Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Ko je rekao da jedemo doslovno njega?
Ne radi se ovde o jedenju, vec o sjedinjavanju sa Hristom!

Marko tekst kaze da jos nije primenjena vrednost njegove zrtve, i da se zato jos uvek vrsi obred.

Marko, Hristos kaze:" ako ne jedete tela sina covecjega i ako ne pijete njegovu krv, nemate zivota u sebi"!

Isto kaze i za Rec: "ne zivi covek samo o hlebu, nego o svakoj reci koja izlazi iz usta Bozjih!"

I jos kaze: "Rece Bog i postade".
I "u pocetku bese Rec".

Mi smo kroz Boga stvoreni, "kroz njega zivimo i micemo se i jesmo", i on je "u svima nama"!

Buduci da je tako kroz svoju Rec stvorio i u nama obitava doslovno, on i telesno biva u nama, dajuci nam snagu da pobedimo greh.

Da bismo pobedili greh, mi se moramo "u Hrista obuci"! On pomaze nasem gresnom telu.

Zato je on prisutan i duhovno i fizicki u euharistiji, dajuci nam svoje telo na dar. . Tako on postaje u nama prisutan i krepi nas duh i telo svojim prisustvom, a mi se tim cinom preobrazavamo u njegovo oblicje.

Ovo se zeli izvrnuti, i predstaviti kao da smo mi neki kanibali..

Marko moras shvatiti, da ovo nema samo "simbolicki smisao" vec i stvarni doslovni, jer Hristos stvarno obitava u nama, Pavle kaze - "Ne zivim vise ja, nego Hristos zivi u meni". To je i "fizicki" i "duhovno". I to je smisao euharistije da se sa njim sjedinimo!

Mire, mozes li nam naci ijedan biblijski tekst gde pise da je ISUS FIZICKI U NAMA?

"OVO CINITE MENI ZA SPOMEN." 1. Konincanima 11,24

"JER KAD GOD JEDETE OVAJ HLEB I CASU PIJETE AMRT GOSPODNJU OBZNANJUJETE." 11,36.

Vidis Mire da se tu radi o sibolu, a ako je doslovno onda bi ti znacilo da Hristos neprekidno popnavlja svoju zrtvu.
Vino i hlem predstavljaju Hristovo telo i tu nema nikakve mistike. To nas podseca na Njegovo stradanje.

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Pomaže Bog!

Ne znam da li oni koji nisu Pravoslavni Hrišćani znaju koliko je za nas
Pričešćivanje ozbiljno, bitno i sveto. Ne želim reći da se prema ostalim
saučestvovanjima u zajedničarenju sa Bogom i jednih sa drugima ophodimo
površno (osim mene grešnog, malovernog). Ali kod pričešćivanja, mi imamo
tvrdo ubedjenje da u sebe primamo Telo i Krv Gospodnju i tu onda počinju
dugački i ozbiljni tekstovi vezani za - dostojnost da se s Njime, Gospodom
Životvornim, sjedinimo. Da li sam dostojan? Kada jesam a kada nisam?
Koliko često se "smem" pričešćivati? Jer, da ne zaboravimo, neki su
se nedostojno pričešćivali pa su zbog toga - umrli.

I ta činjenica da se mi "obični" vernii pričešćujemo iz kašičice, odakle ta praksa?

Ako nekog zanima, mogu ukratko da napišem i to, premda znam da bi to
moglo mrzitelje Crkve Pravoslavne i Hristove da snabde dodatnim motivima
da "ne vole bližnje svoje" i da ih u budućim prepirkama i svadjama koriste
da bi bližnjeg verbalno porazili a sebe same .... za korak bliže približili Paklu.

brat Toma

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Brate Tomo, nije samo za vas pravoslavne znacajna pricest, ona je isto toliko znacajna i za sve hriscane. Samo potrebno je obratiti paznju na Hristove reci i postupak prilikom Evuharistije. On je bio prisotan, lomio je hleb, a nije lomio svoje telo; dao im je hleb i pozvao da ga jedu, I ucenici su jeli Hleb, a ne Hrista.

Tako jasno je kada je rekao: "Uzmite i jedite to je telo moje koje se za vas lom". da je hleb samo simbol Hristove zrtve, a nikako da On prilikom svake pricesti ponovo prinosi svoju zrtvu. Hleb i vino su samo predstavava Njegovog tela i krvi, jer da je to stvarnost, ucenici bi pojeli Hrista.

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Pomaže Bog, i stalno i svuda!

Potpuno razumem tvoju logiku. Nema mane u njoj. Iskren sam!

