Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Jeste Marko, samo tvrditi kako crkva zabranjuje bibliju na osnovu slucaja jednog fratra koji to izjavi ne dokazuje nista.

Mire, jesili ti jutros jeo bunjevine? Ko je rekao da na osnovi izjave jednog fratra je dokaz?
Pa zar ti do sada nismo izneli stotine dokaza?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pa ni aram. i arap. nisu slični, ne može jedna riječ da dokaže sličnost. Arapski je generalno odstupio od semitskih jezika.
Jel vidis kakv si ti, ni ne citas napisano , vec trcis da odgovaras. Pa bas tebe briga sta ja pisem. Samo ti je stalo da "razvaljujes"!

Imali covece u tebi bar imalo iskrenosti?
Mozes li ti da zastanes i hladne glave razmislis, ili guras glavu da udaris njom sto jace?

Prije bi bilo zvanje.
Nije gono no pas je pokakio :)
Jel vidis kakav si ti tvrdoglav covek?

Što nisu napisali da razumiju. To nije služebi dokument, nego samo natpis.

Napisali su jer su fariseji trazili da se napise presuda sa hebrejskim slovima, ipak su mu oni sudili i to je proslo njihovu proceduru, njihov sud, sluzbeno se tako pisalo. Ali je grcki bio razumljiv. Ti sve moras da izvrnes!

Znači većina nisu razumijeli šta kaže.
Nisu morali da razumeju svi, vec samo oni kojima se on obracao. Sem toga ne pise da li je rekao par reci na tom jeziku ili je svo vreme govorio hebrejski.

I vec sam rekao da to ne dokazuje da je govorio jezik Tore i Starog Zaveta, vec hebrejski koji je tada bio u upotrebi ponegde nije bio isti jezik kojim je pisana Tora, to je bio jezik koji je bio mesavina drugih jezika kao Jidis jezik, mesavina germanskog i hebrejskog.

Covek koji je taj jezik govorio, nikad ne bio razumeo Toru.

Ne moram ja da se raspravljam sa tobom, ti udaraj glavom o zid, ako nemas pameti tvrdi da su govorili hebrejski biblije, strucnjaci kazu da oni taj jezik nisu govorili i nisu ga znali, morao je neko da im ga prevodi, neki rabin kao Isus Hristos koji je to znao da procita!

Pa vi nećete da vam Bog drži lekciju, neko mora, ali i On će.
Ti rece da samo on drzi lekciju. Ko si ti da u njegovo ime govoris? Da nisi prorok, nadahnut, izrices njegov sud? U cije ime cinis to? Izjasni se? :)

Pa smisao zapov. o slikama i jeste da se ne obožavaju prvo u srcu, a vi to i djelima dokazujete.
Pa onda su i judeji krivi i oni su kadili ispred likova andjela, bogosluzili ispred kovcega.. Znaci i oni su formalno po cinu spolja gledajuci bili idolopoklonici predmetu.

Znaci, dzabe oni kazu da nisu predmetu sluzili, dzabe i mi kazemo da predmetu ne sluzimo, kad ti tvrdis da je spoljasnji cin dokaz sluzbe.

Ti dakle znas najbolje! Tebi je Bog dao da poznajes srca i da "izrices sud" jer ti si odabran! :)

Ovo je već obožavanje ljudi, znači neko može, a drugi ne mogu.
Kao Korej si, i on je tvrdio da svi mogu, zasto bi samo Mojsije i Aron sluzili, zasto samo Aron da bude prvosvestenik i da sudi, kad je Bog medju celim narodom?

Tako si i ti buntovnik, porices autoritet svestenika, i proroka , ko si bre ti da porices onoga koga Bog postavi i pozove na sluzbu???

Bojim se da te ne kazni kao ove!

