Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pavle pominje jednu zapovest Dekaloga...a citira se grčka reč "entole".

Rekoh ti, u Rim 7,7 tri puta se javlja riječ Zakon (νόμου) i svaki put označava Zakon -Toru. Pavao niti jedan put ne govori izričito o Dekalogu, jer da je tako Pavao bi ga imenovao grčkom sintagmom δεκα λογουσ.

Zato te opet obraćam na pažljivo proučavanje teksta. Pavle govori o Dekalogu jer pominje jednu zapovest dekaloga.

Pavao govori o Zakonu, zapovijed koju spominješ također pripada i Zakonu.

Zakon tj. Dekalog ukazuje na greh. Pavle dakle ovde govori jasno o dekalogu.

Zakon nije Dekalog. Zakon je Cčitavo Petoknjižje, a Dekalog je jedan pasus iz 2. knjige Petoknjižja.

samopokušaj da se držiš onoga što Pismo uči...Moli se i Bog će te voditi ako ti to želiš.

Ti se drži onoga što u Pismu piše - νόμου je Zakon a ne Dekalog. Moli se i Bog će te izvući iz Jelenini sekte.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Bog ti pomogao i svima nama!

Mnogi i u samoj Crkvi Pravoslavnoj ne znaju zašto je naše
najdominantnije Liturgijsko sabranje oko Boga Oca i Sina i
Duha Svetoga - nedelja pre podne. (Kad kažem "najdominantnije"
hoću da kažem da se Božanstvena Liturgija služi svaki dan,
gde je to organizacijski moguće, jer i Gospod Isus Hrisos
je Spasitelj sveta, Koji Sebe daje za život svakoga od nas - svaki dan.)
Elem, oni misle da je to zbog toga što je Gospod vaskrsao u nedelju
i tim grandioznim činom i nedelju posvetio.

Nije da nisu u pravu ali glavni razlog jeste taj da je, vaskrsavši
u nedelju, Isus Hristos (pesnički rečeno) ustanovio "8. dan",
"nezalazni dan", dan iza koga nema noći i nema bola i nema plača i tuge....
I mi to obznanjujemo početnim Liturgijskim vozgalsom: "Blagosloveno
Carstvo, Oca i Sina i Duha Svetoga, sad i uvek, i u vekove vekova. Amin!"

brat Toma

Bog ti pomogao brate Tomo,

Smatram za veliku predniost sto mogu da razmenim misli sa tobom.
Posebno mi se svidja tvoj prisup istini, iskrenost i dobro razumebanje, neka te Bog
blagoslovi i cuva.

Istina je da je Hristos Subotu proveo na miru u grobu, a u prvi dan sedmice vaskrsnuo.
Medjutim, mozes li nam naci ikakav izvestaj da je Hristos svojim vaskrsenjem u nedelju promenio i Dekalog i na mesto Subote uspostavio nedlju? Posebnio mi se svudja to sto kazes da se Liturgija odrzava svaki dan, sto ukazuje da nije vazana samo za jedan dan.

Gde, kada i ko je u Pismu zapisao da umeto sedmioga dana hriscani treba da parznuju prvi radni dan nedelju?

Sve naj bolje

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Reci mi onda, od vas 50-tak tisuća denominacija proisteklih iz "Lutherova legla", tko je najbolje proučio i pravilno razumio tekst? Jeste li to vi Adventisti, vi se hvalite kako imate "jedini nepogrešivi tumač biblijskih principa" - Jelenini spise

Slape, mozes li nam naci istorijski dokaz da postoji "pedesetak tisuca" denominacija?
Sta mislis, nisi li malo preterao?

Drugo, nisu se te denominacije odvojile samo od Lutera, nego se i sam Luter odvojio od Katolicke crkve. Da li je on jedini koji se od vas odvojio?
A sta je sa kardinalom Lefebvr? Sve su to plodovbi tvoje crkve pa onda samo se pohvali sa uspehom.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Medjutim, mozes li nam naci ikakav izvestaj da je Hristos svojim vaskrsenjem u nedelju promenio i Dekalog i na mesto Subote uspostavio nedlju?

