Sola Scriptura- da li je dovoljno

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pomaže Bog obojici, a i svima nama grešnima!

Bojim se da niste u pravu jer, na početku 3. poglavlja,
sveti apostol Pavle kaže da su "Avramovi sinovi oni koji su od vere"

Tomo, ne želim ikoga da osramotim kao nepoznavaoca pisma, ali moram da prokomentarišem ovu tvrdnju.

Ovo je upravo najveći dokaz da se tune radi o telesnim sinovima Avrama - Jevrejima, jer u bibliji se upravo svi ljudi po veri nazivaju "Avramovi sinovi"

Ovo potvrđuje sam apostol Pavle kada kaže "Jer koji se god u Hrista krstiste, u Hrista se obukoste.
Nema tu Jevrejina ni Grka, nema roba ni gospodara, nema muškoga roda ni ženskoga; jer ste vi svi jedno u Hristu Isusu.
A kad ste vi Hristovi, onda ste sjeme Avraamovo, i po obećanju našljednici" ( Galatima 3. 27 - 29 )

Dakle, u Galatima poslanici se apostol Pavle ne obraća Jevrejima koji su telesni sinovi Avrama, već Galatima koji su po veri sinovi Avrama.

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Tomo, ne želim ikoga da osramotim kao nepoznavaoca pisma, ali moram da prokomentarišem ovu tvrdnju.

Ovo je upravo najveći dokaz da se tune radi o telesnim sinovima Avrama - Jevrejima, jer u bibliji se upravo svi ljudi po veri nazivaju "Avramovi sinovi"

Ovo potvrđuje sam apostol Pavle kada kaže "Jer koji se god u Hrista krstiste, u Hrista se obukoste.
Nema tu Jevrejina ni Grka, nema roba ni gospodara, nema muškoga roda ni ženskoga; jer ste vi svi jedno u Hristu Isusu.
A kad ste vi Hristovi, onda ste sjeme Avraamovo, i po obećanju našljednici" ( Galatima 3. 27 - 29 )

Dakle, u Galatima poslanici se apostol Pavle ne obraća Jevrejima koji su telesni sinovi Avrama, već Galatima koji su po veri sinovi Avrama.

Bog ti dobro dao!

Ništa onda, nastavi da veruješ kako ti hoćeš.

I da me nazivaš "nepoznavaocem pisma".

Ja ću nastaviti da imam poverenja u Hrista Spasa i Crkvu Njegovu,
kao i u to da su Jevreji bili ti koji su se hvalili da su oni
"Avramovo potomstvo" i zato njima, Jevrejima, sveti Pavle piše
da oni jesu "Avramovo potomstvo ako su Hristovi" i da su tek time
"potomstvo po obećanju".

brat Toma

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pomaže Bog obojici, a i svima nama grešnima!

Bojim se da niste u pravu jer, na početku 3. poglavlja,
sveti apostol Pavle kaže da su "Avramovi sinovi oni koji su od vere"
a nekako ne verujem da se iko osim Jevreja nazivao "Avramovim sinovima".
Kao i to da baš njima, Jevrejima a Hrišćanima, on objašnjava da su
pored njih oni koji su opravdani verom (iako nisu Jevreji) i za to im nudi:
1) Svoju Apostolsku reč, ali i
2) Sarozavetnu: "U tebi će biti blagosloveni svi narodi".

Da, brate Tomo samo moramo razumeti zašto Pavle pominje Jevreje u poglavlju 3. Pominje ih jer oni iz farisejske stranke nazarena propovedaju Galatima obrezanje kao obavezno. I onda Pavle malo ulazi u tematiku Jevreja i Tore. Eto to je razlog, da bi Galatima objasnio kako je funkcionisao sistem opravdanja verom u pogledu važnih ličnosti kod judeja u Tori. A onda dolazi do one poente koju hoć Galatima da kaže.

