Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
U istoriji to su različite grupe Hrišćana u različitim zemljama, od kojih se izdvajaju "Valdenžani"

Službeni odgovor Waldenške Crkve u Italiji vezan uz tvrdnje Adventista sedmog dana

E-mail prepiska pastora Thomas-a Soggin-a iz Waldenške crkve u Bergamu i Andras-a Szalai-a, direktora Centra za apologetska istraživanja (CFAR Mađarska) vezano uz tvrdnje adventista sedmog dana kako su Waldenžani držali subotu.

Lipanj 19, 2006

Draga braćo,

Ja sam Andras Szalai, direktor evanđeosko apologetskog istraživačkog centra u Mađarskoj i trebam vašu pomoć, stručnu pomoć od Waldenškog teologa za potrebe nekih istraživačkih projekata.

Riječ je o tvrdnji Adventista sedmog dana da su Waldenžani držali zapovijed o suboti. Koliko ja znam, to je netočno, ali htio bih znati vaše mišljenje. Ako su Waldenžani ikada držali subotu, molim vas dajte mi povijesne izvore.

Andras Szalai
Apologia Research Center (CFAR Hungary)
Pf. 22, 1576 Budapest. Hungary

lipanj 21. 2006.

Dragi brate Andras, moje ime je Thomas Soggin, ja sam Waldenški pastor u Bergamu (Sjeverna Italija) i zadužen sam od našeg odbora, Tavola Valdese - odgovoriti na vaše pismo.

Nakon sinode Chanforan u Angrogne (1532) i kasnije, valdenzi su postali Reformirana Prezbiterijanska crkva, kao ona u Ženevi. Oni su usvojili ispovijedanje vjere reformiranih Hugenota , tzv sinode "De La Rochelle" iz 1559.

1655. Waldenška crkva je dobila svoju ispovijest vjere, ....

Dakle, valdenzi ne drže subotu (u smislu da subotu imaju umjesto nedjelje) i nisu bili čuvari "subotnje istine", kako to neki zovu. Valdenzi nisu nikada držali sedmi dan kao Adventisti subotu, nego su slijedili Pavla u Rim 14,5-8.

Stoga se može vrlo jasno reći da valdenzi nisu bili čuvari subote kao sedmog dana i nisu bili progonjeni za držanje subote kao dana odmora!

Srdačan pozdrav, Vaš, Thomas Soggin

Lipanj 22, 2006. godine

Dragi brate Thomas,

Samo još jedna stvar. Mogu li koristiti vaše pismo kao službeni odgovor od Waldenške crkve za pobijanje tvrdnje adventista sedmog dana? (Kao što sam napisao, adventisti sedmog dana tvrde da su Valdenžani držali subotu baš kao i Adventisti sedmog dana, i na ovaj način žele uspostaviti povijesni kontinuitet s crkvom ...)

U slučaju da mi dopuste da koristim Vaše pismo, poslao bih ga nekim američkim istraživačima, koji će učiniti samo ono što nam je činiti, reći Adventistima sedmog dana da ne mogu koristiti Valdenžane kao dokaz svog povijesnog kontinuiteta.

Bog te blagoslovio! Andras

lipanj 23. 2006

Dragi brate Andreas,

Svakako možete koristiti moje pismo s cijelom dokumentacijom, jer stari Waldenški pokret i tvrdnje Adventista sedmog dana, povijesno gledajući, nemaju veze jedno s drugim, niti Waldenškom Reformiranom Crkvom nakon reformacije 1532.

Obilje Božjeg blagoslova, Thomas Soggin

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
I što onda? Kršćanima ne treba Tanah da bi vjerovali da je Krist pravi Bog. Kršćani imaju svjedoke i neprekinuto svjedočanstvo od očevidaca, apostola, pa sve do naših dana. A taj neprekinuti lanac Istine je Crkva, a ne Pismo. Jedino Crkva postoji u sve dane od Pedesetnice do danas (13.09.2018.) Pismo ne.

Pitah te...kako su Jevreji mogli znati za pojavu Mesije a ti mi navodiš kršćane. Lako je sada znati da je Isus Mesija ali nađi se u položaju onih koji su očekivali Mesiju prvi put..možeš li mi odgovoriti kako su oni mogli da znaju za dolazak Mesije? Na osnovu čega?

I kakva je onda razlika između vas protestanata i ovih Židova? Isti ste, zapravo ste vi još i gori, Židovi se ipak ne razdjeliše na 50-tak tisuća različitih.

Opet nevezano za temu.

A tko ga je ugurao u Sveto pismo Crkve?

"Ugurao" u Sveto Pismo. Nisam znao da neko mora da "ugura" u Sveto Pismo. Kao prvo ne može niko da "ugura" u Sveto Pismo jer nije Novi Zavet pre postojao već Stari Zavet pa je Novi Zavet nadovezan na Stari:). Slape, moj dobri imaš "hahaha"..opservacije. Dakle, ako je nešto "ugurano" onda je to Jevanđlje na Tanah..ali opet ne bih tako se izrazio...nego što kaže Pavle:"svo je Pismo od Boga dano" te tako možemo reći da je Bog sve složio kako treba.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Valdežanska grana poznata kao "Pavlikijani" su držali Subotu.

