Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Jer se već radi tajna bezakonja, samo dok se ukloni onaj koji sad zadržava." 2. Solunjanima 2,7

Tajna bezakonja ili popuštanje u apostolskom učenju Pavle već vidi po crkvama...on vidi i proročki kaže da će poplava lažnih evanđelja i lažnih učenja da se pojavi "kada se ukloni" onaj ko SAD zadržava. On je znao da će se ukloniti. A to je rukovodstvo u Jerusalimu...centralni hrišćanski organ u prvom veku. Međutim, kada ostanu bez centra vere i kad se rukovodstvo rasturi..smrću apostola, progonom i razaranjem Jerusalima i kada postane minorno u upravi crkvama koje je samo osnovalo tada će preovladati svakojake lažne predstave, učenja pa i jevanđelja.

Taj koji sadržava o kome Pavle govori jeste glavno rukovodeće telo hrišćanskog sveta.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Da, ali je za Jovana ta Crkva i to Duhom Svetim vođeno vodstvo, kult kome pripada.

Dakle ne Crkva Kristova, nego SDA ili ko zna koja od 50.000 "denominacija" nastalih upravo na sleđenju toga što on (Jovan) pokopa.....

Ovo je već druga priča, i posve druga tema. Ovdje je važno da je Jovan sam diskreditirao "Sola Scripturu", konstatacijom da ljudi "lutaju" kad ih ostaviš bez vodstva i Crkve i ostanu samo na Pismu. :)

Molim lepo. Da "Jerusalim će gaziti neznabošci dok se ne izvrše vremena neznabožaca". Tako jeste i tako je sam Isus rekao...otkada nema rukovodstva "iz Jerusalima" mnoge stvari su i dalje "skrivene" za razumevanje. Ali dolazi vreme kada će "Jerusalim" ponovo biti restauriran. To je obećanje iz Rimljanima 11.

OK, ti ne priznaš Crkvu, ali pustimo to, kako rekoh i Darthu, to je posve druga tema. Ovdje je važno da si ti diskreditirao i time odbacio Sola Scripturu, jer kako ti lijepo uoči, ljudi koji se oslone "samo na Pismo" neminovno lutaju i udaljavaju se od istine. Zato je Isus svojoj Crkvi poslao Duha Svetoga, da je uvodi u svu istinu, i zajamčio joj da je ni vrata paklena neće nadvladati. Zato oni koji ovo niječu, ili još gore, koji se sa ovim ismijavaju kao što to čine protestanti, a vi subotari dovodite do šizofrenih razmjera, i imaju 50.000 crkava. 50.000 crkava, na isto Pismo i na istog duha se pozivaju a jedni druge uopće ne razumiju. Protestantizam je zapravo Babilonska kula.

Tajna bezakonja ili popuštanje u apostolskom učenju Pavle već vidi po crkvama...on vidi i proročki kaže da će poplava lažnih evanđelja i lažnih učenja da se pojavi "kada se ukloni" onaj ko SAD zadržava. On je znao da će se ukloniti. A to je rukovodstvo u Jerusalimu...centralni hrišćanski organ u prvom veku. Međutim, kada ostanu bez centra vere i kad se rukovodstvo rasturi..smrću apostola, progonom i razaranjem Jerusalima i kada postane minorno u upravi crkvama koje je samo osnovalo tada će preovladati svakojake lažne predstave, učenja pa i jevanđelja.

A tako dakle, ti tvrdiš da je Crkva pala i postala Kurva negdje oko 105. godine. :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ovo je već druga priča, i posve druga tema. Ovdje je važno da je Jovan sam diskreditirao "Sola Scripturu", konstatacijom da ljudi "lutaju" kad ih ostaviš bez vodstva i Crkve i ostanu samo na Pismu. :)

OK, ti ne priznaš Crkvu, ali pustimo to, kako rekoh i Darthu, to je posve druga tema. Ovdje je važno da si ti diskreditirao i time odbacio Sola Scripturu, jer kako ti lijepo uoči, ljudi koji se oslone "samo na Pismo" neminovno lutaju i udaljavaju se od istine. Zato je Isus svojoj Crkvi poslao Duha Svetoga, da je uvodi u svu istinu, i zajamčio joj da je ni vrata paklena neće nadvladati. Zato oni koji ovo niječu, ili još gore, koji se sa ovim ismijavaju kao što to čine protestanti, a vi subotari dovodite do šizofrenih razmjera, i imaju 50.000 crkava. 50.000 crkava, na isto Pismo i na istog duha se pozivaju a jedni druge uopće ne razumiju. Protestantizam je zapravo Babilonska kula.

