Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Radomir Rakić, docent na Pravoslavnom fakultetu, u svojoj knjizi: "Biblijski rečnik" kaže da kanon Staroga zaveta sadrži pet knjiga Zakona, 21 knjigu Proroka i 13 knjiga Spisa, ukupno 39, što odgovara užem kanonu.

To je Palestinski kanon, koga je smominjao Isus i apostoli.

Rakic kao deuterokanonske i apokrifne knjige navodi sledeće: Prvu i Drugu Jezdrinu, Tovita, Juditu, dodatke Jestiri, Premudrost Solomonovu i Isusa sina Sirahova, Varuha, Jeremijinu poslanicu, dodatke Danilu, Molitvu Manasijinu, i Prvu i Drugu Makaveja.

Apokrifi su podmetnuti lazni spisi.

Ko je podmetnuo te "lažne" spise? I od kada je knjiga jednog autora dovoljan dokaz? Bez obzira na to da li se radi o docentu na Bogoslovskom fakultetu. Kada se vrši istraživanje, koriste se svi dostupni izvori, a ne isključivo oni koji dokazuju tvrdnju. Žao mi je Marko, teze se ne dokazuju na taj način.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
OVO SU KNJIGE STAROG ZAVETA KOJE SU KORISTILI HRISTOS I APOSTOLI

Prva Mojsijeva Knjiga - Postanka

Druga Mojsijeva Knjiga - Knjiga Izlaska

Treća Mojsijeva Knjiga - Knjiga Levitska

Četvrta Mojsijeva Knjiga - Knjiga Brojeva

Peta knjiga Mojsijeva – Ponovljeni Zakon

Knjiga o Isusu Navinom

Knjiga o Sudijama

Knjiga o Ruti

Prva Samuilova knjiga

Druga knjiga Samuilova

Prva knjiga Carevima

Druga knjiga Carevima

Prva knjiga Dnevnika

Druga knjiga Dnevnika

Knjiga Jezdrina

Knjiga Nemijina

Knjiga o Jestiri

Knjiga o Jovu

Psalmi

Priče Solomonove

Knjiga Propovednika

Pesma nad pesmama

Knjiga proroka Isaije

Knjiga proroka Jeremije

Plač Jeremijin

Knjiga proroka Jezekilja

Knjiga proroka Danila

Knjiga proroka Osije

Knjiga proroka Joila

Knjiga proroka Amosa

Knjiga proroka Avdija

Knjiga proroka Jone

Knjiga proroka Miheja

Knjiga proroka Nauma

Knjiga proroka Avakuma

Knjiga proroka Sofonije

Knjiga proroka Ageja

Knjiga proroka Zaharije

Knjiga proroka Malahije

UKUPAN BROJ KNJIGA 39.

ODGOPVOR DARTHSHONU:

"Apokrifi: Spisi ili knjige cije je poreklno tajanstveno, KOJE NISU PRAVE, KANONSKE".
Recnik stranih reci, Vujaklija

"Ove knjige su ukljucene u grcki prevod Septuagintu i latinski prevod Vulgatu, ali koje ne postoje u jevrejskom kanonu Starog zaveta." Bible ductionary, p. 50.

A Hristos i apostoli imali su samo jevrejski Kanon Starog zaveta i njega su koristili.

Tako kada je Isus rekao: "Pregledajte Pisma", govorio je o tom jevrejskom Kanonu, a ne o onima, koji ce nastati 400 godina posle Njega.

Prevod Septuaginta i Vulgata uradjeni su u 4, veku n.e.

U njih su uneti apokrifi, koje Hristos i apostoli njisu priznavali i koji NIKAD nusu uneti u jevrejski kanon Starog zaveta.

Prema tome, nije Luter iscupao apokrife iz Biblije, kao sto Slape rece, nego oni nikad nisu ni bili deo Biblije, a to sto su posle vekova dodavani, to neka priznaju oni koji su ih dodavali, a hriscani ce ostati na starim temeljima istine.

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Marko, ja ću dodati da su Nazareni koristili upravo Tanah ili Jevrejsko pismo Starog Zaveta. Crkva kojoj je Pavle pripadao koristila je upravo knjige Tore bez ovih deuterokanonskih spisa. To su koristili ovi izvorni hrišćani a ne Septuagintu sa devterokanonom. Septuaginta sa svojim devterokanonom nije priznavana kod ovih izvornih hrišćana već je uhvatila korena među jevrejskom dijasporom na Zapadu a kasnije među nejevrejskim hrišćanima.

Još jedan istorijski izvor kaže:".... na Istoku rabio aramejski Targum
omiljena inačica krščana židovskoga podrijetla
", Pregled povesti Crkve, Stefan Etis, str.3

S obzirom da su Novi Zavet pisali jevrejski hrišćani jasno je da oni nisu koristili Septuagintu kao kanon Tore a samim tim su citirali Tanah a ne Septuagintu. To je bio kanon koji su oni priznavali.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Ko je podmetnuo te "lažne" spise? I od kada je knjiga jednog autora dovoljan dokaz? Bez obzira na to da li se radi o docentu na Bogoslovskom fakultetu.