Nemojte mi zameriti što ću nastaviti da verujem da su u Crkvi u Galaciji
bili, jedni pored drugih, braća i sestre u Hristu, Jevreji i ne-Jevreji.
Kao ni to da su i jedni i drugi imali sklonost (ako ne i praksu) da se
vrate predjašnjim pogrešnim stihijama, premda su imali medju sobom
primere svojih sunarodnika koji su živeli životom oslobodjenja
("Hristos nas je oslobodio za slobodu")

Nikako brate Tomo. Slobodno piši ono što misliš..tu smo da iznesemo svoje razumevanja Pisma..sve napiši kako misliš, dobrodošlo je:).

Naravno, kao što rekoh u Galataiji je bilo i judeja obraćenika..međutim poruka upućena Galatima prema kontekstu pisanja odnosi se pre svega na one iz pagnastva jer njima ukazuje na njihov pređašnji status onih koji su se klanjali bogovima. To se prema mom razumevanju ne može odnositi na judejske obraćenike u Galatiji.

Bog ti pomogao brate Tomo i svima nama:)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Bog ti dobro dao!

Ništa onda, nastavi da veruješ kako ti hoćeš.

I da me nazivaš "nepoznavaocem pisma".

Ja ću nastaviti da imam poverenja u Hrista Spasa i Crkvu Njegovu,
kao i u to da su Jevreji bili ti koji su se hvalili da su oni
"Avramovo potomstvo" i zato njima, Jevrejima, sveti Pavle piše
da oni jesu "Avramovo potomstvo ako su Hristovi" i da su tek time
"potomstvo po obećanju".

brat Toma

"Jer koji se god u Hrista krstiste, u Hrista se obukoste.

To po tvojim rečima znači "da ni jedan od drugih ljudi osim Jevreja nisu Hristovi, i niko osim njih nisu se u Hrista obukli"

sam vidi na osnovu Pavlovih reči da li je tvoja tvrdnja istinita.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A da li i Etiopska Pravoslavna Crkva može da bude katolička koja sve to ispoveda a drži subotu i praznike?

Koliko znam ne ispovjeda vjerovanje Katoličke crkve, dakle ne može se smatrati dijeom Crkve.

Ali kruh se lomio svaki dan...:):"I ostaše jednako u nauci apostolskoj, i u zajednici, i u lomljenju hleba, i u molitvama...i svaki dan bijahu jednako jedndušno u crkvi, i lomljahu hleb po kućama, i primahu hranu s radosti i u prostoti srca", Dela 2,42.26

Točno, ali nigdje ne nalazimo: U drugi dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh, niti U treći dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh, niti U četvrti dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh, ... itd, nego samo nalazimo ovo: Dj 20,7 U prvi dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh, ..

Dakle, ovde je bilo u prvi dan nedelje ali inače svakodnevna praksa..i u subotu takođe

I dan danas u svim katoličkim crkvama svakodnevno se služe svete mise, ali u prvi dan tjedna (nedjelju) one su znatno svečanije i mnogostruko posjećenije.

Ali propoved mora biti bazirana na Pismu..ne može da se propoveda nešto što je suprotno Pismu. Zajednica vernih zasnovana na učenju apostola tj. Pisma jeste stub istine.

U Katoličkoj crkvi ništa se ne propovjeda što bi bilo suprotno Pismu.

Mi time ne kršimo II zapovest:). Poštovanje Pisma i onoga što je tamo napisano mora biti vodič..jer je tamo napisano ono što su proroci i apostoli naučavali.

Tamo (u Svetom pismu) je napisano kako je Crkva stup i uporište istine, a ne neka Knjiga, pa ni Biblija. Prema tome vi ne poštujete Sveto pismo, jer vi ne poštujete ono što tamo piše.

Na žalost često jeste u suprotnosti jer se krši II zapovest klanjanjem kipovima i slikama, celivanjem, molitvom mrtvima. Takva tradicija jeste suprotna učenju Pisma. Tako da ta Crkva dok to nije činila imala je dobru tradiciju međutim kada je počela da upražnjava ove stvari počela je da s suproti duhu Reči Božije i ta tradicija je postala loša.

