Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A ovo povezivanje..pa samo se gleda šta su verovali nazareni i po tome se vidi čije je učenje najbliže njihovom.;). A to je učenje i Pavla i ostalih apostola.

I? Što su vjerovali Pavao i ostali apostoli?
1. Jesu li vjerovali da kršćane treba obrezati?
2. Jesu li vjerovali da kršćani trebaju paziti na čistu i nečistu hranu?
3.. Jesu li vjerovali da kršćani trebaju svetkovati blagdane, mlađaka i subote?
4. Jesu li vjerovali da kršćani trebaju plaćati hramski porez?

ad 1. Ako su vjerovali da kršćane prvo treba obrezati, zašto Petar kršćane Rima, čiji je pastir bio, ne nauči tako i ne obreza ih??? Zašto sveti Pavao, Kološane, Solunjane, Efežane, Galaćane, Korinćane, Filipljane i još mnoge ne nauči da se trebaju obrezivati i ne obreza ih???

ad 2. Ako su vjerovali da kršćani trebaju paziti na čistu i nečistu hranu, zašto Petar kršćane Rima, čiji je pastir bio, ne nauči da to paze??? Zašto sveti Pavao, Kološane, Solunjane, Efežane, Galaćane, Korinćane, Filipljane i još mnoge ne nauči da paze na čistu i nečistu hranu???

ad 3. Ako su vjerovali da kršćani trebaju svetkovati židovske blagdane, mlađake i subote, zašto Petar kršćane Rima, čiji je pastir bio, ne nauči da ih svetkuju??? Zašto sveti Pavao, Kološane, Solunjane, Efežane, Galaćane, Korinćane, Filipljane i još mnoge ne nauči da svetkuju židovske blagdane, mlađaka i subote,???

Jesu li Petar i Pavao, a i drugi apostoli, otpadnici od "prave vjere nazarenske", kako ti ustvrdi, jer oni ne naučiše ni Rimljane ni Kološane ni Solunjane ni Efežane ni Galaćane ni Korinćane ni Filipljane, niti da paze na hranu niti da paze na židovske godišnje blagdane niti na mlađake niti na tjedne subote??? Zašto bi ti htio obdržavati sve ono što su judaizanti tražili, a vidjesmo da Petar i Pavao svoje učenike nisu tako poučili i nisu to od njih tražili???

Za razliku od kršćana koje su poučavali i vodili sveti Petar i sveti Pavao, i drugi apostoli, ti činiš sve suprotno - paziš na čistu i nečistu hranu, svetkuješ židovske godišnje blagdane, mjesečne mlađake i tjedne subote. Što ti onda imaš zajedničko s kršćanima i svetima Petrom i Pavlom??

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465

ad 1. Ako su vjerovali da kršćane prvo treba obrezati, zašto Petar kršćane Rima, čiji je pastir bio, ne nauči tako i ne obreza ih??? Zašto sveti Pavao, Kološane, Solunjane, Efežane, Galaćane, Korinćane, Filipljane i još mnoge ne nauči da se trebaju obrezivati i ne obreza ih???

ad 2. Ako su vjerovali da kršćani trebaju paziti na čistu i nečistu hranu, zašto Petar kršćane Rima, čiji je pastir bio, ne nauči da to paze??? Zašto sveti Pavao, Kološane, Solunjane, Efežane, Galaćane, Korinćane, Filipljane i još mnoge ne nauči da paze na čistu i nečistu hranu???

ad 3. Ako su vjerovali da kršćani trebaju svetkovati židovske blagdane, mlađake i subote, zašto Petar kršćane Rima, čiji je pastir bio, ne nauči da ih svetkuju??? Zašto sveti Pavao, Kološane, Solunjane, Efežane, Galaćane, Korinćane, Filipljane i još mnoge ne nauči da svetkuju židovske blagdane, mlađaka i subote,???

Jesu li Petar i Pavao, a i drugi apostoli, otpadnici od "prave vjere nazarenske", kako ti ustvrdi, jer oni ne naučiše ni Rimljane ni Kološane ni Solunjane ni Efežane ni Galaćane ni Korinćane ni Filipljane, niti da paze na hranu niti da paze na židovske godišnje blagdane niti na mlađake niti na tjedne subote??? Zašto bi ti htio obdržavati sve ono što su judaizanti tražili, a vidjesmo da Petar i Pavao svoje učenike nisu tako poučili i nisu to od njih tražili???

