Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane, zar "kai" na grckom ne znaci "U"?

Gde si ti nasao da "kai" znaci "delovi"?

Kai Teos en ho Logos.. >>> "U pocetku bese rec.."

Mire000, hvala ti na ispravci. Mislio sam na izraz "merei" a ne "kai". Za "kai" si upravu. Međutim, korisiti se izraz "merei"μερει što znači-deo, udeo(a part, share, portion). Oprosti, još jednom za pogrešan izraz.

Dakle, ovo je taj izraz i on u Novom Zavetu gotovo uvek ima značenje deo neke celine. Zato se on ispred preznika, mladina i subota može prevesti sa "deo, delovi" tih praznika.

Ne kaze li Pavle Hriscanima doduse paganima, za koje ti kazes da su obdrzavali zakon:
"vi pazite na dane, mesece, vremena i godine, bojim se da sam se uzalud trudio oko vas"

Isto tako kaze:

"koji razlikuje dana Gospodu razlikuje, a neko drzi sve dane da su jednaki"!

Vidiš, najpre ovaj donji tekst jasno ukazuje o kakvim danima se radi. Ne radi se o svetim danima ili sabatu jer bi onda ovaj drugi navod bio u suprotnosti sa ovim prvim. Dok u ovom prvom Pavle strahuje što oni "paze" na dane, mesece itd...pa im to zamera ovde bi bio suviše tolerantan prema istome jer kaže:"Koji razlikuje Gospodu razlikuje....svaki da bude uveren u svoju misao". Dakle, ovde bi dopuštao da "paze" a gore ne? Zato je očigledno da se ne radi o istim danima u ovim tekstovima te u drugom se radi o specifičnim danima "posta" jer nešto dalje u drugom citatu stoji:"Koji jede Gospodu jede; jer hvali Boga; i koji ne jede, Gospodu ne jede, i hvali Boga".

"vi pazite na dane, mesece, vremena i godine, bojim se da sam se uzalud trudio oko vas"

Kontekst jasno ukazje da su se vratili pod "stihije sveta" i kaže:"kako se vraćate opet na slabe i rđave stihije, kojima opet hoćete da služite?" Dakle, ovo držanje dana, meseca, godina i vremena nije povezano sa Biblijskim kontekstom već sa "stihijama sveta" kojima se opet vraćaju. Opet nije kontekst Tora već svetovni gotovo pagnaski pristup ovom vremenima.

Znači, samo na prvi pogled u ovim stihovima se može pomisliti da se radi o Biblijskim praznicima, međutim dubljom analizom teksta jasno se vidi da to nije povezano sa tim.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ovaj primer koji ću navesti, a koji proističe iz navedenog teksta iz Galatima poslanice - klasičan je primer vađenja citata iz biblijskog i istorijskog konteksta, i njihovog prikazivanja u pogrešnom svetlu.

Takst glasi:

"Ali tada ne znajući Boga služiste onima koji po sebi nijesu bogovi.
A sad poznavši Boga, i još poznati bivši od Boga, kako se vraćate opet na slabe i rđave stihije, kojima opet iznova hoćete da služite? Gledate na dane i mjesece, i vremena i godine.
Bojim se za vas da se ne budem uzalud trudio oko vas" ( Galatima 4. 8 - 11 )

Dakle, Pavle se u ovom tekstu ne obraća Jevrejima, već Galatima koji su bili mnogobošci, i on kaže:

"TADA ( u mnogoboštvu ) KADA NISTE POZNAVALI BOGA VEĆ STE SLUŽILI LAŽNIM BOGOVIMA, A SAD POZNAVŠI BOGA - ZAŠTO SE PONOVO VRAĆATE NA MNOGOBOŽAČKU PRAKSU, GLEDATE NA DANE, MESECE, I GODINE"

Ovde se radi o praksi Galaćana ili Gala ( Kelta ) da praktikuju astrologiju, i da određuju događaje putem različitih metoda, gledanja u zvezde, gatanja po vremenu, i praznujući paganske praznike i svetkovine.

Tekst je u biblijskom i istorijskom kontekstu sasvim jasan, i govori o Galatima, koji i ako su poznali Hrišćanskog Boga koga su slavili i Jevreji, oni su ponovo praktikovali mnogobožačke običaje, i svetkovine.

Amin!

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Pomaže Bog!

U Crkvi u Galiciji su bili Jevreji i Grci, grešnici i jedni i drugi (nema bezgrešnog,
osim Boga Jedinoga!), i svi su se, svako na svoj način, okretali od Boga
ka onim (ljudima, predmetima, mišljenjima.... ) koji po svojoj prirodi - Bog nisu!

brat Toma

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pavle se obraća Galatima mnogobošcima, a ne Jevrejima koji su živeli među njima.

"O nerazumni Galati! Ko vas je opčinio da se ne pokoravate istini? Vi, kojima pred očima beše napisan Isus Hristos, a sad se među vama razape"
( Galati 3. 1 )

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Martin Luter je imao 1000 mana i zabluda. Ni Elen Vajt ni drugi pisci to ne prećutkuju i kažu da su imali mane.