Ja ti rekoh da Katolička crkva uči kako se samo Bogu možemo klanjati. Ako bi se netko klanjao nekom ili nečemu drugom,kao što se klanja Bogu, onda bi činio idolopoklonstvo, grijeh, ali to je onda protiv nauka Katoličke crkve a ne po njezinu nauku ili uputstvu.

Molitva mrtvima. Umirući zemaljskom životu čovjek ne prestaje postojati i živjeti. Kako to točno izgleda nije nam do kraja dato znati, ali ako je razbojnik s križa još onog petka bio u raju, onda je on nastavio živjeti i nakon smrti na križu. Prema tome, molitva "svetim mrtvim" i molitva za mrtve u skladu je i s crkvenom Tradicijom i sa Svetim pismom.

Meni je Biblija i iznad Lurtera...sve što je Luter radio suprotno Bibliji ja to ne moram držati..sve što je radio u skladu ja to pozdravljam. Nemam tu problem kao oni koji moraju da brane nešto samo zato što su to autoriteti Crkva tako rekli. Autoritet je Biblija.

Ali ovo ti u Bibliji ne piše. U Bibliji piše da je Crkva stup i uporište istine. Prema tome, ako ti je zaista Biblija autoritet, morao bi respektirati ono što u njoj piše - Crkva je stup i uporište istine.

Rekao si da cak i u 3. poglavlju o zakonu zbori, pa u 4. nastavlja , i sad kazes napravio je presek , digresiju od 8-10 stiha, pominjuci mnogobozacke praznike, i onda nastavlja od 11 pa do 17. sve do kraja poglavlja govoreci kako ih "drugi navode da drze zakon". Zatim nastavlja i u 5. pohlavlju govoriti o istom..

Pa ima li to logike?
Da samo u 3 stiha govori o nekakvim "paganskim praznicima"???

Nema nikakve!

Naravno da nema, kako bi imalo.

Molim te još jednom pročitaj Galatima 4,8.9.10. Tu je kontekst za razumevanje ovoga u vezi "dana".

Zašto Gal 4,8-10, zašto ne i redak 7., pogledajmo:

Gal 4,7-10: Tako više nisi rob nego sin; ako pak sin, onda i baštinik po Bogu. Onda dok još niste poznavali Boga, služili ste bogovima koji po naravi to nisu. Ali sada kad ste spoznali Boga - zapravo, kad je Bog spoznao vas - kako se sad opet vraćate k nemoćnim i bijednim počelima (στοιχεῖαi )opet im, ponovno, hoćete robovati? Dane pomno opslužujete, i mjesece, i vremena, i godine!

Dakle, nisu reci 8-10 u Gal 4 nešto što nema veze sa Zakonom, dapače. Pogledajte, "nisi rob nego sin" Pavao malo niže u detalje opisuje:

Gal 4,21-26: Recite mi vi, koji želite biti pod Zakonom, zar ne čujete Zakona? Ta pisano je da je Abraham imao dva sina, jednoga od ropkinje i jednoga od slobodne. Ali onaj od ropkinje rođen je po tijelu, a onaj od slobodne snagom obećanja. To je slika. Doista, te žene dva su Saveza: jedan s brda Sinaja, koji rađa za ropstvo - to je Hagara. Jer Hagara znači brdo Sinaj u Arabiji i odgovara sadašnjem Jeruzalemu jer robuje zajedno sa svojom djecom. Onaj pak Jeruzalem gore slobodan je; on je majka naša.

