Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Početak sukoba sa Katoličkom crkvom

Prema jednom izvoru, Luter je zakucao svojih devedeset pet teza za vrata Crkve svih svetaca u Wittenbergu na dan 31. oktobra 1517, čime je započeo reformaciju.

Papa gnevan zbog Luterove nauke izdao je 1520. godine bulu Exsurge domini, kojom je osudio 41 navodnu Luterovu zabludu, naredio spaljivanje njegovih knjiga i dao mu 60 dana da mu se potčini..[12] Luter nimalo dirnut tom bulom, bacio ju je u oganj, odnosno spalio zajedno sa spisima onih koji su podržavali papinu nadležnost pred skupinom profesora, studenata i građana Wittenberga 10. decembra te iste godine. Time je on jasno pokazao da raskida sa Rimom. Nakon spaljivanja Bule je spis:

„Zašto je dr Martin Luter spalio papine knjige i knjige njegovih učenika“, u tom spisu on kaže: „Mislim da ko god je tvorac te Bule, on je pravi antihrist... Ali ja ti kažem antihriste, da Luter koji je naučio da se bori, neće se dati zaplašiti tvojim praznim Bulama, jer je on navikao da pravi razliku između komada papira i svemoguće Božje reči.“

Proučavajući Jovanovo otkrovenje i knjigu proroka Danijela on je 15. avgusta izjavio 1520: „Mi ovde smo uvereni da je papinstvo presto pravog i stvarnog antihrista.“

Godine 1521. papa je izdao novu bulu Damnatio et excommunicatio Martini Luteri. Luter i njegove pristalice bili su sada isključeni iz crkve i stavljeni pod prokletstvo.
Kada je papa ponovno osudio njegovo učenje, Luter mu je odgovorio preko tri spisa:

• An den Hristlichen adel Deutcher nacion;
  • Fon der Babylonischen gefangeschaft der Kirche, i-
  • Fon der Feiheit eines Hristenmenschen

• Enciklopedija Wikopediija

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Koliko jeda i žuči, koliko mržnje. Čini se da je Luter bio opsednut. Naime, koliko sam mogao da saznam, jedan od simptoma opsednutosti je i mržnja prema svetom. Opsednuti često histerično reaguju u prisustvu krsta, raspeća, posvećene vode, dobijaju napade na pomen krunice, na pomen Boga, svetaca, Bogorodice Marije... Psuju, ponašaju se skaredno, vređaju, urlaju, imaju vizije...

Od početka je Lutheru sveta misa bila omražena. Već kod njegove mlade mise Luther je usred misnog kanona pobjegao od oltara i zaviknuo: „Ja nisam opsjednut!“. Godine 1523. izrugivao se misnom kanonu i zahtijevao da se misa „očistiti od svih nagrđivanja“. Nasuprot samim Isusovim riječima (!) pretvorbe kaže Luther u svojem spisu „Formula Missae et Communionis“ iz 1523. „da misa nije nikakva žrtva.“ „Smatramo ju sakramentom ili testamentom. Nazovimo ju blagoslov, euharistija ili stol Gospodinov ili Gospodinova gozba ili communio. Neka joj se pridaje po volji svako pobožno ime, samo neka ju se ne okalja titulom neke žrtve ili [dobrih] djela“ (WA 1. Abt., sv. 12, str. 208)!
------------------------------------------------------
Očito je o čemu se radilo kod Luthera. Najstrašnije je što je stotinama milijuna ljudi ogadio Euharistiju. I ne samo da je sve ovo mnoštvo ostalo bez Kruha života, nego se izruguju s tim Kruhom na veselje antikristu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Mt 18,17: Ako ni njih ne posluša, reci Crkvi. Ako pak ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik.

Ovo je vezano za neka pitanja odnosa među vernicima a ne doktrinarnih pitanja. Pogledaj kontekst.."ako brat tvoj ima nešto na tebe"...

Kao što vidimo, u pitanjma bilo kakvih sporenja, Biblija ne kaže - "pretresite Pismo", nego kaže "reci Crkvi", "poslušaj što Crkva kaže". Prema tome, ako bilo tko uči suprotno ovome, a ti učiš, uči potpuno suprotno i Crkvi Kristovoj i njenom Svetom pismu.

Upravio sada videsmo da u pitanju doktrinarnih sporenja Biblija je najvažnija. Autorizovana Božija Reč jeste vodič..Isus zato kaže "pregledajete Pisma" ne kaže..idite kod tog i tog pastora, sveštenika ili rabina:)

Iv 17,11: Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi.

Ako je Krist molio Oca da "njegovi budu jedno", onda je jamačno antikrist (sotona) upregnuo svoje da ih razmrvi na što veće mnoštvo. I poprilično je uspio, "knjigom kao vrhuncem istine" već ih je 50-tak tisuća namnožio.

To "mrvljenje" nisi shvatio u kontekstu. Sasvim je nešto drugo po sredi ali neću odmah objašanjavati..:)..sasvim baš sasvim nešto drugo se u tome vidi..ali malo ću šutejeti..

