Sola Scriptura- da li je dovoljno

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pismo ipak nešto drugo sugerira. Ovako:

Mt 18,17: Ako ni njih ne posluša, reci Crkvi. Ako pak ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik..

Ako se učenje onoga što ti nazivaš crkvom suproti učenju pisma - koga onda treba poslušati?

Ja ću ti reći, treba potražiti crkvu koja ima potpuno biblijsko učenje, i u tom slučaju i ta crkva ima istorijske korene u prvoj Hristovoj apostolskoj crkvi.

Iv 17,11: Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi.

Ako je Krist molio Oca da "njegovi budu jedno", onda je jamačno antikrist (sotona) upregnuo svoje da ih razmrvi na što veće mnoštvo. I poprilično je uspio, "knjigom kao vrhuncem istine" već ih je 50-tak tisuća namnožio.

Zašto onda lokalna crkva u Rimu kojoj je apostol Pavle napisao Rimljanima poslanicu - nije ostala jedno sa prvom Hristovom apostolskom crkvom kojoj je sedište bilo u Jerusalimu, nego se odvojila javno se odrekavši Hristovog jevanđelja, promenila učenja koja je imala prva crkva, i uvela nove dogme koje je usvojila iz mnogoboštva.

Ona je krivac za podele, jer je pokrenula talas otpada svojim početnim otpadom, a ne prva crkva koja je kroz celu istoriju sačuvala biblijsko učenje.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
:):):):):):):)

Iv 5,38-40: a ni riječ njegova ne prebiva u vama jer ne vjerujete onomu kojega on posla. Vi istražujete Pisma jer mislite po njima imati život vječni. I ona svjedoče za mene, a vi ipak nećete da dođete k meni da život imate.

Ovo je vezano za jedan konkretan događaj. Isus ovo izgovara u jednom poduljem govoru nakon što su Židovi gledali čak da ga ubiju. Iv 5,18: Zbog toga su Židovi još više gledali da ga ubiju jer je ne samo kršio subotu nego i Boga nazivao Ocem

Pogledaj ti kontekst. :) Dakle, nije ovdje riječ o nečemu što bi bilo u domeni "doktrinarnih pitanja". Znaš li ti čitati ono što je napisano? Nije Isus ovdje slušatelje uputio da "pregledaju (istražuju) Pisma" i onda se po tome ravnaju. Dapače, Isus ih razgolićuje, skoro im se ruga, zbog toga što Pisma istražuju a uopće ih ne razumiju. "Vi istražujete Pisma ... a vi ipak nećete da dođete k meni da život imate.

Koje li strahote u onome što Luther učini i što kao posljedica njegova čina stoljećima već hara. Da protestanti žele Isusa danas čuti, rekao bi im nešto slično što je rekao u gornjem citatu - "Čovjeku povjerovaste, Pisma istražujete, koja za mene svjedoče, a tijelo i krv moju odbaciste."

Shvaćam ja. Netko vam je "falš Biblije" tiskao, ovako:

Post 1,28: I blagoslovi ih Bog i reče im: Plodite se, i množite ...

A u protestantskim Biblijama, koje im je netko podbalio, piše:

Post 1,28: I blagoslovi ih Bog i reče im: Čitajte Pisma i množite se ...

Evo, zbog ovoga je danas 50-tak tisuća protestantskih sekti. Lijep im je rod od Lutherove baštine.

Slape, evo ti Yohanan napisa odgovor, u klasičnom Sola Scriptura apologetskom maniru.

Ne razumeju poruku tog retka u evanđelju. Nikada i nisu. Isus se tu ne koristi PISMOM kao svedokom, nego Farizejima prigovara preterano držanje pisma i formalizam. Naime, ne vide da je Isus prorokovan u Pismima. Ne vide poruku. Zato i kaže da je Mojsije pisao o njemu, a oni se kunu u držanje zakona. Sola Scriptura akoliti ne vide da i njih Isus optužuje za isto. Za verovanje Pismu, a ne verovanje njemu. Da Bog nije prestao da komunicira sa ljudima, tj da pismo nije jedini uslov. Posebno ne ako ga tumačimo tako da ga suprotstavljamo Bogu i iz pisma prisvajamo autoritet. Jer i Farizeji i Sadukeji su izvlačili svoj autoritet među narodom iz pisma. Ali kakav je to bio autoritet najbolje svedoči činjenica da nisu prepoznali Isusa, nisu ga prepoznali kao mesiju, o tome da nisu prepoznali ko je u stvari ON, da i ne govorim. Čuda koja je činio, propovedi, sve im je to bilo strano jer se nije slagalo sa čime? Sa njihovom VIZIJOM BOGA, koju su oni izvlačili isključivo iz čitanja pisma.