Dakle, u 7. retku (Gal 4,7) jasno je da Pavao još uvijek govori o Zakonu. A što bi bila počela u Gal 4,9, jeli to nešto što ima veze s poganstvom kako tvrdiš ti, ili je ipak nešto drugo, pogledajmo:

Gal 4,3-5: Tako i mi: dok bijasmo maloljetni, robovasmo počelima (στοιχεῖα) svijeta. A kada dođe punina vremena, odasla Bog Sina svoga: od žene bi rođen, Zakonu podložan da podložnike Zakona otkupi te primimo posinstvo.

Vidi Jovane, počela (στοιχεῖαi) i u Gal 4,3 i u Gal 4,9 Pavao imenuje potpuno istom grčkom riječju - στοιχεῖαi, sveti Pavao kaže:

Gal 4,3: "Tako i mi ... robovasmo počelima .."
Gal 4,9: "Ali sada kad ste spoznali Boga - zapravo, kad je Bog spoznao vas - kako se sad opet vraćate k nemoćnim i bijednim počelima i opet im, ponovno, hoćete robovati?

Rezime: Počela su nešto čemu je robovao i Pavao (tako i mi robovasmo počelima) dok je bio maloljetan - prije Krista. A nakon što Bog odasla Sina, nismo više robovi nego sinovi i baštinici, a onda ni robovi počela.

Prema tome, počela u Gal 4,8-9 nisu nikakve poganske ustanove, nego "dani, mjeseci vremena i godine iz Zakona" na kojima inzistiraju kršćani Židovi iz Jeruzalemske zajednice.

Gal 5,1,: Za slobodu nas Krist oslobodi! ... Uškopili se oni koji vas podbunjuju!, uzvikuje sveti Pavao za one koji bi kršćane natjerali da opslužuju Mojsijev zakon.

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Bog ti pomogao!

Ti si napisao "da ni jedan od drugih ljudi osim Jevreja nisu Hristovi,
i niko osim njih nisu se u Hrista obukli".

Ja nisam

brat Toma

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Bog ti pomogao!

Ti si napisao "da ni jedan od drugih ljudi osim Jevreja nisu Hristovi,
i niko osim njih nisu se u Hrista obukli".

Ja nisam

brat Toma

A Pavle tu govori o svim ljudima, pa i tebi i meni, da smo mi po veri seme Avramovo.

Ako nisi, onda učini to što pre, jer to je početak vere i posvećenja, a kraj je ulazak u večnost.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Njima pošto nije dovoljna Sola Sc. onda im je Bog oduzeo i to malo što imaju.

Vidi se da su bili plemenitiji oni koji su se držali Pisma.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Već sam jasno pisao..Pavle piše:"Da vas niko ne osuđuje za delove praznika, mladina i subota". Dakle, obredni delovi tj. prinošenje žrtve i prinosa:). Ne same praznike.

P.S. Ja sam još davno predlagao Adventistima da naprosto retke Kol 2,16-17 izbace iz Biblije. Moram priznati da i ova Jovanova "bravura s prijevodom" ne zaostaje ništa za mojom idejom, bravo Jovane.

Hvala, na priznanju. No, pre svega hvala Bogu koji mi je dao mudrosti za razumevanja Kološana 2,16.17. Molio sam se za to.

Svakako Slape, slažem se sa tobom. Svako drugo tumačenje Kološana 2,16.17 ne idu u prilog održavanju subote.

Jovane, ti si ovdje sve priznao, do kraja si se otvorio. Ti si priznao da Svetom pismu (poslanici Kološanima) nisi pristupio s namjerom kako bi istražio obvezuje li kršćane svetkovanje subote ili ne, nego s namjerom da dokažeš kako kršćane sigurno obvezuje svetkovanje subote.