Ono što su tražili od nejevreja hrišćana je objasnio Malahi Martin opisujući događaj iz 318 n.e i susret nazarenskih starešina sa papom Silvesterom.

A već pomenusmo kako je postepeno došlo do odvajanja nejevrejskih zajednica od izvornog učenja ubrzo nakon proterivanja Jevreja iz Rima i kasnijeg antagonizma u celom Carstvu prema Jevrejima. Tako je to bilo, istorijski.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ono što su tražili od nejevreja hrišćana je objasnio Malahi Martin opisujući događaj iz 318 n.e i susret nazarenskih starešina sa papom Silvesterom.

A već pomenusmo kako je postepeno došlo do odvajanja nejevrejskih zajednica od izvornog učenja ubrzo nakon proterivanja Jevreja iz Rima i kasnijeg antagonizma u celom Carstvu prema Jevrejima. Tako je to bilo, istorijski.

Ništa ti ne odgovori, samo laprdaš. Ja sam te jasno pitao, zašto apostoli Petar i Pavao, a i ostali koji su krenuli navješćivati Radosnu vijest, ne naučiše sve one kršćane da paze na čistu i nečistu hranu i zašto ih ne naučiše, na koncu zašto im ne zapovjediše, da svetkuju židovske godišnje blagdane, mjesečne mlađake i tjedne subote???? Ne reče li ti da sve to trebaju činiti Isusovi sljedbenici???

P.S. Ako ti odgovor ne čini dobro, ako ti je loše od njega, nemoj ni odgovarati ali ni laprdati kao u prethodnom svom postu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ništa ti ne odgovori, samo laprdaš. Ja sam te jasno pitao, zašto apostoli Petar i Pavao, a i ostali koji su krenuli navješćivati Radosnu vijest, ne naučiše sve one kršćane da paze na čistu i nečistu hranu i zašto ih ne naučiše, na koncu zašto im ne zapovjediše, da svetkuju židovske godišnje blagdane, mjesečne mlađake i tjedne subote???? Ne reče li ti da sve to trebaju činiti Isusovi sljedbenici???

Pa ja rekoh što mislim:). Reče ja to negde...ne znam šta bi želeo još...;)

P.S. Ako ti odgovor ne čini dobro, ako ti je loše od njega, nemoj ni odgovarati ali ni laprdati kao u prethodnom svom postu.

Loše od odgovorao_O..ajd neka bude kako ti kažeš.

Eto ti me navedi kako da ti odgovorim...kako sam umeo i znao ja sam odgovor dao:).

Pozdrav:mig:

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Slape, poslusao sam te i proguglao i evo sta sam nasao:

Shvaćanje euharistije u različitim kršćanskim crkvama

Rimo-katoli?ka Crkva

Bit euharistijskog slavlja

Od najranijih po?etaka krš?anstvo je u Isusovoj muci i smrti gledalo žrtvu, koja se u euharistijskom slavlju ponavlja na nekrvan na?in tj: koja se ponovno uprisutnjuje. U poslanici Hebrejima stoji slijede?e “Imamo žrtvenik s kojega nemaju pravo jesti služitelji Šatora.”

Prema katoli?koj teologiji za vrijeme mise žrtvu prinosi sam Isus Krist, koji se služi osobom sve?enika i zato sve?enik namjesto Isusa izgovara rije?i: “Ovo je moje tijelo” i “Ovo je moja krv”.

Okupljeni narod Božji kod stola vecere Gospodnje blagujuci Tijelo Kristovo i sam postaje (misti?no) Tijelo Kristovo.

Luterani
Martin Luther
je kritizirao pojedina mjesta rimokatolickog poimanja sakramenta euharistije. Pri tome se pozivao na evandjelje i na svoje interpretacije evan?elja. Njegovo kritika je najviše pogadjala rimokatolicko poimanje mise kao žrtve i nauk o transsupstancijaciji.

Lutherovi argumenti protiv rimokatoli?kog poimanja misne žrtve.

Kod katolika je misa shvacena kao žrtva koju svecenik prinosi Bogu. Luter ponovno postavlja milosni karakter mise u kojem vjernicima na veceri Gospodnjoj milost po smrti Kristovoj biva podijeljena od svesenika. Prije svega iz tog razloga je za njega rimska misa predstavljala “najveci i najstrašniji zlocin od svih papinskih bezbožništva”.

Sakrament je bio samo pod jednom prilikom podjeljivan vjernicima. Umjesto toga je Luther zahtijevao podjelu pricesti po uzoru na posljednju veceru gdje su svi pili iz kaleža.

