Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Rekoh ti, u Rim 7,7 tri puta se javlja riječ Zakon (νόμου) i svaki put označava Zakon -Toru. Pavao niti jedan put ne govori izričito o Dekalogu, jer da je tako Pavao bi ga imenovao grčkom sintagmom δεκα λογουσ.

Dobro, kada generalizuješ u ovom stihu..onda se drži principa. Ali pazi sad, ako tako generalizuješ i kažeš da se ne može u Rimljanima razdvojiti zapovest od ostatka zakona...ne poziva li onda Pavle da držiš i obrezanje i žrtve jer u Rim 7 on kaže da je "zakon svet i pravedan i dobar"...i onda kaže umom svojim to drži..hoćeš onda reći da su to i žrtve i prinosi i obrezanje.

Vidiš Slape, kada pokušavaš da izvučeš iz konteksta i generalizuješ iako je jasno da Pavao ovde misli na 10 Zapovesti ali neka bude ova tvoja konstrukcija..onda ispada da je i "obrezanje i žrtve i prinosi" zakon dobar i da im služi umom svojim..zar ne.

Moj ti je savet da uvek gledaš kontekst a ne da generalizuješ jer jedino tako možeš imati jednu celovitu sliku i smislenu celinu.

Svako dobro.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
ne poziva li onda Pavle da držiš i obrezanje i žrtve jer u Rim 7 on kaže da je "zakon svet i pravedan i dobar"...i onda kaže umom svojim to drži..hoćeš onda reći da su to i žrtve i prinosi i obrezanje.

Zakon je svet i pravedan i dobar jer je od Boga, nije od đavla, ali taj Zakon sa Sinaja ne obvezuje kršćane. Kršćani su pod Kristovim zakonom

Pavao ovde misli na 10 Zapovesti ali neka bude

Zašto podcjenjuješ Pavla? Pavao je školovan, farizej, razlikuje Pavao Zakon i Dekalog. Da je Pavao mislio na Dekalog, onda bi tako i napisao - δεκα λογουσ. Međutim, kako Pavao govori o Zakonu koristi i Grčku riječ νόμου.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Zakon je svet i pravedan i dobar jer je od Boga, nije od đavla, ali taj Zakon sa Sinaja ne obvezuje kršćane. Kršćani su pod Kristovim zakonom

Kako ne obavezuje kada Pavle služi svojim umom tom zakonu? Stalno neke floskule Crkve a nikako Biblijskom analizom:).

Dakle, Pavle želi da služii tom zakonu i on se trudi ali kaže da zbog tela grehovnog nije u mogućnosti u potpunosti..e sad ako se ovo odnosi na obrezanje i žrtve onda to nema veze sa telom grehovnim...svatko može prinet žrtvu i obrezat se..ali ne može održati 10 Zapovesti to je jasno. Sve jasno upućuje na 10 Zapovesti i jedino ako misli na njih onda tekst u Rimljanima 7 ima smisla..ovako kako se tumači uopšteno nema nikakvog smisla.

Dakle, još jednom te pitam..kom zakonu Pavle teži..kome služi umom svojim? Jesu li to žrtve i prinosi ili 10 Zapovesti? Kom zakonu mi trebamo da služimo umom svojim? Zakonu obrezanja i žrtve i prinosa ili 10 Zapovesti?:).

Zašto podcjenjuješ Pavla? Pavao je školovan, farizej, razlikuje Pavao Zakon i Dekalog. Da je Pavao mislio na Dekalog, onda bi tako i napisao - δεκα λογουσ

Da je Pavao znao da će neko tumačiti ovako njegove reči kao ti on bi to napisao:). No, s obzirom da u Pavlovo vreme niko od nazarenskih hrišćana to nije tako tumačo Pavao nema potrebu da objašnjava preciznije jer je njima jasno..a i svima koji ne kontestiraju uopšteno:).

Pozdrav.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Stalno neke floskule Crkve a nikako Biblijskom analizom:).

Meni je posve jasno, a i svakom drugom tko zna zbrojiti 2 i 2. Ti Bibliju ne čitaš da bi nešto novo saznao, nego isključivo zbog toga da potvrdiš ono što su ti u sekti servirali.

