Isus joj reče: ` Marijo. Ona se okrenu i reče mu na hebrejskom: ` Rabbuni ` što znači: Učitelju
Jel se ti salis?
Pa to je titula covece!
Taj natpis, dosta Židova pročita, jer, mjesto gdje Isus bijaše razapet bijaše blizu grada a tekst bijaše na hebrejskom, latinskom i grčkom
Bas si ti pametan
Sluzbeni natpis se pisao i na mrtvim jezicima, ne samo na onim u upotrebi. Hebrejski je bio sluzbeni jezik judeja, njihovog zakonodavstva , vlasti i hrama.
Trebalo je tako da se napise.
Zeznuo si ti sam sebe jer znas da lazes.
I da ces za to odgovarati..
Arapski i hebr. nisu baš toliko slični kao što ti misliš u nekim riječima jesu, arapski je dosta odstupio od semitskog jezika.
Ko je rekao da su arapski i hebrejski slicni? Ja sam rekao za arapski i aramejski, ne,znas ni sta sam napisao jer ne citas.
Pa to vec kod tebe preslo u patolosko stanje, razvaljivanje glavom kroz zid..
Piše da se obratio narodu, a ne samo farisejima. Kako se brukaš. Boldovi si dio u kojem govori da je bio farisej kod Gamaila se školovao
Jeste, mahnuo je narodu, ali nije bila tisina, tek kad je progovorio jevrejskim, jer bunu dizu fariseji.
Nego ovim ne dokazujes nista, bezveze si skroz, i sve ti je lakrdija i sam si cirkusant..
Njima će BOg da održi lekciju.
Zasto nam onda ti drzis lekciju kad treba Bog da nam odrzi? I zasto se stavljas umesto njega i govoris - "Bog vam kroz mene izrice sud"?
Mnogo si ti sebi dao za pravo, ti cak i govoris u njegovo ime kao Laodikeja! Vecma ces ti biti sudjen!
Ovo je dokaz da si ti formalista. Što ne piše bukvalno dozvoljeno je, tipično za formaliste.
Pa to sam napisao za vas pametnice moja :-*
, vi tako shvatate zapovest o slikama, i tako dekalog izdvajate i cupate van biblije ko ovaj u prici.
iše da se provjerava sve. Kako se brukaš.
Pa naravno da proveravas, ali ne donosis ti dogmu, vec vlast da donosi dogmu ima crkva.
Da neces valjda uzeti izjave Pavla o obrezanju i prvog sabora i reci da ti to umes olje, da nije tako kako su oni odlucili?
To je upravo sto radis sada ovde nama.
Ne mozes ti uticati na dogmu ni na ucenje niti tumaciti suprotno, jer ti nije dato od Boga da budes apostol ni da budes ucitelj. Nisi ti crkva sam za,sebe. Kad ti Bog bude dao da mozes da utices na odluke crkve, da budes ucitelj, onda se javi.
Za tebe je zdrava nauka mašta, pošto je ne shvataš.
Kod tebe sve puca od zdravlja, a glava puna cvoruga
Crkvu i njenu dogmu negira Biblija.
E to je masta, pa ne bi je drzali za svetu knjigu da im negira nauku, negira ona takve kao ti sujetne i neobracene!
Dokazi iz istorije da se van judeje govorio hebrejski
. Dokazi pametnice :-*
A Pavle govorio van crkve.
Farisejima je govorio koji su znali. Pa ti uopste ne znas nista o hebrejskom, postojale su razlicite vrste hebrejskog (stopljene sa drugim jezicima), on je mogao da govori nekim oblikom mesanog hebrejskog, ali to nije onaj kojim je pisano pismo!
Taj jezik kojim je pismo pisano je bio njima nerazumljiv kao nama danas staroslovenski.
Biti toliko ignorantan covek kao ti je zaista patolosko stanje! Zasto ne proveris kad mi vec neverujes, sta se tu glupiras???
Koja liturgija, otkud njima litrurgija. Imaš dokaza vidim.
To se tako kaze za bogosluzenje, ne misli se bukvalno, uh zaboravih da si ti formalista!
A imali Pismo na hebr. aha da oni su znali samo.
Imali su kao sto i mi imamo na nerazumljivom jeziku koji mogu citati samo strucnjaci. U cemu problem? Jer ti moras znati latinski???
Pa zato su i preveli na grcki, zato su i nacinili septuagintu za jevreje koji su govorili grcki a postojalo je i na aramejskom. Uzas jedan koji si ti covek!
A ovima izvan Judeje je bio razumnjiv.
Dokazi iz istorije, posto si ti mnogo pametan. Dokazi da su oni govorili hebrejski i da su je mogli razumeti. Ajde, izvoli...
Mire je morao da gugla, sada vidim odakle mu inf. a nigdje na WIkici ne stoji da su Jevreji izvan Judeje govorili samo aramejski.
Haha, pa ti si morao da guglas. Ja to znam. Ajde guglasu, dokazi da su jevreji van judeje govorili hebrejski kojim je pisana Tora?
Ipak se okrece - "gugl"
Mire, "NIKO!!
Ponovo si pogresio. U ono vreme u Grckoj i Rimu filozofija bila je dobro razradjena i postajala su mnoga dela. Tako bilo je medju paganima visoko skolovanih ljudi iako svi pagani nisu znali da citaj, pa ni danas svi ljudfi ne znaju da citaju.
To ne utice na ono sto sam ja pisao, ja sam govorio u globalu. Apostoli nisu govorili samo obrazovanim, vec sta vise , imali su vise uspeha medju nepismenima i prostima - "jer Bog izabra ono sto je ludo pred svetom da posrami mudre"!
Mire, jes li li zadovaoljan sa odgovorom? Ako nisi podnesi tuzbu protiv Petra i Pavla.
Sveje Pismko od Boga dano...." 2. Timotiju 3,16.
I ovde: "IMAMO NAJPOUZDANIJU PROROCKU REC..." 2. Petrova 1,19
Nisam zadovoljan Marko, Pavle je govorio o Tori (SZ), i ja se slazem da je to Bozja rec. Ali opet nije rekao da ona ne treba tumaca
Toru tumaci judejska crkva odnosno svestenik, a ne svaki pojedinac sam sebi!
Gde pise da ''Pismo samo sebe tumaci"?
To nisi procitao u Bibliji!
Ajd nadji mi to i dokazao si svoje..