Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ako ovo ne znas onda nisi stvarno Hriscanin. Pismo govori - "vi ste Hram Bozji" (a tu govori o telu, da ne bi telo skvrnili - " Ne znate li da su telesa vaša udi Hristovi? Hoću li dakle uzeti ude Hristove i od njih načiniti ude kurvine? Bože sačuvaj!" ) a Pavle kaze: "ne zivim vise ja, nego zivi u meni Hristos".

Vidis li Marko da Hristos tvoje telo cini svojim telom, a to je vec fizicki nivo! To se desava i kod Euharistije!

I subota je "uspomena" i secanje na stvaranje, pa to ne znaci da se tog dana nista cudesno ne desava. Dajem ti primer koji mozes da shvatis.

Tako je i sa Euharistijom.

To je isto kao da si rekao:

"Koji se god krstiste u smrt Gospodnju krstiste se".

Da li to znaci da krstenje nema nikakvog efekta na coveka, da se ne desava nikakva cudesna promena na njemu, i da je to puka simbologija?

Onda bolje da se i ne krstavamo, jer to bi bilo poricanje cudesnog novorodjenja i delovanja Duha Svetog!

Marko, svi obredi sadrze simbologiju, ali simbologija ne iskljucuje cudesno Bozje delovanje!

Tako i kod Euharistije, iako ona sadrzi simbole i elemente, to ne iskljucuje Bozje cudesno delovanje, jer svakim obredom se priziva Bozja intervencija!

Tako se prilikom svestenicke molitve, priziva Bozja intervencija i pretvorba hleba i vina, odnosno da Bog cudesno deluje, i da takodje i nas same uzimanjem hleba i vina sjedini sa Hristom!

Marko, i krstenje je simbol pa je promena koja se desava fizicka i doslovna!

A sto se tice opaske, zrtva se ne ponavlja, jer kod Boga nema protoka vremena. U otkrivenju ti kaze da je "jagnje Bozje zaklano pre postanja sveta"!

Ti Jovane ne razumes da niko ovde nije bukvalista. Pa ne tvrdimo mi da ti jedes "meso" doslovno!

Radi se o njegovoj fizickoj i duhovnoj prisutnosti prilikom Euharistije, a to deluje i fizicki na nas..!

Evo ti primer:

Kao sto krstenje uzrokuje "stvarne promene" u coveku, tako i prilikom Euharistije dolazi do "stvarne promene"!

A KRSTENJE JE SIMBOLOGIJA!

Dakle samo zato sto neki obred ima simbolicne elemente, to ne znaci da on ne uzrokuje i stvarne i doslovne promene na coveku!

Obred je zamisljen tako da "priziva" Bozju intervenciju!

A buduci da krstenje "priziva intervenciju" , priziva i Euharistija jos mnogo vise!

Razumnom je ovo dosta!

Ne moze se insistirati na simbolizmu, a potom stati kao da se nista vise ne desava osim pukog - "prisecanja"! Jer ispada po vama kao da Bozje intervencije ni nema!?

Pa ako je tako, onda moramo iskljuciti sve obrede i njihovu mistiku, i Bozje delovanje preko njih (jer svi obredi su simbolicni) , kao npr. krstenje!

Veliki je problem sto vi ne razumete ni mistiku ni simbologiju crkve, ni njihovo znacenje i svrhu.

A to je zato sto niste uceni. Ali Bog je najveci ucitelj, pa ce vam to razjasniti, naravno ako to zelite..

Ja jos kod nikog ne videh pravu volju i zelju? Mozda ti zelis?

*Eto odgovorio sam. Nadam se da Jurivaka nece obrisati, posto je ovo bilo jako bitno da vam se objasni da razumete.

A sad se vratimo temi, ja bih vas molio da mi navedete iz Pisma, gde pise da je Pismo dovoljno samo sebi, i da nam ne trebaju svestenici i ucitelji da nam tumace? Koji je to covek u bibliji sam citao Sveto Pismo, pa se sam obratio bez propovedanja drugih?