Za vjernika je korisno i puno blagoslova prisustvovanje bogoslužju i gledanje cina pretvorbe. Iz tog razloga su srednjovjekovni vjernici prisustvovali misi ali bez pricesti. To jest, pricest je bila vrlo rijetka. Cesto je bio slucaj da su vjernici išli manje jednom od tri godine na pricest. Luther je protestirao protiv takve prakse i naglašavao da je primanje sakramenta u pricesti bitni dio mise, tvrdeci da onaj tko samo pasivno sudjeluje na misi nema nikakve duhovne koristi od sakramenta euharistije.

U to vrijeme ceremonije za vrijeme mise su toliko bile bogate da se Cesto išle na uštrb propovjedi, za koju više jedva da je bilo vremena. Za Lutera je to bilo nedopustivo jer je on smatrao da propovijed igra jednaku ulogu kao i sama pretvorba.
Lutherova kritika rimo-katolickog nauka o transubstancijaciji

Lutherova kritika rimo-katolickog nauka o transubstancijaciji nije išla u smjeru da negira Kristovu realnu prisutnost u prilikama kruha i vina. Po tom pitanju se Luther u potpunosti slagao s rimo-katolickim naukom. Njegova kritika je bila usmjerena podizanje nauka o transubstancijaciji u rang dogme, jer je tako predstavljala jedini pravi istiniti nauk koji za obvezujuci za sve.

Kristova realna prisutnost u euharistiji

Luteranski stav prema realnoj prisutnosti Kristovoj u euharistijskom kruhu i vinu se u mnogocemu razlikuje od rimo-katolickog.
Luther odbacuje svaku upotrebu euharistijskog kruha i vina koja nije utemeljen na evandjeoskim izvještajima o posljednjoj veceri, ponajprije u tijelovskim procesijama. Sakrament se po njegovom shvacanju mora podijeliti i odmah za vrijeme euharistijske službe konzumirati. Dakako i Luther vjeruje u realnu prisutnost Kristovu u euharistijskom kruhu i vinu.

Prema Lutherovom uvjerenju da je Krist u slavljenju mise realno prisutan, njegovu krv i tijelo mogu primiti i vjernici i nevjernici.

Anglikancima je teško razumljivi nauk o transsupstancijaciji vec ranije bio kamen spoticanja
. Ali smatra se da je anglikanska crkva neko vrijeme nakon raskola izmedju Engleske i Rima pod Henrikom VIII, zastupala istovjetan nauk o euharistiji ako i službeni Rim. Ali dolaskom Edwarda VI u Englesku dolazi njemacki reformator Martin Bucer. Bucer je kao profesor teologije na Cambridgeu izvršio veliki utjecaj na teologiju engleske crkve.

Zwingli i Luther su se slagali u dvije stvari a to su: prvo da se u Iv 6 govori samo o duhovnom blagovanju i drugo da se u ovom poglavlju ne radi o uspostavi euharistije. Rimo-katoli?ka strana je naglašavala ?vrstu vezu izme?u Iv 6 i uspostave euharistije. I baš na osnovu Iv 6 temeljila nauk o pri?esti pod jednom prilikom jer se tamo radi samo o kruhu.

Crkve koje su slijedile nauk Zwinglia i Calvina, zastupale su stav da su kruh i vino samo znak za Isusa. Kad Isus kaže: «ovo je moje tijelo», tada ovo treba shvatiti kako znaci, kaže Urlich Zwingli. Euharistija je samo vecera sjecanja na spomen Isusove žrtve.

Advetisi
Adventisti definiraju svoje shvatanje euharistije na sljedeci nacin: kod euharistije primamo kruh i vino kao znak za tijelo i krv Isusa Krista i tako izražavamo svoju vjeru u Isusa Krista Gospodina i Otkupitelja. U tom iskustvu zajedništva je Krist prisutan kako bi bio medju svojim narodom i jacao ga. Po sudjelovanju u euharistiji objavljujemo s radošcu smrt Gospodnju dok On ponovno ne dodje. Priprava za sudjelovanje na euharistiji se sastoji od ispita savjesti, kajanja i ispovijedanja grijeha. Isus je naredio takodje i službu pranja nogu. Pranje nou upucuje na nužnost ponovnog cišcenja i ono je izraz spremnosti služiti jedni drugima u poniznost, kao što je to Krist ucinio. Pranje nogu treba povezivati naša srca u ljubavi. Svi kršcani mogu sudjelovati na euharistiji. Vecina adventista slave euharistiju po pravilu cetiri puta godišnje. Euharistija moze se odrzati kad god je to potrebno.

