- Učlanjen(a)
- 11.02.2009
- Poruka
- 8.070
Ako ovo ne znas onda nisi stvarno Hriscanin. Pismo govori - "vi ste Hram Bozji" (a tu govori o telu, da ne bi telo skvrnili - " Ne znate li da su telesa vaša udi Hristovi? Hoću li dakle uzeti ude Hristove i od njih načiniti ude kurvine? Bože sačuvaj!" ) a Pavle kaze: "ne zivim vise ja, nego zivi u meni Hristos".
Vidis li Marko da Hristos tvoje telo cini svojim telom, a to je vec fizicki nivo! To se desava i kod Euharistije!
I subota je "uspomena" i secanje na stvaranje, pa to ne znaci da se tog dana nista cudesno ne desava. Dajem ti primer koji mozes da shvatis.
Tako je i sa Euharistijom.
To je isto kao da si rekao:
"Koji se god krstiste u smrt Gospodnju krstiste se".
Da li to znaci da krstenje nema nikakvog efekta na coveka, da se ne desava nikakva cudesna promena na njemu, i da je to puka simbologija?
Onda bolje da se i ne krstavamo, jer to bi bilo poricanje cudesnog novorodjenja i delovanja Duha Svetog!
Marko, svi obredi sadrze simbologiju, ali simbologija ne iskljucuje cudesno Bozje delovanje!
Tako i kod Euharistije, iako ona sadrzi simbole i elemente, to ne iskljucuje Bozje cudesno delovanje, jer svakim obredom se priziva Bozja intervencija!
Tako se prilikom svestenicke molitve, priziva Bozja intervencija i pretvorba hleba i vina, odnosno da Bog cudesno deluje, i da takodje i nas same uzimanjem hleba i vina sjedini sa Hristom!
Marko, i krstenje je simbol pa je promena koja se desava fizicka i doslovna!
A sto se tice opaske, zrtva se ne ponavlja, jer kod Boga nema protoka vremena. U otkrivenju ti kaze da je "jagnje Bozje zaklano pre postanja sveta"!
Ti Jovane ne razumes da niko ovde nije bukvalista. Pa ne tvrdimo mi da ti jedes "meso" doslovno!
Radi se o njegovoj fizickoj i duhovnoj prisutnosti prilikom Euharistije, a to deluje i fizicki na nas..!
Evo ti primer:
Kao sto krstenje uzrokuje "stvarne promene" u coveku, tako i prilikom Euharistije dolazi do "stvarne promene"!
A KRSTENJE JE SIMBOLOGIJA!
Dakle samo zato sto neki obred ima simbolicne elemente, to ne znaci da on ne uzrokuje i stvarne i doslovne promene na coveku!
Obred je zamisljen tako da "priziva" Bozju intervenciju!
A buduci da krstenje "priziva intervenciju" , priziva i Euharistija jos mnogo vise!
Razumnom je ovo dosta!
Ne moze se insistirati na simbolizmu, a potom stati kao da se nista vise ne desava osim pukog - "prisecanja"! Jer ispada po vama kao da Bozje intervencije ni nema!?
Pa ako je tako, onda moramo iskljuciti sve obrede i njihovu mistiku, i Bozje delovanje preko njih (jer svi obredi su simbolicni) , kao npr. krstenje!
Veliki je problem sto vi ne razumete ni mistiku ni simbologiju crkve, ni njihovo znacenje i svrhu.
A to je zato sto niste uceni. Ali Bog je najveci ucitelj, pa ce vam to razjasniti, naravno ako to zelite..
Ja jos kod nikog ne videh pravu volju i zelju? Mozda ti zelis?
*Eto odgovorio sam. Nadam se da Jurivaka nece obrisati, posto je ovo bilo jako bitno da vam se objasni da razumete.
A sad se vratimo temi, ja bih vas molio da mi navedete iz Pisma, gde pise da je Pismo dovoljno samo sebi, i da nam ne trebaju svestenici i ucitelji da nam tumace? Koji je to covek u bibliji sam citao Sveto Pismo, pa se sam obratio bez propovedanja drugih?
Mire izvini, ali morao sam da citiram ceo tvoj post. Da li su zaboravili šta je Bog uradio kada je stvorio čoveka, i na koji mu je način dao život i svesnost? Dahnuo je u njega. Šta je telo onda? Hram. Čega je telo Hram? Duha Svetoga. Zato je čovekova neposlušnost i pad greh. Zato je greh kada mi svoje telo prljamo kurvanjem, tetoviranjem i ostalim. Prljamo Hram.
Pitanje kkje si na kraju postavio, je pitanje za Adventiste, ali i za Protestante, pa ipak ja ću odgovoriti iako sam vernik Crkve, a ne mirijada zajednica koje nastadoše nakon oholosti Luterove. Takvog retka u Pismu nema. A nema ga i iz tog razloga što Bog nije Bog mrtvih, nego Živih, i ljudima se obraća preko ljudi nadahnutih duhom, preko učitelja, sveštenika, duhovnika. Niti je Bog poslao mail Abrahamu, niti bilo kom čoveku. Govorio mu je. Tako je i sa apostolima bilo, nisu išli od mesta do mesta, od grada do grada, od kuće do kuće, po celom tada poznatom svetu, i delili pismo. Nego su propovedali ono što su videli i ono što su od Boga koji je među njima i sa njima boravio čuli. Pa i sam Petar kaže, gde da idemo Gospode, kada ti imaš reči života večnoga. Jeli njima Isus delio Tanakh? Toru? Ne. On im je govorio.