Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

U Delima Apostolskim, sveti Luka piše dve kratke rečenice koje dolaze od
Gospoda Boga svetom Apostolu Petru, od kojih je ovo druga rečenica:
"Što je Bog učinio čistim ne nazivaj poganim" (prevod dr. Emilijan Čarnič) ili
"Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!" (prevod Duda-Fućak). (Dela 10,15).

Ne-bilo-ti-zapovedjeno, da li možeš pogledati kako je rečenica
izgledala na staro-grčkom i kako bi se (sve) mogla prevesti?

Jer ova promena koja od Boga dolazi a javljena je sv. Apostolu Petru,
... nekako mislim da je bitna kao dan objave nove slobode u Hristu Isusu
(vezano za ishranu) i u isto vreme dan objave nove obaveze za vernike, za Crkvu
(da ne koriste tu slobodu ako ona sablažnjava bilo kog drugog čoveka).

Prijevod u obje varijante ispravno i jezgrovito ističe upravo bit onoga što se dogodilo. Teško bi se upečatljivije to moglo izreći.

Sveti Kornelije, rimski stotnik, bio je prvi poganin (ne-Židov) koji je po svojem krštenju primljen u Crkvu. Do tada krštenje su primali samo Židovi i to na tisuće njih u Jeruzalemu: počevši od apostola, učenika, pa do tisuća Židova koji su primili krštenje na dan Pedesetnice, silaska Duha Svetoga, kao i ubrzo i nakon njega (Djela apostolska poglavlje 2). Krštenje poganina Kornelija, kojeg su Židovi smatrali nečistim, bio je za povijest Crkve presudan događaj koji je označio prekretnicu. Iza njega je stajao sam Gospodin, koji je htio pokazati da je spasenje dano svim ljudima, a ne samo Židovima. Upravo se trostrukim ponavljanjem - "Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!" - ističe važnost ovog događaja i čina krštenja prvog poganina.

Osim "čišćenja pogana" Bog svojim "Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!" čisti i svu hranu. Bog jasno daje do znanja da više ne vrijedi ni podjela na čistu i nečistu hranu, onako kako je to bio zapovjedio Židovima u Starom zavjetu. Iz Pavlovih riječi je posve jasno kako se radi i o hrani, i to o svoj hrani:

Rim 14,14-15: Znam i uvjeren sam u Gospodinu: ništa samo od sebe nije nečisto. Samo je onomu nečisto tko to smatra nečistim. Doista, ako je poradi hrane tvoj brat ražalošćen, već nisi na putu ljubavi. Ne upropašćuj tom svojom hranom onoga za koga je Krist umro!

Rim 14,20: Ne razaraj djela Božjega poradi hrane! Sve je, istina, čisto, ali je zlo za onoga tko na sablazan jede.

Vidimo, o hrani (jelu) sveti Pavao govori, i kaže: „Sve je čisto“!

Ja sam ovdje našao još jedan vrlo važan i interesantan moment. Sjetimo se: "Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!" A sad pogledajmo jedno drugo mjesto kod svetog Pavla:

1 Kor 7,14: Ta muž nevjernik posvećen je ženom i žena nevjernica posvećena je bratom. Inače bi djeca vaša bila nečista, a ovako - sveta su.

Ako Bog poganina Kornelija očisti pa ga Petar krsti, ne upućuje li Bog preko Pavla da i djecu krstitimo, jer i ona nisu nečista – sveta su?

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Prijevod u obje varijante ispravno i jezgrovito ističe upravo bit onoga što se dogodilo. Teško bi se upečatljivije to moglo izreći.
..........................
Ako Bog poganina Kornelija očisti pa ga Petar krsti, ne upućuje li Bog preko Pavla da i djecu krstitimo, jer i ona nisu nečista – sveta su?

Bog ti dobro dao!

Pošteno si se potrudio i iskreno sam ti zahvalan!

brat Toma

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
U stihu 8 i 9 govori o Galatima i njihovom ranijem religionznom stavu i zato i navodi paganstvio. Međutim, u stihu 3 Pavle govori o zajedničkim "stihijama" u kontekstu onoga čemu su i jedni i drugi bili izloženi pre Hrista.

Znaci Jovane brate, po tebi, on u celoj knjizi Galatima , samo u 8, 9 i 10 stihu govori o paganstvu kod Galacana?

