Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pavle je nakon obraćenja postao Hrišćanin, pratilac učenja Isusa Nazarećanina, ne Isusa Nazarena

Ovo smo već razrešili. Ne znam opet moramo da se vraćamo. Ali hajde. Crkveni oci govore o nazarenima onima pomenutim u Delima 24,5.14 kojima je i Pavle pipadao.

Jedan crvkeni otac govori opširno o nazarenima iz njegovog doba tj. iz IV veka a to je Epifanije Kiparski(310-413 n.e). On kaže:"..ime nazareni potiče od mesta Nazaret...Oni ne koriste samo Novi Zavet već i Stari poput Jevreja...Dobro poznaju Hebrejski jezik. Ceo Zakon i Proroke nazivaju Pismom"(Epifanije, Panarion 29,9).

Drugi crkveni otac Jevsevije iz Cezareje govori o tome da su oni sledbenici Isusa iz Nazareta i naziva ih Yeshu-Notzri, A. Pritz, Nazarene Jewish Christianity: From the end of the New Testament Period until its disappearance in the Fourth Century, p.55

Tertulijan 160-240 n.e beleži a da su Jevreji nazivali Hrišćane nazarenima od Isusa čoveka iz Nazreta, Tertulijan, Protiv Markiona 4,8

Tako da je jasno da su Nazareni oni pomenuti u Delima 24,5.14 kojima i Pavle pripada.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kad sam ja to tvrdio? Zašto lažeš? Evo što sam citirao:

Crkva i Pismo su jedno. To nisu dva rivalska konja u utrci autoriteta, već jedan jahač (Crkva) i jedan konj (Pismo). Crkva kao pisac, kanonizator i interpretator Pisma nije drugi izvor otkrivenja već autor, zaštitnik i učitelj jedinog pisanog izvora, Svetog pisma. Nismo poučavani od strane učitelja bez knjige niti knjigom bez učitelja, već smo poučavani od strane učitelja s jednom knjigom, Biblijom.

Ja te pitam da li treba svaka doktrina da bude u skladu sa Pismom? Pošto je na Pismu bilo utemeljeno sve ono što je vezano za najavu Mesije. Kada je to tako koliko onda svaka druga doktrina treba da bude na Pismu? Veruješ li da je to tako?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
I u jednoj piše da je subota sjena. Nego, pade mi na pamet, je li istina da ste vi adventisti pronašli dokaz da je subota starija od Boga?

Sena su delovi praznika koji su telo Hristovo:). To kaže Pavle nazaren. A za subotu..pa šta ti misliš...navedi mi gde to kažu adventisti? Čuo-rekla-kazala...hajde da se uozbiljimo

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Tako je Slape, mi nista ne znama a ti SVE!

Nisam ja uzalud rekao: Hvala Bogu sto imamo tebe i Rasla.

Tako je i farisej izjavio i sa prezrenjem gledao na gresnika za koga Isus rece da je otisao kuci opravdan,

Pa onda navodis kako smo mi oholi, a ti "ponizan".
Slape, spusti se na zemlju izgleda da lebdis u oblacima.

Kazes da je CRKA autoritet Svetog pisma.
Apostol Petar je to malo drugacije verovao:
"Imamo NAJPOUZDANIJU prorocku rec i dobro cinite ste pazite na nju." 2.Petrova 1,19

Zamisli, izgleda po Slapovom da je pogresio, jer uzdize Prorocku rec a ne crkvu.

Sta mislis Slape da li je i Pavle pogresio kad je ovo napisao:
"Sve je pismo od Boga dano." 2. Timotiju 3, 16.

Zamisli da i Pavle tvrdi da je Bog autoritet Svetog pisma, a ni on ne tvrdi da je to crkva.
Jesu li i oni nekakvi prestupnici?

Po svoj prilici izgleda da ti ne samo da ne verujees u nadahnuce Svetog pisma, ti ne znas ni sta pise u njemu, ali to t, ipak ne snetaa da sebe predstavljas za mudraca, a nas, naravno, za neznalice.