Ima mnogo ljudi koji gledajući venčanje dvoje mladenaca, i pre venčanja
i posle venčanja vide njega i nju. A mi, Pravoslavni Hrišćani, ispovedamo
da su u hram ušli dvoje da se venčaju a izašao je jedan čovek, premda je i dalje u dvoma telima.
I to nazivamo - tajnom!

I mi sami Pravoslavni hrišćani, kada pričamo medju sobom o Pričešćivanju
Hristom Isusom, sa osmehom konstatujemo da kada bi se samo u jednom danu i
na jednom mestu skupile sve sadržine iz putira (odakle primamo svete Hristove Tajne),
da bi bila količina veća od težine Hristovog Tela dok je hodao po zemlji, a opet...
On je Ceo u jednom putiru!

Takodje, i mi sami Pravoslavni Hrišćani ispovedamo da u onih ... 10-tak grama
hleba i vina, odnosno Tela i Krvi Gospodnje, koliko stane u kašičicu a mi to progutamo,
da se tu nalazi Ceo Hrisos Isus, i uživamo u privilegiji da saučestvujemo sa Njime u toj ...
šta da kažem drugo nego tajni!

Jel da, da u ovome što napisah, nema logike, one matematičke i fizičke?
Jel da, da se ovo ne može na intelektualno relevantan način spoznati?
:)

brat Toma

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Pomaže Bog, i stalno i svuda!

Potpuno razumem tvoju logiku. Nema mane u njoj. Iskren sam!

Ima mnogo ljudi koji gledajući venčanje dvoje mladenaca, i pre venčanja
i posle venčanja vide njega i nju. A mi, Pravoslavni Hrišćani, ispovedamo
da su u hram ušli dvoje da se venčaju a izašao je jedan čovek, premda je i dalje u dvoma telima.
I to nazivamo - tajnom!

I mi sami Pravoslavni hrišćani, kada pričamo medju sobom o Pričešćivanju
Hristom Isusom, sa osmehom konstatujemo da kada bi se samo u jednom danu i
na jednom mestu skupile sve sadržine iz putira (odakle primamo svete Hristove Tajne),
da bi bila količina veća od težine Hristovog Tela dok je hodao po zemlji, a opet...
On je Ceo u jednom putiru!

Takodje, i mi sami Pravoslavni Hrišćani ispovedamo da u onih ... 10-tak grama
hleba i vina, odnosno Tela i Krvi Gospodnje, koliko stane u kašičicu a mi to progutamo,
da se tu nalazi Ceo Hrisos Isus, i uživamo u privilegiji da saučestvujemo sa Njime u toj ...
šta da kažem drugo nego tajni!

Jel da, da u ovome što napisah, nema logike, one matematičke i fizičke?
Jel da, da se ovo ne može na intelektualno relevantan način spoznati?

brat Toma

Naravno da nema logike za um čovekov, koji iako na Sliku Božiju Stvoren, ne može nikada doseći Um Onoga koji postoji Izvan vremena i u Vremenu. Ljudi pokušavaju da shvate, a nisu ni svesni da im je to nemoguće. Ljudskim umom racionalizovati Boga je stravičan greh ograničavanja Neograničenog.

Bog ti dao svojih Blagoslova u svemu

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Bog te Sobom iznenadio!

Dobro si napisao a posebno mi se svidja izraz "greh ograničavanja Neograničenog"!

brat Toma

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dragi brate Tomo, samo moram da dodam malo. Nemoj mi zameriti. Ti pišeš u duhu poštovanja i tvoj stil pisanja je zaista hrišćanski i dobronameran. Iz tog poštovanja prema tebi i pišem na adekvatan način i zato i kažem "ne zameri mi" jer mi je stalo da se sa tobom složim i da govorimo o istoj stvari a ako i ima razmimoilaženja to ću izneti na što učtiviji način.