Pa kanon SZ je već bio utvrđen, hrišćani iz jevrejstva i pagani su čitali te knjige SZ.

Kako nije dovoljan dokaz, a kasnije ste vi izmislili novi kanon SZ sa deveterokanonskim knjigama jer vam nije odgovarala nauka u ovim knjigama, pa ste ove dodali radi svojih učenja.

Kada se vrši istraživanje, koriste se svi dostupni izvori, a ne isključivo oni koji dokazuju tvrdnju.

Pa što ti nisi koristio taj izvor koji sam ja sada dao? Naravno jer ti ne odgovara.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Radomir Rakić, docent na Pravoslavnom fakultetu, u svojoj knjizi: "Biblijski rečnik" kaže da kanon Staroga zaveta sadrži pet knjiga Zakona, 21 knjigu Proroka i 13 knjiga Spisa, ukupno 39, što odgovara užem kanonu.

Zašto ne ostaviš izvor ili link izvora odakle si ovo kopirao??? Evo linka s kojega je ovaj čovjek, "ljubitelj podvale", kopirao jedan manji dio i ovdje ostavio.

Izvor:
HTML:
https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Biblijski_kanon

A sada pogledajte što još piše tamo odakle "mister podvaljivač" pokušava podvaliti.

Rana crkva je od početka koristila Septuagintu, koja je sadržavala tekstove takozvanog "šireg kanona" koji su u vreme nastanka Septuaginte koristili Jevreji u Aleksandriji. Taj kanon se razlikuje od tzv. "užeg" ili palestinskog kanona, na osnovu kojeg je u periodu do trećeg veka posle Hrista nastao rabinski Jevrejski kanon. Ovaj kanon uključuje i knjige koje Katolički i Pravoslavni hrišćani nazivaju devterokanonskim. .... Zvanična (kanonska) verzije Starog zaveta u Pravoslavnoj crkvi je Septuaginta[7]. Protestantske crkve priznaju palestinski kanon.

Toliko godina čovjeku a ovako mizerno podvaljuje!?!?

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Zašto ne ostaviš izvor ili link izvora odakle si ovo kopirao??? Evo linka s kojega je ovaj čovjek, "ljubitelj podvale", kopirao jedan manji dio i ovdje ostavio.

Slape, ne vidim daimas ikakvog razloga da se toliko nerviras, a jos manje da me nazivas covekom podvale. Slape, mi hriscani treba d apazimo kako se ponasamo i da se cuvamo d ane sablaznimo ni one slabe u veri.

Pre svega, dao sam informacije. Rekao sam da je to izjava provesora RADOMIRA RAKICA i da je on to napisao u SVOJOJ knjizi: Biblijski recnik. Zar to nije dovoljan izvor? Za mene jeste.

Drugo, nema tu nikave podvale, nego sam naveio reci oznacenog profesora.
Nego tebe slape bervira to sto je i taj pravoslavni profesor potvrdio ono sto sam izneo, a ti nemas cime da to pobijes, pa si poceo da me napadas i javno vredjas. Nije to lepo od tebe, popravi se dok je vreme.

Pgledao sam link koji si prilozio i nisam nasao tu izjavu.
Dakle i tu si izgleda promasio.

Izvor:
HTML:
https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Biblijski_kanon

A sada pogledajte što još piše tamo odakle "mister podvaljivač" pokušava podvaliti.

Rana crkva je od početka koristila Septuagintu, koja je sadržavala tekstove takozvanog "šireg kanona" koji su u vreme nastanka Septuaginte koristili Jevreji u Aleksandriji. Taj kanon se razlikuje od tzv. "užeg" ili palestinskog kanona, na osnovu kojeg je u periodu do trećeg veka posle Hrista nastao rabinski Jevrejski kanon. Ovaj kanon uključuje i knjige koje Katolički i Pravoslavni hrišćani nazivaju devterokanonskim. .... Zvanična (kanonska) verzije Starog zaveta u Pravoslavnoj crkvi je Septuaginta[7]. Protestantske crkve priznaju palestinski kanon.

Odlicno Slape. Drago mi je sto si ovim hteo d anam podvalis svuje krivobverje.

Daj objasni nam, KAKO JE RANA CRKVA MOGLA DA KORISDTI SEPTUAGINTU, KADA JE ONA BILA NA GRCKOM JEZIKU?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Odlicno Slape. Drago mi je sto si ovim hteo d anam podvalis svuje krivobverje.

Daj objasni nam, KAKO JE RANA CRKVA MOGLA DA KORISDTI SEPTUAGINTU, KADA JE OBJAVLJENA SEPTUAGINTA?

Prije Krista i prije Crkve. Dakle, neznaš i podvaljuješ. Svi ste vi dovedeni u adventistički sektu lažima i podvalama, ali kako možeš lažima i podvalama pokušavati i druge unesrećiti?

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Prije Krista i prije Crkve. Dakle, neznaš i podvaljuješ. Svi ste vi dovedeni u adventistički sektu lažima i podvalama, ali kako možeš lažima i podvalama pokušavati i druge unesrećiti?