Mire izvini, ali morao sam da citiram ceo tvoj post. Da li su zaboravili šta je Bog uradio kada je stvorio čoveka, i na koji mu je način dao život i svesnost? Dahnuo je u njega. Šta je telo onda? Hram. Čega je telo Hram? Duha Svetoga. Zato je čovekova neposlušnost i pad greh. Zato je greh kada mi svoje telo prljamo kurvanjem, tetoviranjem i ostalim. Prljamo Hram.

Pitanje kkje si na kraju postavio, je pitanje za Adventiste, ali i za Protestante, pa ipak ja ću odgovoriti iako sam vernik Crkve, a ne mirijada zajednica koje nastadoše nakon oholosti Luterove. Takvog retka u Pismu nema. A nema ga i iz tog razloga što Bog nije Bog mrtvih, nego Živih, i ljudima se obraća preko ljudi nadahnutih duhom, preko učitelja, sveštenika, duhovnika. Niti je Bog poslao mail Abrahamu, niti bilo kom čoveku. Govorio mu je. Tako je i sa apostolima bilo, nisu išli od mesta do mesta, od grada do grada, od kuće do kuće, po celom tada poznatom svetu, i delili pismo. Nego su propovedali ono što su videli i ono što su od Boga koji je među njima i sa njima boravio čuli. Pa i sam Petar kaže, gde da idemo Gospode, kada ti imaš reči života večnoga. Jeli njima Isus delio Tanakh? Toru? Ne. On im je govorio.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire izvini, ali morao sam da citiram ceo tvoj post. Da li su zaboravili šta je Bog uradio kada je stvorio čoveka, i na koji mu je način dao život i svesnost? Dahnuo je u njega. Šta je telo onda? Hram. Čega je telo Hram? Duha Svetoga. Zato je čovekova neposlušnost i pad greh. Zato je greh kada mi svoje telo prljamo kurvanjem, tetoviranjem i ostalim. Prljamo Hram.

Pitanje kkje si na kraju postavio, je pitanje za Adventiste, ali i za Protestante, pa ipak ja ću odgovoriti iako sam vernik Crkve, a ne mirijada zajednica koje nastadoše nakon oholosti Luterove. Takvog retka u Pismu nema. A nema ga i iz tog razloga što Bog nije Bog mrtvih, nego Živih, i ljudima se obraća preko ljudi nadahnutih duhom, preko učitelja, sveštenika, duhovnika. Niti je Bog poslao mail Abrahamu, niti bilo kom čoveku. Govorio mu je. Tako je i sa apostolima bilo, nisu išli od mesta do mesta, od grada do grada, od kuće do kuće, po celom tada poznatom svetu, i delili pismo. Nego su propovedali ono što su videli i ono što su od Boga koji je među njima i sa njima boravio čuli. Pa i sam Petar kaže, gde da idemo Gospode, kada ti imaš reči života večnoga. Jeli njima Isus delio Tanakh? Toru? Ne. On im je govorio.
Tacno!

Da je Pismo dovoljno samo sebi, i da ucitelji nisu potrebni, ne bi Hristos poslao apstole da im propovedaju. A rekao je - "evo ja cu poslati ucitelje i proroke.." , pa zasto ih salje ako ljudi mogu sami razumeti Pismo citajuci???

Da je Pismo razumljivo po sebi, farisejima ne bi trebali apstoli da im tumace (niti bi Hrista razapeli, jer bi razumeli da je Bog). A aktivnost im ne bi bila "propovedanje", vec bi sedeli kuci, prepiujuci knjige, pa bi stajali po ulicama i delili.

Medjutim, Hristos ih nije poslao da dele knjige vec da "TUMACE PISMO"!!!

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Ako ovo ne znas onda nisi stvarno Hriscanin. Pismo govori - "vi ste Hram Bozji" (a tu govori o telu, da ne bi telo skvrnili - " Ne znate li da su telesa vaša udi Hristovi? Hoću li dakle uzeti ude Hristove i od njih načiniti ude kurvine? Bože sačuvaj!" ) a Pavle kaze: "ne zivim vise ja, nego zivi u meni Hristos".

