Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ako ne ispovjedaš vjeru i u jednu svetu katoličku i apostolsku Crkvu, onda nisi kršćanin.

Nije to igra riječi, a još je manje moje. Ovo Vjerovanje (Nicejsko-Carigradsko) deklarirala je Kristova Crkva, ista ona koja je oformila Bibliju koju ti smatraš Božjom riječju.

Ja rekoh da je katolička, i je katolička.

Vidi, ti dokaza točno ono što sam ja tvrdio. Što će reći, ako ne ispovjedaš vjeru i u jednu svetu katoličku i apostolsku Crkvu, onda nisi kršćanin.

Nije, niti će biti Hrišćanin-Kršćanin. Ali, da ne bih bio optužen da presuđujem, i da sam nedostojan u primanju kruha i vina, jer samo "su oni dostojni" završi ću jednom opaskom. Ako znamo, a dokazat ću to ako je potrebno, da i Luterani i Anglikanci imaju ispovest vere, gde se jasno pominje u jednu svetu katoličku i apostolsku, ako znamo da su i Luterani i Anglikanci otpali, onda oni koji ne ispovedaju Nicejsko Carigradsko vjerovanje su otpali od otpada. Šta je optapd od otpada? Da li je promenio suštinu? Nije. Dakle OTPADNICI SU. Nisu Hrišćani.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Dobro si rekao "NIKEJSKO - CARIGRADSKO" verovanje, što znači - da nema veze sa Hristovom crkvom, već sa igrom reči obučenim u biblijske elemente, stvorene na crkvenim saborima da bi se dobio Efekat uverljivosti.

Ali i Biblija ti je od te Crkve koju ti ne priznaš i koju odbacuješ. Što ćeš s Biblijom? Pazi, ti Svetim pismom zoveš ono što si preuzeo od "crkve Kurve", kako vi adventisti volite zvati Kristovu crkvu.

Ja sam biblijski Hrišćanin, i nemam veze sa ljudskom igrom reči, već prihvatam bibliju kao pravilo, i istorijski kontekst prave crkve i njenog istorijskog puta.

Kažeš, ti si "biblijski kršćanin"!?!? Vidi:

Dj 11,26: Kad ga nađe, odvede ga u Antiohiju. Punu su se godinu dana sastajali u toj Crkvi i poučavali poveće mnoštvo te se u Antiohiji učenici najprije prozvaše kršćanima.

Evo gdje se najprije Kristovi učenici prozvaše kršćanima. Sada ti meni citiraj iz Biblije gdje i tko se najprije prozva biblijskim kršćanima.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nije biblija od ni jedne crkve, već je to reč Božja, i kanon je već bio formiran od Jezdre i Nemije, a novozavetni spisi napisani.

Adventisti ne nazivaju ni jednu crkvu kurva, već to piše u otkrivenju kada se govori o otpaloj crkvi.

Sedište prve crkve je bilo u Jerusalimu, i to jasno piše, a ime su mogli dobiti i na Severnom polu, to ne dokazuje bilo čiji auoritet i vlast.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nije biblija od ni jedne crkve, već je to reč Božja, i kanon je već bio formiran od Jezdre i Nemije, a novozavetni spisi napisani.

A tko je oformio novozavjetni kanon? Već sam pitao, i evo još jednom:

Ako Biblija ne pripada Crkvi, čemu ili komu je pripisati:

1. Bog je padobranom bacio?

2. Svinja je iskopala rujući po zemlji?

3. Jovanova je strina napisala?

Sedište prve crkve je bilo u Jerusalimu, i to jasno piše, a ime su mogli dobiti i na Severnom polu, to ne dokazuje bilo čiji auoritet i vlast.

Kako ne dokazuje autoritet!? Vidi:

Mt 16,18-19: A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima."

Mt 28,19: "I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta."

Isus jamči da njegovu Crkvu ni vrata paklena neće nadvladati. Zatim jamči da će u Crkvi biti do svršetka svijeta, a ti kažeš kako za tebe ta Crkva nema autoritet!? OK, tvoje pravo, ali budi pošten i iskren i priznaj kako ti ne držiš previše do ovih Isusovih riječi. Kaži: "Isuse, svaka tebi čast, čuo sam za tvoje jamstvo da tvoju Crkvu ni vrata paklena neće nadvladati, ali ja više vjerujem Ellen White koja kaže da je tvoja Crkva još u 2. stoljeću otpala".

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
I Pavao je judaizante iz te zajednice okarakterizirao jednako kao i Crkva u 4. stoljeću.

Uškopili se oni koji vas podbunjuju!

Samo farisejsku stranku. A zajednica IV veka je proglasila za jeres celu nazarensku zajednicu ne razlikujući ove struje u okviru te zajednice isto kao i većina danas. Neznanje je zaista veliko.

Tako da stub istine je proglašen u IV veku za jeres. o_O

Time su faktički svi apostoli proglašeni za jeretike i rani hrišćani.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Samo farisejsku stranku. A zajednica IV veka je proglasila za jeres celu nazarensku zajednicu ne razlikujući ove struje u okviru te zajednice isto kao i većina danas.