Isto kao i kada Isus kaže da nije došao da promeni pisma (govori u množini), ukine zakone (množina), i proroke (množina) nego da ih ISPUNI. Dakle ceo SZ je, a to Isus i govori, je o NJEMU. ON je te zakone postavio. Zato i kaže "sin čovečiji je gospodar sabata". Svakom svojom rečenicom im je GOVORIO JA JESAM KOJI JESAM. Zato su hteli da ga ubiju. Nisu naime videli KO u stvari stoji pred njima. Onaj koji je i govorio autorima pisama.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kako nije uputio na Pisma kada kaže:"I ona svedoče za mene"?:).

Naravno da svjedoče za Isusa. A tko je tvrdio da Pisma ne svjedoče za Isusa? :) Još jednom: Nije Isus rekao (imperativ) - Istražujte Pisma, rekao je - Istražujete a nevidite, slijepi ste. Sve ovo vrijedi danas za vas protestante. :)

Ipak ne čitaš sve do kraja.

Ti ne čitaš uopće. Da čitaš, ne bi citirao tekst iz Biblije kojim najsnažnije opovrgavaš svoje teze. Ima nešto Markovo u tebi. Tako i Marko citira:

iblijski kanon u židovstvu
Još u razdoblju između završetka formiranja SZ i nastanka NZ, ne može se govoriti o istovjetnom kanonu sveukupnog židovstva. Zajednica u Kumranu davala je velikom broju spisa određeni autoritet. Samarijanci su imali samo Petoknjižje. Židovi se u dijaspori služe grčkim prijevodom, tzv. Septuagintom. Krajem I. st., oko dva desetljeća nakon rušenja jeruzalemskog hrama, odlučeno je u Jamniji da u kanonu hebrejske Biblije bude 39 spisa.

Vidi što Marko napravi. Citira tekst koji pokazuje kako u vrijeme nastanka Crkve "ne postoji istovjetni hebrejski kanon sveukupnog židovstva". Zatim doda da će Židovi taj istovjetni (jedinstveni) hebrejski kanon utvrditi "koncem 1. stoljeća u Jamniji". A uz ove dvije tvrdnje, Marko tvrdi kako su apostoli i Crkva 30-tih godina 1. stoljeća usvojili hebrejski kanon (39 knjiga)!?!?!? Vidiš li koliko je ovo shizofreno!?!? Kako usvojiti nešto što ne postoji!?!?!?

Svakako Isus kritikuje i Jevreje što ga nisu prepoznali. Ali a li je to zato što su "čitali" Pisma pa ga nisu prepoznali pa da im Isus ovde govori da ne trebaju više da ih čitaju nego da ga prepoznaju po nečem drugom?

Nije ih ukorio što gledaju u Pisma, točno, ali ih zbog toga nije ni pohvalio. A ni natruhe tome da bi ih upućivao da istinu traže samo u Pismu. :) Kao što vi "pismopoklonici" činite.

Ne, možda bi neko želeo da tako piše i da se tako protumači međutim Isusova poruka je jasna i lepo definisana "ona svedoče za mene". Pa ako ona svedoče za Isusa da li su važna?:). Naravno da jesu.

Baš si biser!? :) Ti mene hoćeš poučiti kako u Pismima piše nešto i o Isusu!? :) Piše, Jovane, piše u Pismima i o Isusu. I Pisma su jako važna, jer su čedo Kristove crkve. Jesi li zadovoljan mojom dozom davanja važnosti Pismu? :)

No, kada smo već kod ovog teksta i sagledavanja ovog aspekta gde se navodi da ga Jevreji ipak nisu poznali iako "čitaju pisma" moramo se zapitati kako to da Isusa nisu poznali, čitali Pisma a ona svedoče za Njega. Onda nije do Pisma već do onih koji ga čitaju..zar ne?

Bravo Jovane, upravo je tako. To što vi protestanti čitate Pismo pa onda pričate besmislice, nije do Pisma već do vas koji ga čitate.

A šta je to narod Jevreja tada pogrešno radio pa nije razumeo Pisma?

Isto što i vi adventisti. Inzistirali su na suboti. Čak su gledali, piše nam sveti Ivan, da ubiju Isusa jer je kršio subotu.

Vidimo da Isus u nekoliko navrata ukorava narod da imaju breme ljudskih tumačenja i običaja suprotnih Tanahu..baš ako što si pomenuo subotu ili neki drugi propis koji su oni poštovali ...

Nije to za Židove suprotno Tanahu. Vidi što u Tanahu piše i što je Bog Židovima zapovjedio:

Izl 31,15: Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi.