Jovane, da si ti u pravu, pa da su se oni na paganstvo vracali, Pavle ne bi to samo "usputno pomenuo", nego bi cela knjiga bila o tome , jer je to mnogo gore nego vracanje obrezanju!

Nadam se da se slazes samnom?

Nema smisla pomenuti taj problem u samo dve recenice, jer Jovane, to bi bilo strasno da su se oni vracali 'obozavanju idola'! Tako gubis i Boga i Hrista!

To je STRASNO!

Ali ne radi se o tome Jovane, vec sam ti pokazao da je i Pavle bio pod "stihijama", a on nikada nije bio pagan.

I Slap ti je ovu rec preveo sa grckog, i pokazao da ona ne znaci nesto "svetsko", vec znaci - "pocelo" , vracanje na predjasnje stanje!

Objasnio sam ti i za izraz "bogovi", kad kaze - "sluziste bogovima koji to po sebi nisu". Jovane oni su bili izlozeni ljudima koji su ih zarobljavali laznom naukom o obrezanju itd, i pre nego sto su culi za Hriscanstvo oni su bili u judaizmu, a pod tim ljudima su robovali!

Nisu Galati bili pagani Jovane, Pavle je propovedao u sinagogama, i privlacio je najpre ljude upucene u judaizam. Dakle vecinom su to bili ljudi judaisticke vere..

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Točno, ali nigdje ne nalazimo: U drugi dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh, niti U treći dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh, niti U četvrti dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh, ... itd, nego samo nalazimo ovo: Dj 20,7 U prvi dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh, ..

Zato što je posle Šabata. Kod Jevreja isticanje prvog dana često služi da bi se ukazalo zapravo na dan posle Šabata. Sliočno je sa petkom..dan Pripreme pre Šabata. Zato se to ističe..

Tamo (u Svetom pismu) je napisano kako je Crkva stup i uporište istine, a ne neka Knjiga, pa ni Biblija. Prema tome vi ne poštujete Sveto pismo, jer vi ne poštujete ono što tamo piše.

Znači ako Crkva kaže da II zapovest nije obavezujuća..to znači da je to tako iako u Pismu jasno stoji drugačije. Dobro, iam jedna simpatična stvar kod Katolika..iako se ne slažemo, ali kod Katolika je sve čisto..jasno se kaže..mi ne primamo ono što kaže Pismo već samo Crkva. Ako je Pismo suprotno Crkvi treba odbaciti Pismo a slušati Crkvu jer je ona iznad Pisma. Dakle, jasno je da se kršenje II zapovesti ne može opravdati Pismom ali tako je Crkva rekla i slobodno možemo da poštujemo običaj koji je suprotan Pismu. Pošteno rečeno i cenim tu iskrenost.

Molitva mrtvima. Umirući zemaljskom životu čovjek ne prestaje postojati i živjeti. Kako to točno izgleda nije nam do kraja dato znati, ali ako je razbojnik s križa još onog petka bio u raju, onda je on nastavio živjeti i nakon smrti na križu. Prema tome, molitva "svetim mrtvim" i molitva za mrtve u skladu je i s crkvenom Tradicijom i sa Svetim pismom.

Ali nema u Pismu nigde takav primer..molitve za mrtve i molitve mrtvima:). U Tori-5.Mojsijeva 18,11 zabranejno je bilo kakvo obraćanje mrtvima. Sa Svetim Pismom nije u skladu ali sa tradicijom jeste.

Zašto Gal 4,8-10, zašto ne i redak 7., pogledajmo:

Gal 4,7-10: Tako više nisi rob nego sin; ako pak sin, onda i baštinik po Bogu.

Da, ali stih 7 je u kontekstu obrezanja:)..ne u kontekstu stihija ili dana,meseci koje je bilo povezano sa paganstvom a ovo prvo sa nametanjem obrazanja od strane farisejske stranke.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Znaci Jovane brate, po tebi, on u celoj knjizi Galatima , samo u 8, 9 i 10 stihu govori o paganstvu kod Galacana?

Jovane, da si ti u pravu, pa da su se oni na paganstvo vracali, Pavle ne bi to samo "usputno pomenuo", nego bi cela knjiga bila o tome , jer je to mnogo gore nego vracanje obrezanju!

Nadam se da se slazes samnom?

