Ko je rekao da jedemo doslovno njega?
Ne radi se ovde o jedenju, vec o sjedinjavanju sa Hristom!
Marko tekst kaze da jos nije primenjena vrednost njegove zrtve, i da se zato jos uvek vrsi obred.
Marko, Hristos kaze:" ako ne jedete tela sina covecjega i ako ne pijete njegovu krv, nemate zivota u sebi"!
Isto kaze i za Rec: "ne zivi covek samo o hlebu, nego o svakoj reci koja izlazi iz usta Bozjih!"
I jos kaze: "Rece Bog i postade".
I "u pocetku bese Rec".
Mi smo kroz Boga stvoreni, "kroz njega zivimo i micemo se i jesmo", i on je "u svima nama"!
Buduci da je tako kroz svoju Rec stvorio i u nama obitava doslovno, on i telesno biva u nama, dajuci nam snagu da pobedimo greh.
Da bismo pobedili greh, mi se moramo "u Hrista obuci"! On pomaze nasem gresnom telu.
Zato je on prisutan i duhovno i fizicki u euharistiji, dajuci nam svoje telo na dar. . Tako on postaje u nama prisutan i krepi nas duh i telo svojim prisustvom, a mi se tim cinom preobrazavamo u njegovo oblicje.
Ovo se zeli izvrnuti, i predstaviti kao da smo mi neki kanibali..
Marko moras shvatiti, da ovo nema samo "simbolicki smisao" vec i stvarni doslovni, jer Hristos stvarno obitava u nama, Pavle kaze - "Ne zivim vise ja, nego Hristos zivi u meni". To je i "fizicki" i "duhovno". I to je smisao euharistije da se sa njim sjedinimo!
Mire, mozes li nam naci ijedan biblijski tekst gde pise da je ISUS FIZICKI U NAMA?
"OVO CINITE MENI ZA SPOMEN." 1. Konincanima 11,24
"JER KAD GOD JEDETE OVAJ HLEB I CASU PIJETE AMRT GOSPODNJU OBZNANJUJETE." 11,36.
Vidis Mire da se tu radi o sibolu, a ako je doslovno onda bi ti znacilo da Hristos neprekidno popnavlja svoju zrtvu.
Vino i hlem predstavljaju Hristovo telo i tu nema nikakve mistike. To nas podseca na Njegovo stradanje.