Zakljucak

Na osnovu svega ovoga sto je ovde izneto, saznajemio da Luter i drugi reformatory, nisu bili protiv Euharistioje, jer je svi sporovode u svojim crkvama.

Luter se suprotstavio ucenju katolike crkve da je Euharistija zrtva, tj ponovno razapinjanje Hrista. Dok vecina hriscana veruje da hleb i vino predstavljau Hristovo teo i krv i da Euharistoja sluzi na podsecanje Hristovog stradanja. To je ono sto je apostol Pavle napisao: Jerk ad god jedete ovaj hleb i casu ovu pijete, smrt gospodnju obznanjujete, dokle ne dodje.” 1. Korincanima 11,26

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Evo kako bi mogao teći razgovor između kršćanina i SS-kršćanina (SolaScriptura kršćanin).

SS kršćanin: Sve što kršćanin treba vjerovati zapisano je u Pismu i samo ono što nalazimo u Pismu možemo vjerovati i naučavati.

Kršćanin: Na koje Pismo točno misliš?

SS kršćanin: Pa jasno je. To je Biblija koja ima 39 starozavjetnih i 27 novozavjetnih knjiga.

Kršćanin: Ali Crkva tako ne naučava, Crkva uz Pismo ima i Tradiciju.

SS kršćanin: To je otpala crkva koja je još u prvim stoljećima napustila apostolski nauk.

Kršćanin: Koji je to najispravniji i natočniji nauk koji je Crkva napustila?

SS kršćanin: To je naučavanje i vjerovanje "Nazarena", prve zajednice u Jeruzalemu.

Kršćanin: Čekaj, ali oni su imali samo grčku verziju Biblije, Septuagintu, i uopće nisu nisu imali 27 novozavjetnih knjiga.

SS kršćanin: Nisu imali grčki ...

Kršćanin: OK, nebitno, pustimo sada to. Dakle, nisu imali 27 novozavjetnih knjiga a ti reče da je ispravno vjerovati ono što nalazimo u 39 starozavjetnih i 27 novozavjetnih knjiga. To znači da ti, kako ih ti zoveš, "Nazareni" nisu bili "Sola Scriptura" kršćani!?

SS kršćanin: Ali oni su hodali s Isusom i slušali su sve što je Isus govorio i naučavao.

Kršćanin: OK, ja samo konstatiram da ti ovi "Nazareni" nisu bili ni po praksi ni po teoriji "Sola Scriptura kršćani". Možda hoćeš reći da su neki nakon njih to postali? Je li možda Pavao, koji se naknadno pridružio apostolima, takvo nešto zastupao?

SS kršćanin: Ne, nije ni on, jer se i njemu na putu u Damask objavio Krist pa ga je učinio svojim apostolom.

Kršćanin: Dakle, ni Pavao nije "Sola Scriptura kršćanin". Niti je to bio u praktičnom naučavanju i navještanju Evanđelja, niti je takvo što zagovarao i u svojim spisima ostavio zapisano.

SS kršćanin: Pa nije, jer će i Pavao i ostali apostoli i drugi pisci tek kasnije napisati onih 27 knjiga.

Kršćanin: Onda ti nitko od njih nije "Sola Scriptura kršćanin". Tvrditi da su apostoli i, kako ih ti nazivaš, "Nazareni" bili "Sola Scriptura kršćani", isto je kao kad bi netko tvrdio da je dijete prohodalo prije nego što se rodilo!? Zar nije?

SS kršćanin: Ali mi sada imamo Novi zavjet koji ima 27 nadahnutih knjiga.

Kršćanin: Znam, ali vidjesmo da nitko od apostola niti od prvih kršćana nije bio "Sola Scriptura kršćanin". A ti reče da su najispravnji nauk imali "Nazareni", prvi Isusovi učenici u Jeruzalemu. Ti se onda ne pozivaš, u svom zagovaranju "Sola Scripture", na najpravovjernije nego očito na nešto ili nekoga drugog.

SS kršćanin: Da. Kako je crkva otpala od prave vjere još u ranim stoljećima, nakon puno lutanja u kršćanstvu pojavio se u 16. stoljeću Martin Luther koji je rekao da se jedino u Pismu nalazi istina i polog prave vjere kojom se vraća na vjeru pravovjernih "Nazarena".