Da, samo u tim stihovima pominje drugo zastranjivanje...ali i to sam objasnio. Ne znači da se vraćaju slavljenju bogova u pravom smislu te reči već u kontestu ovih dana, meseci koji su povezani sa paganskim slavljenjem. U tom kontekstu. Zato Pavle to upoređuje sa slavljenjem drugih bogova. Nekakva veza izmnešu slavljenja ovih praznika i paganstva postoji pošto to Pavle navodi u kontekstu vraćanja paganstvu. Zato Pavle prelazi preko toga u dva-tri stiha jer po njemu veća je opasnost bila od farisejske stranke.

Ali ne radi se o tome Jovane, vec sam ti pokazao da je i Pavle bio pod "stihijama", a on nikada nije bio pagan.

Da, rekao sam šta se podrazumeva pod tim stihijama u kontekstu judeja..ne paganstvo već to što im greh nije mogao biti očišćen zaista ovim žrtvama i obrezanjem jer je bila potrebna Hristova krv i otkupljenje. Tako su i Judeji bili pod stihijama tj. grehom

Objasnio sam ti i za izraz "bogovi", kad kaze - "??? sluziste bogovima koji to po sebi nisu". Jovane oni su bili izlozeni ljudima koji su ih zarobljavali laznom naukom o obrezanju itd, i pre nego sto su culi za Hriscanstvo oni su bili u judaizmu, a pod tim ljudima su robovali!

Ne Mire, izraz bogovi se ne koristi ovde za te ljude. Evo ti jasan stih Pisma:"Ali tada ne znajući Boga, služiste onima koji po sebi nisu bogovi". Izraz "tada" taj vremenski prilog ukazuje na koji period? Tada, ukazuje na vreme pre poznavanja Boga. Pa nisu tada bili pod obrezanjem jer nisu ni Boga pozanvalai. Mire, preskočio si taj vremenski prilog "tada" kada si citirao. Dakle, jasno je i iz ovog konteksta da uput na "bogove" ne ukazuje na ljude koji im propvedaju obrazanje već na period paganstva:).

Nisu Galati bili pagani Jovane, Pavle je propovedao u sinagogama, i privlacio je najpre ljude upucene u judaizam. Dakle vecinom su to bili ljudi judaisticke vere..

Bili su pre prihvatanja hrišćanstva. Većinski su bili iz neznaboštva. Da su bili pagani upućuje i sledeći stih."Ovo jedno hoću od vas da doznam, ili Duha primiste kroz dela zakona ili kroz čuvenje vere? Tako li ste nerazumni? Počevši duhom, sad telom svršujete", Galatima 3,2.3

Dakle, jasno je da oni nisu prvo bili "pod zakonom" pa onda "pod verom" pa se onda vratili "pod zakon" nego su počeli Duhom tj. verom što ukazuje na propoved jevanđelja kroz koje su prvi put postali sudeonici Božijeg Carstva. Tako da je jasno da nisu pre jevanđelja bili judeji pod zakonom već pagani.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527

Sveti Kornelije, rimski stotnik, bio je prvi poganin (ne-Židov) koji je po svojem krštenju primljen u Crkvu. Do tada krštenje su primali samo Židovi i to na tisuće njih u Jeruzalemu: počevši od apostola, učenika, pa do tisuća Židova koji su primili krštenje na dan Pedesetnice, silaska Duha Svetoga, kao i ubrzo i nakon njega (Djela apostolska poglavlje 2). Krštenje poganina Kornelija, kojeg su Židovi smatrali nečistim, bio je za povijest Crkve presudan događaj koji je označio prekretnicu. Iza njega je stajao sam Gospodin, koji je htio pokazati da je spasenje dano svim ljudima, a ne samo Židovima. Upravo se trostrukim ponavljanjem - "Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!" - ističe važnost ovog događaja i čina krštenja prvog poganina.

Osim "čišćenja pogana" Bog svojim "Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!" čisti i svu hranu. Bog jasno daje do znanja da više ne vrijedi ni podjela na čistu i nečistu hranu, onako kako je to bio zapovjedio Židovima u Starom zavjetu. Iz Pavlovih riječi je posve jasno kako se radi i o hrani, i to o svoj hrani:

Postovanje Slape,

Zao mi je, ali ne mogu se sloziti u potpunosti sa tvojim objasnjenjem.
Slazem se da je u ovovom tekstu rec u paganima, a nije rec o nikakvoj hrani.
Neki padaju u zamku sto je Petru pokazano platno u kom su bile svakojake zivotinje i receno mu je "Pokolji i pojedi". Petar je odgovorio: "Niposto Gospode jer nikad ne jednoh nista necisto ili pogano."
Na osnovu ovoga neki izvode pricu o cistim i necistim zivotinjama i hrani.
Medjutim, ova Petrova vizija nema nikakve veza sa zivotinjama niti sa bilo kakvom hranom.
Neka nam Petsar odgovori kako je on razumeo uvu viziju:

Cim je usao u Kornilijevu kucu Petar je izjavio: "VI ZNATE KAKO JE NEPRILICNO COVEKU JEVREJINU DRUZITI SE ILI DOLAZITI K TUDJINU; ALI BOG MENI POKAZA DA NI JEDNOG COVEK NE ZOVEM POGANA ILI NECISTA." Djela 10,28.

Kao st sami vidite, da se ovde ne radi o nikakvoj hrani, nego iskljucibvo o ljudima. Ovom vizijom Bog je Petra pripremio za rad medju neznaboscima.
[/QUOTE]

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Cim je usao u Kornilijevu kucu Petar je izjavio: "VI ZNATE KAKO JE NEPRILICNO COVEKU JEVREJINU DRUZITI SE ILI DOLAZITI K TUDJINU; ALI BOG MENI POKAZA DA NI JEDNOG COVEK NE ZOVEM POGANA ILI NECISTA." Djela 10,28.

Pa džabe im se to daje oni sebi dokazuju kako je ipak Bog očistio svinju.

Dakle njih ne zanima istina, nego kako da uklope svoja mjerila svoje crkve u Bibliju.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Zato što je posle Šabata. Kod Jevreja isticanje prvog dana često služi da bi se ukazalo zapravo na dan posle Šabata. Sliočno je sa petkom..dan Pripreme pre Šabata. Zato se to ističe..

Je li? Kad je to tako često neće ti biti teško, nađi i citiraj samo jedno mjesto u Novom zavjetu gdje se spominje "prvi dan u tjednu" prije Isusova uskrsnuća. A vidi nakon Isusova uskrsnuća:

Mt 28,1: Po suboti, u osvit prvoga dana u tjednu, dođe Marija Magdalena i druga Marija pogledati grob.

Mk 16,2: I prvoga dana u tjednu, veoma rano, o izlasku sunčevu, dođu na grob.

Lk 24,1: Prvoga dana u tjednu, veoma rano, dođoše one na grob s miomirisima što ih pripraviše.

Iv 20,1: Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut.

Dj 20,7: U prvi dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh, Pavao im govoraše i kako je sutradan kanio otputovati, probesjedi sve do ponoći.

1 Kor 16,1-2: U pogledu sabiranja za svete, i vi činite kako odredih crkvama galacijskim. Svakoga prvog dana u tjednu neka svaki od vas kod sebe na stranu stavlja i skuplja što uzmogne da se ne sabire istom kada dođem.

Nađe li ti bar jedno mjesto spominjanja prvog dana u tjednu prije Isusova uskrsnuća? A vidi poslije uskrsnuća. Što se to dogodilo? Sveti Luka ističe lomljenje kruha (Euharistiju) baš u prvi dan tjedna. Sveti Pavao piše Korinćanima, a kaže da je tako odredio i ostalim crkvama, da svakoga prvog dana u tjednu izdvoje svoje novčane priloge za svete. Zašto je nakon Isusova uskrsnuća prvi dan u tjednu tako interesantan? Slučajno ili je ipak nešto drugo?

Znači ako Crkva kaže da II zapovest nije obavezujuća..to znači da je to tako iako u Pismu jasno stoji drugačije.

Crkva to ne kaže, nemoj podmetati. Evo što kaže Crkva: Čast iskazana svetim slikama jest "čašćenje puno poštovanja", a nipošto klanjanje, koje pripada samo Bogu. (KKC 2132)

Dobro, iam jedna simpatična stvar kod Katolika..iako se ne slažemo, ali kod Katolika je sve čisto..jasno se kaže..mi ne primamo ono što kaže Pismo već samo Crkva. Ako je Pismo suprotno Crkvi treba odbaciti Pismo a slušati Crkvu jer je ona iznad Pisma.

