- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
U Delima Apostolskim, sveti Luka piše dve kratke rečenice koje dolaze od
Gospoda Boga svetom Apostolu Petru, od kojih je ovo druga rečenica:
"Što je Bog učinio čistim ne nazivaj poganim" (prevod dr. Emilijan Čarnič) ili
"Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!" (prevod Duda-Fućak). (Dela 10,15).
Ne-bilo-ti-zapovedjeno, da li možeš pogledati kako je rečenica
izgledala na staro-grčkom i kako bi se (sve) mogla prevesti?
Jer ova promena koja od Boga dolazi a javljena je sv. Apostolu Petru,
... nekako mislim da je bitna kao dan objave nove slobode u Hristu Isusu
(vezano za ishranu) i u isto vreme dan objave nove obaveze za vernike, za Crkvu
(da ne koriste tu slobodu ako ona sablažnjava bilo kog drugog čoveka).
Prijevod u obje varijante ispravno i jezgrovito ističe upravo bit onoga što se dogodilo. Teško bi se upečatljivije to moglo izreći.
Sveti Kornelije, rimski stotnik, bio je prvi poganin (ne-Židov) koji je po svojem krštenju primljen u Crkvu. Do tada krštenje su primali samo Židovi i to na tisuće njih u Jeruzalemu: počevši od apostola, učenika, pa do tisuća Židova koji su primili krštenje na dan Pedesetnice, silaska Duha Svetoga, kao i ubrzo i nakon njega (Djela apostolska poglavlje 2). Krštenje poganina Kornelija, kojeg su Židovi smatrali nečistim, bio je za povijest Crkve presudan događaj koji je označio prekretnicu. Iza njega je stajao sam Gospodin, koji je htio pokazati da je spasenje dano svim ljudima, a ne samo Židovima. Upravo se trostrukim ponavljanjem - "Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!" - ističe važnost ovog događaja i čina krštenja prvog poganina.
Osim "čišćenja pogana" Bog svojim "Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!" čisti i svu hranu. Bog jasno daje do znanja da više ne vrijedi ni podjela na čistu i nečistu hranu, onako kako je to bio zapovjedio Židovima u Starom zavjetu. Iz Pavlovih riječi je posve jasno kako se radi i o hrani, i to o svoj hrani:
Rim 14,14-15: Znam i uvjeren sam u Gospodinu: ništa samo od sebe nije nečisto. Samo je onomu nečisto tko to smatra nečistim. Doista, ako je poradi hrane tvoj brat ražalošćen, već nisi na putu ljubavi. Ne upropašćuj tom svojom hranom onoga za koga je Krist umro!
Rim 14,20: Ne razaraj djela Božjega poradi hrane! Sve je, istina, čisto, ali je zlo za onoga tko na sablazan jede.
Vidimo, o hrani (jelu) sveti Pavao govori, i kaže: „Sve je čisto“!
Ja sam ovdje našao još jedan vrlo važan i interesantan moment. Sjetimo se: "Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!" A sad pogledajmo jedno drugo mjesto kod svetog Pavla:
1 Kor 7,14: Ta muž nevjernik posvećen je ženom i žena nevjernica posvećena je bratom. Inače bi djeca vaša bila nečista, a ovako - sveta su.
Ako Bog poganina Kornelija očisti pa ga Petar krsti, ne upućuje li Bog preko Pavla da i djecu krstitimo, jer i ona nisu nečista – sveta su?