Dokazao sam Biblijom.
Biblijom nisi nista dokazao. Mogao bi istorijom ipak. Jeli pametnice sta kaze istorija? Ah ignorisacemo istoriju , posto nam ne odgovara :)

Tipicno za Tripa, zanemaricemo ono sta nam ne odgovara i pravicemo se da ne vidimo :)

Znači samo fariseji došli, mora da su oni prevodili narodu šta Pavle govori.
Oni su podbunjivali narod, tako je uvek bilo. I bas zato im se obraca hebrejskim, jer vodjama govori. Pa kad su culi da je ucen i da je njihov , svi su zacutali, jer nisu znali.

Aha sada je Pavle govorio mješavinom, iako piše hebr. baš ti je jak arg.

I onda im stavili natpis da ne razumiju.
Moguce da je i mesavina, a mozda je i cistim govorio. Ostalo je sasvim jasno sto si dao da se ne radi o dokazu upotrebe govornog jezika.

Sad ce svi strucnjaci koji tvrde da nisu govorili jezikom biblije ispasti budale, a ti ces ispasti u pravu. Uzas!

Idi onda pa tim strucnjacima kazi da ne znaju istoriju, sta meni govoris i suprotis se ovde, bole me uvo za tvoju tvrdoglavost i bolest.

To si danas izguglao. Kao ti znaš.
Ne nego ti znas, ti si ucen, profesor si, a svi smo mi budale, i pojma nemamo o teologiji. Samo ti znas i najpametniji si. Boli glava koliko si pametan, sve napupelo koliko se preliva, na nos ti izlazi znanje , nema gde vise da iscuri, pa kroz nos sline cure..

Pa ja znam šta je to, nego sam namjerno napisao jer sam znao da ćeš tako reagovati.
Ah, sad si namerno napisao kad sam provalio da si formalista ;)

Ma dajjj, pa da tu ne znas da ja nisam formalista, ne bi ti mislio da cu ovako reagovati ;)

Nego ti znas da nisam formalista, a podmuklo optuzujes, e moj Tripo, uzaludan ti je posao, svi znaju da se pretvaras :)

Evo ti poljubac :give_r:

Kako su provjeravali po Pismu, a da preveli na grčki.

Uh uh, pa da ovo pises maloj deci koja nemaju pojma, pa aj da ti i prodje, nego si nama nasao? :)

Jel tako varas svoje ucenike? :dance2:

Hoces da ti poverujemo kako ne znas da su koristili grcku septuagintu?

Ili priznaj da ne znas teologiju, ili priznaj da nas majmunises? :bfghb:

a ljudi provjeravali SZ čitali SZ. Ljudi, narod.
Grcku septuagintu :)

Pa dao sam da je govorio narodu na hebr. a da ti ne vjeruješ Bibliji nego popovima.
Najbolje da ignorisem istoriju zato sto si ti izmanipulisao tekst, a ni manipulacija ti nije ubedljiva, zali Boze takve nauke!

Pa obratio im se na hebr. :roll::roll::roll:

A odakle se ti obracas? Jel iz wc-a ovo pises, pa te poteralo da se prokakis?

Nemoj vise toliko trave da jedes, znas da ce ti izaci đe ne treba :roll:

Mire, jesili ti jutros jeo binjevine? Ko je rekao da na osnovi izjave jednog fratra je dokaz?
Pa zar ti do sada nismo izneli stotine dokaza?

Marko, ovde je uvece, pa mozda se Tripu zato kaki :)

Cega dokaz? Jel ti stvarno ne vidis da su vam dokazi nikakvi?

Evo dajem ti sansu da me ubedis...

Gde pise da biblija ne treba tumaca? ;)

Toru tumaci judejska crkva odnosno svestenik, a ne svaki pojedinac sam sebi!

Gde pise da ''Pismo samo sebe tumaci"?
I da mi mozemo nezavisno od crkve da tumacimo??? To nisi procitao nigde u Bibliji!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Darth, ove tri slike su onih osoba koje sam naveo u proslom iskustvu.
Vidis da to nisu izmiljene price, nego to su stvarni ljudi koji su kao katolici godinu dana svetkovali subotu.
Trecu sliku nikako ne mogu da postiram, a ne znam zasto?