Dakle, još jednom te pitam..kom zakonu Pavle teži..kome služi umom svojim? Jesu li to žrtve i prinosi ili 10 Zapovesti? Kom zakonu mi trebamo da služimo umom svojim? Zakonu obrezanja i žrtve i prinosa ili 10 Zapovesti?:).

Ti se pedalj ne možeš odvojiti od Starog zavjeta i Zakona. Kršćani su i u Novom zavjetu i pod Novim zakonom - Kristovim zakonom.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Meni je posve jasno, a i svakom drugom tko zna zbrojiti 2 i 2. Ti Bibliju ne čitaš da bi nešto novo saznao, nego isključivo zbog toga da potvrdiš ono što su ti u sekti servirali.

Pa ti uopšte ne tumačiš Bibliju već ono što ti u sekti nastaloj u IV veku kažu:). Ja sledim samo "sektu" nazarena kako kaže Pavao jer i njega za taj put gone a on tako služi Bogu otačkom.;).

Ma mani se tih termina..već tumači Pismo ali Pismom.

Ti se pedalj ne možeš odvojiti od Starog zavjeta i Zakona. Kršćani su i u Novom zavjetu i pod Novim zakonom - Kristovim zakonom.

Ja Bibliju ne razdvajam jer Tora i Evanđelje je Pismo. Pavao poziva na Pismo i kaže..svo je Pismo od Boga dano...dakle i Tora i Evanđelje. Ne može se razumeti Evanđelje bez Tore.

No, ti niako da odgovoriš..kom to Zakonu Pavao služi i teži da ga drži? Obrazanju, žrtvama..šta veliš?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa ti uopšte ne tumačiš Bibliju već ono što ti u sekti nastaloj u IV veku kažu:). Ja sledim samo "sektu" nazarena kako kaže Pavao jer i njega za taj put gone a on tako služi Bogu otačkom.;).
Ma mani se tih termina..već tumači Pismo ali Pismom.

Koje Pismo i kojim Pismom? Onim koje ti je odredila i ostavila ona gore "sekta iz IV veka"? Ili si neznalica ili licemjer i drznik.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Odlično, gornji tekst iz Mateja sve objašnjava. Idemo redom.

Evo rečenice iz Matejeva evanđelja na hrvatskom i grčkom jeziku.

Mt 22,40: O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci

Grčki: ἐν ταύταις ταῖς δυσὶν ἐντολαῖς ὅλος ὁ νόμος κρέμαται καὶ οἱ προφῆται.

Vidi Marko! Ti si išao tumačiti Isusove riječi umjesto da ih samo pročitaš i čuješ, jer su one jasne da ne mogu biti jasnije. Isus jasno kaže, pogledaj gore u tekstu, da "o ovim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.« A što si ti zaključio u svome tumačenju? Zaključio si da se ove dvije zapovijedi odnose samo i isključivo na Dekalog.

Zakon i Proroci = Tora + proročki spisi

Dekalog = Izl 20,1-17

Slape, ja nisam rekao da se Hristove reci odnopse samo na Dekalog, ali sam ponovio ono sto je Hristos izjavio da u izrazu: "Ljubi Gospoda Boag svije srcem svojim,,, i bluznjega kao sebe samoga tu je ukljuceno sve. Dekalog je Bog dao, a ne ljudi, i on je temelj Bozije vladavine, i ako je istina da ti i ja ljubimo Boga, nasigurno necemo prestupati nijednu od Njegovih zapovesti kojima je On to opisao. Isto tako ako ljubimo bliznje kao sto sebe ljubimo,: Postovacemo roditelje necemo ubiti, necemo ciniti preljubu, necemo lagati na nase blinje, necemo im zeleti im slo itd.

Tako Dekalog je temelj svemu, on je nepromeljiv kao i Bog sto je nepromenljiv. Niakad Bog nece reci sada mozete imatiu i druge bogove pored mene ili na mesto mene, nikad nece reci sad klanjajte se predmetia umesto meni, nikad nece reci sda mozete upotrebljavati moje ime uzaludno... to su vecna nacela koja ostaju za svu vecnost. Dekaloig je temelj Bozije vladavine.

Zarto Isus kaze o ove dve zapoveti,visisav zakon i proroci. On je temelj svemu.

Zakon je svet i pravedan i dobar jer je od Boga, nije od đavla, ali taj Zakon sa Sinaja ne obvezuje kršćane. Kršćani su pod Kristovim zakonom.

