Sola Scriptura- da li je dovoljno

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pavle veli da je "sve" objavljeno u Jevanđelju(Novom Zavetu) kroz propoved i pisane poslanice što je ravno jedno drugome. Sve do sredine 60-tih.
Gde Pavle veli da je "SVE ZAPISANO"?
O cemu ti Jovane pricas? Kako on moze reci jedno a apostol Jovan koji je ziveo duze od njega (90 god) reci "DA NIJE SVE ZAPISANO"???
Mire, izvini ne stižem uvek sve da odgovorim ali evo sada da i tebi odgovorim.
Ma u redu je, ne stizem ni ja..
Dobar si primer dao jedenja jagnjeta u vreme Tore. Ono je šta bilo? Šta kaže apostol Pavle? Je li to bilo bukvalno telo Isusa Hrista? Pavle kaže da je to "sen" ili simbol:):"Koje je sve bilo sen onoga što šćaše da dođe, i telo je Hristovo", Kološanima 2,17
Jovane "BILO JE SEN" ali kad dodje stvarnost vise nije sen, vec je ispunjen dogadjaj - STVARNOST!
Jesi li primetio da Pavle navodi da je to što je "telo Hristovo" u Torah zapravo "sen" ili simbol. Ono dakle nije bukvalno telo Hristovo već samo "predstavlja" telo Hristovo.
Jovane, sen znaci "slika", ali to o cemu ti govoris se ispunilo, zato vise NIJE SLIKA VEC JE POSTALO STVARNOST!

Dakle euharistija NIJE SLIKA!

Euharistija se vrsi samo zato sto nisu svi aspekti ispunjeni, naime VREDNOST ZRTVE JOS NIJE PRIMENJENA!

E to ti je isto i sa hlebom i vinom...ono sada predstavlja telo Hristovo kao što je nekada to bilo prinos životinja

Ne "predstavlja" Jovane, jer se to ISPUNILO i to je STVARNOST, zato ne moze vise da "PREDSTAVLJA" ili da bude "SLIKA NECEGA STO SE DESILO"!
ali ono je i sada simbol nakon događaja dok je ono prvo simbol pre događaja.

Nisam znao da se 'senke' drze i posle njihovog isunjenja na Hristu???

Kao uzeli su da drze, jer im se svidja praznik? Svasta!

Dva simbola unapred i unazad.

Tako je Jovane, dva simbola! A cega je ova druga Euharistija simbol? Mora biti neceg unapred simbol, jer ovaj prvi simbolizam je ispunjen i postao je stvarnost, a to je bio prinos tela.

Pa ne moze ponovo telo biti simbol, ono je vec zrtvovano za nas!

Zato ako bi vino i hleb bili stvarno telo Hristovo koje jedemo onda bi i ono jagnje moralo biti pravo meso Hristovo da bi imalo isti efekat na spasenje koje se pripisuje vinu i hlebu kod tradicionalista međutim Pavle veli da je to samo sen i simbol tela Hristova.
Ne razumes Jovane!

Zapazi Jovane da su jevreji "JELI MESO" a mi "JEDEMO HLEB", postoji razlog za to! To je zato sto je nama taj deo sa mesom ISPUNJEN!

Mi imamo Hristovo DOSLOVNO TELO, a oni su imali TELO ZIVOTINJE - kao simbol!

Jedino, puna vrednost otkupne zrtve nije jos uvek primenjena. I mi nismo dobili savrsenost, pa se zato vrsi Euharistija - "dok on ponovo ne dodje" .

Eto ja sam ti odgovorio, a ti se zavlacis sa Slapom bezveze, umesto da se razumete, ne tvrdi on da se Biblijom ne moze proveriti crkveno ucenje..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Ne, nažalost nije tako, jer i Adventisti, i Raselovci koriste Pismo da bi dokazali svoja "proročanstva".

Adventisti nemaju svoja prorocannstva, nego imaju samo ona koja su napisana u Pismu, a ona su napisana za sve ljude, a ne samo za Adventyiste.

Sve ovo je po pismu, onom koje je Crkva kanonizovala. Dakle, svako ko tvrdi da je imao viziju datuma drugog dolaska na Zemlju, viziju preseljenja iz Svetinje u Svetinju nad Svetinjama, viziju Isusa kao jednog od njegovih Anđela,

Darth, ova tvoja recenica nije jasna. O kakvoj viziji govoris o Isusu kao jednim od andjelja????

Svaka vizija koja se temelji na Biblijskom ucenju je ispravna.