Nedjelja je potpuno nova ustanova apostola i Crkve, nije ona umjesto ili zamjena suboti.

Gde, kada i ko je u Pismu zapisao da umeto sedmioga dana hriscani treba da parznuju prvi radni dan nedelju?

Robovi obdržavaju iz poslušnosti Zakonu, a slobodni slave i zahvaljuju u svojoj slobodi. Zato apostolima nije trebala zapovijed da se s kršćanima okupljaju slaviti Krista. Okupljali su se svaki dan, a okupljanja u prvi dan tjedna bila su brojnija i svečanija.

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Bog te milostivo nagradio!

Ako ne grešim, Dekalog nije izmenjen a praktično to pravoslavni
vernici i ispovedaju: subotom se mogu okupljati na Liturgijsko sabranje
da proslave Sveto Ime Božije i tog, sedmog dana, a nedeljom
mogu zajedničariti Duhom Svetim vodjeni na Liturgiji i tog,
prvog a u isto vreme i "osmog" dana.

Ono što kod nas postoji kao problem jeste da se tih, a i ostalih
dana, bilo da se okupljamo Boga radi na jutarnjim molitvama,
večernjim molitvama ili na Božanstvenoj Liturgiji, da osim telesno
mi i dušom (mislima, voljom i osećanjima) budemo pred Bogom,
i o Njemu (uz Njegovu pomoć) da razmišljamo.

Ali to ne volim da potenciram pred onima koji ne gaje ljubav
prema Crkvi Hristovoj Pravoslavnoj, jer oni samo medju nama
grešnima žele da ističu tu našu grešnost, kao da ... kao da
najčešći uzdah, vapaj, molitva Bogu koju mi izgovaramo nije:
"Gospode Isuse Hriste, pomiluj me!" 5 reči koje je (verovatno)
i sveti Apostol Pavle izgovarao i na njih mislio kada je zapisao:
"Radije ću reči 5 reči svojim jezikom nego hiljade reči tudjim jezikom."

brat Toma

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slape, mozes li nam naci istorijski dokaz da postoji "pedesetak tisuca" denominacija?
Sta mislis, nisi li malo preterao?

Guglaj, guglaj.

Drugo, nisu se te denominacije odvojile samo od Lutera, nego se i sam Luter odvojio od Katolicke crkve. Da li je on jedini koji se od vas odvojio?
A sta je sa kardinalom Lefebvr? Sve su to plodovbi tvoje crkve pa onda samo se pohvali sa uspehom.

Ne hvalim se, iako je rezultat - 50 000 : 1

P.S. Zašto pišeš ovim plavim slovima? Problemi nastaju kod odgovaranja.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Slape, pogledaj obaj grafikon koji pokazuje kako i kada su postala vidna odvajanja u hriscanstvu.

Na ovom linku nacicete pregled i broj odvojenih denominacija u hriscanstvu
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Christian_denominations

Nedjelja je potpuno nova ustanova apostola i Crkve, nije ona umjesto ili zamjena suboti.

Slape, ako je Nedelja "Nova ustanova apostola i Crkve", zar ne bi trebalao da u Novom zavetu koji je pisan uglavnom polse Hristovog vaskrsenja, izricito pise, ko, kada i gde je uspostavio taj praznik? Ali o tome nema nikakvog izvestaja u Novom zavetu, prema tome to su samo price za decu.

Robovi obdržavaju iz poslušnosti Zakonu, a slobodni slave i zahvaljuju u svojoj slobodi. [/QUOTE]

Slape, da li ti ovim hoces da kazes da je Bog svoj zakon dao SAMO ROBOVIMA?
Dekalog je predat Izriljcima, onda kada su bili slobodni, a ne dok su bili robovi.
Prema tome i sam vidis da ta tvoja izjava nema nikakvu osnovu ni vrednost.

