Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nisi uopće razumio. Ja se slažem s tobom da ti ne moraš vjerovati ono što je tvoja subotarska sekta propisala u svojih 28 vjerovanja, nego ti samo kažem da nisi član te sekte ako odbaciješ bilo koje njeno vjerovanje.

Prvo nemoj adventiste optuživati za nešto što nije tačno. To nije tačno jer adventisti nigde nisu rekli da neko mora verovati da je Katolička Crkva Vavilon i da je to jedno od temelja verovanja...kolokvijalno se to iznosi ali ne kao neko moranje da se veruje a drugo ja iznosim svoj stav po ovom pitanju. Da se mi ostavimo bludničenja.

Ja nisam ni tvrdio da ih je Crkva u 4. stoljeću napisala, nego da je Crkva koncem 4. stoljeća odredila i točno navela 27 knjiga

Ako su spisi postojali nema potrebe da neko određuje već potvrđene spise:). Da li razumeš problematiku u koju si se upleo? Pokušavaš nam ovde objasniti kako su knjige bile nepoznate dok ih crkva nije ozvaničila i da nisu korišćene...dont razumem. Knjige postoje ili ne postoje. Ako postoje onda su korišćene. A znamo da jesu..jer ih citiraju rani crkveni pisci i dogma se meri prema onome što je u njima navedeno. A ne po nekim drugim knjigama. To je dovoljno..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kada smo kod nazarena još jako je važno videti kakav su stav imali prema farisejstvu i oralnoj tradiciji u judaizmu:

"Pric dodaje da je Jevrejska crkva ovlašćenja farisejskih učenjaka da tumače svete spise. Nisu smatrali kao obavezujće za sebe usmeni zakon oličen u Mišni", Pritz, Nazarene Jewish Christianity, str.70

Dakle, potpuno su sledili Isusa i apostole koji Mišnu nisu prihvatali jer je Isus učio da tradicija ne može da bude putokaz u tumačenju spisa Torah i da je često protivurečna. Dakel, držali su samo Pismo.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Molim točan popis "kanonskih novozavjetnih knjiga Nazarena", jer tebi, kao čovjeku koji "laže čim zine", ne vjerujem niti riječi niti na riječ.

"Ovi rani hrišćani podržavali su spise apostola Pavla kojeg su naziavli poslednjeg od svih apostola", Ray Pritz, Nazarene Jewish Christianity 64.

"Oni koriste ne samo Novi Zavet već i Stari Zavet kao što čine i Jevreji",  Epiphanius of Salamis, Panarion 29.7.2

Tražio sam točan popis "kanonskih novozavjetnih knjiga Nazarena", a ti to dakle nemaš. Ako nemaš, onda kaži da nemaš ili šuti, jer ova tvoja gornja laprdanja niti kome što znače niti kome trebaju.

Prvo nemoj adventiste optuživati za nešto što nije tačno. To nije tačno jer adventisti nigde nisu rekli da neko mora verovati da je Katolička Crkva Vavilon i da je to jedno od temelja verovanja...kolokvijalno se to iznosi ali ne kao neko moranje da se veruje a drugo ja iznosim svoj stav po ovom pitanju. Da se mi ostavimo bludničenja.

Lažeš. Morate vjerovati da je Katolička Crkva Kurva, jer vam je tako u svojim spisima napisala Ellen White, a vi subotari po svome temeljnom vjerovanju broj 18. vjerujete "da su njezini spisi trajan i vjerodostojan izvor istine koja Crkvi pruža utjehu, upute, usmjerava je i navodi na popravljanje". Dakle, kao što svi mogu vidjeti, vama subotarima je Ellen White ono što je nama kršćanima Sveti Duh.

Ako su spisi postojali nema potrebe da neko određuje već potvrđene spise:).

Ako su prije bili potvrđeni, navedi samo tko i kada je, prije Crkve u Kartagi 397., bogonadahnutim proglasio baš 27 knjiga i baš ovih 27 koje se danas nalaze u Novom zavjetu.

P.S. Ako nemaš popis bolje šuti.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Tražio sam točan popis "kanonskih novozavjetnih knjiga Nazarena", a ti to dakle nemaš. Ako nemaš, onda kaži da nemaš ili šuti, jer ova tvoja gornja laprdanja niti kome što znače niti kome trebaju.

Ma ti si tako važna ličnost da se tebi sve prilagođava..jel da..ti tražiš i sve kako ti hoćeš...ne precenjuj se. Dobio si dovoljno.