O cemu ti Jovane pricas? Kako on moze reci jedno a apostol Jovan koji je ziveo duze od njega (90 god) reci "DA NIJE SVE ZAPISANO"???

Ma u redu je, ne stizem ni ja..

Jovane "BILO JE SEN" ali kad dodje stvarnost vise nije sen, vec je ispunjen dogadjaj - STVARNOST!

Jovane, sen znaci "slika", ali to o cemu ti govoris se ispunilo, zato vise NIJE SLIKA VEC JE POSTALO STVARNOST!

Euharistija se vrsi samo zato sto nisu svi aspekti ispunjeni, naime VREDNOST ZRTVE JOS NIJE PRIMENJENA!

Ne "predstavlja" Jovane, jer se to ISPUNILO i to je STVARNOST, zato ne moze vise da "PREDSTAVLJA" ili da bude "SLIKA NECEGA STO SE DESILO"!

Tako je Jovanr, dva simbola! A cega je ova druga Euharistija simbol? Mora biti neceg unapred simbol, jer ovaj prvi simbolizam je ispunjen i postao je stvarnost, a to je bio prinos tela.

Ne razumes Jovane!

Zapazi Jovane da su jevreji "JELI MESO" a mi "JEDEMO HLEB", postoji razlog za to! To je zato sto je nama taj deo sa mesom ISPUNJEN!

Mi imamo Hristovo DOSLOVNO TELO, a oni su imali TELO ZIVOTINJE - kao simbol!

Mire, ja mislim da ti poznajes sustinu tog predmeta.

Pre svega, staje Isus lomio pred ucenicima? Hleb ili Svoje Telo?
Lepo ti je napisano: "
Uze Isus hleb i blagoslovivsi prelomi ga, i davsi ucenicima i rece: Uzmite, jedite, ovo je telo moje." Matej 26,26.

Obrati paznju na Pavlobvu izjavu:
"Jer kadgod jedete ovaj hleb i casu ovu pijtete smrt Gospodnju obznanjujete dokle ne dodje." 1. Kornicanima 11, 10.
Vidis da se JEDE HLEB i tim cinom se obzanjuje vaznost Njegove zrtve, a niko ne jede Njega.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Adventisti nemaju svoja prorocannstva, nego imaju samo ona koja su napisana u Pismu, a ona su napisana za sve ljude, a ne samo za Adventyiste.

Sve ovo je po pismu, onom koje je Crkva kanonizovala. Dakle, svako ko tvrdi da je imao viziju datuma drugog dolaska na Zemlju, viziju preseljenja iz Svetinje u Svetinju nad Svetinjama, viziju Isusa kao jednog od njegovih Anđela,

Darth, ova tvoja recenica nije jasna. O kakvoj viziji govoris o Isusu kao jednim od andjelja????

Svaka vizija koja se temelji na Biblijskom ucenju je ispravna.

Marko, zar stvarno ne znaš? Pa viziju o Isusu kao Mihaelu je ovde pominjao Tripo. Nisam je ja pomenuo, uz to tako ga vide i Džehovisti. Drugo, ne bih se složio da je svaka vizija koja je bazirana na Pismu, od Boga. Jer i Sotona se služi pismom za svoje zavođenje.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, ja mislim da ti poznajes sustinu tog predmeta.

Pre svega, staje Isus lomio pred ucenicima? Hleb ili Svoje Telo?
Lepo ti je napisano: "
Uze Isus hleb i blagoslovivsi prelomi ga, i davsi ucenicima i rece: Uzmite, jedite, ovo je telo moje." Matej 26,26.

Obrati paznju na Pavlobvu izjavu:
"Jer kadgod jedete ovaj hleb i casu ovu pijtete smrt Gospodnju obznanjujete dokle ne dodje." 1. Kornicanima 11, 10.
Vidis da se JEDE HLEB i tim cinom se obzanjuje vaznost Njegove zrtve, a niko ne jede Njega.
Ko je rekao da jedemo doslovno njega?
Ne radi se ovde o jedenju, vec o sjedinjavanju sa Hristom!

Marko tekst kaze da jos nije primenjena vrednost njegove zrtve, i da se zato jos uvek vrsi obred.

Marko, Hristos kaze:" ako ne jedete tela sina covecjega i ako ne pijete njegovu krv, nemate zivota u sebi"!

Isto kaze i za Rec: "ne zivi covek samo o hlebu, nego o svakoj reci koja izlazi iz usta Bozjih!"

I jos kaze: "Rece Bog i postade".
I "u pocetku bese Rec".

Mi smo kroz Boga stvoreni, "kroz njega zivimo i micemo se i jesmo", i on je "u svima nama"!