Prilozi

• Jeder.jpg
    Jeder.jpg
    69,6 KB · Pregleda: 9
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Oni su podbunjivali narod, tako je uvek bilo. I bas zato im se obraca hebrejskim, jer vodjama govori. Pa kad su culi da je ucen i da je njihov , svi su zacutali, jer nisu znali.

Ne laži piše da se obratio narodu.

Moguce da je i mesavina, a mozda je i cistim govorio. Ostalo je sasvim jasno sto si dao da se ne radi o dokazu upotrebe govornog jezika.

Naravno kada se obratio narodu, ne piše da se samo farisejima obratio.

Sad ce svi strucnjaci koji tvrde da nisu govorili jezikom biblije ispasti budale, a ti ces ispasti u pravu. Uzas!

To je bilo za područje Judeje, drugo nisam ni tvrdio, a za druga područja čak mnogi stručnjaci nisu ni sigurni.

Rekao si da ne mogu da nađem, a našao sam.

The simple truth is that the New Testament authors repeatedly and specifically mention people speaking Hebrew because people really were speaking Hebrew. Most or all of the New Testament authors cited also knew Aramaic, and they most certainly knew the difference between Hebrew and Aramaic. The least we can do is take them at their word when they say people were using Hebrew. Josephus, a Jewish contemporary of the New Testament authors who also wrote in Greek, uses the words for both “Hebrew” (Εβραιστι) and “Aramaic” (Συριστι) in his writings and distinguishes between them with casual precision, so we know that Hebrew and Aramaic were both extant and distinct from one another. It also seems evident that knowledge of “Hebrew” was not something specialized and restricted to the educated elite. Quite to the contrary, Paul, for example, actually goes before a crowd and publicly makes his defense in Hebrew! So the New Testament says plainly that Hebrew was being written, read and spoken at the time of the Messiah. Furthermore, many places had either Hebrew names, or Aramaic names which had been absorbed into colloquial Hebrew.

Pošto moderacija traži prevođenje.

Једноставна истина је да аутори Новог завета више пута и конкретно помињу људе који говоре хебрејски јер људи стварно говоре хебрејски . Већина или сви аутори из Новог завета су такође познавали арамејски језик, а они су свакако знали разлику између хебрејског и арамејског језика. Најмање што можемо учинити је да их узмемо на ријеч кад кажу да људи користе хебрејски језик. Јосепхус, јеврејски савременик аутора Новог завета, који је такође написао на грчком језику, користи ријечи за "хебрејски" (Εβραιστι) и "Арамеиц" (Συριστι) у његовим списима и разликује их с цасуалном прецизношћу, тако да знамо да хебрејски и арамејски су били истовремено и различити једни од других. Такође се чини очигледно да познавање "хебрејског" није нешто специјализирано и ограничено на образовану елиту. Напротив, Павле, на пример, заправо иде пред публиком и јавно се брани на хебрејском ! Дакле, Нови завет јасно каже да је Хебрејски писао, читао и говорио у време Месије. Штавише, на многим местима су имали хебрејска имена, или арамејска имена која су била апсорбована у колоквијалном хебрејском.

Izvor: Torahclass.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Pa Marko mislim da nije on rekao sa ti ne veruje..

Danas svako može da tvrdi šta hoće i da radi šta hoće. Kompjuter je čudo, i na njemu možeš falsifikovati sve i svašta. Ne, ja nisam rekao da ne verujem Marku, nego da ne verujem autorima takvih spisa. Zašto? Zato što su svi od reda pravljeni sa jednim ciljem da dokažu ideologiju zajednice koja stoji iza teksta. Jedno je tvrditi i dokazivati da sz Jevreji slavili Sabat, jer za to ima dokaza nastalih u dubinama vremena, i danas održavaju tu praksu, a sasvim je drugo tvrditi da su neki ljudi godinu dana bili vernici Zapdane Crkve i da su za to vreme slavili sabat. I to još sudeći prema fotografijama pre II Vatikanskog koncila.