Zašto lažeš? Ono gore podmetanje, pa odmah iza toga ova laž. "Proročici" si se približio lažima i podmetanjima.

Dakle, jasno je da se kršenje II zapovesti ne može opravdati Pismom ali tako je Crkva rekla i slobodno možemo da poštujemo običaj koji je suprotan Pismu. Pošteno rečeno i cenim tu iskrenost.

Ne krši se 2. zapovijed pravljenjem slika i kipova, inače bi i Židovi kršili tu zapovijed jer su imali i slike i kipove u Hramu, a vrhovni idolopoklonik bio bi sam Bog koji im je odredio da postave i slike i kipove. Vidi:

"Po svim zidovima Hrama unaokolo, iznutra i izvana, urezao je likove kerubina, palma i rastvorenih cvjetova, zlatom je pokrio i pod Hramu iznutra i izvana.” (1 Kr 6, 29-30)

Prebivalište načini od deset zavjesa: od ljubičastog, crvenog i tamnocrvenog prediva i prepredenog lana. Na njima neka budu vezeni likovi kerubina - djelo umjetnika. (Izl 26,1)

Pošteno rečeno i cenim tu iskrenost.

Cijenim i ja tvoj bezobrazluk.

Ali nema u Pismu nigde takav primer..molitve za mrtve i molitve mrtvima:). U Tori-5.Mojsijeva 18,11 zabranejno je bilo kakvo obraćanje mrtvima. Sa Svetim Pismom nije u skladu ali sa tradicijom jeste.

Jak 5,16: Ispovijedajte dakle jedni drugima grijehe i molite jedni za druge da ozdravite! Mnogo može žarka molitva pravednikova.

A kako su oni koji su završili svoj zemaljski život živi, razbojnik je onog petka bio u raju, možemo se uticati svetim (pravednim) umrlim i moliti ih da se oni Bogu mole za nas. I drugo, gdje je molitva za umrle u Svetom pismu, pitaš. Evo.

Sveti Pavao u pravilu na kraju svojih poslanica izriče pozdrave. Ljude koje je poznavao i s kojima je bio blizak uvijek pozdravlja pišući i njihova imena. Pogledajte sami u Pavlovim poslanicama kako to Pavao čini, a ovdje ćemo vidjeti jedan interesantan primjer vezan uz ovu o čemu govorimo.

2 Tim 1,16-18: Neka Gospodin milosrđem podari Oneziforov dom jer me često osvježivao i nije se stidio mojih okova, nego kad je bio u Rimu, brižljivo me potražio i našao. Dao mu Gospodin naći milosrđe u Gospodina u onaj Dan! A koliko je usluga u Efezu iskazao, to ti najbolje znaš.

2 Tim 4,19: Pozdravi Prisku i Akvilu i Oneziforov dom!

Pogledajte, Pavao pored Priske i Akvile pozdravlja Oneziforov dom. Ne pozdravlja Onezifora, zašto? Da je Onezifor živ, Pavao bi, kao što to uvijek čini u svojim poslanicama, uputio pozdrav i Oneziforu i njegovu domu, ovako pozdravlja njegov dom, a za umrlog Onezifora moli se Bogu.

Da, ali stih 7 je u kontekstu obrezanja:)..ne u kontekstu stihija ili dana,meseci koje je bilo povezano sa paganstvom a ovo prvo sa nametanjem obrazanja od strane farisejske stranke.

Gal 4,7: Tako više nisi rob nego sin; ako pak sin, onda i baštinik po Bogu.

Hoćeš reći. Gal 4,1-6 i Gal 4,8-31 govori o Zakonu, a samo ovaj gornji stih (Gal 4,7) govori o obrezanju!;)o_O;)o_O

Ovo je tvoja analogija subote: Poslanica Galaćanima nikako ne ide u prilog tvojim tvrdnjama, pa onda bar jedan redak (stih ) mora značiti nešto drugo.:mig:

ova Petrova vizija nema nikakve veza sa zivotinjama niti sa bilo kakvom hranom.

