Sola Scriptura- da li je dovoljno

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Biblija u Zakonu kaže i ovo: Izl 31,15: Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi. Poštujete li vi Adventisti ovu zapovijed iz Božjeg zakona? Ako je ne poštujete, kako se možete zvati kršćanima.

To biblija kaze i za preljubu.

To bi po vama znacilo "HAJMO SVI DA CINIMO PRELJUBU DA NE BI ISPOSTOVALI OVU ZAPOVEST O UBISTVU PRELJUBOCINACA"

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa ti isto ne znaš da je to Pismo citirano od crkvenih otaca od II veka.

Bibliju sa 27 novozavjetnih knjiga, dakle identičnu današnjoj, imamo tek od konca 4. stoljeća. To je činjenica Jovane, kako ćeš protiv činjenica? Jesi li i ti, kao ostali Adventisti, alergičan na činjenice?

Nikakava organizacija nastala u IV veku nije napisala to Pismo i dala hrišanima već je ono postojalo od početka II veka.

Krivo si razumio Jovane. Sveta, katolička i apostolska Crkva nije nastala u 4. stoljeću nego na dan Pedesetnice prilikom silaska Duha Svetog. A u 4. stoljeću je odredila (kanonizirala) svetopisamske knjige.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Bibliju sa 27 novozavjetnih knjiga, dakle identičnu današnjoj, imamo tek od konca 4. stoljeća. To je činjenica Jovane, kako ćeš protiv činjenica? Jesi li i ti, kao ostali Adventisti, alergičan na činjenice?

Slape, to nije istina. Evo ja sam ti ranije ukazao da sve knjige kanona su citirane ali su i rani oci znali da je bapš tih 27 knjiga Jevanđelja(Novog Zaveta) one kanonske. Nije Crkva tek u IV veku shvatila da su baš te knjige one jedine. O tome i pričam. To što nije pre toga postojao neki sabor koji to nije tako zvanično odredio to ne znači, moj Slape, da se to nije znalo. To su nagađanja i pretpostavke.

To je kao da sumnjamo da je tekst Jevanđelja nastao u IV veku jer nepostoje raniji originalni spisi pre toga pronađeni. To je natezanje sa činjenicama. Nemam zaista protiv činjenica, zaista. Nego samo ukazujem da je metod kojim posmatraš ovu problematiku pogrešan i opet van konteksta. Jer u tom bi mogli tvrditi da ništa od onoga što je crkva definisala u IV veku nije postojalo pre toga i da se nije verovalo. Dao sam ti primer Trojstva. Pošto je to definisano na saborima IV veka neko bi tvrdio da se to nije verovalo pre toga ili da se nije zanalo za to. E isto ti je i sa Jevanđelje..tj 27 knjiga. Tvrditi da Crkva u II i III veku nije znala koje su knjige tačno određene kao nadahnute je isto ovom verovanju.

Krivo si razumio Jovane. Sveta, katolička i apostolska Crkva nije nastala u 4. stoljeću nego na dan Pedesetnice prilikom silaska Duha Svetog. A u 4. stoljeću je odredila (kanonizirala) svetopisamske knjige.

Slape, opet kažem..neka učenja Crkve suprotna Pismu nastaju u IV veku te zato kažem da je ova sadašnja ustrojba crkve iz IV a ne iz I veka.

Na dan pedesetnice nastaje nazarenska zajednica:)

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527

Ne, Isus kaže da su temelj one dvije zapovijedi.

Apsolutnmo je tako. ONE DVIJE ZAPOVIJSTI SU SRZ DEKALOGA.
To je Dekalog u sazetom izrazu.

Gdje piše da je Dekalog nepromjenjiv, a ostali dio Starog zavjeta promjenjiv? Zašto izmišljaš?
Hvala na pitanju. Evo gde pise, pa od sad nemoj me okrivljivati da izmisljam, jer to nisam ja izjavio neko licno Hristos:

"Ne mislite da sam ja dosao d apokvarim ZAKON ili proroke." Mmatej 5,17.
Fariseji su ga optuzivali da MENJA ZAKON.. Nadam se da im se nece i hriscani pridruziti u toj optuzbi

Ne, Isus kaže da su temelj one dvije zapovijedi.[/QUOTE]

Ponovio potvrdjujem da JESU! Samo ti jos nisi naucio da su ta dva piojma: LJUBAV PREMA BOGU I LJUBAV PREMA BLIZNJIMA srz Dekaloga. Prouci to pa ces videti da je tako.

Da, te dvije zapovijedi su temelj Kristova zakona, a ne Dekalog.[/QUOTE]

Emoj Slape bas si smesan. Zar ti zbilja mislis da Hristos nije autor DEKALOGA?
Zar zbilja mislis da su Bog Otac i Bog sin podel;jeni, pa svaki ima svoj zakon koji ne samo da surazliciti nego i suprotni.
Veruijes li ti da postoje jedan Trojeni BOG? Sta pislis, U CEMU SU ONI JEDNO?

Kristov zakon.