Zato apostolima nije trebala zapovijed da se s kršćanima okupljaju slaviti Krista. Okupljali su se svaki dan, a okupljanja u prvi dan tjedna bila su brojnija i svečanija.[/QUOTE]

Slape slaze se sa tobom. Apostolima zaista nije bila potrebna nikakva nova zapovest, jer su postovali onu koju je napisao i izjavio Svemoguci Bog i to im je bilo dosta.

Slazem se i sa tim, da su prvi hriscani i u drugim danima sedmice imali Euharistiju, prema tome ako su je imali i u subotu i u nedelju, to nema nikakve razlike.

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slape, da li ti ovim hoces da kazes da je Bog svoj zakon dao SAMO ROBOVIMA?
Dekalog je predat Izriljcima, onda kada su bili slobodni, a ne dok su bili robovi.
Prema tome i sam vidis da ta tvoja izjava nema nikakvu osnovu ni vrednost.

Slape slaze se sa tobom. Apostolima zaista nije bila potrebna nikakva nova zapovest, jer su postovali onu koju je napisao i izjavio Svemoguci Bog i to im je bilo dosta.

Ti uopće ne shvaćaš razliku između Starog saveza i Novog saveza - židovstva i kršćanstva. Stari savez "rađa za ropstvo", a Novi za slobodu. Poslušaj svetog Pavla:

Gal 4,21-26: Recite mi vi, koji želite biti pod Zakonom, zar ne čujete Zakona? Ta pisano je da je Abraham imao dva sina, jednoga od ropkinje i jednoga od slobodne. Ali onaj od ropkinje rođen je po tijelu, a onaj od slobodne snagom obećanja. To je slika. Doista, te žene dva su Saveza: jedan s brda Sinaja, koji rađa za ropstvo - to je Hagara. Jer Hagara znači brdo Sinaj u Arabiji i odgovara sadašnjem Jeruzalemu jer robuje zajedno sa svojom djecom. Onaj pak Jeruzalem gore slobodan je; on je majka naša.

Sloboda kršćana o kojoj Pavao piše je i sloboda od Zakona. Podložnicima Zakona se i zapovjeda i propisuju kazne za nepoštivanje Zakona i njegovih zapovijedi. Kršćani su pod Kristovim zakonom - Zakonom ljubavi, za razliku od podložnika Zakonu (Židova). Zato se kršćanima i ne zapovjeda, jer ljubav se ne može zapovijediti. I građanski zakoni brane na primjer da čovjek ubije drugog čovjeka, ali ne može nikome zapovjediti da ljubi drugog čovjeka. Zato kršćanima nije ni potrebna nikakva izričita zapovijed da bi se okupljali nedjeljom. Kršćani su se još u vrijeme apostola počeli okupljati nedjeljom na Euharistiju ne po zapovijedi, nego iz ljubavi prema Kristu. I to kršćani čine već dva tisućljeća. A u kakvoj "zoni sumraka" su adventisti, najbolje pokazuje njihovo opetovano pitanje kršćanima: Gdje vam je zapovijed da slavite Krista nedjeljom? Ovakvo pitanje zaista mogu postavljati samo "robovi", kako Pavao nazva podložnike Zakonu.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Ti uopće ne shvaćaš razliku između Starog saveza i Novog saveza - židovstva i kršćanstva. Stari savez "rađa za ropstvo", a Novi za slobodu. Poslušaj svetog Pavla:
Gal 4,21-26: Recite mi vi, koji želite biti pod Zakonom, zar ne čujete Zakona? Ta pisano je da je Abraham imao dva sina, jednoga od ropkinje i jednoga od slobodne. Ali onaj od ropkinje rođen je po tijelu, a onaj od slobodne snagom obećanja. To je slika. Doista, te žene dva su Saveza: jedan s brda Sinaja, koji rađa za ropstvo - to je Hagara. Jer Hagara znači brdo Sinaj u Arabiji i odgovara sadašnjem Jeruzalemu jer robuje zajedno sa svojom djecom. Onaj pak Jeruzalem gore slobodan je; on je majka naša.