Vidis li Marko da Hristos tvoje telo cini svojim telom, a to je vec fizicki nivo! To se desava i kod Euharistije!

Mire hvala na odgovoru.
pa tebi je svakako poznato da mi to verujemo da je nase telo Hram Svetog Duha. Upravo zvaog toga ne uzimamo ona sredstva koja bi zagadila taj Hram. Mi cak verujemo da je Duhom Svetim Hristos u nama ako sledimo Njegova uputstva. Ali to svakako nije FIZICKO prebivanje nego DUHOVNO.

I subota je "uspomena" i secanje na stvaranje, pa to ne znaci da se tog dana nista cudesno ne desava. Dajem ti primer koji mozes da shvatis. [/QUOTE]

U pravu si, kao sto je Subiota uspomena na sedmicu Stvaranja, tako je Euharistoja uspomena na Hristovo stradanje.
Tako je i sa Euharistijom. Primanjem Euharistoje ne primamo Hrista fizicki, nego on svojim Duhom prebiva u nama.

"Koji se god krstiste u smrt Gospodnju krstiste se".

Da li to znaci da krstenje nema nikakvog efekta na coveka, da se ne desava nikakva cudesna promena na njemu, i da je to puka simbologija? [/QUOTE]

Mire lutas suvise daleko. Kada u Biboliji pise: "U smer Njegovo kristismo se", to svakako ne zaci da smo se sa Hristom fizicki razapeli na krstu, nego znaci da smo pokorili sebe i svoje vladsanje Njegovopm vladalju. Priznali smo Njegovu zrtvu kao zamenu za nas greh. Drugim recima umrli smo grehu a zivimo Bogu. Vidis da je to ipak "UMIRANJE" simbolicno, a ne stvarno, jer mi i dalje zivimo i posle krstenaj.

Tacno!

Da je Pismo dovoljno samo sebi, i da ucitelji nisu potrebni, ne bi Hristos poslao apstole da im propovedaju. A rekao je - "evo ja cu poslati ucitelje i proroke.." , pa zasto ih salje ako ljudi mogu sami razumeti Pismo citajuci???

Medjutim, Hristos ih nije poslao da dele knjige vec da "TUMACE PISMO"!!!

Mire, ko je rekao da ucitelji nisu potrebni? Mi to ne ucimo! Hristos je bio Ucitelj. Poslao je ucenike da nacine ucenicima one kojima ce propovedati Jevadjelje. Pa i pored toga, Hristos se suprotstavio sotoni recimsa "U Pismo stoji napisano..." A nije se pozvao na svestenike, niti na crkvu!

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Djela su pokazala da je dovoljna (dobra djela) i da nije dovoljna suprotno od toga.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Mire, ko je rekao da ucitelji nisu potrebni? Mi to ne ucimo! Hristos je bio Ucitelj. Poslao je ucenike da nacine ucenicima one kojima ce propovedati Jevadjelje. Pa i pored toga, Hristos se suprotstavio sotoni recimsa "U Pismo stoji napisano..." A nije se pozvao na svestenike, niti na crkvu!

marko, nije mu rekao u pismu je stoji napisano. Rekao je Pisano je. drugo, nije se mogao pozivati na sveštenike kada je znao da su i oni ljudi i grešnici, još manje na Crkvu, koj u to vreme još nije ni postojala u fizičkom obliku.

Uzgred, razmislimo malo o značenju reči, tj govora. Jer dublje su istine u pismu zapisane od pukog nabrajanja pravila i zakonika. Samo jedan od primera: Koje od stvorenja može izgovorenom rečju da napravi haos ili dobro, da povredi ili da pomogne? Čovek to može. Jer stvoren je kao Imago Dei. Zato je i pad čovekov toliko strašan.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
marko, nije mu rekao u pismu je stoji napisano. Rekao je Pisano je.