Otac je Židovima objavio svoj Zakon na Sinaja, a Sin je svoj zakon (Kristov zakon) za kršćane objavio apostolima a čuva ga i prenosi Crkva.[/QUOTE]

Pogesan zakljucak.
Prvo zar ti nisi nauicio da je Hristos vodio Izrailja? Zar se ne secas gde pise: "A STENA BESE HRISTON".
Slape razocaraces mnoge sa svojim krivoverjem sto pokusavas da ucinis PODELU U BOZANSTVU.
Nema razlike izmedju Dekaloga i onoga sto je Hristos ucio o zakonu - Oni su jedno.

Isus kaže da je dovoljno držati samo one dvije zapovijedi da bismo se spasili.

To je tacno. Ako postujemo samo te dve zapovesti. da ljubimo Bioga i bliznje, u te dve zapovesti su ukljucene svih 10 zapovesti, jer ih je Bog dao nam iz ljubavi.
Nema subote. Zar ti ne vjeruješ Isusu? Zat misliš da Isus laže?

Biblija u Zakonu kaže i ovo: Izl 31,15: Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi. Poštujete li vi Adventisti ovu zapovijed iz Božjeg zakona? Ako je ne poštujete, kako se možete zvati kršćanima.[/QUOTE]

Svakako da postujemo. Drago mi je da si naveo i taj teskt. Bog kaze da ce prestupnici Njegovog Zakona biti na kraju osidjeni na smrt.
Zar ti u to ne verujes?

Samo Bog nije dao pravo Adventistima ni Katolicima da budu izvrsitelji Njegove kazne, to je tvoja crkva nepravedno bila prisvojila, i drago mi je sto danas, ipak,priznaje da je to bilo pogresno.
Izvrsenje kazne nad pretsrtupnicima Bozjeg zakona izvrsice Bog, a ne mi ljudi.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527

Adventisti niposto nisu alergicni na cinjenice, nego su alergizni za zablude i odstupanje od istine.

Krivo si razumio Jovane. Sveta, katolička i apostolska Crkva nije nastala u 4. stoljeću nego na dan Pedesetnice prilikom silaska Duha Svetog. A u 4. stoljeću je odredila (kanonizirala) svetopisamske knjige.[/QUOTE]

Izvini Slape, ali ne milsim ni to da je ispravno.
Zar nije Hristos osnovao Svoju Crkvu pre Pedesetnice?
Kome je pre toga pripadao Hristos? Zar nije svojoj Crkvi koju je sam osnovao.
Kome su pripadali Njegovi ucenici, zar nisu pripadali Crkvi koju je Hristos osnobvao onda kada je pozvao dvanaesatoricu.
Ovo ne umanjuje izlivanje Svetog Duha na dan Pedesetnice, ali to nije pocetak Crkve, nego nastavak.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Prezviter je u pravu. Pocetak sabiranja noviozavetnih knjiga potice od apostola, a posebno je zapisan u sredini DRUGOG stoleca.

Prvi koji je imao neku kolekciju je MARCION u sredin II veka. On je bio veliki protivnik Jevreja. On je nacinio prvi kanon novozavetnih kljiga za sebe i svoju posebnu sektu. On je odbacio ceo Stari zavet. Kao i neka knjige apostolskog doba. Njegov kanon satojaso se od Lukinog Jevandjelja, poslanica apostola Pavla kome je dodao i svoje neke spise.

Judtin Martir, spominje Jevandjelja I poslanice Pavlove I Petrove kao I Dela apostolska.

Krajem II veka pojavio se Muratorian Fragment u kom su nalaze Jevandjelja: Mateja, Marka, Luke I Jovana. Zatim Dela apostolska, Prva I druga Korincanima, Efescima, Filibljanima, Kolosanima, Galatima, 1.i 2. Solunjanima, Rimljanima, Filimonu, Titu I 2 Timotiju. On takodje ukljucuje Poslanicu Juduinu, Jevrejima, Jakovljevu 1. i 2. Petrove i 3. Poslanice Jovbanove.

Irinej je imao svoju kolekciju Npovozavetnih knjiga. Tertulijan ih navodi takodje.

Klement Aleksandrijski imao je kolekciju od 14 Novozavetnih knjiga.

Tako krajem II veka Postojao je Kanon Novoga zaveta, koji se satojao od cetiri Jevandjelja, 13 Pavlovih poslanica, 1. Petrove, Judine poslanice, dvije Jovanove, Dela apostolsak, i Otkrivenje.

Tako da je sabor u Nikeji uglavnom potvrdio postojeci Kanon Novog zaveta. To je odlicno ucinjeno.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slape, to nije istina. Evo ja sam ti ranije ukazao da sve knjige kanona su citirane ali su i rani oci znali da je bapš tih 27 knjiga Jevanđelja(Novog Zaveta) one kanonske. Nije Crkva tek u IV veku shvatila da su baš te knjige one jedine.

