Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Hajmo još malo o navodnim sličnostima deuterokanona i Jevanđelja. Pristalice Deuterokanona navode sličnosit iz izveštaja u Mateju 2,16 i Mudrosti Solomonove 11,8.

"на изобличење дјетоубиствене наредбе, Ти им даде изненада обиље воде", Mudrosti Solomonove 11,8.

Navodi se da ovaj stih ukazuje na naredbu Iroda o ubijstvu novorođečadi citiranu u Mateju:"Tada Irod kad vide da su ga mudraci prevarili, razgnevi se vrlo i posla te pobiše svu decu po Vitlejemu i po svoj okolini njegovoj od dve godine i niže, u vremenu koje je dobro doznao od mudraca", Matej 2,16

Kao prvo, Matej nigde ne citira da se tu radi o knjizi Premudrosti Solomonove. No, da stvar po deuterokanoniste bude gora u sledećem stihu Matej zapravo citira drugu knjigu koja to najavljuje...to nije deuterokanon nego Tanah:"Tada se zbi što je kazao prorok Jeremija govoreći",Matej 2,17. Dakle, deuterokanonisti ovde namerno podmeću falsifikat i time se direktno suprotstavljaju Pismu tvrdeći da se Matej poziva na deuterokanona a on ih demantuje u stihu 17 pozivajući se na Tanah.

Ali da bi se još bolje razjasnilo zašto ovo nikako ne može biti deuterokanon da pođemo od drugih činjenica čak da zanemarimo da postoji stih 17 koji jasno kaže odakle je citirano..da pogledamo o čemu piše Premudrost Solomonova u prethodnim stihovima na koje se nadovezuje stih 8:

1. Она благослови дјела њихова руком пророка светог. Прођоше пустињу ненастањену
  2. на неприступачним мјестима разапеше шаторе;
  3. одупријеше се противницима и одбранише од непријатеља.
  4. Ожедњеше и призваше Те и даде им се вода из камена цијелца и утољење жеђи из стијене тврде.
  5. Јер оно чиме бише кажњени непријатељи њихови
  6. преко тога њима оскуднима би учињено добро.
  7. Намјесто извора вјечне ријеке замућене нечистом крвљу,
  8. на изобличење дјетоубиствене наредбе, Ти им даде изненада обиље воде, Premudrost Solomonova 11
Jasno je da se ovde govori o izlasku Jevreja iz Egipta i davanje vode iz stene te usput se slavi uspomena na spasavanje njihove dece iz Egipta. Dakle, nema veze sa Irodovom naredbom. Kao drugo radnja se već dogodila u prošlosti i ne opisuje buduće događaje kao proroštvo.

Tako još jedan očigledan false branilaca devterokanona.

Hoćemo još jedno navodno poređenje deuterokanona i Jevanđelja;)? Mislim da bi mogli..teško je odoleti ne izneti:

Deuterokanonsti navode da je Matej 6,19.20 posudio izraz iz Siraha 29,11.

"1.Али ка бедноме буди стрпљив и милостињу њему не успоравај;
2.ради заповести помози бедном и у нужди његовој не пуштај њега без ичега.
3.Потроши сребро на брата и не дозволи му да се задржава под каменом погибљи", Сирах 29.11

Matej pak ovo govori."Ne sabirajte sebi blaga na zemlji, gde moljac i rđa kvari, i gde lupeži potkopavaju i kradu. Nego sabirajte sebi blago na nebu, gde ni moljac ni rđa ne kvari, i gde lupeži ne potkopavaju i ne kradu", Matej 6,19.20

Šta su deuterokanonsti videli ovde? Videli da se govori o "blagu" i proglasili da se ovde misli na isto što i u Mateju pa čak da Matej ovde pozajmljuje neku misao o milostinji iz Siraha. Međutim, dok Sirah govori o milostinji za siromašne Matej ukazuje na Isusove reči o skupljanju blaga na nebu. Dakle, nikakva povezanost ni stilski ni u pogledu radnje između dva teksta. Isus govori o našem životu koji treba da ukaže na to da je naša najveća vrednost i najveće blago samo nebo tj. da živimo prema nebeskim principima. Ne govori se o milostinji za siromašne..ne govori u tom kontekstu.