Melakton - Luterov saradnik je držao Subotu po Valdežanskom principu iz biblije.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pitah te...kako su Jevreji mogli znati za pojavu Mesije a ti mi navodiš kršćane. Lako je sada znati da je Isus Mesija ali nađi se u položaju onih koji su očekivali Mesiju prvi put..možeš li mi odgovoriti kako su oni mogli da znaju za dolazak Mesije? Na osnovu čega?

Tako da se otvore Duhu Svetom a ne Pismu, kao vi protestanti. Tako je i danas. Duh Sveti vodi Kristovu crkvu, koja je samo jedna. A ako je jedna, onda nije mnoštvo od 50-tak tisuća.

Opet nevezano za temu.

Tebi je činjenica o 50-tak tisuća "nevezano za temu"!? Pogledaj što je tema - Sola Scriptura. Što je iznjedrilo vaših 50-tak trisuća ako nije baš Sola Scriptura?

nego što kaže Pavle:

Kaže da je Crkva stup i uporište istine.

Valdežanska grana poznata kao "Pavlikijani" su držali Subotu.

Šta znaš o njima? :)

Melakton - Luterov saradnik je držao Subotu po Valdežanskom principu iz biblije.

Što ti je ovo: "Valdežanski princip iz Biblije"? Citiraj to iz Biblije.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Znači - da su Valdenžani držali subotu po četvrtoj zapovesti, i sva druga učenja koja danas poseduju Adventisti, po reči Božjoj.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Čitajući postove ovde, dobijam utisak da Sola Scriptura misle da mi vernici Crkve odbacujemo pismo, pa da oni moraju da nam ga nameću. Pitam se onda odakle nam naša vera? Pala sa Melmaka?

Kada im taj argument izbijemo iz ruku, onda nas napadaju da smo iskvarili pismo, čime idu na ruku muslimanima koji nas, ali i njih takođe napadaju istim argumentom kada brane svoju sotonsku veru.

Ako im i to opovrgnemo, onda se služe napadima da smo pagani, magijaši, a da su samo oni čuvari istine.
Kada i to padne u vodu, onda nas napadaju da imamo iskrivljenu sliku o Bogu, i idu u relativizaciju, od kojih je jedan od vidova izjednačavanje Boga Biblije sa alahom muslimana. Gde su to pronašli?
Tvrde da im je to u Bibliji. Kako Bog sebe predstavlja u Bibliji? Kao gospodara prevare? Ili kao PUT ISTINU I ŽIVOT?
Da li se Bog javio Abrahamu, koga jedan od apologeta Sola Scriptura ovde koristi u svom potpisu, na taj način?
Da li je sebe predstavio kao prevaranta koji ljudima zamazuje oči?
Da li je obećao raj u kome nas čeka izbor 72 "vlažne" device, koje i pored toga što će sa nagrađenima, jer se u taj raj ne ulazi tako lako, imati seksualni odnos ostaju večito nevine?
Da li je Bog Biblije ikada i jednom od svojih proroka to obećao?
Da li Bog zahteva od nas da poubijamo sve one koji su nevernici, a koji nas ne diraju? NE.
Dakle, svako ko kaže da muslimani veruju u istog Boga kao i Hrišćani i Jevreji, i da se radi samo o drugačijoj slici Boga, nije ni heretik, ni apostata nego rod gujin.
I ne može sebe nazivati Hrišćaninom!
Čak ni "biblijskim", posebno ne "biblijskim".

Ko je ikoga od njih, sola scriptura akolita ovlastio da nas ispravlja? Po čemu je Sola Scriptura dovoljno? Nisu dali odgovore, osim izvlačenja redaka iz Pisma, izvučenih iz konteksta i protumačenih kako je kome volja, a tvrde da pismo samo sebe tumači!
Nažalost, ne tumači.
Jer NI U SAMOM PISMU NIGDE NE PIŠE: "OVA KNJIGA SAMA SEBE TUMAČI", to čak ni Farizeji nisu tvrdili, jer onda ni njihovo postojanje ne bi bilo potrebno.
Ko tumači PISMO? Crkva, eto ko.
Ali, kako je taj argument nekima izlišan, onda se pronalaze "proroci" koji na raznorazne načine tvrde da tumače pismo.
Zato, braćo u Hristu-Kristu, i postoji na mirijade Sola Scriptura zajednica, tačnije sekti od kojih mnoge sebe nazivaju crkvom, sa velikim početnim slovom.
U redu, Bog je dozvolio da se to tako desi, jer bilo je greha na sve strane, ljudi smo, grešni smo, a sve što zaištemo daje nam, nekome na slavu, nekome na propast. Sve po slobodnoj volji, koju ni GREH nije mogao, niti može da ukloni.
Ali ni to ne vide, ne zato što im Bog ne da to, nego zato što su se zatvorili u TUMAČENJA svojih proroka.
Zašto to čine? Da bi stekli platu ovde na zemlji. Nebeska plata ih ne dotiče. Da ih dotiče, ne bi vikali Gospode, Gospode, mi smo sve učinili kako si nam rekao, tačnije, jer to oni tvrde kako si NAPISAO.
Ali, ne čine ni to.
Jer da čine ne bi radili suprotno od Pisma u koje se kunu. Ne bi koristili magijaške knjige, geomantiju, astrologiju, numerologiju, ne bi kao Hrišćani koristili tekstove koje OTELOTVORENOG BOGA nazivaju kopiletom, sinom bludnice, i ko zna kakvim sve imenima, ne bi išli protiv Pavla i dodeljivali i ženama službu koju po Pismu nisu imale.
Crkvu optužuju da ide kako svet kaže, a oni kao ne idu, pa baš to izjednačavanje uloga, dozvoljavanje ženama i seksualnim devijantima da vrše službu i jeste jedan od zahteva sveta.
Gde je to u Bibliji? Nema ga! Nema ga ni kod Jevreja.