Kakav formalizam, nije šija nego je vrat.

još manje na Crkvu, koj u to vreme još nije ni postojala u fizičkom obliku.

Crkva postoji 6000 godina.

Uzgred, razmislimo malo o značenju reči, tj govora. Jer dublje su istine u pismu zapisane od pukog nabrajanja pravila i zakonika.

Kako ti tvrdiš dublje od zakona, a negiraš zakon. Pa nije Zakon površan, ako ga ti tako shvataš. Svaka istina u Bibliji je duboka.

Jer stvoren je kao Imago Dei.

Opet obožavanje latinskog jezika.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Kakav formalizam, nije šija nego je vrat.

Kako ti tvrdiš dublje od zakona, a negiraš zakon. Pa nije Zakon površan, ako ga ti tako shvataš. Svaka istina u Bibliji je duboka.

Opet obožavanje latinskog jezika.

Crkva postoji 1985 godina. A ne 6000 godina. Čovek ili Adam - Zemljanin, postoji od 9500 godine pre Inkaranacije.

Biblija jeste dublja od Tanakha, ljudskom rukom zapisane Božije poruke. Koji to zakon Crkva krši? Zakon Shabata? Propise o ishrani? Obrezanje? Ni jedan od tih propisa nije prekršen. Dan odmora je Dan Gospodnji, onaj dan kada je Uskrsnuo. a ova dva nismo kao Isusovi sledbenici pozvani izvan plemena starog Israela obavezni da poštujemo, jer oni su sen onoga što dolazi.

Smeta vam Latinski? Možda bi vam bio draži izvorni jezik vašeg pokreta? The man, is created as Image of God. Ili bi bilo povoljnije na Hebrejskiom, onako transliterovan tzelem Elohim.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

Marko..

Hristos je "tumacio Pismo" i slao druge da ga tumace a vi kazete - "ono tumaci samo sebe" ili "Bog ga tumaci"!

Ako je tacno da "Bog svakom pojedincu samostalno tumaci" , onda ljudi kao tumaci nisu ni potrebni! A nije potrebna ni crkva koja tumaci, vec je dovoljna knjiga!

Onda je vas posao na forumu besmislen, kao i svrha postojanja vase crkve, koja je predvidjena da bude tumac Pisma drugima!

Totalna kontradiktornost i konfuzija, jedno veliko nerazumevanje sa vase strane.

Hristos je bio Bog, njemu nije bilo potrebno tumacenje crkve ili svestenika!

A ovo ostalo necu ni da komentarisem, mene nisi ubedio, pa sumnjam da ces bilo koga razumnog...

Odrzala je kontinuitet od Adama naovamo! To je nasa crkva!

A vi nemate kontinuitet, posle 1. veka, crkve "nidje", da bi se pojavila 2000 godina kasnije.

Pa ako se "krila u pustinji" dokazite da ste postojali u pustinji, i da ste imali bar "kontinuitet dogme" ako apostolski kontinuitet ne mozete dokazati..

Nego vam ni dogma nije ista, sve zamucena corba od razlicitih sekti, poluistina i laz izmesana!

Pa vi mozete biti samo "vavilon veliki" sa pomesanim jezicima a ne crkva koja ima istinu i koja je postojala 6000 godina!

Osim toga jos ste i "pagani" jer se identifikujete sa katarima - paganima (koje nazivate Bozjom crkvom) i slicnima koji su usvojili gnosticizam i verovali da je "demijurg tvorac sveta" odnosno satana!

Sve sto nama pripisujete ste zapravo vi!

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tacno!

Apostoli su propovedali JEVANĐELJE, a to znači "vaskrslog Hrista, i sve što je vezano za novozavetnu veru, učenja Gospoda Isusa, starozavetnu tipologiju koja se ispunila u Hristu, i konačno plan spasenja" i to je sve zapisano u knjizi koju poznajemo kao "novi zavet" koji uz stari zavet čini "bibliju"

Dakle, reč Božja je "biblija staroga i novoga zaveta"

Za razliku od ovoga, tradicionalne crkve su uspostavile vanbiblijsku tradiciju koja je u suprotnosti sa biblijom i njenim učenje.
Uspostavile su nova učenja i dogme, novu crkvenu obredno ritualnu praksu, ukinuvši skoro sve što je bilo obeležje prve Hristove crkve do kraja prvog veka i života apostola.

