Sola Scriptura- da li je dovoljno

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kažem ti pokušaj da razumeš šta za Galaćane znači vraćanje na staro:)...da li je to povratak judaizmu ili paganstvu?

Dokaz da ne govori o vracanju na paganske praznike, vec o vracanju na zakon:

"O nerazumni Galati, ko vas je opcinio da se ne pokoravate istini... Tako li ste nerazumni, pocevsi duhom, sad telom svrsujete?" (Galatima 3:1-3)

Jovane brate, znam da si dobar covek, zato ti pisem, jer mi je zao sto tako verujes. To je pogresno.

Uzmi pa citaj pismo galatima, sve je jasno.

Pozdrav i laku noc.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Dokaz da ne govori o vracanju na paganske praznike, vec o vracanju na zakon:

Pa Pavle je branio moralni (Božji) Zakon.

Za tebe i jesu nerazumni oni koji drže zakon, a razumni koji ga krše.

To je vaše mjerilo.

"O nerazumni Galati, ko vas je opcinio da se ne pokoravate istini...

Pa vidiš da stih govori da se ne pokoravaju istini, a istina je Isus. A ko se Njemu pokorava drži zakon.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"O nerazumni Galati, ko vas je opcinio da se ne pokoravate istini... Tako li ste nerazumni, pocevsi duhom, sad telom svrsujete?" (Galatima 3:1-3)

Mire, brate Galati su imali dvostruku jeres. Sa jedne strane imaju problem sa farisejskom strankom nazarena koja ih vuče na obrezivanje a sa druge strane imaju problem i sa paganskim elementima razumevanja nekih stvari Pisma. U ovom 3 poglavlju Pavle zaista govori o obrezivanju na koje ih navode farisejski nazareni ali u 4-tom poglavlju govori o danima i vremenima...to nije vezano za obrezanje već za paganski koncept. Stihije sveta u kojima su Galati nekada bili nije obrezanje i judaizam već paganstvo. Molim te još jednom pročitaj Galatima 4,8.9.10. Tu je kontekst za razumevanje ovoga u vezi "dana".

Nije čudo da Pavle ovde navodi dve pogreške Galata. Jedna je judaistička pogreška a druga vraćanje na paganski koncept. Ovo drugo će kasnije nakon apostola biti preovlađujuće. Rana Crkva je napadana na razne načine...nije bilo lako izboriti se za očuvanje izvornog verovanja i učenja. Kao što vidiš Mire, ako je ovo bilo u vreme apostola šta da govorimo o periodu nakon apostola.

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pa Pavle je branio moralni (Božji) Zakon.

Za tebe i jesu nerazumni oni koji drže zakon, a razumni koji ga krše.

To je vaše mjerilo.

Pa vidiš da stih govori da se ne pokoravaju istini, a istina je Isus. A ko se Njemu pokorava drži zakon.
Ajde odbij, sta se moras mesati u svaki tudj razgovor sa svojim upadicama, ti stvarno bolujes od raspravljanja.

Uopste ne pricamo o tome da li to ukljucuje celovitost dekaloga ili ne, to nema znacaja ovde!

Izadji na svez vazduh..

Stihije sveta u kojima su Galati nekada bili nije obrezanje i judaizam već paganstvo.
Nisu Jovane "stihije sveta" paganstvo, jer Pavle kaze da je i on bio pod tim stihijama, a on nije bio pagan.

3 Tako i mi kad bejasmo mladi, bejasmo pod stihijama sveta zarobljeni;

A to da su imali dvostruki problem koji je ukljucivao i vracanje na paganstvo, za to nemas dokaza.