Kršćanin: Čekaj, čekaj. Taj Luther? Jesu li i njega ubili i razapeli? Je li i on uskrsnuo? Što se dogodilo s njim da mu je vjerovati?

SS kršćanin: On se papi suprotstavio.

Kršćanin: A to je taj. Pa nije se on samo papi suprotstavio. Suprotstavio se on i samom Bogu. Vidi što je taj tvoj Luther samo o Kristu napisao:

Martin Luther, WA 14, 86: “Kada sam pogledao Krista (raspelo), vidio sam đavla”.

SS kršćaninu se nije baš nastavljo razgovor o ovoj temi.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Ti nisi pročitao moj komentar, a u njemu sam napisa "DA JE JEDNA OD GRANA VALDENŽANA POZNATA POD IMENOM PAVLIKIJANI ( jer su veliku pažnju poklanjali poslanicama apostola Pavla ), SVETKOVALI SUBOTU.

Čitajući postove ovde, dobijam utisak da Sola Scriptura misle da mi vernici Crkve odbacujemo pismo, pa da oni moraju da nam ga nameću. Pitam se onda odakle nam naša vera? Pala sa Melmaka?.

Ne odbacujete pismo, već ste mu pridodali tradiciju, i njom tumačite bibliju.
U tom smislu - tradicija vam je bitnija nego biblija, jer kada bi ste odbacili tradiciju - videli bi ste da učenje pisma nema veze sa njom.

Ovako, vi ne želite da odbacite tradiciju, jer bi tada morali da se odreknete mnogobožačkih učenja i elemenata koji ne postoje u pismu, a koje ste vi pridodali pismu kao neko drugo jevanđelje Božje, kao da je Bog tobože kontradiktoran, pa objavljuje nešto suprotno predhodno otkrivenoj istini koju je dao kroz proroke i apostole.

Nije naša vera satanistička, već upravo vaša, jer se naša vera zasniva na Božjoj reči, a vaša na ljudskoj tradiciji, koja ima korene u mnogoboštvu, koje je prikriveni satanizam.

Laodikeja, uz Ellen White, uzdiže i samog sebe, tvrdeći da je prorok Ilija..

Opet javno iznosiš neistine na forumu.

Ja Ellen White ne uzdižem, jer o njoj nikada ni ne pišem, niti citiram njene spise.
Ne uzdižem ni samog sebe, već govorim ono što je biblijski, i ono što je Bog danas čini na spasenju ljudskog roda.

Gdje je našla u Bibliji da će 22.10.1844. završiti vrijeme pokajanja i spasenja za grešnike? Je li ova njezina bogohulnost uzdizanje Boga i Njegove riječi?.

To proročanstvo je jasno otkriveno u bibliji, u knjizi proroka Danila 8 i 9 poglavlje.
Ali ti si slab u proučavanju, i iz tog tvog slepila i neznanja - osuđuješ sve oko sebe.

Sve što Crkva vjeruje u skladu je s Pismom. Ne može drugačije ni biti, jer su novozavjetni spisi zapisani dio onoga što Crkva vjeruje i naučava već dva tisućljeća.

Slapa treba zaposliti da radi u emisiji "Karavan" jer ta emisija je posvećena humoru i satiri.
Sa druge strane, i kontradiktornost mu nije u krizi.

Samo jedno pitanje.

Da li u bibliji postoji mnoštvo učenja, običaja, i rituala, koji postoje u rimokatolicizmu i Pravoslavlju, a koja je kako je sam priznao crkva uvela na crkvenim saborima.

Dakle, ono što tvrdi je neozbiljno, jer da je tako kako tvrdi - ko iskren koji proučava bibliju, ne bi prešao u takvu jednu crkvu.

Ali, realnost je sasvim suprotna, da u tradicionalnim crkvama biblija služi samo kao pokriće za mnoge nebiblijske dogme, obredne rituale, običaje..itd..

4. Jesu li vjerovali da kršćani trebaju plaćati hramski porez?.

Pomešao si sve, i iz tog razloga je i sve konfuzno u tvojoj glavi.

Dakle:

NE, jer je to bio vidljivi znak saveza Boga sa Izrailjem, i deo obrednog zakona.
Apostoli u novom zavetu govore o obrezanju srca Duhom Svetim.

DA, jer Bog je u početku stvorio životinje koje čovek može koristiti u ishrani, i one koje nisu za ishranu jer su štetne po čovekovo zdravlje, o čemu moderna medicina ima što šta da kaže.

