Pa ni aram. i arap. nisu slični, ne može jedna riječ da dokaže sličnost. Arapski je generalno odstupio od semitskih jezika.
Jel vidis kakv si ti, ni ne citas napisano , vec trcis da odgovaras. Pa bas tebe briga sta ja pisem. Samo ti je stalo da "razvaljujes"!
Imali covece u tebi bar imalo iskrenosti?
Mozes li ti da zastanes i hladne glave razmislis, ili guras glavu da udaris njom sto jace?
Nije gono no pas je pokakio
Jel vidis kakav si ti tvrdoglav covek?
Što nisu napisali da razumiju. To nije služebi dokument, nego samo natpis.
Napisali su jer su fariseji trazili da se napise presuda sa hebrejskim slovima, ipak su mu oni sudili i to je proslo njihovu proceduru, njihov sud, sluzbeno se tako pisalo. Ali je grcki bio razumljiv. Ti sve moras da izvrnes!
Znači većina nisu razumijeli šta kaže.
Nisu morali da razumeju svi, vec samo oni kojima se on obracao. Sem toga ne pise da li je rekao par reci na tom jeziku ili je svo vreme govorio hebrejski.
I vec sam rekao da to ne dokazuje da je govorio jezik Tore i Starog Zaveta, vec hebrejski koji je tada bio u upotrebi ponegde nije bio isti jezik kojim je pisana Tora, to je bio jezik koji je bio mesavina drugih jezika kao Jidis jezik, mesavina germanskog i hebrejskog.
Covek koji je taj jezik govorio, nikad ne bio razumeo Toru.
Ne moram ja da se raspravljam sa tobom, ti udaraj glavom o zid, ako nemas pameti tvrdi da su govorili hebrejski biblije, strucnjaci kazu da oni taj jezik nisu govorili i nisu ga znali, morao je neko da im ga prevodi, neki rabin kao Isus Hristos koji je to znao da procita!
Pa vi nećete da vam Bog drži lekciju, neko mora, ali i On će.
Ti rece da samo on drzi lekciju. Ko si ti da u njegovo ime govoris? Da nisi prorok, nadahnut, izrices njegov sud? U cije ime cinis to? Izjasni se?
Pa smisao zapov. o slikama i jeste da se ne obožavaju prvo u srcu, a vi to i djelima dokazujete.
Pa onda su i judeji krivi i oni su kadili ispred likova andjela, bogosluzili ispred kovcega.. Znaci i oni su formalno po cinu spolja gledajuci bili idolopoklonici predmetu.
Znaci, dzabe oni kazu da nisu predmetu sluzili, dzabe i mi kazemo da predmetu ne sluzimo, kad ti tvrdis da je spoljasnji cin dokaz sluzbe.
Ti dakle znas najbolje! Tebi je Bog dao da poznajes srca i da "izrices sud" jer ti si odabran!
Ovo je već obožavanje ljudi, znači neko može, a drugi ne mogu.
Kao Korej si, i on je tvrdio da svi mogu, zasto bi samo Mojsije i Aron sluzili, zasto samo Aron da bude prvosvestenik i da sudi, kad je Bog medju celim narodom?
Tako si i ti buntovnik, porices autoritet svestenika, i proroka , ko si bre ti da porices onoga koga Bog postavi i pozove na sluzbu???
Bojim se da te ne kazni kao ove!
Biblijom nisi nista dokazao. Mogao bi istorijom ipak. Jeli pametnice sta kaze istorija? Ah ignorisacemo istoriju , posto nam ne odgovara
Tipicno za Tripa, zanemaricemo ono sta nam ne odgovara i pravicemo se da ne vidimo
Znači samo fariseji došli, mora da su oni prevodili narodu šta Pavle govori.
Oni su podbunjivali narod, tako je uvek bilo. I bas zato im se obraca hebrejskim, jer vodjama govori. Pa kad su culi da je ucen i da je njihov , svi su zacutali, jer nisu znali.
Aha sada je Pavle govorio mješavinom, iako piše hebr. baš ti je jak arg.
I onda im stavili natpis da ne razumiju.
Moguce da je i mesavina, a mozda je i cistim govorio. Ostalo je sasvim jasno sto si dao da se ne radi o dokazu upotrebe govornog jezika.
Sad ce svi strucnjaci koji tvrde da nisu govorili jezikom biblije ispasti budale, a ti ces ispasti u pravu. Uzas!
Idi onda pa tim strucnjacima kazi da ne znaju istoriju, sta meni govoris i suprotis se ovde, bole me uvo za tvoju tvrdoglavost i bolest.
To si danas izguglao. Kao ti znaš.
Ne nego ti znas, ti si ucen, profesor si, a svi smo mi budale, i pojma nemamo o teologiji. Samo ti znas i najpametniji si. Boli glava koliko si pametan, sve napupelo koliko se preliva, na nos ti izlazi znanje , nema gde vise da iscuri, pa kroz nos sline cure..
Pa ja znam šta je to, nego sam namjerno napisao jer sam znao da ćeš tako reagovati.
Ah, sad si namerno napisao kad sam provalio da si formalista
Ma dajjj, pa da tu ne znas da ja nisam formalista, ne bi ti mislio da cu ovako reagovati
Nego ti znas da nisam formalista, a podmuklo optuzujes, e moj Tripo, uzaludan ti je posao, svi znaju da se pretvaras
Evo ti poljubac
Kako su provjeravali po Pismu, a da preveli na grčki.
Uh uh, pa da ovo pises maloj deci koja nemaju pojma, pa aj da ti i prodje, nego si nama nasao?
Jel tako varas svoje ucenike?
Hoces da ti poverujemo kako ne znas da su koristili grcku septuagintu?
Ili priznaj da ne znas teologiju, ili priznaj da nas majmunises?
a ljudi provjeravali SZ čitali SZ. Ljudi, narod.
Grcku septuagintu
Pa dao sam da je govorio narodu na hebr. a da ti ne vjeruješ Bibliji nego popovima.
Najbolje da ignorisem istoriju zato sto si ti izmanipulisao tekst, a ni manipulacija ti nije ubedljiva, zali Boze takve nauke!
A odakle se ti obracas? Jel iz wc-a ovo pises, pa te poteralo da se prokakis?
Nemoj vise toliko trave da jedes, znas da ce ti izaci đe ne treba
Mire, jesili ti jutros jeo binjevine? Ko je rekao da na osnovi izjave jednog fratra je dokaz?
Pa zar ti do sada nismo izneli stotine dokaza?
Marko, ovde je uvece, pa mozda se Tripu zato kaki
Cega dokaz? Jel ti stvarno ne vidis da su vam dokazi nikakvi?
Evo dajem ti sansu da me ubedis...
Gde pise da biblija ne treba tumaca?
Toru tumaci judejska crkva odnosno svestenik, a ne svaki pojedinac sam sebi!
Gde pise da ''Pismo samo sebe tumaci"?
I da mi mozemo nezavisno od crkve da tumacimo??? To nisi procitao nigde u Bibliji!