A tako dakle, ti tvrdiš da je Crkva pala i postala Kurva negdje oko 105. godine. :)

Znaš ti dobro šta sam rekao. Rekoh da su mnogi pali u jeres kao što je i najavljeno. Mnoge "teške stvari" iz Pavlovih poslanica su kao što kaže Petar pogrešno protumačili, kao i iz ostalih poslanica. Izvrtanje apostolskog nasleđa, pisanje izmišljenih priča i lažnih evanđelja jesu zbunila mnoge. Bog je to dopustio da iskuša vernost.

Kao što si mogao videti već krajem I veka ustaju starešine poput Diotrefa protiv živog apostola Jovana. Ne prima njega i njegove poslanice. Hoćemo reći da je Jovan kriv zbog toga ili Diotref? Pa Diotref...vidimo tu podvojenost već i I veku između apostolske zajednice i nejevrejskih zajednica van Izraela. Samom apostolu se suprotstavio Diotref...pa šta da kažemo dalje...

Dakle nije problem u Pismu koje već postoji već u onima koji namerno izvrću.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Znaš ti dobro šta sam rekao. Rekoh da su mnogi pali u jeres kao što je i najavljeno.

Znam. Svi koji su ostali bez vodstva iz Jeruzalema, tako si rekao. A vodstvo iz Jeruzalema je rastjerano i uništeno Rimskim vojnim pohodima na Jeruzalem. Dakle, ti si sve jasno rekao - Jeruzalemska crkva je rastjerana i nestala koncem 1. stoljeća, a ostatak koji je bio regrutiran iz poganstva je otpao i postao Kurva - Bludnica iz Otkrivenja. To je, najkasnije moralo biti između 100-te i 105-te.

Kao što si mogao videti već krajem I veka ustaju starešine poput Diotrefa protiv živog apostola Jovana. Ne prima njega i njegove poslanice. Hoćemo reći da je Jovan kriv zbog toga ili Diotref?

Ali Crkva koncem 4. stoljeća, koja je po tebi već više od dva stoljeća Kurva (otpala), nama poznatih 27 knjiga proglašava bogonadahnutima i svrstava ih u novozavjetni kanon. :) To nisu napravili ni "tvoji sveti Nazareni", niti bilo tko drugi prije Crkve na Sinodi u Kartagi 397. godine. Zašto si ti onda, od milijardu mogućih kombinacija slaganja novozavjetnog kanona, za svoje "Sveto Pismo" preuzeo baš to što je odredila, po tebi i subotarima općenito, Crkva Kurva!?!?!?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
a ostatak koji je bio regrutiran iz poganstva je otpao i postao Kurva - Bludnica iz Otkrivenja. To je, najkasnije moralo biti između 100-te i 105-te.

Nisam to mislio u vezi nejeverjeskih hrišćana. Daleko od toga. Rekao sam da su mnogi uronili u izvesne zablude. Recimo jedna od zabluda jeste i neprihvatanje određenih tekstova apostola..poput Diotrefa. Druge stvari se tiču nekih teoloških skretanja i sličnih stvari. Bilo je naravno i onih koji su ostali nepokolobljivi u veri i među hrišćanima iz paganstva..naravno. Ali surova vremena su prosto prosejali kroz sito patnji i progone mali broj onih koji bi ostali dosledni apostolskom i izvornom učenju. Malo po malo su sve veći broj hrišćana nakon 70. n.e van Izraela, prihvatali neapostolsku tradiciju ali ne svi istu i ne na svim mestima..zavisi to od brojnih faktora. Ali da jesu napuštali apostolsku tradiciju to nije ništa novo..evo vidimo Diotrefa još u vreme apostola Jovana. Tako je to išlo..tako je i najavljeno od apostola. Ali ih ne nazivam bludnicom vavilonskom za taj postepeni otpad od izvornog...