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Katolicki kriticari izmisljsaju kojesta protiv Lutera, sto on nikad nije izjavio.
Pre svega Luter je bio obrazovani katolicki teolog, doktor teologije.
Kao sto je Justin Popovic naveo. Luter je bio posten i uzoran hriscanin.

Slape tvrdi kako je govorio protiv Evukaristije. Pa i Luter je delio Eukaristiju, samo je pitanje da li je verovao da se ostija pretvara u Hristovo telo ili je to simbol Hristovog tela?Dakle, nije Luter bio protivnik Evuharistije, nego protiv pripisivanja neke carobne moci i magije koju Hristos nije ucio niti su tako ucuili apostoli.

Ono sto Spape tvrdi da je govorio o Hristu i zeni na Jakovljevom bunaru, ja to u Luterovim spisima koje sam dobro istrazivao, nisam nasao.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Martin Luther, WA 14, 86: “Kada sam pogledao Krista (raspelo), vidio sam đavla”.

Slape, a gde ti je reverenca? Gde je to Luter rekao?
Slape nismo mi deca, vidimo mi sta vi radite.

Ja ne tvrima da je Luter svetac, ni ja se ne slazem sa nekim njegiovim izrekama, ali ako nesto prilozis bilo bi posteno da kazes delo u kom je to Luter napisao ili rekao.
A ovako svima je jasno da su to neosnovane klevete.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Evo sta su reformatori izjavili o Bibliji:

"Sveto pismo potice od Boga, a ne od coveka. Bog koji prosvetljuje dace ti da razumes da je njegov govor od Boga. Bozja rec ne moze pogresiti; ona prosvetljuje, poucava, podize, obasjava dusu spasenjem i miloscu, tesi je u Bogu, cini je poniznom, tako da zaboravlja na sebe i prihvata Boga.
" Kosmicki konflikt str. 145.

"Bog ce imati na zemlji svoj narod, koji ce paziti na Bibliju, kao merilo svih nauka i temelj svake reforme. Ni misljenja ucenih ljudi, ni tvrdjenje nauke, ni verske dogme, ni odluke crkvenih sabora, tako mnogobrojne i suprotne kao i crkva koje ih zastupaju, niti glas vecine - ni jedno od ovoga, niti sve zajedno , ne moze se smatrati dokazom za ili protiv ma koje tacke vere. Pre nego sto primimo ma koju nauku ili propis, treba da se uverimo da ih podupire ono jasno: "Tako govori Gospod." Isto, str. 481.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Evo sta su reformatori izjavili o Bibliji:

"Sveto pismo potice od Boga, a ne od coveka. Bog koji prosvetljuje dace ti da razumes da je njegov govor od Boga. Bozja rec ne moze pogresiti; ona prosvetljuje, poucava, podize, obasjava dusu spasenjem i miloscu, tesi je u Bogu, cini je poniznom, tako da zaboravlja na sebe i prihvata Boga.
" Kosmicki konflikt str. 145.

"Bog ce imati na zemlji svoj narod, koji ce paziti na Bibliju, kao merilo svih nauka i temelj svake reforme. Ni misljenja ucenih ljudi, ni tvrdjenje nauke, ni verske dogme, ni odluke crkvenih sabora, tako mnogobrojne i suprotne kao i crkva koje ih zastupaju, niti glas vecine - ni jedno od ovoga, niti sve zajedno , ne moze se smatrati dokazom za ili protiv ma koje tacke vere. Pre nego sto primimo ma koju nauku ili propis, treba da se uverimo da ih podupire ono jasno: "Tako govori Gospod." Isto, str. 481.

Ko je pisao Kosmčki konflikt? Ups zašto se jai i pitam E.G. White, a evo i dokaza:"Kosmički konflikt | Elen G. Vajt"

Isto, ako ne i identično tvrde i klanjaoci crnog kamena za svoju knjigu.

Dok, gle čuda, kod Jevreja, barem kod većine, nema takvog odnosa prema Tori, i on je bliži odnosu koji prema Bibliji ima tradicionalna Crkva.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ovo je vezano za neka pitanja odnosa među vernicima a ne doktrinarnih pitanja. Pogledaj kontekst.."ako brat tvoj ima nešto na tebe"...

Upravio sada videsmo da u pitanju doktrinarnih sporenja Biblija je najvažnija. Autorizovana Božija Reč jeste vodič..Isus zato kaže "pregledajete Pisma" ne kaže..idite kod tog i tog pastora, sveštenika ili rabina:)

:):):):):):):)

Iv 5,38-40: a ni riječ njegova ne prebiva u vama jer ne vjerujete onomu kojega on posla. Vi istražujete Pisma jer mislite po njima imati život vječni. I ona svjedoče za mene, a vi ipak nećete da dođete k meni da život imate.