Apostoli su ovo predvideli::

"Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi vladikama da pasete crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom;
Jer ja ovo znam da će po odlasku mom ući među vas teški vuci koji neće štedeti stada;
I između vas samih postaće ljudi
koji će govoriti izvrnutu nauku da odvraćaju učenike za sobom" ( dela apostolska 20. 28 - 30 )

"Kako dakle primiste Hrista Isusa Gospoda onako živite u Njemu,
Ukorenjeni i nazidani u Njemu i utvrđeni verom kao što naučiste, izobilujući u njoj zahvalnošću.
Braćo! Čuvajte se da vas ko ne zarobi
filozofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijem, po nauci sveta, a ne po Hristu.
Jer u Njemu živi svaka punina Božanstva telesno" ( Kološanima poslanica. 2 6 - 9 )

"Zaklinjem te dakle pred Bogom i Gospodom našijem Isusom Hristom, koji će suditi živima i mrtvima, dolaskom njegovijem i carstvom njegovijem:
Propovijedaj riječ, nastoj u dobro vrijeme i u nevrijeme, pokaraj, zaprijeti, umoli sa svakijem snošenjem i učenjem;
Jer će doći vrijeme
kad zdrave nauke neće slušati, nego će po svojijem željama nakupiti sebi učitelje, kao što ih uši svrbe,
I odvratiće uši od istine, i okrenuće se ka gatalicama.
A ti budi trijezan u svačemu, trpi zlo,
učini djelo jevanđelista, službu svoju svrši" ( 2 poslanica Timotiju 4. 1 - 5 )

"A beše i lažnih proroka u narodu, kao što će i među vama biti lažnih učitelja, koji će uneti jeresi pogibli, i odricaće se Gospodara koji ih iskupi i dovodiće sebi naglu pogibao.
I mnogi će poći za njihovim nečistotama kojima će se huliti na put istine.
I u lakomstvu loviće vas izmišljenim rečima.
Njihov sud odavno ne docni, i pogibao njihova ne drema"
( 2 poslanica Petrova 2. 1 - 3 )

"Čudim se da se tako odmah odvraćate na drugo jevanđelje od Onog koji vas pozva blagodaću Hristovom,
Koje nije drugo, samo što neki smetaju vas, i hoće da izvrnu jevanđelje Hristovo.

Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drugačije nego što vam javismo, proklet da bude!
Kao što pre rekosmo i sad opet velim: ako vam ko javi
jevanđelje drugačije nego što primiste, proklet da bude!" ( Galatima poslanica 1. 6 - 9 ).

Zato je "SAMO PISMO" koje su objavili proroci u starom, a apostoli u novom zavetu, a verni primili još za njihovoga života - jedina mudra odluka čoveka, jer on tada sledi Hrista i njegovu reč, a ne ljudska mišljenja i filozofije nastale nakon smrti starozavetnih proroka, i novozavetnih apostola.

Amin!

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Nema slapa, koga su oterali, ali sam zato ja tu, samo ne kao spamer, i kao neznalica. Usuđuju se da Crkvi sada pripisuju i menjanje pisma i proklamovanje drugačijeg Evanđelja! A šta su spisi i dela Milera, Rasela i naravno EGW? Šta su dela arhi apostata Lutera, Kramnera, Cvinglija i naravno usukanog Kalvina? Šta su? Na čemu su bazirana? Na sinkretizmu Talmuda, kurana i samovoljnom tumačenju pisma, vizijama poslatim od kamečuga i Sotone lično! Eto na čemu su bazirana. To su drugačija evanđelja, anti evanđelja. A šta je to ako nije apostaza i anatema?

Natrag