Jesu, oboje su krasni, i Martin i Jelena. Evo nešto od te krasote:

Strah Gospodnji
koji je ispunjavao Luterovo srce osposobio ga je da sačuva čvrstinu namere i vodio ga dubokoj poniznosti pred Bogom. (Ellen White, Velika borba)

Bog je strašniji i jeziviji od đavla. Jer on djeluje i postupa s nama silom, kinji nas i muči i ne mari za nas.“ (Luther: WA 17, 141)

Pogledajmo straha Gospodnjeg kod Luthera. Toliko se Boga plašio da je đavla u Bogu vidio.

Učinio je svečani zavet da će u sve dane svoga života pažljivo proučavati i verno propovedati Božju reč, a ne priče i nauku papstva. On više nije bio običan kaluđer i profesor, već opunomoćeni vesnik Biblije. Bio je pozvan da kao pastir hrani Božje stado koje je bilo gladno i žedno istine. (Ellen White, Velika borba)

„Želim da moj nauk ne osuđuje nitko, ni od anđela. Jer, budući da sam siguran u njega, želim biti sudac i vama i anđelima, kao što kaže sv. Pavao, da tko ne prihvati moj nauk, neka nije blažen. Jer on je Božji, a ne moj; zato je moj (Lutherov) sud također Božji, a ne moj.“ (Wider den falsch genannten geistlichen Stand des Papstes und der Bischöfe, Index verborum, Martin Luther's German Writings, 1516-1525, Boston College 1999, Volume 10 / 2, str. 107. )

Pogledajte kako nastupa „opunomoćeni vjesnik Biblije“ – Moj nauk je Božji nauk, moj sud je Božji sud, deklarira sam Luther. Nešto slično kao ovdje Luther za sebe, deklarirala je i Ellen White za sebe, ovako:

"
Ako umanjite povjerenje naroda Božjeg u Svjedočanstva koja im je On poslao, vi ste pobunjenici protiv Boga, kao što su zacijelo bili Korah, Dathan i Abirum. .... Kao Kristov poslanik kažem vam: Pazite kako ćete se postaviti. Ovo je Božje djelo, i Njemu ćete morati položiti račun zbog načina na koji tretirate Njegovu poruku." ("Svjedočanstva", Vol V., str. 66)

Pogledajte na koga se Ellen White poziva. Ne kaže da će nju uvrijediti i njoj se zamjeriti, nego Bogu. I ne samo to, i račun će Bogu polagati, jer njezina Svjedočanstva nisu njezina, nego Božja. Pogledajte još kako je gore nazvala Luthera - „opunomoćeni vjesnik Biblije“, a Adventisti Jelenu tituliraju „Gospodnjom vjesnicom“. Najveći nasrtatelji na Kristovu crkvu a ovako se časte. Tko li je taj koji im je ovakvu čast priskrbio?

P.S. Nisu Martin i Jelena imali 1000 mana, nego samo po jednu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Stvarnoslapu bi bilo bolje da ode na Luterov grob, ili grob ellen White, iskopa njihove leševe, i lično im to kaže.

Ovako nema svrhe.

Govorim o njegovoj ličnoj opsednutosti ljudima, koja bi ga i pokrenula da tako nešto i uradi.

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Pavle se obraća Galatima mnogobošcima, a ne Jevrejima koji su živeli među njima.

"O nerazumni Galati! Ko vas je opčinio da se ne pokoravate istini? Vi, kojima pred očima beše napisan Isus Hristos, a sad se među vama razape"
( Galati 3. 1 )

Pomaže Bog!

Pod uslovom da imaš dokaz da su u Galacijskoj Crkvi bili odvojeni Jevreji od ne-Jevreja
(bivših mnogobožaca), biće ti verovano.

U medjuvremenu imam poverenja u svetog Apostola Pavla koji
celoj Crkvi u Galiciji piše da "nema više Jevreja i Grka, muško i žensko...".

brat Toma

PS. Zanimljivo mi je da su Galaćani imali naslikanog/napisanog Hrista Isusa,
ako je po stihu koji si ovde citirao.

bT

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Strah Gospodnji koji je ispunjavao Luterovo srce osposobio ga je da sačuva čvrstinu namere i vodio ga dubokoj poniznosti pred Bogom

Ali Slape, vadiš iz konteksta. Naravno da je Luter imao strah Gospodnji i da je u pogledu onoga što je radio njegovo pouzdanje bilo u Boga. Naravno, da je i grešio u nekim stvarima. Ali to nije dokaz da strah Gospodnji nije bio u njegovom životu prisutan. Ti ne znaš kojim sve putevima Bog vodi ljude..nesavršene ljude ali opet uradi Jehova ono što želi. Ne treba gledati sve crno-belo. Svakome se mogu naći sto mana.

Želim da moj nauk ne osuđuje nitko, ni od anđela. Jer, budući da sam siguran u njega, želim biti sudac i vama i anđelima, kao što kaže sv. Pavao, da tko ne prihvati moj nauk, neka nije blažen. Jer on je Božji, a ne moj; zato je moj (Lutherov) sud također Božji, a ne moj.“ (Wider den falsch genannten geistlichen Stand des Papstes und der Bischöfe, Index verborum, Martin Luther's German Writings, 1516-1525, Boston College 1999, Volume 10 / 2, str. 107. )

Svako ko je ubeđen u istinu ima pravo da ukaže na posledice odbacivanja istine. Naravno, na nama je proverimo je li šta istina ili ne. Ali ako jeste svakako je onda Luter upravu. Ima pravo da iznosi tvrdnje kako odbacivanje istine odvodi u propast. Zar to nije Biblijska istina?

Natrag