Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Gde u Pismu nalaziš da su oni preovladavali? Imaš li potkrepu Pisma? Ili opet neka paušalna pretpostavka:)

U kasnijim stoljećima postoje povijesni dokumenti o njima i njihovu judaiziranju. Naravno, nema dokaza u Novom zavjetu o tome što su činili u 2., 3. i 4. stoljeću. Pretpostavljam da razumiješ zašto nema.

Slape, mnogo ti hvala sto si gore opsirno odgovorio ia moj komentar u vezu formiraznja Kanona Svetog pisma. Poznati su mi titrendovi.

Nego, nisam primetio da si naveo ovo: Sta je odlucio Sinod u Trentu?Kakve odluke je on doneo koje se odnose na knjuige Starog zaveta?

Marko, ništa ti ne primjećuješ. Ali, što ću ti ja. Vidi moga odgovora:

Potvrđuje još jednom kanon koji je Crkva donijela na Sinodi u Kartagi 397. godine, a tada je odlučeno:

3. sinoda u Kartagi 397. godine

Kanon Svetog pisma

Zaključeno je da se u Crkvi ne čita ništa pod imenom božanskih spisa, osim kanonskih spisa. A ovo su kanonski spisi: Postanak, Izlazak, Levitski zakonik, Brojevi, Ponovljeni zakon, Jošua, Suci, Ruta, četiri Knjige kraljeva, dvije knjige Ljetopisa, Job, Psalmi Davidovi, 5 knjiga Solomonovih, dvanaest knjiga proroka, Izaija, Jeremija, Daniel, Ezekijel, Tobija, Judita, Estera, dvije knjige Ezrine, dvije knjige Makabejaca.

Drugo, naveo si da Istocna crkva u nekom zbiru knjiga Starog zaveta ima i apokrife?
Nije mi poznatao da su ih ikad imalu.

Nije ti poznato!?!?!? Pa umjesto da se sramotiš što tako notornu činjenicu ne znaš, ti bi mene okrivio.

Mozes li nam reci zbog cega ih danas Pravoslavna crkva nema? Ko. kada i gde ih je odbacio?

Ima ih, Marko, i danas. Vidi:

Dragi brate Srboljube, dobro si zapazio da se sada prvi put štampa Sveto pismo Starog zaveta sa proširenim kanonom ili sa tzv „devterokanonskim“ knjigama. Biblija, koja se u Srpskoj crkvi upotrebljavala na crkvenoslovenskom jeziku, takođe ima proširen kanon, sa devterokanonskom knjigama.

Izvor:
HTML:
http://svetosavlje.org/novo-izdanje-svetog-pisma/?pismo=lat

Marko, ne bi ti kruna s glave pala da nešto pročitaš i naučiš. Neću to više raditi umjesto tebe.

Zato te ponovo pitam: Zašto je Luther kljaštrio Bibliju i iz nje izbacivao knjige koje su u svojim Biblijama imali apostoli i prva Crkva (Septuaginta)?

Mislim da Slap hoće reći da su samo Katolici hrišani..ali Pavle ne beše Katolik..to je sada teško raumeti:);).

Mt 28,19: Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Dakle, Krist apostole šalje svim narodima, čitavom svijetu. Crkva je opća, sveobukvatna.
Zato je crkva "katolička", jer dolazi od grčke riječi:
upload_2018-9-6_18-14-5.png

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
U kasnijim stoljećima postoje povijesni dokumenti o njima i njihovu judaiziranju. Naravno, nema dokaza u Novom zavjetu o tome što su činili u 2., 3. i 4. stoljeću. Pretpostavljam da razumiješ zašto nema.

Marko, ništa ti ne primjećuješ. Ali, što ću ti ja. Vidi moga odgovora:

Nije ti poznato!?!?!? Pa umjesto da se sramotiš što tako notornu činjenicu ne znaš, ti bi mene okrivio.

Ima ih, Marko, i danas. Vidi:

Dragi brate Srboljube, dobro si zapazio da se sada prvi put štampa Sveto pismo Starog zaveta sa proširenim kanonom ili sa tzv „devterokanonskim“ knjigama. Biblija, koja se u Srpskoj crkvi upotrebljavala na crkvenoslovenskom jeziku, takođe ima proširen kanon, sa devterokanonskom knjigama.

Izvor:
HTML:
http://svetosavlje.org/novo-izdanje-svetog-pisma/?pismo=lat

Marko, ne bi ti kruna s glave pala da nešto pročitaš i naučiš. Neću to više raditi umjesto tebe.

Zato te ponovo pitam: Zašto je Luther kljaštrio Bibliju i iz nje izbacivao knjige koje su u svojim Biblijama imali apostoli i prva Crkva (Septuaginta)?

Mt 28,19: Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Dakle, Krist apostole šalje svim narodima, čitavom svijetu. Crkva je opća, sveobukvatna.
Pogledajte prilog 107972

Badava bacaš biserje pred .... ne razumeju značenje imenice KATHOLIKOS, žalosno je ali je tako. Sabrati sve, biti za sve. Ne samo za NEO FARIZEJE. Uzgred, čak ni Farizeji nisu svojatali pismo. Samo su se držali pisma kao pijani plota, kao i Sadukeji. Tj tumačenja za koje su verovali da je ispravno. Niti jedan od njih nije tvrdio da je baš njima BOG otkrio pismo. Tako da, čak i da pokušaju da se približe židovima, ne farizeji bi bili okarakterisani kao u najmanju ruku budale, ako ne i heretici.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Novozavetni spisi su vec bili napisani, i znali su se koji su.

Ti Stvarnoslap i vecina ljudi na ovim prostorima koristite bibliju Danicic - Karadjic, a da li znas - da su oni koristili prevode Martina Lutera, Grcki prevod, ruski, i sto drugih prevoda.

Tako bi ja moga reci da ti pises protiv Lutera, a koristis njegovu biblliju.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Novozavetni spisi su vec bili napisani, i znali su se koji su.

Ti Stvarnoslap i vecina ljudi na ovim prostorima koristite bibliju Danicic - Karadjic, a da li znas - da su oni koristili prevode Martina Lutera, Grcki prevod, ruski, i sto drugih prevoda.

Tako bi ja moga reci da ti pises protiv Lutera, a koristis njegovu biblliju.
Hoćeš da kađeš da je prevod Kršćanske Sadašnjosti, Luterov prevod? Ovo već ide predaleko. Crkva nikada ne bi kanonizovala prevod prevoda koji je načinio APOSTATA. Ne heretik nego ANATEMA.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Hoćeš da kađeš da je prevod Kršćanske Sadašnjosti, Luterov prevod? Ovo već ide predaleko. Crkva nikada ne bi kanonizovala prevod prevoda koji je načinio APOSTATA. Ne heretik nego ANATEMA.

Za Karadjic Danicic znam. Za drugo ne znam.

Osim toga - ne treba biti mirodjija u svakoj corbi.

Moj komentar je upucen Stvarnoslapu.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

Ti si "Laprdan bez granica".

Prevođenje Biblije na narodne jezike
. U srednjem vijeku većina ljudi nije znala čitati, a malobrojni pismeni redovito su znali i latinski, univerzalni jezik zapada i školovanog svijeta. Zbog toga stoljećima i nije bilo prave potrebe da se ona, bar u cjelini, prevede na druge jezike. To, međutim, nije nimalo smetalo njezinu bar djelomičnom prevođenju na druge europske i azijske jezike. Tako su primjerice već u 8. stoljeću neki dijelovi Biblije bili prevedeni na hrvatski, a gotovo da i nije bilo jezika na koji nije bio preveden bar poneki biblijski tekst. Za prevođenje i prepisivanje Biblije najzaslužniji su bili redovnici. Sve do izuma tiskarskoga stroja, Biblija je bila izvanredno skupa i dostupna tek malobrojnima, jer je izrada jednog primjerka zahtijevala par godina mukotrpnog prepisivačkoga rada. Prva tiskana knjiga koja je ugledala svjetlo dana, 1456. godine u Gutenbergovoj radionici, bila je baš Biblija, poznata i kao Mazarinova Biblija, po kardinalu Mazarinu. Samo od 1456. godine pa do prve protestantske Biblije (1520.) Katolička je crkva tiskala Bibliju u 626 izdanja, od toga 198 na narodnom jeziku. Još prije Lutherova rođenja, Biblija je samo na njemačkom doživjela 9. izdanja, a njegovoj je Bibliji prethodilo čak 27 izdanja. Iz svega ovoga bjelodano je da Katolička crkva nije nikada bila protivnik Biblije, već naprotiv, vjerni čuvar i autentični prenositelj Božje riječi.

Nešto o zabrani čitanja Biblije. Prilikom prevođenja Biblije bilo je mnogo manipulacija. Mnoge sekte, da lakše zavedu narod, krivim su prevođenjem prilagođavale Sveto pismo svojoj herezi. Tako su primjerice katari naučavali da postoje dva boga, da je materija nužno zlo, dok su brak i rađanje djece smatrali najvećim zlom, potičući, međutim, bludništvo. Zato je toulouski biskup 1229. zabranio čitanje katarske Biblije, zamjerivši joj mnoge pogreške. Wycliffova je pak Biblija iz 1382. osim pogreškama obilovala i drskim komentarima na račun Katoličke crkve. Takvi su prijevodi bili prava pogrda Božje riječi, zbog čega je Katolička crkva morala zaštititi dostojanstvo Svetog pisma, pa je zabranila čitanje takvih Biblija. Sva su ta izdanja, uostalom, bila kratkog vijeka. Među njima su, međutim, ipak najopasnija bila ona koja su, zbog širenja vlastitih dogmi, sadržala i namjerno krivo prevedene retke. Jedna je od takvih i danas živa Biblija Jehovinih svjedoka koja vrvi pogreškama, većinom namjernim, učinjenim da bi se zatajilo Isusovo Božanstvo. Protestanti se radi promicanja vlastite doktrine nisu libili Bibliju i osakatiti, izbacivši iz nje čak nekoliko knjiga.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pusti to, koristis bibliju Lutera, i sto drugih prevoda.

Ja samo idem tvojom logikom.

Biblija je Bozja rec, i ako je ne primenis - svo znanje ti ne vredi nista.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465

upload_2018-9-6_18-14-5-png.107972

Ma kakava konstrukcija. Nema toga u Bibliji. Katolikos znači sveopšti i on se može odnositi i na nazrensku zajednicu jer je i ona opšta u smislu jedne vere koju je propovedala neznabošcima. Ali ovog izraza nema u Bibliji. Mani se konstrukcija.

No, apostol Pavle je pripadao zajednici koju je organizacija iz IV veka nazvala jersi. A nazareni nisu pred papom 318.n.e iznosili zahtev za obrezanjem i žrtvama i prilozima već samo poštovanje sabata i praznika. Što i apostol Pavle govori. No, sve ovo smo već obradili pa ako imaš nešto novo na osnovu Pisma iznesi ako ne ovo je sasvim dovoljno do sad izneseno a svako po savesti neka sudi.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Da, ja jesam u svakoj čorbi mirođija, a vi sola scriptura niste. Ne postoji deo foruma o religiji koji nema vaših postova. Zato sam ranije i pitao da li je ovo forum "HAC" ili neke druge Sola Scriptura "zajednice". Od postova u kojima se "hvalite" svojom mudrošću i poznavanjem pisma, preko postova kojim udarate i levo i desno po Istočnoj i Zapadnoj Crkvi. Sve u nameri da pokažete kako ste vi u pravu. Idete dotle da čak optužujete Crkvu da je menjala pismo, čime ste stali uz muslimane koji svi od reda tvrde da smo mi Hrišćani pokvarili pismo, i da ovo što mi tvrdimo da je pismo nije pismo, nego ljudska prevara. Naravno, oni to rade da bi knjigu sotone prikazali istinitom. Paralele u ponašanju i tretiranju ljudskom rukom pisanog teksta su vam identične. Pojedini idu čak i dotle da izjednačavaju Boga sa muhamedovim (namerno malim slovom) kupler majstorom.

@slap, ponoviću još jednom, badava se mučiš da im pojasniš. Oni odbacuju CRKVENE OCE. Njima je pismo odštampao BOG i poslao im ga je preporučenim mailom, a mi smo ga ispravljali na kompjuteru i prilagođavali svojoj paganštini. Pavle je bio nazorej, adventista, jehovac... Mi smo otpad koji je uz to i kanibalski, crno magijaški.... Naše liturgije su klanjanje idolima, a ne Pismu, naša pričest je nedostojna, naši sveci su klanjanje mrtvima, mi smo i nekromanti... sotonisti, dok su oni pravi "Hrišćani". Mi nemamo Dar Duha, svi njihovi ga imaju....

Natrag