Sola Scriptura- da li je dovoljno

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne postoji crkva osim jedne, i ona se prepoznaje po učenju reči Božje, po rodovima, i Duhu posvećenja.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Slape, prepusti kolegi:). Neka on svoje izjave pravda..hvala

Svoje MEA CULPA mogu da iskažem samo kada bih pljuvao po Crkvi. Ovako sam samo pojasnio. Dakle ne pravdam se Farizejima.

Ne postoji crkva osim jedne, i ona se prepoznaje po učenju reči Božje, po rodovima, i Duhu posvećenja.

HULA! Ne šalim se. Ovo nije definicija JEDNE SVETE KATOLIČKE (SABORNE) I APOSTOLSKE CRKVE. NEMA APOSTOLSKOG NASLEĐA, NEMA SABORNOSTI, NEMA PREDANJA. NEMA SAKRAMENATA.

Crkva je rođena na pedesetnicu 33 Anno Domini silaskom DUHA SVETOGA na APOSTOLE. EUHARISTIJU je ustanovio kao SAKRAMENT sam ISUS iste godine. Nije Bog čekao 19 stoleća, da kamenom udari u glavu proroka/čicu.

za ostalo, Slap je već odgovorio.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Iskačeš iz konteksta biblije o crkvi.

Jeste rođena na pedesetnici, ali tokom istorije opstajala
"U PUSTINJI" kako kaže reč Božja, odnosno - bežeći pred progonstvima od strane Rimokatolicizma, koji je stvorio sotona kao oružje za borbu protiv Hristove crkve.
U vreme slobode Bog je crkvu obnovio i podigao, i danas ona deluje na objavi jevanđelja.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Iskačeš iz konteksta biblije o crkvi.

Jeste rođena na pedesetnici, ali tokom istorije opstajala
"U PUSTINJI" kako kaže reč Božja, odnosno - bežeći pred progonstvima od strane Rimokatolicizma, koji je stvorio sotona kao oružje za borbu protiv Hristove crkve.
U vreme slobode Bog je crkvu obnovio i podigao, i danas ona deluje na objavi jevanđelja.

I ovo po Yohananu nije HULA? Hmmm.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
I ovo po Yohananu nije HULA? Hmmm.

Nije hula, jer o tome govore i Hrist i apostoli, o velikom istorijskom otpadu koji je ponikao u lokalnoj Rimskoj crkvi kojoj je apostol Pavle napisao Rimljanima poslanicu.

Prava Hristova crkva je dobila svoje potpuno biblijsko - istorijsko ispunjenje, jer biblija govori o crkvi kao onoj koja će biti progonjena tokom cele istorije, da će bežati od careva i naroda, ali da će njen OSTATAK u poslednjem vremenu biti podignut, i da će to biti narod koji će se prepoznavati jer "DRŽI ZAPOVESTI I VERU ISUSOVU, I IMA DAR PROROŠTVA"

Toga ničega nema u tradicionalnim crkvama, već miran, opušten, lagodan život tokom cele istorije, kršenje Božjih zapovesti..itd..

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Nije hula, jer o tome govore i Hrist i apostoli, o velikom istorijskom otpadu koji je ponikao u lokalnoj Rimskoj crkvi kojoj je apostol Pavle napisao Rimljanima poslanicu.

Prava Hristova crkva je dobila svoje potpuno biblijsko - istorijsko ispunjenje, jer biblija govori o crkvi kao onoj koja će biti progonjena tokom cele istorije, da će bežati od careva i naroda, ali da će njen OSTATAK u poslednjem vremenu biti podignut, i da će to biti narod koji će se prepoznavati jer "DRŽI ZAPOVESTI I VERU ISUSOVU, I IMA DAR PROROŠTVA"

Toga ničega nema u tradicionalnim crkvama, već miran, opušten, lagodan život tokom cele istorije, kršenje Božjih zapovesti..itd..

Gde to u pismu govore Isus i apostoli? Ah, da, omiljena knjiga Sola Scriptura, Apokalipsa.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ja naime nisam REKAO DA JE PISMO OD SOTONE, nego da ga Protestanti koriste kao oruđe za napad na Crkvu, dakle čine što i otac laži. Pročitaj malo bolje moj drugi post, gde sam citirao pravoslavnog sveštenika. Svako ko izmišlja novog Hrista, svako ko razbija jedinstvo vere, svako ko napada Crkvu je HULIO NA DUHA. A pod Crkvom se ne podrazumevaju mirijade Luterovih naslednika

Ok, razumem te u smislu da ti nije drago ako neko kritikuju ili "pljuje" po Crkvi kojoj pripadaš. Slažem se sa tobom ako to neko radi onako samo iz mržnje i bez argumentacije. Nije dobro nikoga i ničije veorovanje osuditi i pokazivati antagonizam tek tako..to te razumem.

Međutim, ako pod "napadom" na Crkvu podrazumevaš citiranje tekstova Pisma koji osuđuju neko verovanje ili pozivaju na preispitivanje nije "pluvanje" ili nepristojno izražavanje (što i ja osuđujem..nepristojnost i bahatost od bilo koga) već samo poziv da se preistpita je li to zaista tako. I dogod se pozivamo argumentovano na Pismo i na istorijiju tj. istorijske procese a tako i treba da bude(bez mržnje i atagonizma) onda je to sasvim ok. Mislim da iznošenje protestantskog načela da je Pismo vodič u duhovnosti i teološkim postavkama samo po sebi ispravno te tako se može i mora preispitati svako verovnje.

Dakle to što Protestanti navode kao argumentaciju iz Pisma protiv nekog učenja nije i ne može da bude od Sotone..kako si ti rekao. Ako je neko učenje zasnovano na učenju Pisma i nazarenske zajednice onda je ono u skladu sa Božijom voljom. Ako nije onda se ono sme preispitati. Zato DarthShone, nije zlo i od Sotone kada neko traži argument iz Pisma i tako preispituje. To nam Gospod Isus i apostoli i sugeriraju. Slažem se da je zlo ako neko iznosi čak i istinu na nepristojan način i uz mržnju prema drugome, ako paušalno kritikuje samo zato što to nije njegovo verovanje itd..to je zlo i loše.

Tako ne misli da neko ima nešto protiv tebe ili tvoje Crkve kao zajednice verujućih već samo je dozvoljeno preispitati Pismom svako učenje i izneti svoj stav prema tome. I Pavle dozvoljava vernima Veriji da ispitaju Pismom i ono što on govori-Tanahom. On nije rekao..ma znate šta ako ne verujete u ono što vam propovedam onda ste ustali protiv vere i Crkve itd...ne on ih hvali što sve preispituju. Tako mislim da treba da bude jer nam to sugeriše i samo Pismo i ono što govore apostoli.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Gde to u pismu govore Isus i apostoli? Ah, da, omiljena knjiga Sola Scriptura, Apokalipsa.

Otkrivenje 12 poglavlje ISTORIJSKI PUT CRKVE.

OSTALO:

"Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi vladikama da pasete crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom;
Jer ja ovo znam da će po odlasku mom ući među vas teški vuci koji neće štedeti stada;
I između vas samih postaće ljudi koji će govoriti izvrnutu nauku da odvraćaju učenike za sobom" ( dela apostolska 20. 28 - 30 )"Kako dakle primiste Hrista Isusa Gospoda onako živite u Njemu,
Ukorenjeni i nazidani u Njemu i utvrđeni verom kao što naučiste, izobilujući u njoj zahvalnošću.
Braćo! Čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijem, po nauci sveta, a ne po Hristu.
Jer u Njemu živi svaka punina Božanstva telesno"( Kološanima poslanica. 2 6 - 9 )

"Zaklinjem te dakle pred Bogom i Gospodom našijem Isusom Hristom, koji će suditi živima i mrtvima, dolaskom njegovijem i carstvom njegovijem:
Propovijedaj riječ, nastoj u dobro vrijeme i u nevrijeme, pokaraj, zaprijeti, umoli sa svakijem snošenjem i učenjem;
Jer će doći vrijeme kad zdrave nauke neće slušati, nego će po svojijem željama nakupiti sebi učitelje, kao što ih uši svrbe,
I odvratiće uši od istine, i okrenuće se ka gatalicama.
A ti budi trijezan u svačemu, trpi zlo, učini djelo jevanđelista, službu svoju svrši" ( 2 poslanica Timotiju 4. 1 - 5 )

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
I Pavle dozvoljava vernima Veriji da ispitaju Pismom i ono što on govori-Tanahom. On nije rekao..ma znate šta ako ne verujete u ono što vam propovedam onda ste ustali protiv vere i Crkve itd...ne on ih hvali što sve preispituju. Tako mislim da treba da bude jer nam to sugeriše i samo Pismo i ono što govore apostoli.

Pismo ipak nešto drugo sugerira. Ovako:

Mt 18,17: Ako ni njih ne posluša, reci Crkvi. Ako pak ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik.

Kao što vidimo, u pitanjma bilo kakvih sporenja, Biblija ne kaže - "pretresite Pismo", nego kaže "reci Crkvi", "poslušaj što Crkva kaže". Prema tome, ako bilo tko uči suprotno ovome, a ti učiš, uči potpuno suprotno i Crkvi Kristovoj i njenom Svetom pismu.

Mislim da iznošenje protestantskog načela da je Pismo vodič u duhovnosti i teološkim postavkama samo po sebi ispravno te tako se može i mora preispitati svako verovnje.

Iv 17,11: Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi.

Ako je Krist molio Oca da "njegovi budu jedno", onda je jamačno antikrist (sotona) upregnuo svoje da ih razmrvi na što veće mnoštvo. I poprilično je uspio, "knjigom kao vrhuncem istine" već ih je 50-tak tisuća namnožio.

Natrag