"Prva i najveca duznost svakog razumnog bica je DA SAZNA IZ SVETOG PISAM STA JE ISTINA, i onda da zivi po toj svetlosti, i da hrabri druge da i oni podju njegovim primerom." Kosmicki konflikt str. 484

"Oni koji nisu spremni da prihvate jasne i ocigledne istine Svetog pisam, traze uvek ugodne price, koje umiruju njihovu savest." Isto, str. 425.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ovo smo već razrešili. Ne znam opet moramo da se vraćamo. Ali hajde. Crkveni oci govore o nazarenima onima pomenutim u Delima 24,5.14 kojima je i Pavle pipadao.

Jedan crvkeni otac govori opširno o nazarenima iz njegovog doba tj. iz IV veka a to je Epifanije Kiparski(310-413 n.e). On kaže:"..ime nazareni potiče od mesta Nazaret...Oni ne koriste samo Novi Zavet već i Stari poput Jevreja...Dobro poznaju Hebrejski jezik. Ceo Zakon i Proroke nazivaju Pismom"(Epifanije, Panarion 29,9).

Drugi crkveni otac Jevsevije iz Cezareje govori o tome da su oni sledbenici Isusa iz Nazareta i naziva ih Yeshu-Notzri, A. Pritz, Nazarene Jewish Christianity: From the end of the New Testament Period until its disappearance in the Fourth Century, p.55

Tertulijan 160-240 n.e beleži a da su Jevreji nazivali Hrišćane nazarenima od Isusa čoveka iz Nazreta, Tertulijan, Protiv Markiona 4,8

Tako da je jasno da su Nazareni oni pomenuti u Delima 24,5.14 kojima i Pavle pripada.

Dobro, a gde sam ja tvrdio suprotno? Nazarećani, a ne nazareni, sa kojima pokušavate da se povežete da bi utvrdili svoje argumente.

Što me podseti da upitam nešto. Da li vas, adventiste sedmog dana, naslednicima "nazarena" smatraju Luterani, Baptisti, Anabaptisti, Anglikanci, Metodisti, Evangelici, New Born... da ne pišem dalje, naveo sam samo najpoznatije? Šta oni misle o ovoj tvrdnji?

Za ostale koji pokušavaju da izvlače reči iz konteksta, no comment.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dobro, a gde sam ja tvrdio suprotno? Nazarećani, a ne nazareni, sa kojima pokušavate da se povežete da bi utvrdili svoje argumente.

Pa mislim da si sa ovim navodom hteo da napraviš distinkciju između nazarena i Isusa nazarećaninana..pominješ razliku u jeziku

Pavle je nakon obraćenja postao Hrišćanin, pratilac učenja Isusa Nazarećanina, ne Isusa Nazarena. Ali tu razliku u jeziku čini se ne poznajete.

Eto tvoj navod..pa sad kažeš Isus nazarećanin a ne nazaren. Ja samo kažem i ovde pokazujem navode koji govore da su nazareni dobili naziv po Isusu Nazarećaninu...te je Pavle i ostali apostoli nazareni..sledbenici Isusa iz Nazareta.

A ovo povezivanje..pa samo se gleda šta su verovali nazareni i po tome se vidi čije je učenje najbliže njihovom.;). A to je učenje i Pavla i ostalih apostola.

Što me podseti da upitam nešto. Da li vas, adventiste sedmog dana, naslednicima "nazarena" smatraju Luterani, Baptisti, Anabaptisti, Anglikanci, Metodisti, Evangelici, New Born... da ne pišem dalje, naveo sam samo najpoznatije? Šta oni misle o ovoj tvrdnji?

Sve ove zajednice koje si nabrojao imaju malo razlika u verovanju ali u odnosu na Katoličku svi su veoma daleko. Razmisli..malo da načnem odgovor na Slapovo i tvoje pitanje u vezi 50 veličanstvenih:)

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070

Sve ove zajednice koje si nabrojao imaju malo razlika u verovanju ali u odnosu na Katoličku svi su veoma daleko. Razmisli..malo da načnem odgovor na Slapovo i tvoje pitanje u vezi 50 veličanstvenih:)

Načni, načni Yahuda Ish Sikkariot. Nisam pitao o razlici tih zajednica, koje su takođe zasnovane na Sola Scriptura i odvojile su se jedna od druge kao što se bludnik odvojio od Crkve. Pitao sam šta one misle o vašoj tvrdnji. Dakle? Da li podržavaju vašu tvrdnju u vezi sa "nazarenima" i vašim nasledstvom istih. Ne radi se o Bibliji, na koji se pozivate. Nego o toj tvrdnji.

Ne prejudiciram, ali mi se čini da ne dele vašu tvrdnju. Tj ne priznaju vam to.

Da li su ili nisu bliži, i koliko su daleko od UNA SANCTA, Istočne i Zapadne, to je sasvim drugo. Nema ih ovde na forumu pa da postave to ključno pitanje. Jer jedno je tvrditi da se "poštuje" Biblija na način "otkrovenja" žene udarene u glavu, a sasvim drugo pokušavati učvršćivanje svojih argumenata tvrdnjom da su Adventisti jedini pravi naslednici "nazarena", ma ko oni bili.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja te pitam da li treba svaka doktrina da bude u skladu sa Pismom? Pošto je na Pismu bilo utemeljeno sve ono što je vezano za najavu Mesije. Kada je to tako koliko onda svaka druga doktrina treba da bude na Pismu? Veruješ li da je to tako?

Sve što Crkva vjeruje u skladu je s Pismom. Ne može drugačije ni biti, jer su novozavjetni spisi zapisani dio onoga što Crkva vjeruje i naučava već dva tisućljeća.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Sve što Crkva vjeruje u skladu je s Pismom. Ne može drugačije ni biti, jer su novozavjetni spisi zapisani dio onoga što Crkva vjeruje i naučava već dva tisućljeća.

Slape, nije, zar ne vidiš. Crkva sve krivo naučava. Bog se naljutio i dao Luteru, i naravno Heleni da naprave novu Crkvu. Mi ne poštujemo pismo. Nekromanti smo po tripu, a i po drugima.

Znaju da su ukrali Pismo. Znaju da su izvrnuli sve, zato i napadaju Crkvu, udaraju i levo i desno, i istok i zapad.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Načni, načni Yahuda Ish Sikkariot.

Hoću malo:)..ne još sve. Verujem da će mnogi razumeti o čemu mislim pa ćemo dalje razrađivati. Polako.

Nisam pitao o razlici tih zajednica, koje su takođe zasnovane na Sola Scriptura

To je krucijalno u sklopu odgovora na vaše pitanje..ali polako rekoh.

Pitao sam šta one misle o vašoj tvrdnji. Dakle? Da li podržavaju vašu tvrdnju u vezi sa "nazarenima" i vašim nasledstvom istih. Ne radi se o Bibliji, na koji se pozivate. Nego o toj tvrdnji.

Hajde da opet budem malo zagonetan...inače nisam takav ali mi ova tema nekako baš legla za to. Evo mog zagonetnog odgovora-("vremena neznabožaca") Luka 21,24. Ako i ne veruju to je zbog ovoga navedenog. Pojasiću svakako. Još malo.

Ne prejudiciram, ali mi se čini da ne dele vašu tvrdnju. Tj ne priznaju vam to.

Upravu si najverovatnije- Luka 21,24

Da li su ili nisu bliži, i koliko su daleko od UNA SANCTA, Istočne i Zapadne, to je sasvim drugo. Nema ih ovde na forumu pa da postave to ključno pitanje.

I ja bih voleo iskreno da ih ima.

Dobro, neka bude. Nadam se da Novi Zavet sadrži sve obrede i običaje Crkve:). Onda si upravu.

Natrag