Ali Crkva koncem 4. stoljeća, koja je po tebi već više od dva stoljeća Kurva (otpala), nama poznatih 27 knjiga proglašava bogonadahnutima i svrstava ih u novozavjetni kanon. :)

To je bilo samo adminstrativno i deklarativno sagledavanje ovoga ali tih koliko knjiga je korišćeno kao nadahnuto i autoritet tih knjiga je bio poznat. Ništa se nije desilo značajno 367. na Laodikejskom saboru jer on nije napisao te knjige prvi put već su one bile već napisane..odavno.

To nisu napravili ni "tvoji sveti Nazareni", niti bilo tko drugi prije Crkve na Sinodi u Kartagi 397. godine.

Nazareni su imali naovozavetne knjige sve i primali ih pre tog sabora kao autoritativne...sabori u Laodikeji i Hanibalovoj Kartagi su samo deklarirali ono što je poznato. Jer na čemu temelje svoje poglede i tumačenja? Na tim upravo knjigama.

Zašto si ti onda, od milijardu mogućih kombinacija slaganja novozavjetnog kanona, za svoje "Sveto Pismo" preuzeo baš to što je odredila, po tebi i subotarima općenito, Crkva Kurva!?!?!?

Rekoh već..nije ih crkva u Hanibalovoj Kartagi niti Laodikeji pisala niti dala prvi put. To su knjige koje su autoritet po sebi...nije ih sabor instalirao niti su ih hrišćani prvi put tada imali.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nisam to mislio u vezi nejeverjeskih hrišćana. Daleko od toga.

Jesi, jesi. Već si desetine puta i na drugim temama tvrdio kako su kršćani iz poganstva uveli mnogo toga što nisu držali "tvoji sveti Nazareni". Hoćeš da te citiram? :);)

Rekao sam da su mnogi uronili u izvesne zablude. Recimo jedna od zabluda jeste i neprihvatanje određenih tekstova apostola..poput Diotrefa.

I ja tebi rekoh da Crkva, koja je 397. u Kartagi definirala novozavjetni kanon, nije u Novi zavjet uvrstila spise tog Diotrefa koji je napadao Ivana, nego spise svetog apostola Ivana.

Bilo je naravno i onih koji su ostali nepokolobljivi u veri i među hrišćanima iz paganstva..naravno.

Imena molim, koji su to po tebi. :)

Ali surova vremena su prosto prosejali kroz sito patnji i progone mali broj onih koji bi ostali dosledni apostolskom i izvornom učenju.

:) Imena molim i za ove.

Malo po malo su sve veći broj hrišćana nakon 70. n.e van Izraela, prihvatali neapostolsku tradiciju ali ne svi istu i ne na svim mestima..zavisi to od brojnih faktora. Ali da jesu napuštali apostolsku tradiciju to nije ništa novo..

Bit će još, po tebi, da se Kristova Crkva prokurvala još i puno prije od one 105.-te godine koju sam spominjao. :);)

Tako je to išlo..tako je i najavljeno od apostola. Ali ih ne nazivam bludnicom vavilonskom za taj postepeni otpad od izvornog...

Onda si "prokleti" licemjer. Ne možeš biti adventist (subotar, EGWist) a Crkvu iz 2., 3., 4. stoljeća i dalje ne smatrati Babilonskom Bludnicom. Odbacuješ onda "subotarsko vjerovanje" o vijesti trojice anđela, a jedna od tih vijesti kaže da je ta Crkva Bludnica iz Otkrivenja. ;)

To je bilo samo adminstrativno i deklarativno sagledavanje ovoga ali tih koliko knjiga je korišćeno kao nadahnuto i autoritet tih knjiga je bio poznat.

Još gore po tebe. Nije samo riječ da je "27-knjižni novozavjetni kanon" odredila Crkva koja je po tebi u to vrijeme već 2 i pol stoljeća Kurva, nego je to kako ti ovdje reče bilo "samo adminstrativno i deklarativno ", a ti preuze baš taj "administrativno-deklarativni" kanon, i još ga pri tome odredila "Crkva Kurva". Što nisi ti, ili što nisu tvoji subotari u 19. stoljeću, preuzeli "klistirani Novi zavjet" kakvog vam je imao "duhovni ćaća" Martin Luther. :) Duhovni vam ćaća Martin Luther nije klistirao samo Stari, nego i Novi zavjet. "Ćaćo" vam je im'o Novi zavjet sa 24 kanonske knjige. Eto, mogli ste preuzeti njegov novozavjetni kanon. A vi na silu hoćete Novi zavjet koji je sastavila Crkva Kurva, Bludnica iz Otkrivenja.