DA Subotu, jer je ona deo nepromenjivog Božjeg zakona deset zapovesti kao četvrta zapovest, i Hristos i apostoli su svuda upućivali na držanje SVIH Božjih zapovesti, i da je kršenje jedne zapovesti od deset - prekršaj i svih drugih.

NE, ali su stvorili sistem skupljanja novca, o čemu jasno govore poslanice.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
......
3. Jesu li vjerovali da kršćani trebaju svetkovati blagdane, mlađaka i subote?

DA Subotu, jer je ona deo nepromenjivog Božjeg zakona deset zapovesti kao četvrta zapovest, i Hristos i apostoli su svuda upućivali na držanje SVIH Božjih zapovesti, i da je kršenje jedne zapovesti od deset - prekršaj i svih drugih.

Ako kršćane obvezuje svetkovanje tjednih subota, zašto sveti Petar i sveti Pavo ne poučiše kršćane u Rimu, u Korintu, u Galaciji, u Efezu, u Kolosima i u Solunu da svetkuju tjedne subote? Nisu li onda glavni otpadnici upravo Petar i Pavao, otpali još u 1. stoljeću?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ako kršćane obvezuje svetkovanje tjednih subota, zašto sveti Petar i sveti Pavo ne poučiše kršćane u Rimu, u Korintu, u Galaciji, u Efezu, u Kolosima i u Solunu da svetkuju tjedne subote? Nisu li onda glavni otpadnici upravo Petar i Pavao, otpali još u 1. stoljeću?

Slape, ulaziš na sklisku teritoriju. Petar i Pavao - Pavle, nisu gentilima (ne židovima) nametali ni jedan od zakona Mojsijevih, pa tako ni zakon o sabatu, obrezivanju, propise o ishrani. Moguća su samo dva odgovora na pitanje zašto.

1. Duh Sveti ih je nadahnuo da to ne čine, jer staro je prošlo USKRSNUĆEM.

2. Oni nisu bili gentili, Petar i Pavao su poučavali židovsku dijasporu, te se podrazumevalo da oni znaju da su obavezni da se obrezuju i slave sabate.

Šta misliš koji je odgovor ispravan?

Prvi, jer se radilo o Grcima, Tračanima, Rimljanima, dakle gentilima. Drugi odgovor bi više odgovarao Elenistima, ali nažalost nije tačan.

Dakle. i onaj koji je Stena, Shimeon bar Zabed, Kefa ili Petar, kome je Isus pred Odlazak na Nebo rekao "Pasi ovce moje", i Saul - Paul iz Tarsosa (dakle Helenistički židov) su "otpali" još u 1 stoleću. Od čega su i oni, i cela rana Crkva "otpali"? Od Judaizma, i to od svih njegovih grana i sekti. Koji je primarni razlog "otpada"? Verovanje da je ISUS niko drugi od YHWH, ADONAI ELOHIM, KADOSH ISRAEL. U očima svih judaista Crkva je kršila ZAKON, TANAKH. Sam Isus je kršio sabat. Stefan - Stjepan je kamenovan jer je rekao da vidi Sina Čovečijeg kako ide na oblacima. Jakov je bačen sa hramskih zidina, i nisu ga bacili Rimljani, nego judaisti.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
pa tako ni zakon o sabatu,

Nego šta su im rekli,da drže 9 od 10 zapov.

propise o ishrani.

Ne nisu, a rekli im da se čuvaju od udavljenog, krvi i idolskih žrtvi.

Kako onda nisu o ishrani.

1. Duh Sveti ih je nadahnuo da to ne čine, jer staro je prošlo USKRSNUĆEM.

Staro je bilo ceremonijalni zakon a ne moralni.

Oni nisu bili gentili, Petar i Pavao su poučavali židovsku dijasporu, te se podrazumevalo da oni znaju da su obavezni da se obrezuju i slave sabate.

Kako ne piše za subotu, nego samo za obrezanje i sjenke, ceremonije.

Verovanje da je ISUS niko drugi od YHWH, ADONAI ELOHIM, KADOSH ISRAEL. U očima svih judaista Crkva je kršila ZAKON, TANAKH. Sam Isus je kršio sabat. Stefan - Stjepan je kamenovan jer je rekao da vidi Sina Čovečijeg kako ide na oblacima. Jakov je bačen sa hramskih zidina, i nisu ga bacili Rimljani, nego judaisti.

I kako to dokazuje da je ukinuta subota.

Natrag