A Pavlove pouke:

Rim 14,14-15: Znam i uvjeren sam u Gospodinu: ništa samo od sebe nije nečisto. Samo je onomu nečisto tko to smatra nečistim. Doista, ako je poradi hrane tvoj brat ražalošćen, već nisi na putu ljubavi. Ne upropašćuj tom svojom hranom onoga za koga je Krist umro!

Rim 14,20: Ne razaraj djela Božjega poradi hrane! Sve je, istina, čisto, ali je zlo za onoga tko na sablazan jede.

Kao st sami vidite, da se ovde ne radi o nikakvoj hrani, nego iskljucibvo o ljudima. Ovom vizijom Bog je Petra pripremio za rad medju neznaboscima.

Kao što sami vidite, da se gore kod Pavla ne radi o nikakvim imaginarnim fenomenima, nego se radi o hrani. Pavao izričito govori o hrani, jelu, i kaže: Sve je čisto!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da bi se odgovorilo na pitanje - o čemu se radi u 10 poglavlju dela apostola gde je Bog Petru dao viziju, mora se uzeti u obzir ceo kontekst 10 glave:

"A u Ćesariji beše jedan čovek po imenu Kornilije, kapetan od čete koja se zvaše talijanska.
10:2 Pobožan i bogobojazan sa celim domom svojim, koji davaše milostinju mnogim ljudima i moljaše se Bogu bez prestanka;
10:3 On vide na javi u utvari oko devetog sata dnevi anđela Božjeg gde siđe k njemu i reče mu: Kornilije!
10:4 A on pogledavši na nj i uplašivši se reče: Šta je, Gospode? A on mu reče: Molitve tvoje i milostinje tvoje iziđoše na pamet Bogu;
10:5 I sad pošlji u Jopu ljude i dozovi Simona prozvanog Petra:
10:6 On stoji u nekog Simona kožara, kog je kuća kod mora: on će ti kazati reči kojima ćeš se spasti ti i sav dom tvoj.
10:7 I kad otide anđeo koji govori Korniliju, dozvavši dvojicu od svojih slugu i jednog pobožnog vojnika od onih koji mu služahu,
10:8 I kazavši im sve posla ih u Jopu.
10:9 A sutradan kad oni iđahu putem i približiše se ka gradu, iziđe Petar u gornju sobu da se pomoli Bogu u šesti sat.
10:10 I ogladne, i htede da jede; a kad mu oni gotovljahu, dođe izvan sebe,
10:11 I vide nebo otvoreno i sud nekakav gde silazi na njega, kao veliko platno, zavezan na četiri roglja i spušta se na zemlju;
10:12 U kome behu sva četvoronožna na zemlji, i zverinje i bubine i ptice nebeske.