Lažeš. Morate vjerovati da je Katolička Crkva Kurva,

To moraš ti kao adventistički katolik..ja ne moram.

jer vam je tako u svojim spisima napisala Ellen White, a vi subotari po svome temeljnom vjerovanju broj 18. vjerujete

Nema ni jedan citat koji to kaže u adventizmu..sada već manipulišeš. Gde to se mora verovati to kao neka pripadost adventizmu. Manipulacija čista.

Ako su prije bili potvrđeni, navedi samo tko i kada je, prije Crkve u Kartagi 397.,

Postojali su spisi od početka....dovoljno. Dati od apostola..dovoljno. Spisi su postojali, apostoli i crkva na njima gradi osnove dogme i crkveni pisci ih citiraju. Zaista sasvim dovoljno. Kanonizacija za to nije potrebna uopšte.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nema ni jedan citat koji to kaže u adventizmu..sada već manipulišeš. Gde to se mora verovati to kao neka pripadost adventizmu. Manipulacija čista.

Morate li vjerovati u spise Ellen White? Morate, jer vas na to obvezuje vaše temeljno vjerovanje broj 18. Ako mene želiš proglasiti manipulatorom i lažovom dokaži da netko može pripadati subotarskoj sekti a ne prihvaćati sva njezina temeljna vjerovanja.

Postojali su spisi od početka....dovoljno. Dati od apostola..dovljno. Spisi su postojali, apostoli i crkva na njima gradi osnove dogme i crkveni pisci ih citiraju. Zaista sasvim dovljno. Kanonizacija za to nije potrebna uopšte.

Prešao si na tripinu taktiku. Citiraš petinu moje rečenice, i onda u odgovoru iznosiš besmislice. Zaslužio si jedan "tripin vijenac", evo ti ga:
:mig::beee::roll:

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Morate li vjerovati u spise Ellen White? Morate, jer vas na to obvezuje vaše temeljno vjerovanje broj 18. Ako mene želiš proglasiti manipulatorom i lažovom dokaži da netko može pripadati subotarskoj sekti a ne prihvaćati sva njezina temeljna vjerovanja

Jedno su verovanja a drugo je obaveznost nečega. Ja sam video da si ti pogrešno razumeo neke stvari i ističeš ih sa razlogom da napadaš nekoga. Ali ne postoji obaveznost nekog verovanja da je Rimska Crkva bludnica...u smislu koji ti ističeš. Kažem to je svojestveno tebi i nekim adventistima koji besomučno iznose ovo i kada ima smisla i kada nema. Ali dobro..dobar si ti adventista. Pravi onaj adventista opčinjen Rimskom Crkvom :). A ona zaista nije toliko važna. Vavilon je sve što je suprotno učenju apostola. Učenje a ne institucija kao institucija.

Prešao si na tripinu taktiku. Citiraš petinu moje rečenice, i onda u odgovoru iznosiš besmislice. Zaslužio si "tripin vijenac", evo ti ga:

Ja ti već treći put pišem da su spisi apostola postojali i da su bili poznati..da je osnova dogme i citiranja zasnovana na tim spisima. Pa zar nije dovoljno znati i povezati stvari? Ne znam..da li je to toliko teško?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jedno su verovanja a drugo je obaveznost nečega. Ja sam video da si ti pogrešno razumeo neke stvari i ističeš ih sa razlogom da napadaš nekoga. Ali ne postoji obaveznost nekog verovanja da je Rimska Crkva bludnica...u smislu koji ti ističeš. Kažem to je svojestveno tebi i nekim adventistima koji besomučno iznose ovo i kada ima smisla i kada nema. Ali dobro..dobar si ti adventista. Pravi onaj adventista opčinjen Rimskom Crkvom :). A ona zaista nije toliko važna. Vavilon je sve što je suprotno učenju apostola. Učenje a ne institucija kao institucija.

Opet se ti nalaprda, a na moje pitanje ne odgovori. Dakle, može li netko pripadati subotarskoj sekti a ne prihvaćati sva njezina temeljna vjerovanja?

Ja ti već treći put pišem da su spisi apostola postojali i da su bili poznati..da je osnova dogme i citiranja zasnovana na tim spisima. Pa zar nije dovoljno znati i povezati stvari? Ne znam..da li je to toliko teško?

Zaslužio si "dupli tripin vijenac", evo duplića:

:mig::beee::roll::mig::beee::roll:

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Samo nešto ne čuh da je to uslov za krštenje u Adventističkoj crkvi..da moraš na krštenju i pre njega izgovoriti RKC je Vavilon. Ali hajde..kada si zapeo baš.

Natrag