Svaka od manjih zajednica Sola Scriptura, posebno adventisti, izdaje što u štampanom, što u digitalnom obliku publikacije koje služe da potencijalne katehumene indoktrinira još i više. Kao i da napadne tradicionalnu Crkvu. Pri tome se ne libe da napadnu i svoju Sola Scriptura sabraću, pa su na meti i Luterani, Metodisti, Baptiusti i ostali samo da bi se dokazale tvrdnje iz vjeruju same zajednice. A za to izvlače argumente iz same Biblije.

I tu leži glavni razlog zašto Sola Scriptura nije dovoljno, kao ni Sola Fide. Ni jedno Sola. Jer, iz biblije, možeš da izvlačiš šta god poželiš za argument, a oni kojima to tako tumačiš naravno da je nisu pročitali, niti se duhovno pripremili. Pa tako, možeš po volji; trebaju ti vanzemaljci, imaš vanzemaljce, trebaju ti zmajovi, imaš zmajove, trebaju ti veštice, imapš veštice, trebaju ti napadi na Crkvu, imaš i to, ma sve možeš da nađeš. A sve što ti je pšotrebno jeste da kažeš da PISMO TUMAČI SAMO SEBE. Sagovornik, koji nikada nije pročitao i jedan redak Biblije, niti je pre toga išao u crkvu, a ima duhovnih potreba, poverovaće ti sve što kažeš i tumačiš. Oni koji su išli u crkvu, koji su praktični vernici malo će teže poverovati u tvoje tumačenje. Svako će poverovati. Jer sve što je potrebno jeste da glumiš autoritet podržan pismom. Mudro, da ne kažem lukavo izvlačiš retke koje citiraš i gotovo, imaš stado oko sebe, Posle toga preostaje ti samo da udaraš gde stigneš, napadaš sve kako ne poštuju Pismo, objavljuješ publikacije kojima učvršćuješ svoju ideologiju, i širiš je. Danas čak nije potrebno ni da javno propovedaš, jer za to treba imati hrabrosti, nego je dovoljno da se umnožavaš po forumima, ili da postavljaš Internet stranice.
Ponoviću, sve što je potrebno je da ubediš ljude da PIsmo ima autoritet, i da je tvoje tumačenje ispravno.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa nije se obratio samo učenima nego masi ljudi.

Ovo je teška bruka.

pavle govori masi ljudi.

Djela apostolska 21,40

A kad mu dopusti, stade Pavle na basamacima i mahnu rukom na narod; i kad posta velika tišina progovori Jevrejskim jezikom
govoreći:

A Mire kaže da ne znaju hebrj. čovjek se obraća masi ljudi.

:beee:

2. Parašah ili čitanje određenog dijela Zakona (vidi Dj 13,15). Štovanje Zakona zahtijevalo
je da se svitak razmota iza zavjese, skriveno od očiju zajednice. Zakon – pet Mojsijevih knjiga – se čitao u ciklusu od tri godine, s dijelovima određenima za svaku subotu. Svaki od ovih dijelova bio je podijeljen na sedam dijelova od najmanje tri retka svaki. Drugi bi član zajednice bio pozvan da pročita svaki od ovih poddijelova. Ako bi tko učinio i najmanju grešku, odmah bi ga nadomjestio drugi. Čitanje Zakona bi redak po redak s hebrejskog na aramejski, jezik običnog naroda (vidi Neh 8,1-8), prevodila druga osoba da bi se izbjegla mogućnost zamjene stvarnog teksta iz Pisma.

(Frank H. Yost: Židovi prvog kršćanskog stoljeća)

Medjutim, iznenadio sam se da nisi spomenuo ono sto je pozitivno: da je Drugi vatikanski koncil dozvolio katolicima da citaju Bibliju.

