Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Samo nešto ne čuh da je to uslov za krštenje u Adventističkoj crkvi..da moraš na krštenju i pre njega izgovoriti RKC je Vavilon. Ali hajde..kada si zapeo baš.

Morate li prije krštenja deklarirati da prihvaćate 28 vjerovanja vaše sekte? Mooraatee. A što vam kaže vjerovanje broj 18? Kaže da su spisi Ellen Izvor istine za crkvu. A što vam "baba Jela" poručuje? Poručuje vam da je Katolička crkva Kurva.

Tripo ti šalje još jedan svoj vijenac. Kaže da si ga nadmašio u laprdanju i da zato zaslužuješ vijenac. Nastaviš li tako, Tripo je široke ruke, dobit ćeš ti i "duplić" (samo Laodikeja zaslužuje "triplić").

:mig::beee::roll::mig::beee::roll:

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Samo jos da nabavis Miroslava Ilica i pesmu "POLOMICU CASE OD KRISTALA" i odlican si.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Morate li prije krštenja deklarirati da prihvaćate 28 vjerovanja vaše sekte? Mooraatee. A što vam kaže vjerovanje broj 18? Kaže da su spisi Ellen Izvor istine za crkvu. A što vam "baba Jela" poručuje? Poručuje vam da je Katolička crkva Kurva.

Tripo ti šalje još jedan svoj vijenac. Kaže da si ga nadmašio u laprdanju i da zato zaslužuješ vijenac. Nastaviš li tako, Tripo je široke ruke, dobit ćeš ti i "duplić" (samo Laodikeja zaslužuje "triplić").

:mig::beee::roll::mig::beee::roll:

Ma ti si opčinjen da nazoveš RKC bludnicom. Zaista te Tripo obrlatio.:). Kažem ja da vi delujete zajedno. Braća.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ma ti si opčinjen da nazoveš RKC bludnicom. Zaista te Tripo obrlatio.:). Kažem ja da vi delujete zajedno. Braća.

OK, vratimo se mi temi. Pitanje u naslovu teme je - Sola Scriptura- da li je dovoljno? Ja bih rekao, ne da je dovoljno nego je i previše. Previše je jer se praktikanti "Sola Scripture" razmnožavaju kao slijepi miševi. Tako je danas na svijetu cca 50.000 protestantskih sekti.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
OK, vratimo se mi temi. Pitanje u naslovu teme je - Sola Scriptura- da li je dovoljno? Ja bih rekao, ne da je dovoljno nego je i previše. Previše je jer se praktikanti "Sola Scripture" razmnožavaju kao slijepi miševi. Tako je danas na svijetu cca 50.000 protestantskih sekti.

Kao što sam pomenuo ranije u vezi nekih sporenja oko knjiga Novog Zaveta gde su neke zajednice ili grupe na Zapadu ili Istoku bile u zabludi oko neprihvatanja nekih knjiga sa zaključkom da nije Novi Zavet kriv niti knjige Novog Zaveta oko kojih je bilo sporenja već onih zajednica tako je i ovde. Nije Pismo krivo(opet ga optužujemo nepravedno) već je kriva tradicija iz kojih su proizišli mnogi protestanti. Tradicija je veoma odudarala od ranohrišćanskih učenja u velikoj crkvi iz koje su izašli i postepeno vraćanje ranohrišćanskim idejama je prouzrokovalo nastanak mnogih. Kao drugo, takođe nespremnost postojećih zajednica da prime novu svetlost i novo približavanje ideji apostolskog učenja je prouzrokovalo da mnogi ih napuste i osnuju nove. Treći faktor je pak prebrzo donošenje odluke nekih grupacija da se izdvoje i zbog najsitnijih neslaganja što je takođe pogrešno. Ovo su razlozi zbog kojih je nastalo mnoštvo zajednica...u protestantizmu.

Ali Pismo nije krivo ni u kom slučaju. Pismo nam je dato da kao pojednici napredujemo u poznanju istine. Zavisi od pojedinca kako će reagovati.

