A da li i Etiopska Pravoslavna Crkva može da bude katolička koja sve to ispoveda a drži subotu i praznike?
Koliko znam ne ispovjeda vjerovanje Katoličke crkve, dakle ne može se smatrati dijeom Crkve.
Ali kruh se lomio svaki dan...
:"I ostaše jednako u nauci apostolskoj, i u zajednici,
i u lomljenju hleba, i u molitvama..
.i svaki dan bijahu jednako jedndušno u crkvi, i
lomljahu hleb po kućama, i primahu hranu s radosti i u prostoti srca", Dela 2,42.26
Točno, ali nigdje ne nalazimo:
U drugi dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh, niti
U treći dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh, niti
U četvrti dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh, ... itd, nego samo nalazimo ovo: Dj 20,7
U prvi dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh, ..
Dakle, ovde je bilo u prvi dan nedelje ali inače svakodnevna praksa..i u subotu takođe
I dan danas u svim katoličkim crkvama svakodnevno se služe svete mise, ali u
prvi dan tjedna (nedjelju) one su znatno svečanije i mnogostruko posjećenije.
Ali propoved mora biti bazirana na Pismu..ne može da se propoveda nešto što je suprotno Pismu. Zajednica vernih zasnovana na učenju apostola tj. Pisma jeste stub istine.
U Katoličkoj crkvi ništa se ne propovjeda što bi bilo suprotno Pismu.
Mi time ne kršimo II zapovest
.
Poštovanje Pisma i onoga
što je tamo napisano mora biti vodič..jer je tamo napisano ono što su proroci i apostoli naučavali.
Tamo (u Svetom pismu) je napisano kako je
Crkva stup i uporište istine, a ne neka Knjiga, pa ni Biblija. Prema tome vi ne poštujete Sveto pismo, jer vi ne poštujete ono što tamo piše.
Na žalost često jeste u suprotnosti jer se krši II zapovest klanjanjem kipovima i slikama, celivanjem, molitvom mrtvima. Takva tradicija jeste suprotna učenju Pisma. Tako da ta Crkva dok to nije činila imala je dobru tradiciju međutim kada je počela da upražnjava ove stvari počela je da s suproti duhu Reči Božije i ta tradicija je postala loša.
Ja ti rekoh da Katolička crkva uči kako se samo Bogu možemo klanjati. Ako bi se netko klanjao nekom ili nečemu drugom,kao što se klanja Bogu, onda bi činio idolopoklonstvo, grijeh, ali to je onda
protiv nauka Katoličke crkve a ne po njezinu nauku ili uputstvu.
Molitva mrtvima. Umirući zemaljskom životu čovjek ne prestaje postojati i živjeti. Kako to točno izgleda nije nam do kraja dato znati, ali ako je razbojnik s križa još onog petka bio u raju, onda je on nastavio živjeti i nakon smrti na križu. Prema tome, molitva "svetim mrtvim" i molitva za mrtve u skladu je i s crkvenom Tradicijom i sa Svetim pismom.
Meni je Biblija i iznad Lurtera...sve što je Luter radio suprotno Bibliji ja to ne moram držati..sve što je radio u skladu ja to pozdravljam. Nemam tu problem kao oni koji moraju da brane nešto samo zato što su to autoriteti Crkva tako rekli. Autoritet je Biblija.
Ali ovo ti u Bibliji
ne piše. U Bibliji piše da je
Crkva stup i uporište istine. Prema tome, ako ti je zaista Biblija autoritet, morao bi respektirati ono što u njoj piše -
Crkva je stup i uporište istine.
Rekao si da cak i u 3. poglavlju o zakonu zbori, pa u 4. nastavlja , i sad kazes napravio je presek , digresiju od 8-10 stiha, pominjuci mnogobozacke praznike, i onda nastavlja od 11 pa do 17. sve do kraja poglavlja govoreci kako ih "drugi navode da drze zakon". Zatim nastavlja i u 5. pohlavlju govoriti o istom..
Pa ima li to logike?
Da samo u 3 stiha govori o nekakvim "paganskim praznicima"???
Nema nikakve!
Naravno da nema, kako bi imalo.
Molim te još jednom pročitaj Galatima 4,8.9.10. Tu je kontekst za razumevanje ovoga u vezi "dana".
Zašto Gal 4,8-10, zašto ne i redak 7., pogledajmo:
Gal 4,7-10:
Tako više nisi rob nego sin; ako pak sin, onda i baštinik po Bogu. Onda dok još niste poznavali Boga, služili ste bogovima koji po naravi to nisu. Ali sada kad ste spoznali Boga - zapravo, kad je Bog spoznao vas - kako se sad opet vraćate k nemoćnim i bijednim počelima (στοιχεῖαi )opet im, ponovno, hoćete robovati? Dane pomno opslužujete, i mjesece, i vremena, i godine!
Dakle, nisu reci 8-10 u Gal 4 nešto što nema veze sa Zakonom, dapače. Pogledajte, "
nisi rob nego sin" Pavao malo niže u detalje opisuje:
Gal 4,21-26:
Recite mi vi, koji želite biti pod Zakonom, zar ne čujete Zakona? Ta pisano je da je Abraham imao dva sina, jednoga od ropkinje i jednoga od slobodne. Ali onaj od ropkinje rođen je po tijelu, a onaj od slobodne snagom obećanja. To je slika. Doista, te žene dva su Saveza: jedan s brda Sinaja, koji rađa za ropstvo - to je Hagara. Jer Hagara znači brdo Sinaj u Arabiji i odgovara sadašnjem Jeruzalemu jer robuje zajedno sa svojom djecom. Onaj pak Jeruzalem gore slobodan je; on je majka naša.
Dakle, u 7. retku (Gal 4,7) jasno je da Pavao još uvijek govori o Zakonu. A što bi bila
počela u Gal 4,9, jeli to nešto što ima veze
s poganstvom kako tvrdiš ti, ili je ipak nešto drugo, pogledajmo:
Gal 4,3-5: Tako i mi: dok bijasmo maloljetni, robovasmo počelima (στοιχεῖα) svijeta. A kada dođe punina vremena, odasla Bog Sina svoga: od žene bi rođen, Zakonu podložan da podložnike Zakona otkupi te primimo posinstvo.
Vidi Jovane,
počela (
στοιχεῖαi) i u Gal 4,3 i u Gal 4,9 Pavao imenuje potpuno istom grčkom riječju -
στοιχεῖαi, sveti Pavao kaže:
Gal 4,3:
"Tako i mi ... robovasmo počelima .."
Gal 4,9:
"Ali sada kad ste spoznali Boga - zapravo, kad je Bog spoznao vas - kako se sad opet vraćate k nemoćnim i bijednim počelima i opet im, ponovno, hoćete robovati?
Rezime:
Počela su nešto čemu je
robovao i Pavao (tako i mi robovasmo počelima) dok je bio maloljetan -
prije Krista. A nakon što Bog odasla Sina, nismo više robovi nego sinovi i baštinici, a onda ni robovi počela.
Prema tome, počela u Gal 4,8-9 nisu nikakve poganske ustanove, nego "
dani, mjeseci vremena i godine iz Zakona" na kojima inzistiraju kršćani Židovi iz Jeruzalemske zajednice.
Gal 5,1,:
Za slobodu nas Krist oslobodi! ... Uškopili se oni koji vas podbunjuju!, uzvikuje sveti Pavao za one koji bi kršćane natjerali da opslužuju Mojsijev zakon.