Kažeš - "Svako drugo tumačenje Kološana 2,16.17 ne idu u prilog održavanju subote." Intelektualno pošten čovjek, kad dođe do ovakvog zaključka čitajući Sveto pismo, reći će - OK, možda i nisam u pravu, možda kršćane zaista ne obvezuje svetkovanje subote. Idem i to ispitati. A što ti činiš? Ti ne ispituješ, nego slijediš zov onoga što ne možeš prihvatiti - ne može subota biti ukinuta. I gle što činiš!?!?!? Prevodiš grčki tekst iz Pavlove poslanice (Kol 2,16) onako kako ga u 2 tisućljeća kršćanstva nikad nitko nije preveo. Pa nisu valjda desetine tisuća jezikoznanaca i pismoznanaca (grčkog jezika i biblijskog teksta) u 2 tisuće godina bili idioti i bezveznjaci, da bi tek dva tisućljeća kasnije tebi Jovane "Bog otkrio" točan prijevod i značenje ove Pavlove rečenice.

Vidi Jovane:

Kol 2,16: Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, po blagdanima, mlađacima ili subotama.

Grčki: Μὴ οὖν τις ὑμᾶς κρινέτω ἐν βρώσει καὶ ἐν πόσει ἢ ἐν μέρει ἑορτῆς ἢ νεομηνίας ἢ σαββάτων,

upload_2018-8-30_14-27-51.png
upload_2018-8-30_14-28-51.png
upload_2018-8-30_14-29-2.png
Dakle, grčka riječ μέρει u Kol 2,16, ne znači - "dijelovi", nego znači "poštovanje". Prijevod je onda:

Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, ili po poštovanju blagdana, mlađakaa ili subota.

Ili kraće: Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, po blagdanima, mlađacima ili subotama.

Međutim, pitao sam se kako su to prvi hrišćani ipak držali je pa i praznike.

Prvi kršćani Židovi u Jeruzalemu držali su sve što su držali i do same Pedesetnice. Vidjeli smo da su neki od njih to htjeli nametnuti i kršćanima iz poganstva ali apostoli na Saboru u Jeruzalemu odlučuju: Ne, kršćane iz poganstva ne obvezuje Mojsijev zakon.

Kako su oni tumačili Kološanima 2,16.17?

Na dan Pedesetnice, a ni u narednim danima, Pavlova poslanica Kološanima nije bila ni napisana. A kako su je kršćani tumačili nakon što je napisana? Samo onako kako je i napisano - kršćane ne obvezuju ni odredbe o čistoj i nečistoj hrani iz Mojsijeva zakona, niti kršćane obvezuje držanje blagdana (godišnjih) niti mlađaka niti tjednih subota što je Židovima također bilo zapovjeđeno u Mojsijevom zakonu.

Prilozi

• upload_2018-8-30_14-28-6.png
    upload_2018-8-30_14-28-6.png
    35 KB · Pregleda: 2
Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
A kako su je kršćani tumačili nakon što je napisana? Samo onako kako je i napisano - kršćane ne obvezuju ni odredbe o čistoj i nečistoj hrani iz Mojsijeva zakona, .

Bog te Sobom iznenadio!

Imam jedno pitanje za tebe, ali ne da bih te "testirao" već da bih
iskreno pročitao tvoj odgovor. (Kakva su vremena došla, moram
da pišem ovakav uvod umesto da prosto samo napišem šta me zanima!)

U Delima Apostolskim, sveti Luka piše dve kratke rečenice koje dolaze od
Gospoda Boga svetom Apostolu Petru, od kojih je ovo druga rečenica:
"Što je Bog učinio čistim ne nazivaj poganim" (prevod dr. Emilijan Čarnič) ili
"Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!" (prevod Duda-Fućak). (Dela 10,15).

Ne-bilo-ti-zapovedjeno, da li možeš pogledati kako je rečenica
izgledala na staro-grčkom i kako bi se (sve) mogla prevesti?

Jer ova promena koja od Boga dolazi a javljena je sv. Apostolu Petru,
... nekako mislim da je bitna kao dan objave nove slobode u Hristu Isusu
(vezano za ishranu) i u isto vreme dan objave nove obaveze za vernike, za Crkvu
(da ne koriste tu slobodu ako ona sablažnjava bilo kog drugog čoveka).

brat Toma

Natrag