Slape, a da li bi moglo biti da ja to dobro razumem, a ti ne razumes? Ili da ni ja ni ti ne razumemo zajedno?

E moj Slape, suvse brzo donosis zakljucak samo na jednom primeru.
O kome zakonu Pavle pise? "Evo ja Pavle kazem vaam: da AKO SE OBREZITE, Hristos vam vise nece pomoci. Galatima 5,2.

Prema tome neki od prvih hriscana iz judaizma nisu se lako mogli odvojiti od starozavetnih obreta memdju kojima je i obrezanje.
Pavle nastavlja: "Jer u Hristu niti sta pomaze obrezanje ni neobreezanje, nego vjera koja kroz ljubav radi.... Jer se SAV ZAKON IZVRSUJE u jednoj reci, to jest: Ljubi bliznjega svojega kao samoga sebe." 5,6.14.

Gospod Isus je to mnogo bolje i jasnije objasnio:
"Ljubi Gospoda Boga svojega svijem srcem svojijem, i svom dusom svojom, i svom misli svojom.Ovo je prva i najveca zapobvijest. A druga je kao i ova: Ljubi bliznjega svojega koa samoga sebe. O ovim dvjema zapovijestima visi sav zakon i proroci." Matej 22,37-40.

Sta to znaci?
Ako je istina da imamo ljubav prema Bogu, drzacemo prve cetiri zapovesti Dekalog. Verovacemo u Boga, necemo se klanjati drugim Bogovima ni bilo kakvim predmetima, necemo uzimati ime Gospodnje uzalud i praznovacemo onaj dan koji je BOG odredio za odmor ljudima, a ne nestabilni i promenljivi ljudi.

A ako je istina da imamo ljubav prema bliznjima, postovacemo ostali 6 zapovesti Dekaloga. Ako ne postujemo Bozje zapovesti time svedocimo da nemamo ljubavi ni prema Bogu ni prema bliznjima.

Zelim ti sve najbolje od milostivog Boga
[/QUOTE]

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Gospod Isus je to mnogo bolje i jasnije objasnio:
"Ljubi Gospoda Boga svojega svijem srcem svojijem, i svom dusom svojom, i svom misli svojom.Ovo je prva i najveca zapobvijest. A druga je kao i ova: Ljubi bliznjega svojega koa samoga sebe. O ovim dvjema zapovijestima visi sav zakon i proroci." Matej 22,37-40.

Odlično, gornji tekst iz Mateja sve objašnjava. Idemo redom.

Sta to znaci?
Ako je istina da imamo ljubav prema Bogu, drzacemo prve cetiri zapovesti Dekalog.

A ako je istina da imamo ljubav prema bliznjima, postovacemo ostali 6 zapovesti Dekaloga.

Evo rečenice iz Matejeva evanđelja na hrvatskom i grčkom jeziku.

Mt 22,40: O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci

Grčki: ἐν ταύταις ταῖς δυσὶν ἐντολαῖς ὅλος ὁ νόμος κρέμαται καὶ οἱ προφῆται.

Vidi Marko! Ti si išao tumačiti Isusove riječi umjesto da ih samo pročitaš i čuješ, jer su one jasne da ne mogu biti jasnije. Isus jasno kaže, pogledaj gore u tekstu, da "o ovim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.« A što si ti zaključio u svome tumačenju? Zaključio si da se ove dvije zapovijedi odnose samo i isključivo na Dekalog.

Zakon i Proroci = Tora + proročki spisi

Dekalog = Izl 20,1-17

Natrag