Ovo je vezano za jedan konkretan događaj. Isus ovo izgovara u jednom poduljem govoru nakon što su Židovi gledali čak da ga ubiju. Iv 5,18: Zbog toga su Židovi još više gledali da ga ubiju jer je ne samo kršio subotu nego i Boga nazivao Ocem

Pogledaj ti kontekst. :) Dakle, nije ovdje riječ o nečemu što bi bilo u domeni "doktrinarnih pitanja". Znaš li ti čitati ono što je napisano? Nije Isus ovdje slušatelje uputio da "pregledaju (istražuju) Pisma" i onda se po tome ravnaju. Dapače, Isus ih razgolićuje, skoro im se ruga, zbog toga što Pisma istražuju a uopće ih ne razumiju. "Vi istražujete Pisma ... a vi ipak nećete da dođete k meni da život imate.

Koje li strahote u onome što Luther učini i što kao posljedica njegova čina stoljećima već hara. Da protestanti žele Isusa danas čuti, rekao bi im nešto slično što je rekao u gornjem citatu - "Čovjeku povjerovaste, Pisma istražujete, koja za mene svjedoče, a tijelo i krv moju odbaciste."

To "mrvljenje" nisi shvatio u kontekstu. Sasvim je nešto drugo po sredi ali neću odmah objašanjavati..:)..sasvim baš sasvim nešto drugo se u tome vidi..ali malo ću šutejeti..

Shvaćam ja. Netko vam je "falš Biblije" tiskao, ovako:

Post 1,28: I blagoslovi ih Bog i reče im: Plodite se, i množite ...

A u protestantskim Biblijama, koje im je netko podbalio, piše:

Post 1,28: I blagoslovi ih Bog i reče im: Čitajte Pisma i množite se ...

Evo, zbog ovoga je danas 50-tak tisuća protestantskih sekti. Lijep im je rod od Lutherove baštine.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Iv 5,38-40: a ni riječ njegova ne prebiva u vama jer ne vjerujete onomu kojega on posla. Vi istražujete Pisma jer mislite po njima imati život vječni. I ona svjedoče za mene, a vi ipak nećete da dođete k meni da život imate.

Pogledaj ti kontekst. :) Dakle, nije ovdje riječ o nečemu što bi bilo u domeni "doktrinarnih pitanja". Znaš li ti čitati ono što je napisano? Nije Isus ovdje slušatelje uputio da "pregledaju (istražuju) Pisma" i onda se po tome ravnaju. Dapače, Isus ih razgolićuje, skoro im se ruga, zbog toga što Pisma istražuju a uopće ih ne razumiju. "Vi istražujete Pisma ... a vi ipak nećete da dođete k meni da život imate.

Kako nije uputio na Pisma kada kaže:"I ona svedoče za mene"?:). Ipak ne čitaš sve do kraja. Svakako Isus kritikuje i Jevreje što ga nisu prepoznali. Ali da li je to zato što su "čitali" Pisma pa ga nisu prepoznali pa da im Isus ovde govori da ne trebaju više da ih čitaju nego da ga prepoznaju po nečem drugom? Ne, možda bi neko želeo da tako piše i da se tako protumači međutim Isusova poruka je jasna i lepo definisana "ona svedoče za mene". Pa ako ona svedoče za Isusa da li su važna?:). Naravno da jesu.

No, kada smo već kod ovog teksta i sagledavanja ovog aspekta gde se navodi da ga Jevreji ipak nisu poznali iako "čitaju pisma" moramo se zapitati kako to da Isusa nisu poznali, čitali Pisma a ona svedoče za Njega. Onda nije do Pisma već do onih koji ga čitaju..zar ne? A šta je to narod Jevreja tada pogrešno radio pa nije razumeo Pisma? Vidimo da Isus u nekoliko navrata ukorava narod da imaju breme ljudskih tumačenja i običaja suprotnih Tanahu..baš kao što si pomenuo subotu ili neki drugi propis koji su oni poštovali ali kroz brojna dodavanja tradicije koju kao i danas ne prispitivahu te je poštovaše i onda je opravdavali Tanahom. Dakle, zašto Isusa nisu prepoznali? Pa zato što je njihova predstava o Mesiji bila jednostrana i zasnovana na tumačenjima "ljudskim" i predstavama o uspostavljanju Mesijanskog Carstva. To kasnije i vidimo u tumačenju njegovih neprijatelja da su njihova očekivanja jedno a On donosi nešto drugo. Eto to je puni kontekst "čitanja" a nerazumevanja.

Kada je to tako, jasno je da Pisma jesu namenjena najtaninijm doktrinarnim pitanjima dok se Crkva pita u rešavanju međusobnih sporenja vernika i zato i kaže Jakov da treba "ispovedati prestupe jedini drugima",Jakov 5,16. Unutarcrkvena pitanja se rešavaju unutar crkve.

Međutim, doktrina mora biti zasnovana na Pismu kao što kaže Pavle u 2. Timotijevoj:"I budući da iz malena umeš sveta pisma, koja te mogu umudriti na spasenje, u Hrista Isusa. Svo je Pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za ukor, za popravljanje, za poučavanje u pravdi. Da bude savršen čovek Božiji, za svako dobro delo pripravljen", 2. Timotiju 3,15-17

Zapazi, da bude "savršen čovek Božiji", "umdriti na spasenje" "poučavanje u pravdi"..sve to sadrži Pismo

Natrag