Slape, mnogo ti hvala sto si ovo prilozio:
Septuaginta, "Taj kanon se razlikuje od tzv. "užeg" ili palestinskog kanona, na osnovu kojeg je u periodu do trećeg veka posle Hrista nastao rabinski Jevrejski kanon. Ovaj kanon uključuje i knjige koje Katolički i Pravoslavni hrišćani nazivaju devterokanonskim. .... Zvanična (kanonska) verzije Starog zaveta u Pravoslavnoj crkvi je Septuaginta[7]. Protestantske crkve priznaju palestinski kanon.

Slape, u ovoj izjavi sve ti je objasnjeno.
Prvi je PALESTINSKI KANON. Taj kanon su koristili apostoli i Hristos. Rabinski kanon nastao je u TRECEM VEKU posle Hrista.
Odlicno si naveo da taj kanon iz TRECEG veka u kom su i apokrifi vi ste usvojili. Dok su protestanti ostali na prevom kanonu u kome nema apokrifa.

Vidis, i sam si potvrdio, da nije Luter iscupao apokrife iz Biblije kao sto si to ranije izjavio, nego apokrifi nikad nisu ni bili u PALESTINSDKOM kanonu koka su prvi hriscani koristili i koji je Hristos koristio.

Septuaginta je prevod Starog zaveta na grcki jezik.
Prema tome, potpuno je jasno da Hristos, niti apostoli koji su uglavnom bili Jevreji nisu upotrebljavali Septuagintu na grckom jeziku.
Prema tome Palestinski kanon su upotrebgaljavali Hristos, apostoli i prvi hriscani.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Prvi je PALESTINSKI KANON. Taj kanon su koristili apostoli i Hristos.

Ne, "Palestinski kanon", što god on značio, samo je jedan od nekoliko njih. Naime, Židovi u 1. stoljeću nemaju jedinstveni kanon. Kako su bili razdijeljeni na više različitih sekti, farizeji,saduceji i eseni, tako je svaka od ovih grupa imala neki svoj interni kanon. Naravno, Crkva ne koristi ništa od ovoga, nego kao svoje Pismo koristi Septuagintu.

Dakle, objasnite zašto u svojim Biblijama nemate knjige koje su imali apostoli i prva Crkva u svojoj Bibliji?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dakle, objasnite zašto u svojim Biblijama nemate knjige koje su imali apostoli i prva Crkva u svojoj Bibliji?

Apostoli nikako nisu koristili Septuagintu iz dva razloga. Prvi je Marko lepo objasnio a to je da je Septuaginta grčki prevod a apostoli i prvi hrišćani-nazareni nisu govorili Grčki. Drugi razlog je već naveden a to je da su koristili Tagram tj. Tanah sa aramejskim prevodom. Tanah je sadržavao tekst Tore bez deuterokanona.

Septuaginta je bila kanon Jevreja na Zapadu pod uticajem helenske kulture te su i prihvaćeni apokrifi koji zapravo imaju ovu mešavinu grčkog ezoterizma i judaizma. Baš protiv takvih stvari Pavle i piše u poslanici Kološanima u vezi "službe anđelima", Kološanima 2,18 koja je spoj ezoterije helenizstičkog kulta i motiva iz Judeizma. Dovoljno je videti samo tzv. "knjigu Enohovu" koja je deo deuterokanona. Čista ezoterija. Mešanje anđela i ljudi...tamo se pominje u tumačenju Postanja 6,4. Ima toga još mnogo u deuterokanonu..no jasno je zašto ortodoksni judeji nisu ih nikada prihvatili. Josif Flavije u svom delu "Protiv Apiona", to i kaže:"Istina je, naša povijest je iscrpno napisana još od Artakserka, ali je naši oci nisu smatrali jednako vjerodostojnom kao prijašnje knjige, budući da nije bilo pravog nasljeđivanja proroka od toga vremena. A kojom čvrstoćom dajemo vjerodostojnost knjigama našeg vlastitog naroda dokazujemo svojim djelovanjem, jer tijekom mnogih proteklih vremena nitko nije bio toliko hrabar da im bilo što doda, ili oduzme, ili promijeni, već je Židovima postalo prirodno da odmah, i nakon samog rođenja, cijene te knjige kao one koje sadrže duhovne doktrine, da ustraju u njima te, u slučaju potrebe, voljno i umru za njih, Protiv Apiona 1:40-42

Dakle, jednom Jevrejinu je prirodno bilo da poznaje Toru bez apokrifa. Tora ili Tanah je kanon dovršen negde oko 450 p.n.e i time trajno uspostavljen kao izvrni kanon. Njega su sastavili tzv. Velika skupština(Anshei K'nesset HaGedolah) i ostao je nepromenjen. Kasnije je Palestinski kanon samo potvrdio ovu odluku Velike Skupštine iz 450.p.n.e.

Zato je važno imati na umu da su apostoli sve Jevreji kao i nazarenska zajednica baštinila ovaj kanon iz 450 p.n.e. Kasnije pod uticajem helenizovanih pripadnika zajednice unosi se Septuaginta ali ona nije izvor prve autentične i orignalne hrišćanske zajednice nazarena.

Poslednja izmena:
Natrag