"Farizejska struja" je i prevladala u jeruzalemskoj zajednici i nastavila judaizirati. Zato će ih Crkva, jednako kao Pavao polovicom 1. stoljeća, polovicom 4. stoljeća ekskomunicirati.

Neznanje je zaista veliko.

Beskrajno.

Crkva je na Sinodi u Laodiceji 365. godine ekskomunicirala one koji su u to vrijeme "judaizirali i nametali subotu".

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Samo farisejsku stranku. A zajednica IV veka je proglasila za jeres celu nazarensku zajednicu ne razlikujući ove struje u okviru te zajednice isto kao i većina danas. Neznanje je zaista veliko.

Tako da stub istine je proglašen u IV veku za jeres. o_O

Hmm, tradicionalna Crkva tvrdi da su apostoli bili KATOLICI (u doslovnom značenju te reči,) Adventisti tvrde da su APOSTOLI bili ADVENTISTI, Raselovci tvrde da su bili SVEDOCI, ti tvrdiš da su bili NAZARENI, još tvrdiš da je CRKVA samu sebe proglasila heretičkom. :gl_sigh:

Ko govori istinu? Ne želim da zvučim kao Pilat, koji je Isusa pitao "Šta je istina". Naime, ako se realno pogleda, CRKVA je u pravu, dok ostali, jer su nastali odpadanjem od CRKVE, nisu. Nastali su mnogo kasnije, te stoga njihov argument ne stoji. Uostalom ove tvoje tvrdnje imaju težinu koliko i tvrdnje pedofila iz 7 veka koji je tvrdio da je ADAM bio musliman, da je Isus bio musliman, i da su svi apostoli bili muslimani, osim nesrećnog Pavla koga muslimani preziru jer je za ISUSA naučavao da je BOG.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Farizejska struja" je i prevladala u jeruzalemskoj zajednici i nastavila judaizirati. Zato će ih Crkva, jednako kao Pavao polovicom 1. stoljeća, polovicom 4. stoljeća ekskomunicirati.

Pa nije..većinski je u vreme apostola bila pod kontrolom samih apostola i starešina koji su pripadali ovoj nefarisejskoj struji. Gde u Pismu nalaziš da su oni preovladavali? Imaš li potkrepu Pisma? Ili opet neka paušalna pretpostavka:)

Crkva je na Sinodi u Laodiceji 365. godine ekskomunicirala one koji su u to vrijeme "judaizirali i nametali subotu".

Jeste, ali pošto su svi nazareni poštovali subotu ona je celu zajednicu proglasila heretičkom iako je toj zajednici pripadao Pavle, Jovan, Petar, Andrej itd...Znači svi su heretici? Zaista teško objasniti.

Hmm, tradicionalna Crkva tvrdi da su apostoli bili KATOLICI (u doslovnom značenju te reči,) Adventisti tvrde da su APOSTOLI bili ADVENTISTI, Raselovci tvrde da su bili SVEDOCI, ti tvrdiš da su bili NAZARENI, još tvrdiš da je CRKVA samu sebe proglasila heretičkom. :gl_sigh:

Evo šta kaže Pismo...kojoj zajednici je pripadao Pavle..Katoličkoj, Ortodoksnoj...ajde još jednom:"Jer nađosmo ovoga čoveka da je kuga, i podiže bunu protiv svih Jevreja po vasionom svetu, i da je kolovođa jeresi Nazaretskoj", Dela 25, 5..da bi kasnije Pavle to potvrdio rekavši:"Ovo ti pak priznajem da u putu, koji oni nazivaju jeres, tako služim Bogu otačkome, verujući sve što je napisano u zakonu i prorocima", Dela 24,14. Dakle, Pavle priznaje da je pripadnik ove zajednice. Naravno da je to zajednica kojoj su pripadali i ostali apostoli. I onda u IV veku neko tvrdi da su nazareni jeres. Ko se od koga odvojio? I gde se navode Katolici..da je Pavle pripadao katoličkoj crkvi?

DarthShone, i ti kao i tvoj brat u veri slabo zavirujete u Pismo pre nego što nešto pitate.

Pozdrav.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Prezbiteru,
Ti neprestano hoces da ubedis Slama da je hriscanin, a izgledan nisi ni primetio da je on izjavio da NIJE HRISCANIN, i naveo ti je i razlog.

Slape, mnogo ti hvala sto si gore opsirno odgovorio ia moj komentar u vezu formiraznja Kanona Svetog pisma. Poznati su mi tirendovi.

Slape, mnogo ti hvala sto si gore opsirno odgovorio ia moj komentar u vezu formiraznja Kanona Svetog pisma. Poznati su mi titrendovi.

Nego, nisam primetio da si naveo ovo: Sta je odlucio Sinod u Trentu?Kakve odluke je on doneo koje se odnose na knjuige Starog zaveta?

Drugo, naveo si da Istocna crkva u nekom zbiru knjiga Starog zaveta ima i apokrife?
Nije mi poznatao da su ih ikad imalu.

Mozes li nam reci zbog cega ih danas Pravoslavna crkva nema? Ko. kada i gde ih je odbacio?

Natrag