sa njenim detetom, Džehovistima.

Znači da ti je bitno samo šta kažu ljudi, većina.

To nije bilo Noju.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Okrivio si me da sam postavio neproverene podatke bez izvora.
Pa rekao sam ti i koje izvor toga teksta. Takst je MOJ!
Jeste Marko, samo tvrditi kako crkva zabranjuje bibliju na osnovu slucaja jednog fratra koji to izjavi ne dokazuje nista.

Sem toga, mislim da Josip nije nasao subotu u bibliji samostalno, vec mu je ona servirana kroz knjige koje je kupio. Da nije to procitao u drugim knjigama, sigurno ne bi video taj dan ni u bibliji..

Evo Marko ja sam licno pre adventizma sa svojih nekih 12-13 godina prvi put citao Novi Zavet, pa onda bibliju celu (ostala mi od jedne baba Belle, nasledio sam tu bibliju [steta nemam je vise bila mi je jako draga, a zena je bila katolkinja] , falilo joj je par listova otkrivenja na kraju, neko je od listova ocigledno uvijao duvan :) ). I nisam pojma imao o veri, a nisam nasao ni subotu niti ucenje protiv zagrobnog zivota niti ucenje protiv ikona, ni 1844. godinu, niti bilo sta slicno. U njoj sam nasao Hrista, i to mi je bilo dovoljno. A razumeo sam prilicno kako crkva danas uci.

Onda su dosli adventisti, i morao sam da "korigujem" svoja uverenja koje sam stekao prostim citanjem, a tu mislim na sve ove stvari: "subota, zagrobni zivot, ikone"...

Ikonama nisam pridavao mnogo znacaja, ali sam znao sta pise u SZ u dekalogu, i tu su me odma ubedili da je to pogresno. Ali za subotu sam procitao suprotno i za zagrobni zivot i tu je bilo povuci potegni..

Eto to je moje iskustvo.

Ne znam sta tebi to govori, ali meni se cini da ja nikada do ovih adventistickih ucenja ne bih dosao sam..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Ko je rekao da su arapski i hebrejski slicni? Ja sam rekao za arapski i aramejski, ne,znas ni sta sam napisao jer ne citas. :) Pa to vec kod tebe preslo u patolosko stanje, razvaljivanje glavom kroz zid..

Pa ni aram. i arap. nisu slični, ne može jedna riječ da dokaže sličnost. Arapski je generalno odstupio od semitskih jezika.

Jel se ti salis? :) Pa to je titula covece!

Prije bi bilo zvanje.

Bas si ti pametan :)

Sluzbeni natpis se pisao i na mrtvim jezicima, ne samo na onim u upotrebi. Hebrejski je bio sluzbeni jezik judeja, njihovog zakonodavstva , vlasti i hrama.

Trebalo je tako da se napise.

Što nisu napisali da razumiju. To nije služebi dokument, nego samo natpis.

Jeste, mahnuo je narodu, ali nije bila tisina, tek kad je progovorio jevrejskim, jer bunu dizu fariseji.

Znači većina nisu razumijeli šta kaže. :beee:

Zasto nam onda ti drzis lekciju kad treba Bog da nam odrzi? I zasto se stavljas umesto njega i govoris - "Bog vam kroz mene izrice sud"?

Pa vi nećete da vam Bog drži lekciju, neko mora, ali i On će.

a to sam napisao za vas pametnice moja :-* :) , vi tako shvatate zapovest o slikama, i tako dekalog izdvajate i cupate van biblije ko ovaj u prici.

Pa smisao zapov. o slikama i jeste da se ne obožavaju prvo u srcu, a vi to i djelima dokazujete.

Pa naravno da proveravas, ali ne donosis ti dogmu, vec vlast da donosi dogmu ima crkva.

Ovo je već obožavanje ljudi, znači neko može, a drugi ne mogu.

Dokazi iz istorije da se van judeje govorio hebrejski :) . Dokazi pametnice :-*

Dokazao sam Biblijom.

Ma nemoj mi kasti :roll::roll:

Farisejima je govorio koji su znali.

Znači samo fariseji došli, mora da su oni prevodili narodu šta Pavle govori.

:beee:

Pa ti uopste ne znas nista o hebrejskom, postojale su razlicite vrste hebrejskog (stopljene sa drugim jezicima), on je mogao da govori nekim oblikom mesanog hebrejskog, ali to nije onaj kojim je pisano pismo!

To si danas izguglao. Kao ti znaš.

Taj jezik kojim je pismo pisano je bio njima nerazumljiv kao nama danas staroslovenski.

Aha sada je Pavle govorio mješavinom, iako piše hebr. baš ti je jak arg.

I onda im stavili natpis da ne razumiju.

To se tako kaze za bogosluzenje, ne misli se bukvalno, uh zaboravih da si ti formalista!

Pa ja znam šta je to, nego sam namjerno napisao jer sam znao da ćeš tako reagovati.

Imali su kao sto i mi imamo na nerazumljivom jeziku koji mogu citati samo strucnjaci. U cemu problem? Jer ti moras znati latinski???

Pa zato su i preveli na grcki, zato su i nacinili septuagintu za jevreje koji su govorili grcki a postojalo je i na aramejskom. Uzas jedan koji si ti covek!

Kako su provjeravali po Pismu, a da preveli na grčki.

Pa ljudi provjeravali SZ čitali SZ. Ljudi, narod.

Dokazi iz istorije, posto si ti mnogo pametan. Dokazi da su oni govorili hebrejski i da su je mogli razumeti. Ajde, izvoli...

Pa dao sam da je govorio narodu na hebr. a da ti ne vjeruješ Bibliji nego popovima.

Haha, pa ti si morao da guglas. Ja to znam. Ajde guglasu, dokazi da su jevreji van judeje govorili hebrejski kojim je pisana Tora? :)

Ipak se okrece - "gugl" :bfghb:

Pa obratio im se na hebr. :roll::roll::roll:

A sada kada ima to u Bibliji, ajd nađi dokaz izvan Biblije.

Po tome bi ispalo da Bog nije stvorio svijet jer ne piše izvan Biblije da je Bog stvorio svijet.

Natrag