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
E sad Mire još jedan dodatni dokaz da ove stihije zapravo su paganski običaji ili praksa kod Galata je i stih 9 koji kaže:"...kako se vraćate opet na slabe i rđave stihije, kojima opet iznova hoćete da služite"? Vidiš Mire, da ove stihije nisu zakon pa čak ni obrezanje jer Galati ako se vraćaju kako kaže Pavle, jasno je da se ne vraćaju na Zakon jer pre obraćenja oni su bili pagani. Ako bi se pod stihijama podrazumevao zakon..onda bi ispalo da su Galati pre toga držali Zakon pa se obratili. Ne brate, Galati nisu držali zakon pre obraćenja pa da se sada pod stihijama podrazumeva "zakon" već jedino čime mogu da se vrate jeste paganstvo. Pošto su se vratili tome Pavle ih ukorava da su "opet" u tome. A ono što ranije govori o zakonu tj. protiv nametanja obrezanja jeste samo opis jedne od grešaka koje čine Galati a sa druge strane Pavle izjednačava tu pogrešku sa pogreškom vraćanja "stihijama" stim što su stihije povratak paganstvu a pod zakonom podrazumeva obrezanje.
Ako misliš da Pavle izjednačava stihije i zakon onda bi ispalo da se Galati vraćaju poštovanju zakona i obrezivanja ali ima li to smisla znajući da su Galati pre toga bili pagani a ne judaisti.:). Čemu oni mogu da se vrate?

Pomaže Bog!

Ne znam zašto veruješ da su u Crkvi u Galatiji bili samo i jedino ne-Jevreji?
Lično mislim da su u Hrista Isusa poverovali svi u tom gradu, a tu je bilo
i Jevreja i Grka, i robova i slobodnjaka, muških i ženskih (3,28).
I time verujem (bojim se) da se svako od pomenutih nalazio u opasnosti
da se vrati u predjašnje stihije, u greh ne imanja poverenja u Hrista Vaskrslog
.

A zakon, pa on jeste bio dobar poput pedagoga dok nije došao Hristos (3,24),
zakon je bio indirektan, dat preko posrednika, tačnije pridodat i privremen:
"Šta će onda zakon? On je određen posredstvom anđela, rukom jednog posrednika,
pa je poradi prestupa dodat - dok ne dođe potomak kome je obećanje dano."
(3,19).
Ovo je samo jedan od dokaza da su u Crkvi u Galatiji bili i Jevreji, i da se
obraća i njima. Jer ova rečenica (i slične njoj) ne znače ništa ne-Jevrejima.

brat Toma

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Na pitanje da li je dovoljno pratiti samo ono što piše u Pismu, ili je potrebno nešto više, nije teško odgovoriti. Samo verom, ili Sola Fide, Samo pismom, ili Sola Scriptura nećemo se spasiti. Jer to je naglašavanje delova, a ne celine. Gde je tu ljubav, gde je nada? Nema ih, čak ni vere nema, jer vera nije mehaničko ponavljanje reči, ili postupaka. A to je upravo ono što čine oni koji se pozivaju na Sola ovo ili Sola ono. Nema spasenja izvan Crkve, izvan pokajanja, izvan delima i rečima iskazane vere i poverenja u Boga, onakvok kakav on jeste, ljudima nesagldiv, ali i blizak. Nema spasenja bez ljubavi, nez dobrote. Bog od nas naime traži da se odreknemo greha. A svaka ljudska aktivnost može biti grešna ako se za meru svih stvari postavimo mi, ako se mi stavimo na mesto BOGA. To je prvobitni i osnovni greh. Nije čovek pao zato što je bio go, vodio ljubav sa ženom... Pao je jer je hteo da odlučuje šta je dobro a šta loše, stavljajući sebe kao merilo. To je greh koji nas prati, i koji stvara ostale grehove. Ko nas je naveo na to? Pa isti onaj koji je svojom slobodnom voljom odlučio da se pobuni.

Da li i dalje, i nakon Žrtve nad žrtvama Sotona kuša i raspiruje greh? Da. Jer iskrivljuje sliku koju imamo o Bogu, laže nas i raspiruje našu samovolju. Navodi nas da budemo kao Job-Jov, da budemo kao oni što od LJUDI PLATU TRAŽE NA ZEMLJI. Kao oni koji viču Gospode, Gospode, ne svesni da je to uzalud.