Ja sam ti citirao odluku Sinode u Kartagi 397. godine gdje su točno nabrojane sve one knjige, ni jedna manje i ni jedna više, koje se i danas nalaze u Svetom Pismu. Sada ti citiraj tko i kada je ranije napravio točan ovakav popis od 27 knjiga. Ako ga nemaš, molim te prestani me maltretirati.

Nemam zaista protiv činjenica, zaista.

Kako nemaš protiv činjenica kad negiraš notornu činjenicu. Notorna je činjenica da je kanon Svetog pisma Crkva odredila 397. godine. Evo što o tome kaže tvoj adventistički stručnjak:

Prva poznata zbirka je ona krivovjerca Marciona (oko 140.—150. godine). No Marcion je imao teološko učenje koje se sukobljavalo s učenjem Isusa i apostola. .... Jedna takva zbirka, Muratorijev kanon (oko 170. godine), nabraja sve knjige Novog zavjeta osim Poslanice Hebrejima, Jakovljeve i 1. i 2. Petrove. No Muratorijev kanon je uključivao i neke knjige kojih nema u današnjim Biblijama.

U sljedećih dvjestotinjak godina načinjeni su različiti drugi kanoni Novog zavjeta. Postupno je došlo do jedinstvenog mišljenja zasnovanog na bliskosti različitih pisaca s Isusom i apostolima. Tako je nastavak apostolskog autoriteta (Vidi Mt 28,20) postao glavna odrednica za sadržaj Novog zavjeta. Atanazije, aleksandrijski biskup, načinio je popis svih dvadeset sedam knjiga našeg Novog zavjeta. Krajem četvrtog stoljeća kršćanska Crkva je prihvatila taj kanon i sve grane kršćanske Crkve — pravoslavna, rimokatolička i protestantska — još uvijek ga smatraju Novim zavjetom.

Izvor:
HTML:
http://adventisti.hr/kako-smo-dobili-bibliju/
George R. Knight
(preuzeto iz časopisa Znaci vremena, 2/2001, Zagreb)
-----------------------------------------------------------------------------
I? Od kada kršćani imaju Bibliju onakvu kakvu i danas imaju u rukama? Tko je odredio njezin kanon?

Slape, opet kažem..neka učenja Crkve suprotna Pismu nastaju u IV veku

Koja učenja?

te zato kažem da je ova sadašnja ustrojba crkve iz IV a ne iz I veka.

Vidjesmo da ti je Bibliju na koju se pozivaš iznjedrila upravo ta Crkva iz 4. stoljeća. Baci tu Bibliju otpale crkve - Kurve iz Otkrivenja, kako volite reći vi Adventisti.

Na dan pedesetnice nastaje nazarenska zajednica:)

I što čini ta zajednica koja je nastala na Pedesetnicu? Jesu li ljudima dijelili Pisma, rekli im da je sva istina u Pismu, ili su usmeno poučavali i vjeru Crkve čuvali i prenosili?

Adventisti niposto nisu alergicni na cinjenice, nego su alergizni za zablude i odstupanje od istine.

Jeste, jeste, alergični ste na činjenice.

Zar nije Hristos osnovao Svoju Crkvu pre Pedesetnice?

Nije, Marko. Crkva je tijelo (zajednica) kojoj je žrtvovani i uskrsli Krist glava. Nema Crkve prije Kristove žrtve, Kristova uskrsnuća i silaska Duha Svetog koji je u zajedništvu s apostolima vodi. Zato je Pedesetnica dan rođenja Crkve.

Prezviter je u pravu.

Eno vaš adventistički stručnjak (George R. Knight) svjedoči da ste u krivi i Prezviter i ti.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne postoji biblija otpale crkve.

Postoji samo biblija kao reč Božja data od Boga koju su te otpale crkve odbacile, i prihvatile je samo formalno kao deo enterijera u crkvi.

Drugo, šta će mo reći o prevodu Vuka Karađića, koji je crkva u početku odbacila, tako da je Vuk morao da je štampa o svom trošku, a logično i zašto su je odbacili, da narod ne bi imao reč Božju na svom jeziku, i da ne bi spoznao istinu putem koje bi obelodanio nebiblijska učenja crkve.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne postoji biblija otpale crkve.

Bibliju koju imate sastavila je (kanon odredila i proglasila) sveta, katolička i apostolska Crkva 397. godine. Vi Adventisti tvrdite da je tada (konac 4. stoljeća) ta Crkva bila debelo u otpadu - da je "Kurva iz Otkrivenja". Što ćete sada? Imate Sveto pismo koje ste preuzeli od "Kurve iz Otkrivenja"!?!?!?

Postoji samo biblija kao reč Božja ..

Da, i tu je Bibliju sastavila i čuvala upravo Crkva koju vi nazivate "Kurvom iz Otkrivenja". Što ćeš sada?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nije kanon sastavila Rimokatolička crkva, već je on bio već formiran od starozavetnih Jezdre i Nemije.
Novozavetni j već bio napisan u vidu pisama apostola, Jevanđelja, i otkrivenja.

Dakle, crkva je pripisala sebi nešto što joj ne pripada.

Natrag