Da nije bilo Katoličke Crkve koja je Bibliju kanonizirala u 4. stoljeću, a onda je čuvala i prenisila više od tisućljeća, ti nikada ne bi ni čuo za Bibliju. Osim toga, tvoja proročica bi tada u 19. stoljeću posegnula tko zna za kakvom drugom knjigom, pa biste vi Adventisti danas s Oriona očekivali tko zna kakve vanzemaljce.

Nijedan prevod Biblije nece odvesti ljude stramputicom ma koliko je tedenciozan.

Kako je vas 50-tak tisuća protestantskih denominacija odveo?

Slape, vidis da su fratri zabranjivali vernicima da citaju bilo koji prevod Biblije.

Netočno. Ali, kamo sreće da je netko Milleru zabranio čitati Bibliju. Čovjek ne bi došao u priliku da ga sotona nagovori da izračuna datum Isusova dolaska na Zemlju, a duše milijuna ljudi bile bi spašene jer ne bi upale u zamku Adventista sedmog dana, koji su Millerov protubožji čin ugradili u temelje svoje zajednice.

Ovde sam nasao:
"Sveje Pismko od Boga dano...." 2. Timotiju 3,16.

Ali ne piše da je "Samo Pismo" dovoljno.

Ovde sam nasao:
I ovde: "IMAMO NAJPOUZDANIJU PROROCKU REC..." 2. Petrova 1,19.

Ni ovdje ne piše da je "Samo Pismo" (samo proročka riječ) dovoljno.

a o Reformatorima i njihovom verovanju ovde sedmicama raspravljamo, mislim da je dosta.

I tebi se zgadila ona Lutherova beljezganja i svetogrđa? I proročica vam je od Luthera to baštinila.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ne laži piše da se obratio narodu.
Ja lazem? Ajde pametnice, dokazi da su van judeje govorili hebrejski, daj mi istorijske dokaze strucnjaka. Ako to nemas onda ti lazes!

Biraj sta ces, ili si ti lazov i manipulant ili nelemas pojma o teologiji. Izaberi sta ti se vise svidja?

Naravno kada se obratio narodu, ne piše da se samo farisejima obratio.
Rekao sam vec da cak i da je govorio nekom vrstom hebrejskog to nije hebrejski kojim je pisana biblija!

Nije ni srpski isti pre 1000 godina, a kamoli staroslovenski! Oni su hebrejski kojim je biblija pisana zaboravili i prestali govoriti nakon vavilonskog ropstva!

Ti neznas ni da je postojalo vise oblika hebrejskog, i nijedan koji je bio u upotrebi nije bio crkveni liturgijski kojim je pisana Tora!

Pavle ako i govori hebrejskim ne govori crkveni hebrejski, a obracao se samo farisejima!

Ili ako je govorio crkveni onda su samo fariseji razumeli!

Ovo nisu moje tvrdnje vec izjave strucnjaka, a ti kad porices strucnjake onda je to ok, a kad ja poricem nalaze strucnjaka onda to nije ok i ja sam nedosledan. Manipulacija!

Ti prihvatas nesto samo kad ti se uklapa u koncepciju, a bibliju ces izvrnuti na svaki moguci nacin da uskladis sa vec unapred stvorenim gledistem, i izmisljotinama tvoje glave koje si u trenutku inata smislio. To sto ti trenutno mozes smisliti, razuman covek ne moze ni pojmiti!

To je bilo za područje Judeje, drugo nisam ni tvrdio, a za druga područja čak mnogi stručnjaci nisu ni sigurni.
Ma sta bre nisu sigurni? Jel tebi dobro?

U judeji se govorio aramejski, a u drugim delovima takodje grcki a ne hebrejski, zato je pisana septuaginta, jer hebrejski nisu znali, za jevreje u dijaspori je pisana i za grke. Postojali su oblici hebrejskog koji su se govorili a koji nisu bili ni nalik crkvenom kojim je pisana Biblija, to su bili oni u upotrebi, ali njim nisu govorili ni na ulici ni na pijaci ni kod kuce! Uglavnom su govorili grcki, aramejski i dr..