Crkva ne može biti samo VERA, ne može biti samo LJUBAV, niti može biti samo NADA. VERA zasnovana samo na pismu, samo na "veri" koja isključuje LJUBAV koja je zajedništvo i NADU koja je tradicija bilo da se radi o delima, bilo o rečima, nije dovoljna sama za sebe za spasenje. LJUBAV, koja je najveća po rečima Sv. Apostola Pavla nije sama po sebi dovoljna bez VERE i BEZ NADE. NADA sama po sebi nije dovoljna jer sva dela, sve reči sva tradicija sama bez VERE i bez LJUBAVI nema osnova. Dakle, samo VERA; LJUBAV i NADA zajedno. A to postoji samo u Crkvi.

Samo Pismo, bez LJUBAVI, bez nadanja nije dovoljno. Ako se na to doda da je cepanje i odvajanje ove tri, odbacivanje LJUBAVI I NADE plod ljudskog samoljublja i PRVOBITNOG GREHA.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nisu Jovane "stihije sveta" paganstvo, jer Pavle kaze da je i on bio pod tim stihijama, a on nije bio pagan.

3 Tako i mi kad bejasmo mladi, bejasmo pod stihijama sveta zarobljeni;

A to da su imali dvostruki problem koji je ukljucivao i vracanje na paganstvo, za to nemas dokaza.

U stihu 8 i 9 govori o Galatima i njihovom ranijem religionznom stavu i zato i navodi paganstvio. Međutim, u stihu 3 Pavle govori o zajedničkim "stihijama" u kontekstu onoga čemu su i jedni i drugi bili izloženi pre Hrista. Da, zanimljiv stih i o ovome sam razmišljao..i lepo si primetio ovaj stih..no objasniću ili pokušati to:)...u svakom slučaju moram priznati da si veoma ozbiljan sagovornik i brzo uočiš neke detalje...milina je razgovorati sa tobom.

No, da se vratimo na temu. Dakle, hajde da razjasnimo u kom sad kontestu su i judeji i pagani bili izloženi ovim "stihijama"? Naravno, da nisu u pitanju samo različiti religijski koncepti jer niti su Galati bili judeji niti su judeji bili pagani. U Galatima 4,8.9 stihije su jasne...ovde se radi o paganstvu. Međutim, da bismo razumeli kontekst izloženosti "stihijama sveta" za judeje pročitajmo stihove od 3-5."Tako i mi kad bijasmo mladi, bijasmo pod stihijama sveta zarobljeni(zapizi izraz "stihije sveta"..to nije Zakon Božiji jer on nije stihija sveta). A kada se navrši vreme, posla Bog sina svojega jedinorodnog, koji je rođen od žene i pokoren zakonu(sin ne bi bio pokoren stihijama sveta..ne priliči to Sinu Božijem). Da iskupi one koji su pod zakonom, da primimo posinaštvo", Galatima 4,3-5

Vidiš ovde se Pavle prebacuje na koncept spasenja zahvaljujuči Sinu Božijem. Od čega je Sin Božiji spasio i iskupio čovečanstvo? Od greha..to je jasno. E sad znamo da su svi grešni i svima treba iskupljenje. Greh je zapravo ta "stihija sveta" kojoj su i judeji izloženi i zato im je treba Sin Božiji. Kada Pavle govori "mi" u kontekstu judeja i pagana onda misli na grešnost i greh kojem su svi izloženi. Pitaćemo se zašto i judeji kada su imali "zakon" pa zar nisu oni onda opravdani pred Bogom držanjem zakona? Ne, jer kako kaže Pismo "krv junčija i jareća ne mogu opravdati"..obrezanje ne može opravdati. E zato Pavle ovde ukazuje na izloženost "stihijama sveta" i jednih i drugih ukazujući na greh kao zajednički problem.

