Po tvojoj nakaradnoj nauci protest. nemaju talente, ali su napravili bolje države, pa "ukrali" talente.
Nisam ja rekao da oni nemaju talente, vec se radi o pravom usmeravanju talenata. Oni su i svoje talente skolovali (iako su ih imali malo) i ulozili u industrijalizaciju, bas iza 15. veka krece industrijalizacija, pa su povlacili sve talentovane ljude ukljucujuci i ove iz stranih zemalja. Sav um odlazi u tom smeru.. Stranci su im podigli drzave!
To dokazuje istorija..
Oni nemaju svoje naucnike!
Dakle, nema to veze sa verom, vec sa drustvenim kretanjima tog doba, ti ko da nisi ucio istoriju.
Bas su englezi povlacili strance, prvo su ih drzali kao robove, da bi ih onda uposlili kad je krenula industrijalizacija da kopaju rudnike i sl.. Za sposobne i talentovane su se uvek otimali i placali ih da rade za njih, bili su pametni. Pa nece valjda oni da rade!?
Posto su vecinu ovih zemalja kolonizovali upravo englezi, nije ni cudo zasto su te zemlje danas prosperitetne. Englezi su odvajkada uposljavali druge da rade za njih da im robuju, da doprinose boljitku njihove drzave. Tako je i danas!
Bas to sto danas najvise crnaca ima u britaniji francuskoj i nemackoj dokazuje ovo sto ja pricam, da su te zemlje povlacile tudj intelekt i na kraju imale prosperitet od toga. Te drzave su sledile primer engleske i dozivele prosperitet..
Gde si ti video crnca u Srbiji ili u ostalim zemljama, a za koje tvrdis da su nazadne?
Vidis li da mi nemamo doseljenike!
Ove drzave su bile pametne, uposljavale su obrazovane strance!
I Angela Merkel nije glupa sto pusta izbeglice u drzavu, vecina tih izbeglica su visoko obrazovane i mogu da doprinesu prosperitetu i boljitku drzave, mada je kratkovidi kritikuju!
Dakle, radi se o kretanju stanovnistva, o njihovom povlacenju ka centrima za obuku i iskoriscavanju njihovih potencijala..
Ti ljudi su placeni za svoj rad, ali su i iskorisceni za tudj interes!
Dakle nivo pismenosti na koji ti ukazujes ne dokazuje nista drugo, do da su neke zemlje povlacile i privlacile obrazovane ljude da rade za njih. Radi se o kretanju naroda..
Da si ti u pravu, da su protestanti nekako "opismenili" drustvo, imao bi dokaze u vidu otvaranja skola i slicno nakon 15. veka, dakle o masovnom opismenjavanju naroda od strane protestanata.
Gde su ti dokazi? Kako ste vi to opismenili narode? Gde su vam centri za opismenjavanje??? Dokazi!!!
Evo ako to dokazes, potvrdicu da ste vi protestanti uticali na pismenost!
Umesto toga ti dajes neke mape, koje nista ne dokazuju. Toliko jadno da ja nemam reci!