Buduci da je tako kroz svoju Rec stvorio i u nama obitava doslovno, on i telesno biva u nama, dajuci nam snagu da pobedimo greh.

Da bismo pobedili greh, mi se moramo "u Hrista obuci"! On pomaze nasem gresnom telu.

Zato je on prisutan i duhovno i fizicki u euharistiji, dajuci nam svoje telo na dar. . Tako on postaje u nama prisutan i krepi nas duh i telo svojim prisustvom, a mi se tim cinom preobrazavamo u njegovo oblicje.

Ovo se zeli izvrnuti, i predstaviti kao da smo mi neki kanibali..

Marko moras shvatiti, da ovo nema samo "simbolicki smisao" vec i stvarni doslovni, jer Hristos stvarno obitava u nama, Pavle kaze - "Ne zivim vise ja, nego Hristos zivi u meni". To je i "fizicki" i "duhovno". I to je smisao euharistije da se sa njim sjedinimo!

Ne mozes ti ovo nikada i nikako shvatiti kao "uspomenu" ili "prisecanje" na dogadjaj, jer ovaj cin ima visi duhovni smisao i predstavlja misticno sjedinjavanje sa Hristom.

Dakle, "jedenje" znaci da se doslovno "preobrazavas telom", jer ono sto pojedes to i postajes!

Isto se govori i o "konzumaciji duhovne hrane" - ".. vi trebate mleka a ne jake hrane"!

Shvatas li sada zasto je Hristos i doslovno i fizicki prisutan u hlebu i vinu?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465

Pa naveo sam Mire000. Sledstveno onome što kaže da je jevanđelje "objavljeno" znači da nema šta više da se doda. A Jovan govori o delima Hristovim koja su bila veličanstvena i koja ne mogu stati sva u jednu knjigu. Ali ono što je zapisano je ono što je nam potrebno da znamo i što je bitno za našu veru. Dakle, ako na taj stih od Jovana misliš on ima to značenje a ne da ima nešto što nije zapisano i što bi trebalo zapisati naknadno. To su dakle dve različite stvari. Tako je Jevanđelje dovršeno a Hristova dela nisu sva zapisana jer je zapisano ono što je Duh odredio da se zapiše što je potrebno za nas. Nema šta više da se doda osim da se gradi na tom temelju samo.

Tako je Jovane, dva simbola! A cega je ova druga Euharistija simbol? Mora biti neceg unapred simbol, jer ovaj prvi simbolizam je ispunjen i postao je stvarnost, a to je bio prinos tela.

Mire000, moj brate kako ti tumačiš izraz "spomen" koji se odnosi na pričest? Ako je spomen onda to znači da se ne ponavlja. Spomen je nešto što se jednom desilo i ne ponavlja se. Kako onda smatraš da se u pričesti ponovo Hristos razapinje?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Dobri brate Tomo, slažem se sa onim što si rekao vezano za Hristovo Božanstvo. Ono jeste nam neshvatljivo ali je objavljeno i mi znamo na osnopvu Pisma da je Hristos Bog...to svedoče apostoli, proroci i sam Gospod. Zato mi za to imamo potvrdu i svedočanstvo.

Međutim, za telo i krv Hristovu da su oni to bukvalno nemamo ovakvu potvrdu. Već upravo suprotno, nama je oobjašnjeno da je to simbol ili spomen na Njega. Nama treba Hristos u životu našem da se sjedinimo sa Njim i da ga usvojimo u srcu. Onda je On u nam i mi u njemu i tako primamo život večni. Nama ni pričesšćivanje ne može pomoći da dobijemo život večni ako nismo u Hristu i ako nismo deo Njega. Tako da ako što rekoh ovo su simboli i tako treba da razumemo. Zato se od nas ne traži da verujemo da je to stvarno telo.

Pozdrav.

Pomaže Gospod i Bog svih nas!

Razumem te. Ne u onom nipodaštavajućem smislu već iskreno, razumem zašto ti je
nepojmljivo da hleb i vino u isto vreme jesu i Telo i Krv Jedne Osobe (nad osbama).

Nisi jedini kome to zvuči nepojmljivo ... pa od trenutka kada je taj novitet Hristos izgovorio a Crkva
je to sačuvala sačuvavši Jevandjelje po Jovanu, gde je to zapisao u 6. poglavlju.
Doduše, neki (tačnije mnogi) "od njihovih učenika odoše natraga i nisu više išli s Njim" (66. stih).
ali ja nekako imam pouzdanje u Gospoda da se ti nećeš vratiti u svoje neverovanje ili krivoverje
(ne poznajem te, ne znam iz čega te je Gospod verom u Sebe iščupao).