Ali deuterokanonisti brže bolje proglasiše i ovaj tekst iz Siraha za neki uzor Mateju 6,19.20. Znači ako nađem bilo koju reč u deuterokanonu a ono se pojavi i u Jevanđelju to mora biti da je odatle preuzeto. Vrlo neozbiljno zaista.;)

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Што не волиш ти сам, то не ради ни другима. Не опијај се вином, и пијанство да не ходи са тобом на путевима твојим", Tovija 4,15

"
Sve dakle što hoćete da vama čine ljudi, činiti i vi njima; jer su to zakon i proroci", Matej 7,12

Razlika između deuterokanona i Jevanđelja je što u deuterokanonu se radi o negaciji, šta ne treba činiti dok u Jevanđelju Isus govori afirmativno onome što treba činiti. Zatim u nastavku teksta u deuterokanonu se pominje neopijanje vinom dok Jevanđelje govori o Zakonu i Prorocima kojima je u osnovi činjenje dobra.

Opet pogrešan kontekst povezivanja deuterokanonista.

Evo jednog teksta koji deuterokanonisti citiraju iz Varnave (pseudovarnava-poč II veka) jednog ranohrišćanskog spisa koji se pripisuje Varnavi iako ne potiče od njega no zanimljivo je da i tu se pogrešno tumači njegov citat i povezuje sa deuterokanonom. Naime tamo stoji tekst:"Zarobimo ga, jer nas ljuti", Poslanca Varnavina 6.

Citira se zatim da je ovaj tekst upoređen sa Deuterokanonom:"Поставићемо засједу праведнику, јер нам је неупотребљив и противи се нашим дјелима и изобличава наша огрјешења о Закон и подсјећа нас на огрјешења о учење наше", Mudrosti Solomonove 2,12

Kao što se može videti nepostoji rečenična povezanost Varnave sa Mudrosti Solomonovom.."zarobimo ga jer nas ljuti" i "postavimo zasedu pravedniku..jer izobličava naša ogrešenja o Zakon". Svakako Tanah u Psalmima mnogo puta govori o ovom antagonizmu između nepravednih i pravednika kao i neke druge knjige Tanaha da je jasno da "Mudrost Solomonova" nema nikakvog osnova u tekstu Varnave. Varnava ukazuje na taj antagonizam između pravednih i nepravednih dajući jedan uopšten opis misli nepravednikovih u tom pogledu..ne citirajući direktno ni Tanah nego oblikuje svoju misao jednim opštim izrazom koji je u skladu sa učenjem Pisma.

Eto kako deuterokanonisti citiraju i postapostloske spise navodeći na deuterokanon bez osnova

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
:roll::roll::roll: Točno Marko. Točno onoliko koliko se ti razumiješ u istinu.
Upravo tako, prešlo granicu ludila.

Postovanje Slape!

Cini mi se da ce te ove slike koje si postirao izvuci iz gliba u koji si se sam uvalio.

Hvala ti za izraz: "Preslo graanice ludila". Bravo! to je vrhonac Slapove teologije!

Nije uzalus Isus rekao: "Po rodovima poznacete ih."

Pa sta bi drugo i mogli ocekivati od coveka koji nema argumenata da pobije istinu, nego prelazi u napad i vredjanje, misli da ce nas na takav nacin obeshrabriti da prestanemo sa iznosenjem istine, jer druge pomoci mu nema.

E moj Slape, prosli smo mi kroz mnoge skole pretnje, napada i ismejavanja, pa smo i ogiglali na takve izjave.

Ipak, hvala ti na tom komentaru.