No, kao što rekoh ranije ni ispravna dogma ne spasava već veza sa Hristom. Zato je Bog dopustio da ljudski faktor ovde ima udela jer on ne može uništiti zajednicu sa Hristom u kojoj god da je neko zajednici. Formiranje puno zajednica je ljudski faktor a Božanski je da se svi spasavaju nezavisno od tog ljudskog faktora.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Medju tih 50 000 sekti je i Rimokatolicka crkva, i Pravoslavna kao njen ogranak.

Razlika je samo u tome - sto je Rimokatolicizam nastao iz Vavilonske religije obozavanja boga sunca, i bogova plodnosti, i rec Bozja mu sluzi samo kao paravan ili deo namestaja, isto kao u masoneriji, jer je Rimokatolicizam preslikano masonstvo, koje obozava Lucifera saranu, olicenog u paganskim bozanstvima.

Za razliku od toga Protestantske crkve su nastale - manjina od srednjevekovnih reformatora, a vecina kasnije odcepljenjem od tih crkava, ili nekih novih koje su stvorili ljudi.

Jedino je prava Bozja crkva proizvod prorocanstva, i ima doktrinalne i istorijske povezanosti sa prvom Hriscanskom apostolskom crkvom, i kontinuitet u sedam istorijskih crkava ili razdoblja u kojima crkva deluje, a opisani su u 2 i 3 poglavlju otkrivenja.

Solascriptura ili "samo pismo" je Hriscanski princip, i biblijsko ucenje, po kome je temelj vere rec Bozja biblija.

I ako rec Bozja tako kaze, ko smo mi smrtni ljudi da protivrecimo Bogu
.

Srusiti ovaj temelj znacilo bi srusiti veru kao takvu, i graditi neki novi temelj na ljudskim filozofijama.

Evo sta biblija kaze o tome.

REČ BOŽJA - BIBLIJA NAPISANA I NADAHNUTA SVETIM DUHOM BOŽJIM DUHOM:

"I imamo najpouzdaniju proročku riječ, i dobro činite što pazite na nju, ako na vidjelo koje svijetli u tamnome mjestu, dokle dan ne osvane i danica se ne rodi u srcima vašima.
I ovo znajte najprije da nijedno proroštvo književno ne biva po svome kazivanju;
Jer nikad proroštvo ne bi od čovječije volje, nego naučeni od svetoga Duha govoriše sveti Božiji ljudi" ( 2 poslanica Petrova 1. 19 - 21 )

DATA ZA ČOVEKOVO DUHOVNO USAVRŠAVANJE:

"Ali ti stoj u tome što si naučio i što ti je povjereno, znajući od koga si se naučio,
I budući da iz malena umiješ sveta pisma, koja te mogu umudriti na spasenije u Hrista Isusa.
Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi, Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen" ( 2 poslanica Timotijeva 3. 16 - 17 )

"Jer šta se napred napisa, za našu se nauku napisa, da trpljenjem i utehom pisma nadu imamo" ( Rimljanima poslanica 15. 4 )

REČ BOŽJA JE IZVOR ISTINE KOJOM NAS ON POSVEĆUJE:

"Osveti ih istinom svojom: riječ je tvoja istina" ( jevanđelje po Jovanu 17. 17 )

BOG NAS DUHOVNO PREPORAĐA VEČNOM REJU BOŽJOM:

"Kao prerođeni ne od sjemena koje truhne, nego od onog koje ne truhne, riječju živoga Boga, koja ostaje dovijeka.
Jer je svako tijelo kao trava, i svaka slava čovječija kao cvijet travni: osuši se trava, i cvijet njezin otpade;
Ali riječ Gospodnja ostaje dovijeka. A ovo je riječ što je objavljena među vama" ( 1 poslanica Petrova 1. 23 - 25 )

REČ BOŽJA - SVEDOĆANSTVO ZA POSLEDNJE VREME:

"A on reče: idi Danilo, jer su zatvorene i zapečaćene ove riječi do pošljednjega vremena, mnogi će pretraživati, i znanje će se umnožiti....
Mnogi će se očistiti, ubijeliti i okušati; a bezbožnici će raditi bezbožno, niti će koji bezbožnik razumjeti, ali će razumni razumjeti" ( knjiga proroka Danila 12. 4 - 10 )

