Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Tako da se otvore Duhu Svetom a ne Pismu, kao vi protestanti. Tako je i danas. Duh Sveti vodi Kristovu crkvu, koja je samo jedna. A ako je jedna, onda nije mnoštvo od 50-tak tisuća.

A ne Pismu znači. A zašto su pisana proročanstva o Mesiji? Ako je "Duh" samo potreban. Tako kažu i harizmatici danas..Duh, Duh...a šta iza toga ide?

Dakle, ako želiš iskreno odgovori..ovo je skretanje sa teme. Znači gde su informacije o pojavi Mesije, Njegovom Carstvu, mestu rođenja...i još mnogo toga što znamo i što se ostvarilo???? I šta to apostoli citiraju da potvrde da je Isus Mesija? Da ne kažu možda "Duh" mi je otkrivo?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A ne Pismu znači. A zašto su pisan proročanstva o Mesiji? Ako je "Duh" samo potreban. Tako kažuu i harizmatici danas..Duh, Duh...a šta iza toga ide?

Nemoj meni podmetat da ja se ja "loptam s Duhom Svetim", to činite upravo vi protestanti. Vi kažete i ljudima savjetujete: "Kupite Bibliju, čitajte, zazovite Duha Svetoga i tumačite". I što je posljedica? 50-tak tisuća sekti. Krasan rod.

Dakel, ako želiš iskreno odgovori..ovo je skretanje sa teme. Znači gde su informacije o pojavi Mesije, Njegovom Carstvu, mestu rođenja????

Što ti zapravo hoćeš? Da ti kažem da je zapisano u Pismu? OK, zapisano je, ali gdje je to bilo prije nego što je zapisano u Pismu? Misliš da je Bog iz helikoptera pobacao letke u kojima je Židovima najavio Mesiju?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Tebi je činjenica o 50-tak tisuća "nevezano za temu"!? Pogledaj što je tema - Sola Scriptura. Što je iznjedrilo vaših 50-tak trisuća ako nije baš Sola Scriptura?

Polako Slape, doćićemo i na to. Ajde malo još razmisli ima li neki drugi uzrok i da li je broj zajednica samo važan ili nešto drugo treba sagledati:)..još malo ću pstttt!.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ajde malo još razmisli ima li neki drugi uzrok i da li je broj zajednica samo važan ili nešto drugo treba sagledati:)..još malo ću pstttt!.

Nema potrebe razmišljati. Ako Isus Oca moli da njegovi (kršćani) budu jedno, onda mnošto od 50-tak tisuća, koji se nazivaju "biblijskim kršćanima", nisu plod Isusove molitve. Čiji ste onda? Tko bi se radovao da se Kristovi toliko razmrve? Tko kao ričući lav obilazi tor s Kristovim stadom da ga rastjera?

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Od početka je Lutheru sveta misa bila omražena. Već kod njegove mlade mise Luther je usred misnog kanona pobjegao od oltara i zaviknuo: „Ja nisam opsjednut!“. Godine 1523. izrugivao se misnom kanonu i zahtijevao da se misa „očistiti od svih nagrđivanja“. Nasuprot samim Isusovim riječima (!) pretvorbe kaže Luther u svojem spisu „Formula Missae et Communionis“ iz 1523. „da misa nije nikakva žrtva.“ „Smatramo ju sakramentom ili testamentom. Nazovimo ju blagoslov, euharistija ili stol Gospodinov ili Gospodinova gozba ili communio. Neka joj se pridaje po volji svako pobožno ime, samo neka ju se ne okalja titulom neke žrtve ili [dobrih] djela“ (WA 1. Abt., sv. 12, str. 208)!

Slape, iz te izjave koju pripisujete Luteru zanima me ova recenica:
samo neka ju se ne okalja titulom neke žrtve ili [dobrih] djela“.

Miolim te budi tako ljubazan da nam objasnis, dali tvoja crkva uci da je Euharistoja ZRTVA?

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Nema potrebe razmišljati. Ako Isus Oca moli da njegovi (kršćani) budu jedno, onda mnošto od 50-tak tisuća, koji se nazivaju "biblijskim kršćanima", nisu plod Isusove molitve. Čiji ste onda? Tko bi se radovao da se Kristovi toliko razmrve? Tko kao ričući lav obilazi tor s Kristovim stadom da ga rastjera?

Slape, izmislio si cistu LAZ: "onda mnošto od 50-tak tisuća" crkava.
Zbog cega to radis? Da li je to posteno? Sam znas da to nije istina.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nemoj meni podmetat da ja se ja "loptam s Duhom Svetim", to činite upravo vi protestanti. Vi kažete i ljudima savjetujete: "Kupite Bibliju, čitajte, zazovite Duha Svetoga i tumačite". I što je posljedica? 50-tak tisuća sekti. Krasan rod.

Ne lopatam Slape, sam si rekao "Duh" je potreban. Ništa više nisam rekao od onoga kako si ti izneo;)

Što ti zapravo hoćeš? Da ti kažem da je zapisano u Pismu? OK, zapisano je, ali gdje je to bilo prije nego što je zapisano u Pismu? Misliš da je Bog iz helikoptera pobacao letke u kojima je Židovima najavio Mesiju?