Da nasatavimo. Da li si Slape zano i ovo:

"Jevrejske knjige apokrifa nisu bile prihvacenne od ranijih crkvenih pisaca. Spisi tako zvanih apostolskih otaca od Hrista pa do polovine drugog veka, nigde ne spominju niti navode apokrife." Bible Commentaru Vol. 1. p. 43.

"Kada je jednostavnost hriscanske vere bila odbacena, ljudi su se okrenuli knjigama koje podupiru njihove nebiblijske stavove u pogledu njihovog ucenja, i nasli su potporu i jevrejskim apokrifima, koje su cak i Jevreji odbacili." Isto

"Jeronim u PETOM VEKU koji je preveo Bibliju na latinski jezik, zvana Vulgata, koja je postala sluzbena Biblija Rimo katolocke crkve, bio je prvi crkveni pisac koji je strogo naglasio da se nista drugo ne prihvati, osim pravih jevrejskih spisa i odbacio je apokrife."
Isto.

Slape, sta ti kazes na to? Izgleda da ti u tome nece pomoci one decije slicice, morace potraziti nesta ozbiljnije.

Zelim ti sve najbolje od milostivog Gospoda Isusa Hrista!

PS. samo jos nesto.

Kada je Isus pozivao ljude da obrate paznju na PISMO, on spominje tacnu podelu Starog zaveta.

Jevresjki Stari zavet podeljen je na tri dela. Zakon Mojsijev (Petoknjizne) Proroci i Psalmi.
Isus ih navodi upravo tim redom: "I rece im: Ovo su rijeci koje sam vam govorio jos dok sam bi s vama, da sve treba da se svrsi sto je za Mene napisano u ZAKONU MOJSIJEVU, I PROROCIMA I PSALMIMA." Luka 24,44.

Isus nikad nije citirao apokrife.

"Vara te se neznajuci Pisam ni sile Bozije." Matej 22,29.

Apostoli su takodje pozivali Ljude da prihvate Bozju Rec.

"Sve je Pismo od Boga dano i korisno za ucenje, za karanje, za popravljanje, za poucavanje u pravdi. Da bude savrsen covek Boziji za svako dobro delo pripravljen." 2. Timotiju 3,16.17.

"Imamo najpouzdaniju prorocku rec, i dobro cinite sto pazite na nju, kao na videlo koje svetli u tamnome mjestu, dokle dan ne osvane i Danica se ne rodi u srcima vasim." (2. Petrova 1,19.

Apostoli nikad nisu pozvali ljude da veruju u apokrife.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Još jedan citat iz Poslanice Klimenta Rimskog.

"Ко ће му рећи: "Шта си учинио?" Или, ко ће се одупрети моћи твоје снаге?", Kliment Rimski, 1. Poslanica Korinćanima 27,5

Upoređana sa:"Па ко ће рећи: шта си учинио? или ко ће се супротставити суду Твоме? Ко пак приговорити за уништене народе, које си створио? Или ко ће се појавити преда те као бранитељ неправедних људи?" Mudrost Solomonova 12,12

Ovde vidimo samo početni deo rečenice:"ko će mu reći šta si učinio" isti ali nastavak nije. Međutim, ovo pitanje u smislu nelogičnosti postavljanja Jahveu "šta radiš" kada se zna da tu čovek ne može ništa nije motiv samo iz Mudrosti Solomonove. Postoji u Tanahu slične formulacije pitanja na više meste:"I svi stanovnici zemaljski ništa nisu prema Njemu, i radi šta hoće s vojskom nebeskom i sa stanovnicima zemaljskim, i nema nikoga da bi Mu ruku zaustavio i rekao Mu: Šta radiš?"Danilo 4:35 ili "Ko je uradio i učinio to? I zove naraštaje od iskona? Ja, Gospod, prvi i poslednji, ja isti." Isaija 41:4

Dakle, opet jedna opšta misao iz Tanaha preoblikovana prema trenutnoj potrebi izražavaja samog Klimenta Rimskog. Nevazano za deuterokanon..itd..itd...