Ali kada govori o Galaćanskim stihijama sveta on podrazumeva greh...samo kod njih taj greh se odražava jasno i kroz prekršaj I Zapovesti a samim tim su pod "stihijama sveta" ili "stihijama greha". Tako Pavle ukazuje da su pod stihijama i jedni i drugi..ali različiti konteksti...inače ne možemo reći da su i Pavle i Galatima bili pod istim stihijama jer Pavle nije nikada kršio I Zapovest i poštovao druge bogove..tako da im stihije ne mogu biti iste u tom smislu. Zato moramo tražiti kontekst "stihija sveta" za jedne i druge. Za judeje je što ih dakle obrezivanje i žrtve nisu mogle spasiti od greha i iskupiti ih pa su "pod stihijama" a za Galate pre svega njihovo direktno kršenje I zapovesti..ali i jednima i drugima treba Iskupitelj..to je suština.

Tako ovo dani, meseci pomenuti kod Galaćana su vezani za određene paganske koncepte u vezi tih dana i meseci pa su time grešili i greše a za judeje to što ih zakon nije mogao opravdati od greha.

No, vidimo da jedni Galaćani behu izloženi i jednoj i drugoj grešci...zaista je Pavle imao posla.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pomaže Bog!

Pod uslovom da imaš dokaz da su u Galacijskoj Crkvi bili odvojeni Jevreji od ne-Jevreja
(bivših mnogobožaca), biće ti verovano.

U medjuvremenu imam poverenja u svetog Apostola Pavla koji
celoj Crkvi u Galiciji piše da "nema više Jevreja i Grka, muško i žensko...".

brat Toma

PS. Zanimljivo mi je da su Galaćani imali naslikanog/napisanog Hrista Isusa,
ako je po stihu koji si ovde citirao.

bT

Onda moramo ukinuti sam ovaj tekst, i njegov istorijski kontekst, jer on govori o ljudima koji su praktikovali mnogobožačku praksu lažnim bogovima, jer tekst kaže:

"Ali tada ne znajući Boga služiste onima koji po sebi nijesu bogovi"

Ovo se ne može odnositi na Jevreje, jer oni su poznavali starozavetnog Boga, i nisu bili mnogobošci.

Osim toga, nije Bog u starom zavetu stvorio za Jevreje nikakve RĐAVE stihije, jer Bog u spasenju čoveka ne stvara ništa rđavo, niu starom ni u novom zavetu.

Dakle, odvo se odnosi isključivo na Galate mnogobošce, i kompletan odgovor sam već dao.

http://serbianforum.org/threads/sola-scriptura-da-li-je-dovoljno.712757/page-25#post-2296176

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne znam zašto veruješ da su u Crkvi u Galatiji bili samo i jedino ne-Jevreji?

Brate Tomo, jasno je iz konteksta. Ako si pratio tok rasprave mogao si videti da Galatima 4,8.9 ukazuju na paganstvo..pa zato se to ne može odnositi na judeje:).

Ne kažem da nije bilo i jevreja..ali ovde Pavle se njima ne obraća već većinskoj "Gentile" zajedinici:)

Bratski pozdrav.

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Pomaže Bog obojici, a i svima nama grešnima!

Bojim se da niste u pravu jer, na početku 3. poglavlja,
sveti apostol Pavle kaže da su "Avramovi sinovi oni koji su od vere"
a nekako ne verujem da se iko osim Jevreja nazivao "Avramovim sinovima".
Kao i to da baš njima, Jevrejima a Hrišćanima, on objašnjava da su
pored njih oni koji su opravdani verom (iako nisu Jevreji) i za to im nudi:
1) Svoju Apostolsku reč, ali i
2) Sarozavetnu: "U tebi će biti blagosloveni svi narodi".

Nemojte mi zameriti što ću nastaviti da verujem da su u Crkvi u Galaciji
bili, jedni pored drugih, braća i sestre u Hristu, Jevreji i ne-Jevreji.
Kao ni to da su i jedni i drugi imali sklonost (ako ne i praksu) da se
vrate predjašnjim pogrešnim stihijama, premda su imali medju sobom
primere svojih sunarodnika koji su živeli životom oslobodjenja
("Hristos nas je oslobodio za slobodu").

brat Toma

Natrag