REČ BOŽJA OSTAJE DOVEKA:

"I doći će izbavitelj u Sion i k onima od Jakova koji se obraćaju od grijeha, veli Gospod.
A ovo će biti zavjet moj s njima, veli Gospod: duh moj, koji je u tebi, i riječi moje, koje metnuh u usta tvoja, neće otići od usta tvojih ni od usta sjemena tvojega, ni od usta sjemena sjemena tvojega, veli Gospod, otsele i dovijeka" ( knjiga proroka Isaije 59. 20 - 21 )

REČ BOŽJA - SVEDOĆANSTVO O ISUSU:

"I On im reče: O bezumni i sporog srca za verovanje svega što govoriše proroci!
Nije li to trebalo da Hristos pretrpi i da uđe u slavu svoju?
I počevši od Mojsija i od svih proroka kazivaše im šta je za Njega u svemu pismu" ( jevanšelje po Luki 24. 25 - 27 )

"I reče im: Ovo su reči koje sam vam govorio još dok sam bio s vama, da sve treba da se svrši šta je za mene napisano u zakonu Mojsijevom i u prorocima i u psalmima.
Tada im otvori um da razumeju pismo.
I reče im: Tako je pisano, i tako je trebalo da Hristos postrada i da ustane iz mrtvih treći dan;
I da se propoveda pokajanje u ime Njegovo i oproštenje greha po svim narodima počevši od Jerusalima.
A vi ste svedoci ovome" ( jevanđelje po Luki 24. 44 - 48 )

NE MENJATI REČ BOŽJU:

"Jer svjedočim svakome koji čuje riječi proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj;
I ako ko oduzme od riječi knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov dijel od knjige života, i od grada svetoga, i od onoga što je napisano u knjizi ovoj" ( otkrivenje 22. 18 - 20 )

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Naravno, kriv je imbecilizam zvani "Sola Scriptura".

Ljudski faktor. On je kriv. Pismo je dato kako i kaže apostol Petar za napredak u veri. I da Protestanti nisu nastali i pre Protestanata postojalo je mnoštvo grupa kroz srednji vek koje su bile odvojene od velikih zajednica na Istoku i na Zapadu.

Takođe i velike zajednice na Istoku i Zapadu se razlikuju iako nemaju princip Sola Scriptura..Vizantijske Crkve se razlikuju od Rimske u dosta stvari..takođe zajednice na Istoku imaju neke monofizitizam u svom učenju pa su osuđene od Vizantijskih i Rimske zajednice...iako nema Sole Scripture ima razlike. Dakle, ljudski faktor. Ne Pismo.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Medju tih 50 000 sekti je i Rimokatolicka crkva, i Pravoslavna kao njen ogranak.

Razlika je samo u tome - sto je Rimokatolicizam nastao iz Vavilonske religije obozavanja boga sunca, i bogova plodnosti, i rec Bozja mu sluzi samo kao paravan ili deo namestaja, isto kao u masoneriji, jer je Rimokatolicizam preslikano masonstvo, koje obozava Lucifera satanu, olicenog u paganskim bozanstvima.

Za razliku od toga Protestantske crkve su nastale - manjina od srednjevekovnih reformatora, a vecina kasnije odcepljenjem od tih crkava, ili nekih novih koje su stvorili ljudi.

Jedino je prava Bozja crkva proizvod prorocanstva, i ima doktrinalne i istorijske povezanosti sa prvom Hriscanskom apostolskom crkvom, i kontinuitet u sedam istorijskih crkava ili razdoblja u kojima crkva deluje, a opisani su u 2 i 3 poglavlju otkrivenja.

Solascriptura ili "samo pismo" je Hriscanski princip, i biblijsko ucenje, po kome je temelj vere rec Bozja biblija.

I ako rec Bozja tako kaze, ko smo mi smrtni ljudi da protivrecimo Bogu
.

Srusiti ovaj temelj znacilo bi srusiti veru kao takvu, i graditi neki novi temelj na ljudskim filozofijama.

Evo sta biblija kaze o tome.