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Hebrejski kanon
Glavni članak: Tanah

Hebrejski prepis Tanaha iz 11. veka
Stari zavet Biblije se na hebrejskom zove Tanah. Godine 424. p. n. e. Jevreji usvajaju sledećih trideset i pet knjiga Tanakha, podeljenih u tri celine:

Zakon (heb. Tora) čine sledeće knjige:

Proroci (heb. Neviim) čine sledeću skupinu knjiga:

Spisi (heb. Ketuvim) čine sledeću skupinu knjiga:

Ja sam zahvalan Bogu sto se u mojoj Bibliji nalaze sve te knjige.
Dakle Biblija je sacuvana netaknuta od onih koji bi hteli da je uniste.

Nasao sam jednu informaciju koja na svaki nacin MORA da se svidja Slapu:

Biblijski kanon u židovstvu
Još u razdoblju između završetka formiranja SZ i nastanka NZ, ne može se govoriti o istovjetnom kanonu sveukupnog židovstva. Zajednica u Kumranu davala je velikom broju spisa određeni autoritet. Samarijanci su imali samo Petoknjižje. Židovi se u dijaspori služe grčkim prijevodom, tzv. Septuagintom. Krajem I. st., oko dva desetljeća nakon rušenja jeruzalemskog hrama, odlučeno je u Jamniji da u kanonu hebrejske Biblije bude 39 spisa. Uglavnom su na hebrejskome, malim dijelom na aramejskome. Svrstavaju se u tri skupine: Torah (Zakon, Petoknjižje ili Pentateuh), Nebī’īm (Proroci) i Ketūbīm (Spisi, Hagiografi). Skraćeni židovski naziv za Bibliju TaNaK dolazi od početnih slova svake skupine takve trodijelne podjele, a za hebrejsku Bibliju upotrebljava se i naziv Mikra (Pismo). Ako se katkad govori o manjem broju knjiga hebrejske Biblije, primjerice o 22 (J. Flavije), tada je riječ o drukčijem načinu brojanja tih spisa.

Hrvatska enciklopodija

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
E moj Slape, prosli smo mi kroz mnoge skole pretnje, napada i ismejavanja, pa smo i ogiglali na takve izjave.

Vama Adventistima netko prijeti i napada vas!? Pa koliko ljudi uopće zna da postojite? Dakle, nitko vama ne prijeti, a kako vam je proročica tvrdila da ćete biti progonjeni jer se nećete pokloniti zvijeri, nećete svetkovati nedjelju, onda svako malo sami sebe plašite najavljujući kako će se vrlo brzo donijeti "nedjeljni zakon".

Nasao sam jednu informaciju koja na svaki nacin MORA da se svidja Slapu:

Biblijski kanon u židovstvu
Još u razdoblju između završetka formiranja SZ i nastanka NZ, ne može se govoriti o istovjetnom kanonu sveukupnog židovstva. Zajednica u Kumranu davala je velikom broju spisa određeni autoritet. Samarijanci su imali samo Petoknjižje. Židovi se u dijaspori služe grčkim prijevodom, tzv. Septuagintom.

Jako mi se sviđa.:mig: Marko, ovo gore si trebao sakriti, a ne ovako isticati. Vidi što piše gore: "Još u razdoblju između završetka formiranja SZ i nastanka NZ, ne može se govoriti o istovjetnom kanonu sveukupnog židovstva." Dakle, da su apostoli i prva Crkva i htjeli preuzeti "hebrejski kanon" nisu to mogli jer, obavijesti nas ti, Židovi u to vrijeme i nemaju jedinstveni kanon. Zajednica u Kumranu ima svoje Pismo, Samarijanci samo Petoknjižje, Farizeji su opet imali svoje, a Židovi u dijaspori Septuagintu. U takvoj situaciji apostoli i prva Crkva kao svoje Pismo uzimaju Septuagintu.

Krajem I. st., oko dva desetljeća nakon rušenja jeruzalemskog hrama, odlučeno je u Jamniji da u kanonu hebrejske Biblije bude 39 spisa.