Dakle Tomo brate, ti si upravu kada govoriš da Boga ljudski um ne može dokučiti. Apsolutno naše znanje je ništa prema Bogu. Bog može sve i Njemu ništa nije teško i nemoguće. Sada kada raspravljamo o pričesti Gospodnjoj važno je da znamo šta Hristos i apostoli o tome govore. Pričest je jedna od najvažnijih stvari u hrišćanstvu zgog toga što ukazuje na telo i krv Gospodnju. E sada mi moramo znati šta nam je Bog konkretno otkrio. A On nam je otkrivo da je pričest spomen na Njegovo telo i krv i poput simbola u strom zavetu koji su ukazivali na Hrista(meso i naljevi i vino) tako je pričesni hleb i vino simbol Hristove krvi i tela. Zato nam je Bog dao da razmiljamo u tim kategorijama o pričestu. E sad od V veka neki crkveni učitelji su počeli da govore da pričest nije samo simbolika već i bukvalno telo i krv. Ali to nije u skladu sa Pismom jer ono uči da je to samo simbol. Prihvatanje činjenice da je hleb i vino samo simbol nije racionalisanje Boga jer je to upravo ono što nam je Bog otkrio. Oni koji n prihvataju bukvalno pretvaranje ne rade to zato što ne mogu da shvate tajne Božije već uprao zato što im je Sveto Pismo putokaz u tom pravcu. Da Sveto Pismo pominjeigde "pretvaranje" hleba i vina u telo i krv onda bi to bilo prava nauka i onda bi mogli raspravljati o neshvatljivosti Božijeg dela kroz taj čin. Međutim, oni koji to ne prihvataju kažem još jednom ne rade to zato što hoće da racionalizuju nešto što je Bog objasnio na drugačiji način ili što žele da prkose tom čudu Božijem, već zato što to ne postoji u Pismu a takođe se zna istorijski da rana crkva to nije učila.

Zamisli brate Tomo da ovo što raspravljamo i ovo kako si opisao pričest kao tajnu Božijeg bukvalnog prisustva hlebu i vinu da iznesemo pred rane crvene oce i učitelje iz II, III, IV veka. Njima bi to bilo čudno i isto bi objasnili da se pričesni hleb i vino ne pretvaraju bukvalno u telo i krv jer im to nije bilo poznato. Međutim, da ovo ispričaš crkvenim učiteljima u VI, VII veku i nadalje oni bi te razumeli. Mešutim, aniji ne jer to je crkva usvojila od V veka.

Zato brate Tomo, braniti bukvalno prisustvo Gospodnjeg Tela i Krvi u hlebu i vinu nije nešto što je stvarnost a racionalni um da to ne može shvatiti. To nije čudo Božije jer Bog nije nama tako šta otkrio pa tu mi nemamo šta da branimo u kontekstu Božije svemoći. Da se razumeo, Bog bi i to mogao svakako jer NJemu ništa nije teško, ali Bog to ne čini jer nam je otkrio da je to simbol. Sva pak snaga ovog čina jeste u tome koga taj simbol predstavlja. Zato je on tako važan. Ne zbog čina pretvaranja već zbog simbola Hrista.

Svako dobro u Gospodu.

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Pomaže Vaskrsli i Vazneti, Hristos Isus!

Eh, kako odgovoriti na pisanje o pričešćivanju Hristovim Tajnama a da Jurivaka ....
ne baci anatemu na nas!

(Čak i reč "anatema" bi bukvalno mogla se prevesti kao "druga tema", kao što rečju
"anabaptisti" definišemo one koji praktikuju "drugo krštenje". I baš bi tako, "anatemski"
trebalo doživljavati sve koji su u veri krenuli pogrešnim putem: prva nam je "tema"
Bog i Crkva Njegova, spasenje verujućih a druga tema - ovi nakrakto "skrajnuti").

Jovane,
ako ti pod rečju "pretvaranje" podrazuemvaš onakvu kvalitativnu promenu koju imamo
kod leptira, koji nikada više nit će ličiti nit će biti gusenica, onda ja mirne savesti (koliko mi
to sećanje na moju grešnost dozvoli!) - potpisujem tvoje reči.
Ali ako ti pod rečju "pretvaranje" podrazumevaš onaj preobražaj koji je Hristos (premda na kratko)
na Tavoru blago-izvoleo pokazati svetim Apostolima, onda ... verujem da ni ti ni ja ispod toga
nebi stavili svoj potpis.

Za kraj, da ne potrošimo Jurivakino strpljenje baš 100%, hajde da ovde stanemo sa razgovorom na
ovu temu, ne zbog toga da bi "moja bila poslednja". Zapamti dobro da ne smatram sebe ni za jotu pobožnijeg
niti kvalifikovanijeg od tebe na ovu (i srodne) teme!
Neka nam obojici Bog Koji Jeste Ljubav sudi, i to milošću Svojom!

brat Toma

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, mozes li nam naci ijedan biblijski tekst gde pise da je ISUS FIZICKI U NAMA?

Ako ovo ne znas onda nisi stvarno Hriscanin. Pismo govori - "vi ste Hram Bozji" (a tu govori o telu, da ne bi telo skvrnili - " Ne znate li da su telesa vaša udi Hristovi? Hoću li dakle uzeti ude Hristove i od njih načiniti ude kurvine? Bože sačuvaj!" ) a Pavle kaze: "ne zivim vise ja, nego zivi u meni Hristos".