Ako o tim jezicima pricas koji su bili mesavina hebrejskog i lokalnih jezika, onda podmeces, jer to nije hebrejski kojim je pisana biblija. Ti jezici su bili toliko drugaciji od izvornog hebrejskog da je onom koji je taj jezik citao bilo nemoguce da razume Bibliju!

Tekst koji si postavio ne navodi nikakve istorijske dokaze, vec svoj zakljucak bazira na biblijskom tekstu, dakle pretpostavci, da je Pavle eto govorio hebrejski. Obicna glupost, jer hebrejski kojim je govorio je ili mesavina lokalnog hebrejskog jezika kao sto je bio slucaj ili je govorio crkveni jezik farisejima da bi ga shvatili ozbiljno.

Ostalo sto si naveo da Isusa nazivaju "Rabi" nije govor vec titula na hebrejskom i slicno! Biblija nije lingvisticka knjiga niti se bavi jezicima, da bi smo na osnovu nje izvlacili zakljucak o jeziku.

A prema strucnjacima, dakle ozbiljnim a ne izmisljenim koje si postavio, nije se govorilo hebrejski ni u judeji ni napolju ni nihde osim samo u hramu i sinagogi!

Sta vise ni dokaza u samom tekstu da je Novi Zavet ili njegovi delovi prvobitno pisani na hebrejskom nema. To su manipulacije JS i njima slicnim, koji nastoje dokazati YHWH i slicne gluposti!

Ti uopste ne znas teologiju ili se namerno ovde pravis lud! A znam da je ovo drugo, jer si kontras, a meni kazes da sam ja. Zali Boze licemerja i bezobrazluka. Za to ce te Bog pozvati pred sud kad tad, za svo djubre koje ovde prosipas!

2. Parašah ili čitanje određenog dijela Zakona (vidi Dj 13,15). Štovanje Zakona zahtijevalo
je da se svitak razmota iza zavjese, skriveno od očiju zajednice. Zakon – pet Mojsijevih knjiga – se čitao u ciklusu od tri godine, s dijelovima određenima za svaku subotu. Svaki od ovih dijelova bio je podijeljen na sedam dijelova od najmanje tri retka svaki. Drugi bi član zajednice bio pozvan da pročita svaki od ovih poddijelova. Ako bi tko učinio i najmanju grešku, odmah bi ga nadomjestio drugi. Čitanje Zakona bi redak po redak s hebrejskog na aramejski, jezik običnog naroda (vidi Neh 8,1-8), prevodila druga osoba da bi se izbjegla mogućnost zamjene stvarnog teksta iz Pisma.

(Frank H. Yost: Židovi prvog kršćanskog stoljeća)
Hvala Slape, evo dokaz. Nepismen teoloski ili namerno podmukao pa izmislja, neka bira sta je!

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ako kršćane obvezuje svetkovanje tjednih subota, zašto sveti Petar i sveti Pavo ne poučiše kršćane u Rimu, u Korintu, u Galaciji, u Efezu, u Kolosima i u Solunu da svetkuju tjedne subote? Nisu li onda glavni otpadnici upravo Petar i Pavao, otpali još u 1. stoljeću?

Naravno da si ih poučili, jer svuda upućuju na držanje zapovesti, s time - da oni nisu odvajali Subotu iz dekaloga, pa su morali posebno da na nju upućuju, već su samo objašnjavali svrhu zapovesti, a to je "POZNANJE GREHA" odnosno, da čovek kroz zapovesti spoznaje svoje duhovno stanje pred Bogom, da je kršio zapovesti, I potom dolazi Hristu da ga on opravda od greha.
Znači, apostolic nisu govorili protiv deset zapovesti, već su objašnjavali njegovu pravu ulogu.
Dakle, obraćeni neznabošci su znali šta predstavljaju deset zapovesti, I primajući veru koja podrazumeva poslušnost zapovestima, oni su primili I subotu.

