Točno, stvari upravo stoje ovako kako ti napisa. Oni iz Antiohije, što se kršćanima nazvaše, zapravo su "alfa otpad" (otpad svih otpada), jer već na samom početku oni odbiše paziti na čisto i nečisto te odbiše svetkovati blagdane, mlađake i subote. Zato se ovim "nazarenima" (Jovan, Laodikeja, tripo, kainos, Marko) i sam naziv kršćanin gadi. Jovan, na primjer, sebe najčešće predstavlja "nasljedovateljem nazarenske zajednice", dok ostali sebe smatraju "biblijskim kršćanima".
P.S. Ima jedna tajna veza
- Tripi i Kainosu se povraća na sam spomen Trojstva
- Laodikeja odbija Vjerovanje koje prihvaća njegova današnja Crkva ASD
- Jovan, protivno učenju i praksi današnje Crkve ASD, zagovara držanje svih židovskih praznika
- Marko, ni on sam ne zna kamo pripada, pa kako bih i ja znao
A ipak ih nešto veže, ima neka tajna veza - Ellen White. Jer Ellen White pronađe po šumama i gorama "prenositelje prave vjere" i "čuvare subote", Albigenze, tako da je i ovaj "Kvintet" ovdje može baštiniti.
Zaboravio si napomenuti Katare, pa Pavlikijance, Bogumile, Arijance, Markionce, Gnostike, Husite, Lolarde....
Biblijski Kršćani? Šta smo onda mi? Jesmo li mi Kršćani, kada verujemo u Krista Uskrslog, ili smo mi otpad, kako nas Sola Scriptura nazivaju?
Držanje subote, tačnije Shabata? Pa zar ne znaju da je DIES DOMINI dan novog stvaranja, Shabat nad Shabatima? Zar im je to toliko strano? Nema više starog čoveka, nema više starog zakona, NOVI JE USPOSTAVLJEN KRVLJU SAMOG BOGA, OTELOTVORENE REČI. Zar odbacuju Njega koji je JEDAN S OCEM, jer OTAC JE U NJEMU I ON U OCU? Zar hule na DUHA koji po OBEĆANJU SINOVLJEVU siđe na apostole?! Zar odbacuju ono što BOG reče po Izaiji, da će odsada svi narodi sveta znati da je ON BOG?
Da ne govorim o tome da arogantno odbacuju Blaženu Djevicu Mariju. Nju koja, a to stoji u Bibliji na koju se pozivaju reče:
"
VELIČA DUŠA MOJA GOSPODINA,
KLIKĆE DUH MOJ U BOGU, MOME SPASITELJU
ŠTO POGLEDA NA NEZNATNOST SLUŽBENICE SVOJE:
ODSAD ĆE ME, EVO, SVI NARAŠTAJI ZVATI BLAŽENOM.
JER VELIKA MI DJELA UČINI SVESILNI,
SVETO JE IME NJEGOVO!
OD KOLJENA DO KOLJENA DOBROTA JE NJEGOVA
NAD ONIMA ŠTO SE NJEGA BOJE.
ISKAZA SNAGU MIŠICE SVOJE,
RASPRŠI OHOLICE UMIŠLJENE.
SILNE ZBACI S PRIJESTOLJA,
A UZVISI NEZNATNE.
GLADNE NAPUNI DOBRIMA,
A BOGATE OTPUSTI PRAZNE.
PRIHVATI IZRAELA, SLUGU SVOGA,
KAKO OBEĆA OCIMA NAŠIM:
SPOMENUTI SE DOBROTE TVOJE
PREMA ABRAHAMU I POTOMSTVU NJEGOVU DOVIJEKA." (LK 1, 46-55)
Zar odbacuju onu kojoj Isus sa Križa reče: "Majko evo ti sina", predajući je Ivanu na brigu?
Odbacuju oni mnogo toga, i Sakramente, pljuju i mrze Euharistiju, na svece i svetice Božije. Mrze Crkvu, svaki greh koji ljudi Crkve počine, a svi smo mi grešni, koriste da odbace i napadnu veru. Ne grehje svoje, ali zato vide grehe bližnjeg svoga. Bigoti, samoljubivi naslednici Farizeja i pismoznanaca, sadukeja i politikanata. Onih koji verovaše da je dovoljno da prate pravila, a da im srca budu puna zlobe, da je to ono što Bog od njih očekuje, koji su Boga uslovljavali, proroke odbacivali.
Za one koji u Boga Trojstvo ne veruju, koji misle da u Bibliji nema dokaza za Isusovo Božanstvo, neka se zapitaju, zašto su Židovi hteli da ga ubiju. Neka se zapitaju razlog za višestruke nasrtaje na Isusa, počevši od onog u samom Nazaretu, kada su hteli da ga bace sa litice, pa onda kada je prekršio SHABAT, kada im je otvoreno rekao da je SIN ČOVEČIJI, TJ ON GOSPODAR SHABATA. TJ BOG. Ili kada je rekao da je ON pre Abrahama, pre svih. Doslovce rekavši, "PRE ABRAHAMA JA JESAM". Ili kada zbunjeni time da Boga niko nikada nije video, a Isus im obećava da će videti OCA, traže od Njega da im pokaže OCA, a ON im govori da SU OTAC I ON JEDNO, tačnije JEDAN, da je OTAC U NJEMU I ON U OCU. NERAZDVOJIVI SU. Ili ono u Getsemaniji, kada dolaze po njega, i kada stražari na njegovo pitanje koga traže, na njihov odgovor Isusa Nazarećanina, odgovara JA JESAM, kada se zemlja zatresla i oni u strahu popadali na zemlju. To oni zaboravljaju, prelaze preko toga, i NESTVORENOG svode na stvorenog anđela! Kojim rečima mu se Saule, Pavle obraća na putu za Damask? Gospode, ko si ti? Tačnije ADONAI, ko si ti? Isus jeste ADONAI, ONAJ KOJI JESTE. ON je govorio Mojsiju na Horebu. ON je EL SHADAI. OBRAĆAJUĆI SE OCU; OBRAĆAMO SE NJEMU. Ne slavimo dakle trojicu bogova, nego JEDNOG KOJI JE TROJSTVO. Zbog te vere milioni su patili, milioni su umirali. Ne zbog Biblije, ne zbog krivih učenja, ZBOG VERE MISTIČNOG TELA, ZBOG CRKVE.