10:13 I postade glas k njemu: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.
10:14 A Petar reče: Nipošto, Gospode! Jer nikad ne jedoh šta pogano ili nečisto.
10:15 I gle, glas opet k njemu drugom: Šta je Bog očistio ti ne pogani.
10:16 I ovo bi triput, i sud se opet uze na nebo.
10:17 A kad se Petar u sebi divljaše šta bi bila utvara koju vide, i gle ljudi poslani od Kornilija, napitavši i našavši dom Simonov stadoše pred vratima,
10:18 I zovnuvši pitahu: Stoji li ovde Simon prozvani Petar?
10:19 A dok Petar razmišljavaše o utvari, reče mu Duh: Evo tri čoveka traže te;
10:20 Nego ustani i siđi i idi s njima ne premišljajući ništa, jer ih ja poslah.
10:21 A Petar sišavši k ljudima poslanim k sebi od Kornilija reče: Evo ja sam koga tražite; što ste došli?
10:22 A oni rekoše: Kornilije kapetan, čovek pravedan i bogobojazan, poznat kod svega naroda jevrejskog, primio je zapovest od anđela svetog da dozove tebe u svoj dom i da čuje reči od tebe.
10:23 Onda ih dozva unutra i ugosti. A sutradan ustavši Petar pođe s njima, i neki od braće koja beše u Jopi pođoše s njim.
10:24 I sutradan uđoše u Ćesariju. A Kornilije čekaše ih sazvavši rodbinu svoju i ljubazne prijatelje.
10:25 A kad Petar htede da uđe, srete ga Kornilije, i padnuvši na noge njegove pokloni se.
10:26 I Petar ga podiže govoreći: Ustani, i ja sam čovek.
10:27 I s njim govoreći uđe, i nađe mnoge koji se behu sabrali.
10:28 I reče im: Vi znate kako je neprilično čoveku Jevrejinu družiti se ili dolaziti k tuđinu; ali Bog meni pokaza da nijednog čoveka ne zovem poganim ili nečistim;
10:29 Zato i bez sumnje dođoh pozvan. Pitam vas dakle zašto poslaste po mene?
10:30 I Kornilije reče: Od četvrtog dana do ovog časa ja postih, i u deveti sat moljah se Bogu u svojoj kući; i gle, čovek stade preda mnom u haljini sjajnoj,
10:31 I reče: Kornilije! Uslišena bi molitva tvoja i milostinje tvoje pomenuše se pred Bogom.
10:32 Pošlji dakle u Jopu i dozovi Simona koji se zove Petar: on stoji u kući Simona kožara kod mora, koji kad dođe kazaće ti.
10:33 Onda ja odmah poslah k tebi; i ti si dobro učinio što si došao. Sad dakle mi svi stojimo pred Bogom da čujemo sve što je tebi od Boga zapoveđeno.
10:34 A Petar otvorivši usta reče: Zaista vidim da Bog ne gleda ko je ko;
10:35 Nego u svakom narodu onaj koji se boji Njega i tvori pravdu, mio je Njemu.
10:36 Reč što posla sinovima Izrailjevim, javljajući mir po Isusu Hristu, koji je Gospod svima.
10:37 Vi znate govor koji je bio po svoj Judeji počevši od Galileje po krštenju koje propoveda Jovan:
10:38 Isusa iz Nazareta kako ga pomaza Bog Duhom Svetim i silom, koji prođe čineći dobro i isceljujući sve koje đavo beše nadvladao; jer Bog beše s njim.
10:39 I mi smo svedoci svemu što učini u zemlji judejskoj i Jerusalimu; kog i ubiše obesivši na drvo.
10:40 Ovog Bog vaskrse treći dan, i dade Mu da se pokaže,
10:41 Ne svemu narodu nego nama svedocima napred izbranima od Boga, koji s Njim jedosmo i pismo po vaskrsenju Njegovom iz mrtvih.
10:42 I zapovedi nam da propovedamo narodu i da svedočimo da je On narečeni od Boga sudija živim i mrtvim.
10:43 Za ovo svedoče svi proroci da će imenom Njegovim primiti oproštenje greha svi koji Ga veruju.
10:44 A dok još Petar govoraše ove reči, siđe Duh Sveti na sve koji slušahu reč.
10:45 I udiviše se verni iz obrezanja koji behu došli s Petrom, videći da se i na neznabošce izli dar Duha Svetog.
10:46 Jer ih slušahu gde govorahu jezike, i veličahu Boga. Tada odgovori Petar:
10:47 Eda može ko vodu zabraniti da se ne krste oni koji primiše Duha Svetog kao i mi?
10:48 I zapovedi im da se krste u ime Isusa Hrista. Tada ga moliše da ostane kod njih nekoliko dana"

Dakle, ovde u samom tekstu mi nalazimo odgovor o tome - šta znači vizija koju je Bog dao Petru, a to je "DA NI JEDNOG ČOVEKA NE NAZIVA NEČISTIM"

Naime, Jevrejima je bilo zabranjeno da se druže sa neznabošcima, da ulaze u kuće neznabožaca, da sa njima razgovaraju, i imaju bilo koji drugi kontakt.

Ovo je bio Božji odgovor Petru pred službom koju je imao, da jednog neznabošca privede veri u Hrista.

Ovde se ne radi o hrani, jer da je tako - onda je to kontradiktorno, jer to bi značilo - da je Bog u novom zavetu dao da se jedu i "bube, i gmizavci - zmije gušteri, itd.. ptice, divlje zveri, mikrobi.. itd..

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ovde se ne radi o hrani, jer da je tako - onda je to kontradiktorno, jer to bi značilo - da je Bog u novom zavetu dao da se jedu i "bube, i gmizavci - zmije gušteri, itd.. ptice, divlje zveri, mikrobi.. itd..

Dj 10,15: "Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!"

2 Tim 4,15: Sve je čisto čistima; okaljanima pak i nevjernima ništa čisto, nego su im okaljani i razum i savjest.

Natrag