Vidis li Marko da Hristos tvoje telo cini svojim telom, a to je vec fizicki nivo! To se desava i kod Euharistije!

"OVO CINITE MENI ZA SPOMEN." 1. Konincanima 11,24
I subota je "uspomena" i secanje na stvaranje, pa to ne znaci da se tog dana nista cudesno ne desava. Dajem ti primer koji mozes da shvatis.

Tako je i sa Euharistijom.

"JER KAD GOD JEDETE OVAJ HLEB I CASU PIJETE SMRT GOSPODNJU OBZNANJUJETE." 11,36.

To je isto kao da si rekao:

"Koji se god krstiste u smrt Gospodnju krstiste se".

Da li to znaci da krstenje nema nikakvog efekta na coveka, da se ne desava nikakva cudesna promena na njemu, i da je to puka simbologija?

Onda bolje da se i ne krstavamo, jer to bi bilo poricanje cudesnog novorodjenja i delovanja Duha Svetog!

Marko, svi obredi sadrze simbologiju, ali simbologija ne iskljucuje cudesno Bozje delovanje!

Tako i kod Euharistije, iako ona sadrzi simbole i elemente, to ne iskljucuje Bozje cudesno delovanje, jer svakim obredom se priziva Bozja intervencija!

Tako se prilikom svestenicke molitve, priziva Bozja intervencija i pretvorba hleba i vina, odnosno da Bog cudesno deluje, i da takodje i nas same uzimanjem hleba i vina sjedini sa Hristom!

Vidis Mire da se tu radi o sibolu, a ako je doslovno onda bi ti znacilo da Hristos neprekidno popnavlja svoju zrtvu.

Marko, i krstenje je simbol pa je promena koja se desava fizicka i doslovna!

A sto se tice opaske, zrtva se ne ponavlja, jer kod Boga nema protoka vremena. U otkrivenju ti kaze da je "jagnje Bozje zaklano pre postanja sveta"!

Reči koje vam rekoh duh su i život su", Jovan 6,63. Dakle, isto tako su život "reči njegove" kao što je "jedenje tela i pijenje krvi". To ne znači da i na "reči" treba da primenimo princip "jedenja i pijenja" u bukvalnom smislu jer bi onda trebali da jedemo slova napisana ili reči izgovrene.
Ti Jovane ne razumes da niko ovde nije bukvalista. Pa ne tvrdimo mi da ti jedes "meso" doslovno!

Radi se o njegovoj fizickoj i duhovnoj prisutnosti prilikom Euharistije, a to deluje i fizicki na nas..!

Evo ti primer:

Kao sto krstenje uzrokuje "stvarne promene" u coveku, tako i prilikom Euharistije dolazi do "stvarne promene"!

A KRSTENJE JE SIMBOLOGIJA!

Dakle samo zato sto neki obred ima simbolicne elemente (ne poricemo mi da Euharistija ima) , to ne znaci da on ne uzrokuje i stvarne i doslovne promene na coveku!

Obred je zamisljen tako da "priziva" Bozju intervenciju!

A buduci da krstenje "priziva intervenciju" , priziva i Euharistija jos mnogo vise!

Razumnom je ovo dosta!

Ne moze se insistirati na simbolizmu, a potom stati kao da se nista vise ne desava osim pukog - "prisecanja"! Jer ispada po vama kao da Bozje intervencije ni nema!?

Pa ako je tako, onda moramo iskljuciti sve obrede i njihovu mistiku, i Bozje delovanje preko njih (jer svi obredi su simbolicni) , kao npr. krstenje!

Veliki je problem sto vi ne razumete ni mistiku ni simbologiju crkve, ni njihovo znacenje i svrhu.

A to je zato sto niste uceni. Ali Bog je najveci ucitelj, pa ce vam to razjasniti, naravno ako to zelite..

Ja jos kod nikog ne videh volju i zelju da nesto nauci? Mozda ti zelis?

*Nadam se da Jurivaka nece obrisati post, ovo je bilo jako bitno da razumete.

A sto se tice teme, ja bih vas molio da mi navedete iz Pisma, gde pise da je Pismo dovoljno samo sebi, i da nam ne trebaju svestenici i ucitelji da nam tumace?

I jos nesto, zasto vi ovde nama tumacite i cijom vlascu to cinite, kad je Pismo samo sebi tumac (odnosno Bog joj je tumac)???

Poslednja izmena:
Natrag