Jedino što apostol Pavle u Jevrejima poslanici Jevrejima objašnjava suštinu Subote, da poštujući ovaj dan kao vreme odsmora ili počinka - ona void čoveka u jedan drugi počinak, duhovni, koji je symbol večnog počinka nakon ulaska vernih u nebo.

Skoro dvije milijarde kršćana obožavaju i klanjaju se Isusu, ali nema onih koji subotu svetkuju. Nema ih jer ih Petar i Pavao ne poučiše da svetkuju subotu.

Upravo je suprotno, da su kroz celu istoriju postojali Hrišćani koji su svetkovali subotu, a koje je Rimokatolicizam progonio, o čemu ću sada napisati nešto na temi o suboti.

Slape, ulaziš na sklisku teritoriju. Petar i Pavao - Pavle, nisu gentilima (ne židovima) nametali ni jedan od zakona Mojsijevih, pa tako ni zakon o sabatu, obrezivanju, propise o ishrani. Moguća su samo dva odgovora na pitanje zašto.

1. Duh Sveti ih je nadahnuo da to ne čine, jer staro je prošlo USKRSNUĆEM.

2. Oni nisu bili gentili, Petar i Pavao su poučavali židovsku dijasporu, te se podrazumevalo da oni znaju da su obavezni da se obrezuju i slave sabate.

Šta misliš koji je odgovor ispravan?.

Tačno "STARO PROĐE I SVE NOVO POSTADE" ali ovaj citat uopšte ne govori o zakonu i Suboti, već si ga zloupotrebio.

Taj citat govori o novorođenju čoveka u zajednici sa Bogom, I promeni koju Bog čini u čoveku.

Što se tiče zakona I Subote - Isus je na krstu uklonio "OBREDNI ZAKON" sa pravilima I propisima koji su bili TIPOS ili predslika Isusove žrtve na krstu.

Starozavetne žrtve su bile predslika Isusove žrtve na krstu, a ne Subota, jer Hristos se upravo žrtvovao da bi preuzeo na sebe grehe kršenja deset zapovesti, I da bi ušao u Svetinju I posredovao za one koji u novom zavetu budu kršili ove zapovesti, I opravdavao ih od tih greha, posredujući pred kovčegom zaveta na nebu, u kojme se čuvaju originalne ploče sa deset zapovesti.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ako kršćane obvezuje svetkovanje tjednih subota, zašto sveti Petar i sveti Pavo ne poučiše kršćane u Rimu, u Korintu, u Galaciji, u Efezu, u Kolosima i u Solunu da svetkuju tjedne subote? Nisu li onda glavni otpadnici upravo Petar i Pavao, otpali još u 1. stoljeću?

Naravno da si ih poučili, jer svuda upućuju na držanje zapovesti,

Da su ih poučavali da svetkuju subotu, onda bi kršćani Rima, Korinta, Galacije, Efeza, Kolosa, Soluna, Filipa i mnogi drugi, svetkovali samo subotu i ništa drugo, i tako bi ostalo do današnjih dana. Međutim, činjenice su potpuno suprotne. Svi kršćani iz poganstva uglavnom su se nedjeljom okupljali na brojnija i svečanija Euharistijska slavlja, i tako je do dana današnjeg. Subota kod kršćana vezana je isključivo za zajednice gdje su judaizanti bili brojniji i imali značajniji utjecaj na zajednicu. Također je povjesna činjenica kako je Crkva jedno vrijeme ovakva judaiziranja naprosto tolerirala, a onda je 365. god. na Sinodi u Laodiceji naprosto proglasila ekskomuniciranima sve one koji bi zagovarali subotni odmor kako to čine Židovi. Sveti Pavao je najživopisnije komentirao ove - Uškolili se!

Upravo je suprotno, da su kroz celu istoriju postojali Hrišćani koji su svetkovali subotu

Da, heretici.

Natrag