Slape brate, strah me je kad citam ove tvoje izjave. Izvini ali me nui se cini d aje to prava zabluda.
Prvo, ako Bziji zakon koga je On napisa, ne vazi za hriscane, pa koji onda vazi?
Ako Bog menja zakon prema musterijama kao krojac sto za svakoga kroji posebno odelu, preme uzrastu, onda taj Bog nije uvek isti, jer se menja prema prilikama, ma to ond ai nije Bog, nego mora biti covek. Vidis SLape kud avodi da tvoja nepromisljena izjava.

Drugo, ako mi hriscani ne treba da drzimo Bozji zakona Dekalog, nmego treba da drzimo Hristov zakon, to znaci da Jehova i Hristos nisu JEDNO, nego su razdvojeni i svaki od Njih ima svoj zakon, koji prema tvojoj izjavi moze biti i suprotan. Slape to je opasno ucenje koje rusi temelj Teologije i umanjuje Boozij autoritet.

Kada je bogati mladicu uptao Hrista: Sta da cinim da dobijem zivot vecni?
Kako mu je Hristos odgovorio: "Ako zelis uci u zivot, DRZI SAPOVESTI".

Da li su onda hriscani i oni koji propovedaju da je zakon ukinut i da ne treba drzati Bozje zapovesti?

Poslednja izmena od urednika:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nije sustina euharistije okupljanje u bilo koji Bogom odredjeni dan, jer Isus nije takav dan za okupljanje u smislu uzimanja euharistije odredio, vec se euharistija uzima u bilo koji dan, a u delima apostolskim to je jednom bilo u cetvrtak, jednom u subotu uvece, itd..

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Koje Pismo i kojim Pismom? Onim koje ti je odredila i ostavila ona gore "sekta iz IV veka"? Ili si neznalica ili licemjer i drznik.

Ti nisi kada druge nazivas sektom:)? Opet dvostruki standardi..joj Slape, Slape...

Pa ti isto ne znaš da je to Pismo citirano od crkvenih otaca od II veka. Nikakava organizacija nastala u IV veku nije napisala to Pismo i dala hrišanima već je ono postojalo od početka II veka.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Tako Dekalog je temelj svemu,

Ne, Isus kaže da su temelj one dvije zapovijedi.

on je nepromeljiv kao i Bog sto je nepromenljiv.

Gdje piše da je Dekalog nepromjenjiv, a ostali dio Starog zavjeta promjenjiv? Zašto izmišljaš?

Dekaloig je temelj Bozije vladavine.

Ne, Isus kaže da su temelj one dvije zapovijedi.

Zarto Isus kaze o ove dve zapoveti,visisav zakon i proroci. On je temelj svemu.

Da, te dvije zapovijedi su temelj Kristova zakona, a ne Dekalog.

Prvo, ako Bziji zakon koga je On napisa, ne vazi za hriscane, pa koji onda vazi?

Kristov zakon.

Drugo, ako mi hriscani ne treba da drzimo Bozji zakona Dekalog, nmego treba da drzimo Hristov zakon, to znaci da Jehova i Hristos nisu JEDNO, nego su razdvojeni i svaki od Njih ima svoj zakon, koji prema tvojoj izjavi moze biti i suprotan. Slape to je opasno ucenje koje rusi temelj Teologije i umanjuje Boozij autoritet.

Otac je Židovima objavio svoj Zakon na Sinaja, a Sin je svoj zakon (Kristov zakon) za kršćane objavio apostolima a čuva ga i prenosi Crkva.

Kada je bogati mladicu uptao Hrista: Sta da cinim da dobijem zivot vecni?
Kako mu je Hristos odgovorio: "Ako zelis uci u zivot, DRZI SAPOVESTI".

Isus kaže da je dovoljno držati samo one dvije zapovijedi da bismo se spasili. Nema subote. Zar ti ne vjeruješ Isusu? Zat misliš da Isus laže?

Da li su onda hriscani i oni koji propovedaju da je zakon ukinut i da ne treba drzati Bozje zapovesti?

Biblija u Zakonu kaže i ovo: Izl 31,15: Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi. Poštujete li vi Adventisti ovu zapovijed iz Božjeg zakona? Ako je ne poštujete, kako se možete zvati kršćanima.

Natrag