- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
A nedugo nakon toga "organizacija iz IV veka", kanonizirajući Sveto pismo, od ukupno 27 novozavjetnih knjiga uvrštava njih 14 "heretika Pavla". A ti, 16 stoljeća kasnije postaješ "idolopoklonik Pisma" te organizacije.
Ta kontradikcija u verovanju ove organizacije je vidljiva. Ovamo osudi nazarene kojima je pripadao i Pavle a ovamo prihvati njegovoe poslanice. Tako je i za mnoga tuamčenja Pisma..evo ovde sam se uverio u to. Mnogo puta čujem kontradiktornost u tumačenju tekstova Pisma jer nepostoji doslednost u tumačenju koje nedaje prostora da se tekstvoi suprote jedni drugima, već se tumači upravu u duhu kontradiktrnosti.
Naravno, mnogi nakon 2-3 veka antijudaizatorskog uticaja su prihvatili u tom IV veku kao nešto normalno da su nazareni sekta..mnogi izvori o njima su izgubljeni, mnogi skriveni od očiju javnosti i samo najupućeniji su znali dok običan kler i narod nisu imali u tm IV veku skoro nikakve izvorne informacije o nazarenskom pokretu. Zato se mogla doneti ova kontradiktorna odluka. Vidiš, i sam da prihvataju Dela 24,5.14 gde se jasno kaže kom pokretu pripada apostol Pavle a onda se osudi poslanicama ceo pokret.
Pavao kaže da su šabati (σαββάτων), mlađaci (νεομηνίαςv) i blagdani (ἑορτῆς ) sjene.
Pavao kaže da su "delovi" praznika, mladina i subota koji čine sen budućih dobara ukinuti. Izraz "merei" ukazuje na delove a Pavao u Jevrejima 10 pojašnjava šta su sen budućih dobara ali naš Slap ne želi da čuje apostola Pavla već i dalje govori u ime nekog drugog.
Pitam se kako ne uviđajš da sve vreme samo tapkate u mestu, i trubite u praznu formu, ne sagledavajući dubine Božje reči, već uzimanje Hristovog tela i krvi shvatate čisto formalno, samo kao jedenje nekakve tvari, i što je najgore - koja se pretvara u stvarno meso i krv.
Pominjete Isusove reči:
Iv 6,53: Reče im stoga Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi!
Iv 6,55-56: Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu"
Ove reči imaju duboki duhovni značaj, ali vi ih u svojoj slepoći sagledavate kroz čistu foirmu jedenja hleba i pijenja vina, ne poznajući - da je suština ovih Hristovih reči ( jedenja Hristovog tela i pijenje njegove krvi ) svakodnevno primanje Hrista u sebe i svoj život kroz uspostavljanje žive zajednice sa njim, putem koje on daje čoveku uvek iznova novu meru Hristovog Duha za pobedu nad grehom, i da je formalno uzimanje simbola hleba i vina na večeri Gospodnjoj - koje simbolično predstavljaju Hristovo telo i krv prinesene na krstu - samo je vidljivi znak te zajednice.
Sama forma bez ove suštine, nema nikakvu vrednost.
Laodikeja, još jedna stvar da se napomene. Rani crkveni oci koji nisu prihvatali doslovno pretvaranje hleba i vina u telo i krv Hristovu, što je u skladu sa Pimom, već samo kao spomen na Hristovo stradanje a tako i simboličonost ovog čina, oni nisu nikada koristili ove stihove iz Jovana 6 u cilju objašnjavanja značaja pričesti. Oni ove stihove ne koriste..tek od IV veka počinju da ih koriste i povezuju sa pričesti. Zašto to nisu radili rani oci? Upravo zato što ovi stihovi i ne govore o pričesti. Isus ovde govori o "upijanju" ili "usvajanju" Hrista u životu vernika. U istom poglavlju govori da je i Reč njegova duh i život a ne samo telo i krv. Isus ovde dakle ukazuje na povezanost vernika sa Hristom i u tom konteksu "pijenje" krvi i "jedenje" tela njegova je važno. Dakle, kontekst nije pričest već ova pouka o povezanosti vernika i Hrista. U samom tekstu u Jovanu 6 Isus ne govori o pričesti, ne govori o pretvaranju itd..već o ovome.
Zato ni crkveni oci ne citiraju ovaj tekst u kontekstu pričesti već citiraju one tekstove gde je Isus to zaista povezaivao sa pričesti.
Eto još jedan mali ali značaajan dodatak rasvetljavanju ovih tekstova Pisma.
Bratski pozdrav.
Nema žive zajednice s Isusom mimo, ili još gore, uz suprotstavljane Crkvi. Duh Sveti nije na dan Pedesetnice okolo tražio i "slijetao pojedinačno na apostole". Nego su svi apostoli te nedjelje bili okupljeni zajedno na istom mjestu. Isus moli Oca da svi njegovi budu jedno. Kako bi mogli biti jedno, ako nisu zajedno (u zajednici). Krist traži da budemo zajedno, ne zbog sebe, nego zbog nas. Jednom prilikom u razgovoru o zapovijedima Isus odgovara:
Dragi Slape, zapitaj se zašto je duh došao baš na dan Pedesetnice..tj. Pentekosta? Nije li to jevrejski praznik koji više na važi. Opet sve se dešava na Biblijske praznike. Da li to Duh Sveti judaizira?
Ne, naravno. Još jedan indirektan dokaz o važnosti praznika i u Novozavetno vreme. Dan Pentekosta ukazuje na vaskrs prvo Hrista a zatim i otkupljenih Hristovom krvlju. Eto još jednog praznika Božijeg uz prisustvo Duha Svetoga. Apostoli slave ovaj praznik i Duh Sveti silazi.
Poslednja izmena od urednika: