Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Mt 28,19: Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Dakle, Krist apostole šalje svim narodima, čitavom svijetu. Crkva je opća, sveobukvatna.
Zato je crkva "katolička", jer dolazi od grčke riječi:

Ma kakava konstrukcija. Nema toga u Bibliji. Katolikos znači sveopšti i on se može odnositi i na nazrensku zajednicu jer je i ona opšta u smislu jedne vere koju je propovedala neznabošcima. Ali ovog izraza nema u Bibliji. Mani se konstrukcija.

Evo pa sam pred ljudima svjedoči o svojoj vjerodostojnosti i poštenju:

Kao što pomenuh gore, simvol vere u pogledu Trojstva odnosno Božanstva Isua Hrista i Duha Svetoga nije nešto novo što hrićani nisu znali pre toga. Sve su to rani hrišani verovali i potvrda tog učenja se može pronaći u Pismu.

A gdje se to Jovane rijec "Trojstvo" moze naci u Bibliji?

1.Jovanova 5,7:)...tj. potvrđuje da su Duh, Otac i Sin jedno

:):):)

No, apostol Pavle je pripadao zajednici koju je organizacija iz IV veka nazvala jersi.

A nedugo nakon toga "organizacija iz IV veka", kanonizirajući Sveto pismo, od ukupno 27 novozavjetnih knjiga uvrštava njih 14 "heretika Pavla". A ti, 16 stoljeća kasnije postaješ "idolopoklonik Pisma" te organizacije.

A nazareni nisu pred papom 318.n.e iznosili zahtev za obrezanjem i žrtvama i prilozima već samo poštovanje sabata i praznika. Što i apostol Pavle govori.

Pavao kaže da su šabati (σαββάτων), mlađaci (νεομηνίαςv) i blagdani (ἑορτῆς ) sjene.

No, sve ovo smo već obradili pa ako imaš nešto novo na osnovu Pisma iznesi ako ne ovo je sasvim dovoljno do sad izneseno a svako po savesti neka sudi.

Dovoljno! Vragu je malo.

@slap, ponoviću još jednom, badava se mučiš da im pojasniš. Oni odbacuju CRKVENE OCE.

Ili, dodat ću, oni priznaju i imaju samo jednog "biblijskocrkvenog oca" - Martina Luthera koji kaže:

Martin Luther, WA 17, 141: "Bog je strašniji i jeziviji od đavla. Jer on djeluje i postupa s nama silom, kinji nas i muči i ne mari za nas."

Martin Luther, WA 40, II, 417 : "Tako je proturječno moćan, da je on (Bog) dobro i zlo, dvije nezdružive stvari, svodi na jedinstvo svoje vječne naravi."

Martin Luther, WA 40 I, 240: "Krist nije moja ljubav, jer me izjeda."

Martin Luther, WA 14, 86: "Kada sam pogledao Krista (raspelo), vidio sam đavla".

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
@slap, jadna li im je nauka. Ali, teško da će prihvatiti istinu, jer istina boli, oštra je i tvrda. Zato je i izbegavaju. Isto onako kako su pojedini bili sablažnjeni Isusovim rečima o jedenju Njegovog tela i ispijanju Njegove krvi.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
@slap, jadna li im je nauka. Ali, teško da će prihvatiti istinu, jer istina boli, oštra je i tvrda. Zato je i izbegavaju. Isto onako kako su pojedini bili sablažnjeni Isusovim rečima o jedenju Njegovog tela i ispijanju Njegove krvi.

Upravo tako. Pogledajmo koliko je puta Isus neke stvari morao ponavljati, i kako to završi:

Iv 6,51: Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke.

Iv 6,51: Kruh koji ću ja dati tijelo je moje - za život svijeta.

Iv 6,53: Reče im stoga Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi!

Iv 6,54: Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan.

Iv 6,55: Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko.

Iv 6,56: Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu.

Nakon ovoliko ponavljanja jedne iste činjenice, pogladajmo šrto se dogodi:

Iv 6,66: Otada mnogi učenici odstupiše, više nisu išli s njime.

Zato, u pravu si, teško da će i ovi ovdje prihvatiti istinu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pitam se kako ne uviđajš da sve vreme samo tapkate u mestu, i trubite u praznu formu, ne sagledavajući dubine Božje reči, već uzimanje Hristovog tela i krvi shvatate čisto formalno, samo kao jedenje nekakve tvari, i što je najgore - koja se pretvara u stvarno meso i krv.

Pominjete Isusove reči:

Iv 6,53: Reče im stoga Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi!

Iv 6,55-56: Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu"

Ove reči imaju duboki duhovni značaj, ali vi ih u svojoj slepoći sagledavate kroz čistu foirmu jedenja hleba i pijenja vina, ne poznajući - da je suština ovih Hristovih reči ( jedenja Hristovog tela i pijenje njegove krvi ) svakodnevno primanje Hrista u sebe i svoj život kroz uspostavljanje žive zajednice sa njim, putem koje on daje čoveku uvek iznova novu meru Hristovog Duha za pobedu nad grehom, i da je formalno uzimanje simbola hleba i vina na večeri Gospodnjoj - koje simbolično predstavljaju Hristovo telo i krv prinesene na krstu - samo je vidljivi znak te zajednice.

Sama forma bez ove suštine, nema nikakvu vrednost.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Upravo tako. Pogledajmo koliko je puta Isus neke stvari morao ponavljati, i kako to završi:

Iv 6,51: Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke.

Iv 6,51: Kruh koji ću ja dati tijelo je moje - za život svijeta.

Iv 6,54: Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan.

Iv 6,55: Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko.

Iv 6,56: Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu.

Nakon ovoliko ponavljanja jedne iste činjenice, pogladajmo šrto se dogodi:

Iv 6,66: Otada mnogi učenici odstupiše, više nisu išli s njime.

Zato, u pravu si, teško da će i ovi ovdje prihvatiti istinu.

Naravno da neće prihvatiti. Oni čak i Ivana tumače suprotno od onoga što je Ivan pisao. Smeta im naglašavanje Božanstva Isusovog.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Naravno da neće prihvatiti. Oni čak i Ivana tumače suprotno od onoga što je Ivan pisao. Smeta im naglašavanje Božanstva Isusovog.

Ovde se mogu čuti samo neistine.

Ali hvala Bogu što ima ljudi koji te neistine obelodanjuju.

Dakle, nije istina da Adventistima smeta naglašavanje Isusovog Božanstva, jer jedno od bitnih učenja Bpžje reči je "ga je Isus utelovljeni Bog"

Kao što rekoh:

Pitam se kako ne uviđatte da sve vreme samo tapkate u mestu, i trubite u praznu formu, ne sagledavajući dubine Božje reči, već uzimanje Hristovog tela i krvi shvatate čisto formalno, samo kao jedenje nekakve tvari, i što je najgore - koja se pretvara u stvarno meso i krv.

Pominjete Isusove reči:

Iv 6,55-56: Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu"

Ove reči imaju duboki duhovni značaj, ali vi ih u svojoj slepoći sagledavate kroz čistu foirmu jedenja hleba i pijenja vina, ne poznajući - da je suština ovih Hristovih reči ( jedenja Hristovog tela i pijenje njegove krvi ) svakodnevno primanje Hrista u sebe i svoj život kroz uspostavljanje žive zajednice sa njim, putem koje on daje čoveku uvek iznova novu meru Hristovog Duha za pobedu nad grehom, i da je formalno uzimanje simbola hleba i vina na večeri Gospodnjoj - koje simbolično predstavljaju Hristovo telo i krv prinesene na krstu - samo je vidljivi znak te zajednice.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ovde se mogu čuti samo neistine.

Ali hvala Bogu što ima ljudi koji te neistine obelodanjuju.

Dakle, nije istina da Adventistima smeta naglašavanje Isusovog Božanstva, jer jedno od bitnih učenja Bpžje reči je "ga je Isus utelovljeni Bog"

Kao što rekoh:

Pitam se kako ne uviđatte da sve vreme samo tapkate u mestu, i trubite u praznu formu, ne sagledavajući dubine Božje reči, već uzimanje Hristovog tela i krvi shvatate čisto formalno, samo kao jedenje nekakve tvari, i što je najgore - koja se pretvara u stvarno meso i krv.

Pominjete Isusove reči:

Niko ovde nije pomenuo isključivo Adventiste, tako da pokušaj da se apologira napad na sakramentalnost Euharistije kojim je i započeta Reformacija, je uzaludan. Svaka stvar koju Crkva čini, i koja nije u skladu sa Sola Scriptura viđenjem vere je predmet napada. Nama je bog Bog, pismo nam nije Bog. Vi tvrdite i u tome ostajete da pismo tumači samo sebe, te da vam nije potrebna Crkva da vam ga tumači. Niko sem Boga ne može da tumači samog sebe. Pa čak ni pismo! Forma bez suštine je držanje zakona Mojsijevih i zasnivanje svoje Hrišćanstvenosti na tome.

Mi smo optuženi da smo pagani, idolopoklonici, kanibali, nekromanti... lista je podugačka. Pokušaću da pojasnim

Paganizam - naziv za one koji ne poznaju BOGA. Neznabošce, ili one koji slave mnoštvo bogova.
Idolopoklonstvo - obožavanje predmeta, osoba i davanje im božasnkih atributa
Kanibali - Oni koji se hrane ljudskim mesom i krvlju
Nekromanti - Prizivači mrtvih

Sva četiri epiteta kojima nas Sola Scriptura častei pripusuj nam ne stoje. MI BOGA POZNAJEMO, i nemamo više od JEDNOG BOGA. VERUJEMO U TROJSTVO, OCA, SINA I DUHA SVETOGA. Ne gradimo sebi bogove od stvorenih stvari, uključujući tu i knjige. Ne jedemo meso i ne pijemo krv ljudi. I ne prizivamo mrtve. Dakle ni jedan od epiteta kojima nas napadate ne stoji. Inače, ove optužbe su klasičan primer OSTRAKIZMA.

Što se tiče Ivana i toga da li negirate Isusovo Božasntvo, vi ga danas možda i ne negirate, inače ste u početku to činili. Kao što to u svojim postovima i danas čini jedan od članova foruma, ili kao što to čini produkt separacije od Adventista, Raselovo udruženje proučavalaca Biblije.

Reformacija je započela desakramentizacijom Crkve, nastavila se judaizacijom, da bi se danas sve to tako izmiksovalo da očekujem uskoro i islamizaciju, ili genderizaciju, sve samo ne resakramentizaciju.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Niko ovde nije pomenuo isključivo Adventiste, tako da pokušaj da se apologira napad na sakramentalnost Euharistije kojim je i započeta Reformacija, je uzaludan. Svaka stvar koju Crkva čini, i koja nije u skladu sa Sola Scriptura viđenjem vere je predmet napada. Nama je bog Bog, pismo nam nije Bog.

Ali je Bog svoju volju otkrio u pismu, i on kaže "da je pismo istina" i da ne postoji neki drugi kriterijumi spasenja i ponašanja osim onih zapisanih u pismu.

Ako smo pošteni - zadržimo se na onome što Bog govori o tome, a zanemarimo ljudska mišljenja.

A evo šta Bog govori:

REČ BOŽJA - BIBLIJA NAPISANA I NADAHNUTA SVETIM DUHOM BOŽJIM DUHOM:

"I imamo najpouzdaniju proročku riječ, i dobro činite što pazite na nju, ako na vidjelo koje svijetli u tamnome mjestu, dokle dan ne osvane i danica se ne rodi u srcima vašima.
I ovo znajte najprije da nijedno proroštvo književno ne biva po svome kazivanju;
Jer nikad proroštvo ne bi od čovječije volje, nego naučeni od svetoga Duha govoriše sveti Božiji ljudi" ( 2 poslanica Petrova 1. 19 - 21 )

DATA ZA ČOVEKOVO DUHOVNO USAVRŠAVANJE:

"Ali ti stoj u tome što si naučio i što ti je povjereno, znajući od koga si se naučio,
I budući da iz malena umiješ sveta pisma, koja te mogu umudriti na spasenije u Hrista Isusa.
Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi, Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen" ( 2 poslanica Timotijeva 3. 16 - 17 )
"Jer šta se napred napisa, za našu se nauku napisa, da trpljenjem i utehom pisma nadu imamo" ( Rimljanima poslanica 15. 4 )

REČ BOŽJA JE IZVOR ISTINE KOJOM NAS ON POSVEĆUJE:

"Osveti ih istinom svojom: riječ je tvoja istina" ( jevanđelje po Jovanu 17. 17 )

BOG NAS DUHOVNO PREPORAĐA VEČNOM REJU BOŽJOM:

"Kao prerođeni ne od sjemena koje truhne, nego od onog koje ne truhne, riječju živoga Boga, koja ostaje dovijeka.
Jer je svako tijelo kao trava, i svaka slava čovječija kao cvijet travni: osuši se trava, i cvijet njezin otpade;
Ali riječ Gospodnja ostaje dovijeka. A ovo je riječ što je objavljena među vama" ( 1 poslanica Petrova 1. 23 - 25 )

REČ BOŽJA - SVEDOĆANSTVO ZA POSLEDNJE VREME:

"A on reče: idi Danilo, jer su zatvorene i zapečaćene ove riječi do pošljednjega vremena, mnogi će pretraživati, i znanje će se umnožiti....
Mnogi će se očistiti, ubijeliti i okušati; a bezbožnici će raditi bezbožno, niti će koji bezbožnik razumjeti, ali će razumni razumjeti"( knjiga proroka Danila 12. 4 - 10 )

REČ BOŽJA OSTAJE DOVEKA:

"I doći će izbavitelj u Sion i k onima od Jakova koji se obraćaju od grijeha, veli Gospod.
A ovo će biti zavjet moj s njima, veli Gospod: duh moj, koji je u tebi, i riječi moje, koje metnuh u usta tvoja, neće otići od usta tvojih ni od usta sjemena tvojega, ni od usta sjemena sjemena tvojega, veli Gospod, otsele i dovijeka" ( knjiga proroka Isaije 59. 20 - 21 )

REČ BOŽJA - SVEDOĆANSTVO O ISUSU:

"I On im reče: O bezumni i sporog srca za verovanje svega što govoriše proroci!
Nije li to trebalo da Hristos pretrpi i da uđe u slavu svoju?
I počevši od Mojsija i od svih proroka kazivaše im šta je za Njega u svemu pismu" ( jevanšelje po Luki 24. 25 - 27 )

"I reče im: Ovo su reči koje sam vam govorio još dok sam bio s vama, da sve treba da se svrši šta je za mene napisano u zakonu Mojsijevom i u prorocima i u psalmima.
Tada im otvori um da razumeju pismo.
I reče im: Tako je pisano, i tako je trebalo da Hristos postrada i da ustane iz mrtvih treći dan;
I da se propoveda pokajanje u ime Njegovo i oproštenje greha po svim narodima počevši od Jerusalima.
A vi ste svedoci ovome"( jevanđelje po Luki 24. 44 - 48 )

NE MENJATI REČ BOŽJU:

"Jer svjedočim svakome koji čuje riječi proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj;
I ako ko oduzme od riječi knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov dijel od knjige života, i od grada svetoga, i od onoga što je napisano u knjizi ovoj" ( otkrivenje 22. 18 - 20 )

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
"Jer svjedočim svakome koji čuje riječi proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj;
I ako ko oduzme od riječi knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov dijel od knjige života, i od grada svetoga, i od onoga što je napisano u knjizi ovoj" ( otkrivenje 22. 18 - 20 )

Knjiga koju pominješ, koju citiraš, nije Biblija. njego samo jedan njen deo. Vama omiljen, iz samo vama znanih razloga. Citirao si Otkrovenje, a na tu knjigu se odnose Ivanove-Jovanove, tačnije Yohananove reči. Ko je od KNJIGE ODUZIMAO REČI? KO JE MENJAO PISMO? KO JE ODBACIVAO KANON? Crkva? Kako je moguće da je Crkva koja je STVORILA KANON odbacila isti?

O prethodnim citatima ne vredi trošiti reči. Samo ću napomenuti reči mog prijatelja, inače biblističara, teologa, koji mi je na pitanje kako da prepoznam u moru Sola Scriptura apologeta, ko je ko, rekao da ako neko za svoju teologiju koristi Daniela i Apokalipsu, znaj da se radi o Adventisti.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
... svakodnevno primanje Hrista u sebe i svoj život kroz uspostavljanje žive zajednice sa njim,

Nema žive zajednice s Isusom mimo, ili još gore, uz suprotstavljane Crkvi. Duh Sveti nije na dan Pedesetnice okolo tražio i "slijetao pojedinačno na apostole". Nego su svi apostoli te nedjelje bili okupljeni zajedno na istom mjestu. Isus moli Oca da svi njegovi budu jedno. Kako bi mogli biti jedno, ako nisu zajedno (u zajednici). Krist traži da budemo zajedno, ne zbog sebe, nego zbog nas. Jednom prilikom u razgovoru o zapovijedima Isus odgovara:

Mt 22,37-40: A on mu reče: "Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci."

Dakle, uvjet spasenja je ljubiti bližnjega. Ako nismo zajedno (u zajednici) nemamo ni bližnjega, kako ćemo se onda spasiti?

A što se čuditi, kad im je i proročica Ellen White ovako vjerovala: Čovjek Isus Krist nije bio Svemogući Bog, a ipak Krist i Otac su jedno. (Ellen G. White, Manuscript 140)

Ali je Bog svoju volju otkrio u pismu, i on kaže "da je pismo istina" i da ne postoji neki drugi kriterijumi spasenja i ponašanja osim onih zapisanih u pismu.

Netočno. Nigdje u Pismu ne piše da je "Pismo stup i uporište istine", ali piše da je "Crkva stup i uporište istine" (1 Tim 3,15)

Reformacija je započela desakramentizacijom Crkve, nastavila se judaizacijom, da bi se danas sve to tako izmiksovalo da očekujem uskoro i islamizaciju, ili genderizaciju, sve samo ne resakramentizaciju.

U Schmalkaldskim člancima 1537., Luther misnu žrtvu označuje kao:

"Grozotu … najveću od svih papinskih idolopoklonstava … opasna stvar … izmišljena bez Božje volje … zmajski rep sa mnogo gamadi i svakojako idolopoklonstvo … Gdje se ruši misa, tu pada i papinstvo."

Martin Luther: WA 10, 2, 220: „Ako uspijem ukinuti misu, tada vjerujem da sam potpuno pobijedio Papu.

Posljedice ovakvih Lutherovih stavova, a onda i činjenja, potpuno su razabrali i sami protestanti.

Veliki crkveni povjesničar reformacije Joseph Lortz (1887.-1975.) u svojoj je knjizi „Die Reformation in Deutschland II“ na str. 304. zaključio da je glavni razlog vjerskog i društvenog rasula novije dobi ukidanje i borba protiv svete mise!

Natrag