Hoću da kažeš istinu, samo istinu. Eto Slape, jel to toliko teško reći. U Pismu brate. Naravno. Eh kada je hrišćaninu teško da potvrdi Božiju Reč..šta da kažemo za ostale nehrišćane.

No, dobro Slape, a sada da priupitam jedno sasvim logično pitanje koje proizilazi iz ovoga. Složićeš se samnom(možeš i nemoraš) da je pitanje Mesije dogma nad dogmama. Jel tako. Ono je najvažnije pitanje za sve koji veruju u Mesiju. Ako je tako važno dogmatstko, teološki..kako god već pitanje bilo obrađeno u Pismu a šta misliš koliko su manje važne stvari od ove koja jest najvažnija, koliko su one tek zavisne od Pisma ili autorizovane Božanske Reči? Ako je tema Mesije otkrivena Božijom Reči koliko je tek neka druga dogma ili dogmat važan da se uskledi sa ovom autorizovanom Rečju?

A gde je bilo pre nego što je zapisano u Pismu šta? O Mesiji? Pa ti sam znaš da su proročanstva o Mesiji napisana između 1500 p.n.e i 450 p.n.e sa poslednjom knjigom Tanaha- Malahijom. Dakle, pre 1500 p.n.e, to bi mogli posebnu temu, nije relevantna za ovo sad...ali znam svakako da je do 450 p.n.e sve zapisano a to je mnogo pre pojave hrišćanske Crkve i pre nazarenske zajednice u kojoj nastaje Jevanđelje-Novi Zavet i mnogo pre nekog Sabora iz 397 n.e;).

Bilo kako bilo razmisli o važnosti autorizovane Božije Reči.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Ko je pisao Kosmčki konflikt? Ups zašto se jai i pitam E.G. White, a evo i dokaza:"Kosmički konflikt | Elen G. Vajt"

Darth, u pravu si. To jeste tekst EGW.
Pa pogledaj kako ona uzdize Bibliju, Rec Bozju:

"Sveto pismo potice od Boga, a ne od coveka. Bog koji prosvetljuje dace ti da razumes da je njegov govor od Boga. Bozja rec ne moze pogresiti; ona prosvetljuje, poucava, podize, obasjava dusu spasenjem i miloscu, tesi je u Bogu, cini je poniznom, tako da zaboravlja na sebe i prihvata Boga." Kosmicki konflikt str. 145.

"Bog ce imati na zemlji svoj narod, koji ce paziti na Bibliju, kao merilo svih nauka i temelj svake reforme. Ni misljenja ucenih ljudi, ni tvrdjenje nauke, ni verske dogme, ni odluke crkvenih sabora, tako mnogobrojne i suprotne kao i crkva koje ih zastupaju, niti glas vecine - ni jedno od ovoga, niti sve zajedno , ne moze se smatrati dokazom za ili protiv ma koje tacke vere. Pre nego sto primimo ma koju nauku ili propis, treba da se uverimo da ih podupire ono jasno: "Tako govori Gospod."
Isto, str. 481.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
dali tvoja crkva uci da je Euharistoja ZRTVA?

Katolička crkva nije neko tajno društvo, pa da krije ono što vjeruje i uči. Nađi sam KKC i pročitaj što Katolička crkva vjeruje i uči o Euharistiji.

Slape, izmislio si cistu LAZ: "onda mnošto od 50-tak tisuća" crkava.
Zbog cega to radis? Da li je to posteno? Sam znas da to nije istina.

Guglaj, guglaj.

Ne lopatam Slape, sam si rekao "Duh" je potreban. Ništa više nisam rekao od onoga kako si ti izneo;)

Naravno da je potreban. A ti misliš da nije? :)

Ako je tako važno dogmatstko, teološki..kako god već pitanje bilo obrađeno u Pismu a šta misliš koliko su manje važne stvari od ove koja jest najvažnija, koliko su one tek zavisne od Pisma ili autorizovane Božanske Reči? Ako je tema Mesije otkrivena Božijom Reči koliko je tek neka druga dogma ili dogmat važan da se uskledi sa ovom autorizovanom Rečju?

A što ćeš s autoriziranim Pismom, ako odbaciš onoga tko je autorizirao Pismo, Crkvu? Imat ćeš "Samo Pismo", a vrlo brzo nakon toga 50-tak tisuća sekti. Svi putovi "Sola Scripture" vode veselju antikrista, rastjerivanju Kristova stada. Teško da Krist ostane ravnodušan na ovo.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Naravno da je potreban. A ti misliš da nije? :)

Potreban je svakako:). Ali se ne sme Duh staviti nasuprot Pisanoj Reči koja je nadahnuta istim Duhom. A to što je zapisano svedoči o Mesiji. Zato nam je potrebna Reč jer je Duh inspirisao da se napiše to što je napisano. Onaj ko uzdiže Duha nasuprot Reči on negira i Duha koji inspirisao pisanje Reči.

Dakle, Reč nadanuta Duhom videli smo da govori o Mesiji..a za ostale dogme? Zar ne još više?

Natrag