Pa zato što je njihova predstava o Mesiji bila jednostrana i zasnovana na tumačenjima "ljudskim" i predstavama o uspostavljanju Mesijanskog Carstva.

Točno. Ali sve što vrijedi za Židove koji ne prepoznaše i odbaciše Isusa, vrijedi za većinu protestanata a pogotovo za vas adventiste.

Međutim, doktrina mora biti zasnovana na Pismu kao što kaže Pavle ..

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ona je krivac za podele, jer je pokrenula talas otpada svojim početnim otpadom, a ne prva crkva koja je kroz celu istoriju sačuvala biblijsko učenje.

"Nema više ovdje ni Grka ni židova, ni obrezana ni neobrezana, ni tuđinca ni barbara, ni roba ni slobodna čovjeka; tu je samo Krist - koji je sve i u svima."

Nigde Pavle ne prorokuje u otpadu Rima, niti prigovara bilo šta zajednici u Rimu. To što neko tumači kao prigovore su u stvari primeri paganskih običaja i verovanja. Govorio je o svim paganskim narodima. Ali čini se da to nekome nije jasno, jer ne čita ceo tekst, niti poznaje kontekst, nego izvlači reči u korist.

Bazirati celokupnu teologiju na takvom načinu je detinjasto, da ne kažem zlobno, i upravo na to se i upozorava.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Moj komentar je bio upućen Stvarnoslapu..

Biblija je po ovom pitanju otpada jasna, i njeno istorijsko ispunjenje je potpuno.

-----------------------------------------------------

Ako se učenje onoga što ti nazivaš crkvom suproti učenju pisma - koga onda treba poslušati?

Ja ću ti reći, treba potražiti crkvu koja ima potpuno biblijsko učenje, i u tom slučaju i ta crkva ima istorijske korene u prvoj Hristovoj apostolskoj crkvi.

Zašto onda lokalna crkva u Rimu kojoj je apostol Pavle napisao Rimljanima poslanicu - nije ostala jedno sa prvom Hristovom apostolskom crkvom kojoj je sedište bilo u Jerusalimu, nego se odvojila javno se odrekavši Hristovog jevanđelja, promenila učenja koja je imala prva crkva, i uvela nove dogme koje je usvojila iz mnogoboštva.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Naravno da svjedoče za Isusa. A tko je tvrdio da Pisma ne svjedoče za Isusa? :) Još jednom: Nije Isus rekao (imperativ) - Istražujte Pisma, rekao je - Istražujete a nevidite, slijepi ste. Sve ovo vrijedi danas za vas protestante. :)

Ali ona svedoče za Njega:). A gde bi osim u Pismu Jevreji mogli naći svedočanstvo o Mesiji?:). Dakle, nema spora da je Tanah jedini autoritet za Jevreje u pogledu Mesijie. Da li ti smatraš da postoji nešto drugo na osnovu čega su Jevreji mogli prepoznati Mesiju? Ako postoji nešto isto tako uputno onda se slažem sa tobom da Biblija nije jedini autoritet.

Dakle, to što Isus ukorava Jevreje nije zato što čitaju Pismo već što ga ne razumeju. Isus kori njihovo "nerezumevanje"..slažeš li se? Iz teksta to jasno proizilazi. A razlog nerazumevanja nje nije u ovome što si ti rekao:"ni natruhe tome da bi ih upućivao da istinu traže samo u Pismu. :) Kao što vi "pismopoklonici" činite" već u onome što im govori kada ukazuje na ljudske primese.

Baš si biser!? :) Ti mene hoćeš poučiti kako u Pismima piše nešto i o Isusu!? :) Piše, Jovane, piše u Pismima i o Isusu. I Pisma su jako važna, jer su čedo Kristove crkve. Jesi li zadovoljan mojom dozom davanja važnosti Pismu? :)

Piše Slape, piše, samo si zaboravio da Tanah o kome govorimo a koji svedoči o Isusu nije "čedo Crkve"..da li ćeš sad manje ceniti:):)? Pošto si rekao:" I Pisma su jako važna, jer su čedo Kristove crkve."..pošto nije čedo šta ćemo sad? Slape, opet brzaš..pre nego što razmisliš o posledicama napisanog;).

Nije to za Židove suprotno Tanahu. Vidi što u Tanahu piše i što je Bog Židovima zapovjedio:

Izl 31,15: Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi.

Jao Slape, ma šta reče. Pa nije ih Isus korio za to već što su subotu opteretili nepotrebnim pravilima..hajde molim te poveži konce jednom.;). Sve nešto van konteksta diskusie a i onoga što sam pišeš i hoćeš reći.