Bravo Marko. Sad si nam potpuno kompletirao sliku, pa ćemo je samo u kompletu i pogledati.

1. Rađa se Crkva (Pedesetnica) - Židovi u to vrijeme nemaju jedinstven kanon (Markov citat)

2. Crkva u tom času ne može preuzeti hebrejski kanon - naprosto ga nema. (Markov citat)

3. Crkva kao svoje Pismo koristi Septuagintu.

4. Židovi će, kada kršćani već pola stoljeća koriste Septuagintu, odrediti kanon od 39 knjiga.

Opet pitam - zašto vi protestanti u svojim Biblijama nemate knjige koje su u svojim Biblijama imali apostoli i prva Crkva. Tko vam je autoritet? Ellen White, Martin Luther, Židovi s konca 1. stoljeća ili apostoli i prva Crkva?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nema biblije, nema Hrista i apostola, u šta onda veruje Hrišćanski svet, i šta je biblija koju imamo?

Ukinuli bi i samu bibliju, samo da Adventisti nemaju temelj vere.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nema biblije, nema Hrista i apostola, u šta onda veruje Hrišćanski svet, i šta je biblija koju imamo?

Što je Biblija koju imaš? To ti je Sveto pismo jedne svete katoličke i apostolske Crkve. Doduše, vi protestanti imate djelomično okljaštrenu Bibliju, jer je Luther iz nje izbacio 7 knjiga.

Ukinuli bi i samu bibliju, samo da Adventisti nemaju temelj vere.

Temelj vjere vas adventista nema veze s Biblijom. Vaša sekta i vjera sekte utemeljeni su na skandaloznom promašaju Millera i na spisima "proročice" Ellen White.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Bibliju su pisali Hristos i apostoli, a ta crkva koju pominješ koja je nastala iz lokalne Rimske crkve - te biblije se odrekla, i uvela Rimsku mnogobožačku filozofiju.

REČ BOŽJA - BIBLIJA NAPISANA I NADAHNUTA SVETIM DUHOM BOŽJIM DUHOM:

"I imamo najpouzdaniju proročku riječ, i dobro činite što pazite na nju, ako na vidjelo koje svijetli u tamnome mjestu, dokle dan ne osvane i danica se ne rodi u srcima vašima.
I ovo znajte najprije da nijedno proroštvo književno ne biva po svome kazivanju;
Jer nikad proroštvo ne bi od čovječije volje, nego naučeni od svetoga Duha govoriše sveti Božiji ljudi" ( 2 poslanica Petrova 1. 19 - 21 )

DATA ZA ČOVEKOVO DUHOVNO USAVRŠAVANJE:

"Ali ti stoj u tome što si naučio i što ti je povjereno, znajući od koga si se naučio,
I budući da iz malena umiješ sveta pisma, koja te mogu umudriti na spasenije u Hrista Isusa.
Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi, Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen" ( 2 poslanica Timotijeva 3. 16 - 17 )
"Jer šta se napred napisa, za našu se nauku napisa, da trpljenjem i utehom pisma nadu imamo" ( Rimljanima poslanica 15. 4 )

REČ BOŽJA JE IZVOR ISTINE KOJOM NAS ON POSVEĆUJE:

"Osveti ih istinom svojom: riječ je tvoja istina" ( jevanđelje po Jovanu 17. 17 )

BOG NAS DUHOVNO PREPORAĐA VEČNOM REJU BOŽJOM:

"Kao prerođeni ne od sjemena koje truhne, nego od onog koje ne truhne, riječju živoga Boga, koja ostaje dovijeka.
Jer je svako tijelo kao trava, i svaka slava čovječija kao cvijet travni: osuši se trava, i cvijet njezin otpade;
Ali riječ Gospodnja ostaje dovijeka. A ovo je riječ što je objavljena među vama" ( 1 poslanica Petrova 1. 23 - 25 )

REČ BOŽJA - SVEDOĆANSTVO ZA POSLEDNJE VREME:

"A on reče: idi Danilo, jer su zatvorene i zapečaćene ove riječi do pošljednjega vremena, mnogi će pretraživati, i znanje će se umnožiti....
Mnogi će se očistiti, ubijeliti i okušati; a bezbožnici će raditi bezbožno, niti će koji bezbožnik razumjeti, ali će razumni razumjeti"( knjiga proroka Danila 12. 4 - 10 )

REČ BOŽJA OSTAJE DOVEKA:

"I doći će izbavitelj u Sion i k onima od Jakova koji se obraćaju od grijeha, veli Gospod.
A ovo će biti zavjet moj s njima, veli Gospod: duh moj, koji je u tebi, i riječi moje, koje metnuh u usta tvoja, neće otići od usta tvojih ni od usta sjemena tvojega, ni od usta sjemena sjemena tvojega, veli Gospod, otsele i dovijeka" ( knjiga proroka Isaije 59. 20 - 21 )

REČ BOŽJA - SVEDOĆANSTVO O ISUSU:

"I On im reče: O bezumni i sporog srca za verovanje svega što govoriše proroci!
Nije li to trebalo da Hristos pretrpi i da uđe u slavu svoju?
I počevši od Mojsija i od svih proroka kazivaše im šta je za Njega u svemu pismu" ( jevanšelje po Luki 24. 25 - 27 )

"I reče im: Ovo su reči koje sam vam govorio još dok sam bio s vama, da sve treba da se svrši šta je za mene napisano u zakonu Mojsijevom i u prorocima i u psalmima.
Tada im otvori um da razumeju pismo.
I reče im: Tako je pisano, i tako je trebalo da Hristos postrada i da ustane iz mrtvih treći dan;
I da se propoveda pokajanje u ime Njegovo i oproštenje greha po svim narodima počevši od Jerusalima.
A vi ste svedoci ovome"( jevanđelje po Luki 24. 44 - 48 )

NE MENJATI REČ BOŽJU:

"Jer svjedočim svakome koji čuje riječi proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj;
I ako ko oduzme od riječi knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov dijel od knjige života, i od grada svetoga, i od onoga što je napisano u knjizi ovoj" ( otkrivenje 22. 18 - 20 )

"Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi vladikama da pasete crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom;
Jer ja ovo znam da će po odlasku mom ući među vas teški vuci koji neće štedeti stada;
I između vas samih postaće ljudi koji će govoriti izvrnutu nauku da odvraćaju učenike za sobom" ( dela apostolska 20. 28 - 30 )"Kako dakle primiste Hrista Isusa Gospoda onako živite u Njemu,
Ukorenjeni i nazidani u Njemu i utvrđeni verom kao što naučiste, izobilujući u njoj zahvalnošću.
Braćo! Čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijem, po nauci sveta, a ne po Hristu.
Jer u Njemu živi svaka punina Božanstva telesno"( Kološanima poslanica. 2 6 - 9 )
"Zaklinjem te dakle pred Bogom i Gospodom našijem Isusom Hristom, koji će suditi živima i mrtvima, dolaskom njegovijem i carstvom njegovijem:
Propovijedaj riječ, nastoj u dobro vrijeme i u nevrijeme, pokaraj, zaprijeti, umoli sa svakijem snošenjem i učenjem;
Jer će doći vrijeme kad zdrave nauke neće slušati, nego će po svojijem željama nakupiti sebi učitelje, kao što ih uši svrbe,
I odvratiće uši od istine, i okrenuće se ka gatalicama.
A ti budi trijezan u svačemu, trpi zlo, učini djelo jevanđelista, službu svoju svrši"
( 2 poslanica Timotiju 4. 1 - 5 )

Vera Adventista se zasniva potpuno na bibliji, i to svako može da proveri, a u tu svrhu prilažem moju internet stranicu velike istine biblije. blogspot. com

Ili jednostavno svako može da ode na sajt crkve hacbg. org, i da proveri

Ne postoje nikakve greške u Adventizmu.

Natrag