REČ BOŽJA - BIBLIJA NAPISANA I NADAHNUTA SVETIM DUHOM BOŽJIM DUHOM:

"I imamo najpouzdaniju proročku riječ, i dobro činite što pazite na nju, ako na vidjelo koje svijetli u tamnome mjestu, dokle dan ne osvane i danica se ne rodi u srcima vašima.
I ovo znajte najprije da nijedno proroštvo književno ne biva po svome kazivanju;
Jer nikad proroštvo ne bi od čovječije volje, nego naučeni od svetoga Duha govoriše sveti Božiji ljudi" ( 2 poslanica Petrova 1. 19 - 21 )

DATA ZA ČOVEKOVO DUHOVNO USAVRŠAVANJE:

"Ali ti stoj u tome što si naučio i što ti je povjereno, znajući od koga si se naučio,
I budući da iz malena umiješ sveta pisma, koja te mogu umudriti na spasenije u Hrista Isusa.
Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi, Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen" ( 2 poslanica Timotijeva 3. 16 - 17 )

"Jer šta se napred napisa, za našu se nauku napisa, da trpljenjem i utehom pisma nadu imamo" ( Rimljanima poslanica 15. 4 )

REČ BOŽJA JE IZVOR ISTINE KOJOM NAS ON POSVEĆUJE:

"Osveti ih istinom svojom: riječ je tvoja istina" ( jevanđelje po Jovanu 17. 17 )

BOG NAS DUHOVNO PREPORAĐA VEČNOM REJU BOŽJOM:

"Kao prerođeni ne od sjemena koje truhne, nego od onog koje ne truhne, riječju živoga Boga, koja ostaje dovijeka.
Jer je svako tijelo kao trava, i svaka slava čovječija kao cvijet travni: osuši se trava, i cvijet njezin otpade;
Ali riječ Gospodnja ostaje dovijeka. A ovo je riječ što je objavljena među vama" ( 1 poslanica Petrova 1. 23 - 25 )

REČ BOŽJA - SVEDOĆANSTVO ZA POSLEDNJE VREME:

"A on reče: idi Danilo, jer su zatvorene i zapečaćene ove riječi do pošljednjega vremena, mnogi će pretraživati, i znanje će se umnožiti....
Mnogi će se očistiti, ubijeliti i okušati; a bezbožnici će raditi bezbožno, niti će koji bezbožnik razumjeti, ali će razumni razumjeti" ( knjiga proroka Danila 12. 4 - 10 )

REČ BOŽJA OSTAJE DOVEKA:

"I doći će izbavitelj u Sion i k onima od Jakova koji se obraćaju od grijeha, veli Gospod.
A ovo će biti zavjet moj s njima, veli Gospod: duh moj, koji je u tebi, i riječi moje, koje metnuh u usta tvoja, neće otići od usta tvojih ni od usta sjemena tvojega, ni od usta sjemena sjemena tvojega, veli Gospod, otsele i dovijeka" ( knjiga proroka Isaije 59. 20 - 21 )

REČ BOŽJA - SVEDOĆANSTVO O ISUSU:

"I On im reče: O bezumni i sporog srca za verovanje svega što govoriše proroci!
Nije li to trebalo da Hristos pretrpi i da uđe u slavu svoju?
I počevši od Mojsija i od svih proroka kazivaše im šta je za Njega u svemu pismu" ( jevanšelje po Luki 24. 25 - 27 )

"I reče im: Ovo su reči koje sam vam govorio još dok sam bio s vama, da sve treba da se svrši šta je za mene napisano u zakonu Mojsijevom i u prorocima i u psalmima.
Tada im otvori um da razumeju pismo.
I reče im: Tako je pisano, i tako je trebalo da Hristos postrada i da ustane iz mrtvih treći dan;
I da se propoveda pokajanje u ime Njegovo i oproštenje greha po svim narodima počevši od Jerusalima.
A vi ste svedoci ovome" ( jevanđelje po Luki 24. 44 - 48 )

NE MENJATI REČ BOŽJU:

"Jer svjedočim svakome koji čuje riječi proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj;
I ako ko oduzme od riječi knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov dijel od knjige života, i od grada svetoga, i od onoga što je napisano u knjizi ovoj" ( otkrivenje 22. 18 - 20 )

Poslednja izmena:
Natrag