Točno. Ali sve što vrijedi za Židove koji ne prepoznaše i odbaciše Isusa, vrijedi za većinu protestanata a pogotovo za vas adventiste.

Foskula samo!!! Hajdemo malo Pismom-Tanahom..čedom Starozavetne Crkve ili Novim Zavetom ..čedom nazarenske zajednice:)

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Moj komentar je bio upućen SWtvarnoslapu, a ne tebi.

Biblija je po ovom pitanju otpada jasna, i njeno istorijsko ispunjenje je potpuno.

-----------------------------------------------------

Ops. Nisam video da je upućeno Slapu. Sorry.

Treba potražiti crkvu koja ima šta? Aha. Dakle vi tvrdite da imate "istorijske" korene? A gde je tu pečat? Ah, da pismo. Samo, postoji jedan problem. Pečat je ukraden i njime vlasnika udaraju.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ako se učenje onoga što ti nazivaš crkvom suproti učenju pisma

A ne protivi se.

Kako bi sekta nastala u 19. stoljeću u američkim kukuruzištima, osnovana od ljudi koji imaju svoja imena, mogla imati bilo što s Kristovom crkvom, a pogotovo korjenje?

Kad se odvojila i odrekla Kristova Evanđelja? Što ste onda vi adventisti? Pa vi imate Bibliju s istim Evanđeljima, jer ste je i preuzeli od jedne svete katoličke i apostolske Crkve.

Koja je to prava crkva koja je čuvala biblijsko učenje? Albigenška, Katarska, Bogumilska ...???

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
A ne protivi se.

Onda ti nisi nikada čitao bibliju, jer to može da izjavi samo čovek koji nikada nije pošteno prazne glave da bi spoznao istinu - čitao bibliju.

Kako bi sekta nastala u 19. stoljeću u američkim kukuruzištima, osnovana od ljudi koji imaju svoja imena, mogla imati bilo što s Kristovom crkvom, a pogotovo korjenje?

Ima i biblijske, i istorijske korene, a mogla je nastati i na mesecu, to ne menja stvari.

Kad se odvojila i odrekla Kristova Evanđelja? Što ste onda vi adventisti? Pa vi imate Bibliju s istim Evanđeljima, jer ste je i preuzeli od jedne svete katoličke i apostolske Crkve.

Odvojila se i odrekla polovinom 2 veka, o tome sam već pisao opširno.
Ni jedna crkva nije pisala bibliju, već su je pisali proroci i apostoli.

Koja je to prava crkva koja je čuvala biblijsko učenje? Albigenška, Katarska, Bogumilska

Oni koji nisu prihvatili promene i dogme koje je uvela Rimska crkva.

U istoriji to su različite grupe Hrišćana u različitim zemljama, od kojih se izdvajaju "Valdenžani"

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ali ona svedoče za Njega:). A gde bi osim u Pismu Jevreji mogli naći svedočanstvo o Mesiji?:). Dakle, nema spora da je Tanah jedini autoritet za Jevreje u pogledu Mesijie.

I što onda? Kršćanima ne treba Tanah da bi vjerovali da je Krist pravi Bog. Kršćani imaju svjedoke i neprekinuto svjedočanstvo od očevidaca, apostola, pa sve do naših dana. A taj neprekinuti lanac Istine je Crkva, a ne Pismo. Jedino Crkva postoji u sve dane od Pedesetnice do danas (13.09.2018.) Pismo ne.

Dakle, to što Isus ukorava Jevreje nije zato što čitaju Pismo već što ga ne razumeju.

I kakva je onda razlika između vas protestanata i ovih Židova? Isti ste, zapravo ste vi još i gori, Židovi se ipak ne razdjeliše na 50-tak tisuća različitih.

Piše Slape, piše, samo si zaboravio da Tanah o kome govorimo a koji svedoči o Isusus nije "čedo Crkve"..;).

A tko ga je ugurao u Sveto pismo Crkve?

Jao Slape, ma šta reče. Pa nije ih Isus korio za to već što su subotu opteretili nepotrebnim pravilima..hajde molim te poveži konce jednom.;). Sve nešto van konteksta diskusie a i onoga što sam pišeš i hoćeš reći.

Tvrdio si da su Židovi inzistirali na suboti što je suprotno Tanahu, a to je neistina.

Foskula samo!!! Hajdemo malo Pismom-Tanahom..čedom Starozavetne Crkve ili Novim Zavetom ..čedom nazarenske zajednice:)

Floskula!? :)

A zašto preskoči ovo: To što vi protestanti čitate Pismo pa onda pričate besmislice, nije do Pisma već do vas koji ga čitate.

Natrag