Nazareni su imali naovozavetne knjige sve i primali ih pre tog sabora kao autoritativne...

Molim točan popis "kanonskih novozavjetnih knjiga Nazarena", jer tebi, kao čovjeku koji "laže čim zine", ne vjerujem niti riječi niti na riječ.

sabori u Laodikeji i Hanibalovoj Kartagi su samo deklarirali ono što je poznato. Jer na čemu temelje svoje poglede i tumačenja? Na tim upravo knjigama.

Molim taj stariji popis od točno 27 knjiga i točno 27 ovih koje danas čitaš. Sori, ne vjerujem čovjeku koji "laže čim zine".

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovan Prezviter je napisao(la):

Tako je to išlo..tako je i najavljeno od apostola. Ali ih ne nazivam bludnicom vavilonskom za taj postepeni otpad od izvornog...

Onda si "prokleti" licemjer. Ne možeš biti adventist (subotar, EGWist) a Crkvu iz 2., 3., 4. stoljeća i dalje ne smatrati Babilonskom Bludnicom. Odbacuješ onda "subotarsko vjerovanje" o vijesti trojice anđela, a jedna od tih vijesti kaže da je ta Crkva Bludnica iz Otkrivenja. ;)

Neka bude da sam licemer. Ti kao adventistički katolik gledaš sve kroz bludništvo a ovamo optužuješ Tripa. Ne niko ne mora verovati to što ti smatraš da treba. To je tvoja percepcija stvari ali ne i moja.

Još gore po tebe. Nije samo riječ da je "27-knjižni novozavjetni kanon" odredila Crkva

Nije odredila..već je sledila ono što je već određeno..ono što je tradicionalno prihvaćeno tri veka ranije :).
ego je to kako ti ovdje reče bilo "samo adminstrativno i deklarativno ", a ti preuze baš taj "administrativno-deklarativni" kanon, i još ga pri tome odredila "Crkva Kurva"

Nije nikakava crkva napisala ove knjige u IV veku već su postojale odavno. To je to. Ti ne možeš skrenuti temu sa suštine..knjige su postojale i nisu nastale u IV veku. Nemoj zamenjivati teze.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Neka bude da sam licemer. Ti kao adventistički katolik gledaš sve kroz bludništvo a ovamo optužuješ Tripa. Ne niko ne mora verovati to što ti smatraš da treba. To je tvoja percepcija stvari ali ne i moja.

Nisi uopće razumio. Ja se slažem s tobom da ti ne moraš vjerovati ono što je tvoja subotarska sekta propisala u svojih 28 vjerovanja, nego ti samo kažem da nisi član te sekte ako odbaciješ bilo koje njeno vjerovanje. Dakle, stvar je prosta k'o pasulj, pogledajmo:

1. Ako ti ne vjeruješ da sam ja "kurvin sin" (pripadnik Katoličke Crkve koja je Babilonska Bludnica), onda ti nisi subotar, jer subotarima je zapovjeđeno tako vjerovati.

2. Ako pak jesi pravi subotar, vjeruješ da sam ja "kurvin sin", onda si notorni licemjer jer to ovdje niječeš.

Nije odredila..već je sledila ono što je već određeno..ono što je tradicionalno prihvaćeno tri veka ranije :).

Citiraj mi točno taj 27-knjižni popis iz 1. stoljeća. Sori, ne vjerujem na riječ ljudima koji "lažu čim zinu". ;)

Nije nikakava crkva napisala ove knjige u IV veku

:):):) Ja nisam ni tvrdio da ih je Crkva u 4. stoljeću napisala, nego da je Crkva koncem 4. stoljeća odredila i točno navela 27 knjiga koje se imaju smatrati bogonadahnutima i u Crkvi čitati. ;)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Molim točan popis "kanonskih novozavjetnih knjiga Nazarena", jer tebi, kao čovjeku koji "laže čim zine", ne vjerujem niti riječi niti na riječ.

"Ovi rani hrišćani podržavali su spise apostola Pavla kojeg su naziavli poslednjeg od svih apostola", Ray Pritz, Nazarene Jewish Christianity 64.

"Oni koriste ne samo Novi Zavet već i Stari Zavet kao što čine i Jevreji",  Epiphanius of Salamis, Panarion 29.7.2

Natrag