Gde je dakle i ono najvažnije: Ljubav?
Nema je, jer Sola Scriptura isključuje Ljubav.
Zajednica je samo ona koju sačinjavaju oni koji misle isto.
Šta to znači?
Znači da je Bog Biblije, onako kako ga oni predstavljaju, Bog robota i fanatika, ne Bog svih ljudi, svih naroda, nego henoteističko božanstvo samo onih koji prema spolja prate uputstvo, protumačeno ne od sebe, jer to Bog ne tvrdi, nego protumačeno od strane osnivača zajednice.

Naravno, neko će reći ovo su filozofije. Ali, nažalost, nisu. Istina boli, znam. Pogledajte malo to pismo, pročitajte svaki redak, kada već citirate da bi zadovoljili svoje argumente i evangelizirali "otpadnike", što je laž nad lažima, za koju napadači i evangelizatori već evangeliziranih dokaze traže u herezama srednjeg veka. Neka, neka im bude prosto, jer većina njih i ne zna šta čini, i u čije ime govori.

Nije tema, ali mene lično su optužili da Hulim na Duha. Savest mi je mirna, jer nisam za Crkvu rekao da je sotonska, kako oni tvrde, nego da je Sotonska prevara nuđenje Sola Scriptura kao rešenja. Moja izjava bi se mogla protumačiti tako kako su je protumačili, samo ako bi njihove zajednice bile delo Duha Svetoga, ali one to ma šta oni tvrdili NISU.
Ako sam koga povredio i uvredio, izvinjavam se, ali ih ne molim za oprost. Za oprost se molim samo Bogu. Čoveku se ne klanjam.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Postoje barem četiri pogrešne stvari vezane uz sola scriptura učenje

Prvo, ono odvaja Crkvu i Pismo. A oni su jedno. To nisu dva rivalska konja u utrci autoriteta, već jedan jahač (Crkva) i jedan konj (Pismo). Crkva kao pisac, kanonizator i interpretator Pisma nije drugi izvor otkrivenja već autor, zaštitnik i učitelj jedinog pisanog izvora, Svetog pisma. Nismo poučavani od strane učitelja bez knjige niti knjigom bez učitelja, već smo poučavani od strane učitelja s jednom knjigom, Biblijom.

Drugo, sola scriptura je sama sebi kontradiktorna, jer kaže da trebamo vjerovati samo u Pismo, ali to se u Pismu nigdje ne navodi! Ako vjerujemo samo u ono što Pismo poučava, onda nećemo vjerovati u sola scriptura učenje, jer ga Pismo ne poučava.

Treće, sola scriptura narušava princip uzročnosti: da posljedica ne može biti veća od njezinog uzroka. Crkva (apostoli) je zapisala Pismo, a nasljednici apostola, biskupi Crkve, su odlučili o kanonu, popisu knjiga koje trebaju biti proglašene biblijskima i nepogrešivima. Ako je Pismo nepogrešivo, tada i kanonizator, a to je Crkva, mora također biti nepogrešiva.

Četvrto, postoji praktičan argument da osobne interpretacije vode u nastajanje denominacija. Dopustite pet stotina ljudi da interpretiraju Bibliju bez crkvenog autoriteta i uskoro ćete imati pet stotina denominacija. A denominacije su nedopustivi skandal po standardima Pisma, Ivan 17,20-23 i 1. Kor 1,10-17.

Peto, sola scriptura nije povijesna, jer prva generacija kršćana nije imala Novi zavjet, već samo Crkvu da ih poučava.

Konačno, moramo raščistiti dva nesporazuma:

Prvo
, Katolička Crkva ne tvrdi da je od Boga nadahnuta da dodaje bilo koje nove doktrine, samo da je od Boga zaštićena da čuva i interpretira postojeće doktrine – pologe vjere. Ona ne podržava dodavanje, ali odbija oduzimanje.

Drugo, sve doktrine Crkve proizlaze iz Pisma. Sveti Toma Akvinski izjednačava sacra doctrina, sveto učenje ili Božju objavu, s Pismom.
--------------------------------------------------------------
Tekst: Peter Kreeft, obraćenik s protestantizma

Natrag