Ako ti je tako lakše, ni ja ne razumem kako je to sveti Jovan, gledajući 24 prestola i 24 starešine
(a verujem da su 12-ica bili starozavetni starešine i 12 starešina su bili 12 Apostola),
video na jednom od tih prestola - sebe samog! Ne razumem ali verujem!

brat Toma

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pa naveo sam Mire000. Sledstveno onome što kaže da je jevanđelje "objavljeno" znači da nema šta više da se doda.
Jovane brate, ignorisao si sve ostalo sto sam napisao do sada. Ne mozes tako uskogrudo posmatrati, uzmi na papir stavi sve cinjenice i bice ti jasno.

Sta vredi da ponavljam?

"Objavljeno" je usmeno, a nisu apostoli pisali "dogmatski pravilnik", nigde ne pise "sve smo zapisali" i da osim toga nema nista.. To je prvo. A drugo, NISU ONI PISALI SVETO PISMO! Zar su tebi poslanice = Sveto Pismo?

Uozbilji se..

A Jovan govori o delima Hristovim koja su bila veličanstvena i koja ne mogu stati sva u jednu knjigu. Ali ono što je zapisano je ono što je nam potrebno da znamo i što je bitno za našu veru.
Jovan je pisao radi jeresi, on je u poslanicama i u svom evandjelju napadao gnosticku jeres, tj. da Hristos nije dosao u telu, i zato kaze - "a ova se napisase da verujete da je Isus Hristos Sin Bozji", nakon sto je napisao da je Toma opipao njegove rane.

Svi apostoli su evandjelja pisali da bi razbili lazne price u narodu i slali ih crkvama. Kao odgovor na ova evandjelja, u onim mestima gde su lazne price o Hristu bile ukorenjene, nazovi lazni apostoli pisu svoja lazna evandjelja i naslovljavaju ih na ime apostola.. Tako nastaju apokrifi...

Dakle, ako na taj stih od Jovana misliš on ima to značenje a ne da ima nešto što nije zapisano i što bi trebalo zapisati naknadno.

Cinjenica da nije sve zapisano govori za sebe. Dok sam ja vec dokazao da tekst sam po sebi nije dovoljan onom koji unapred ne zna dogmatiku, jer mora iz njega da "izvlaci dogmu analizom" da se bavi lingvistikom, da 'proucava' i uporedjuje slicna mesta, analizira istoriju, da se bavi psiholigijom, sociologijom itd.. sto rece Slap - "mora da pendreci Novi Zavet"!

Po tome je jasno, da Novi Zavet nije pisan "kao dogmatski prirucnik"! Da jeste, ti ne bi nagadjao u vezi subote, vec bi "znao!" to bi jasno pisalo! Ovako ti imas neke svoje teorije o suboti i praznicima, adventisti svoje a neko drugi svoje.. To je zato sto tekst nije dogmatske prirode!

Mire000, moj brate kako ti tumačiš izraz "spomen" koji se odnosi na pričest? Ako je spomen onda to znači da se ne ponavlja. Spomen je nešto što se jednom desilo i ne ponavlja se. Kako onda smatraš da se u pričesti ponovo Hristos razapinje?

Ko je rekao da se "ponovo razapinje"?
U bibliji pise da je "Jagnje Bozje zaklano pre postanja sveta"?

To je tako, zato sto Bog nije ogranicen vremenom i prostorom. Vreme za Boga ne postoji, zato se i Hristos zrtvuje neprestano, jer proslost, sadasnjost i buducnost su jedno! Sve je trenutak.

Jedino ljudima postoji protok vremena, dok Bogu vreme ne igra ulogu!

Zato mi kazemo da se Hristos zrtvuje kod euharistije, ali to svakako ne znaci bukvalno i doslovno!

Sto se tice reci "spomen"odakle ti to?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pomaže Gospod i Bog svih nas!

Razumem te. Ne u onom nipodaštavajućem smislu već iskreno, razumem zašto ti je
nepojmljivo da hleb i vino u isto vreme jesu i Telo i Krv Jedne Osobe (nad osbama).

Nisi jedini kome to zvuči nepojmljivo ... pa od trenutka kada je taj novitet Hristos izgovorio a Crkva
je to sačuvala sačuvavši Jevandjelje po Jovanu, gde je to zapisao u 6. poglavlju.
Doduše, neki (tačnije mnogi) "od njihovih učenika odoše natraga i nisu više išli s Njim" (66. stih).
ali ja nekako imam pouzdanje u Gospoda da se ti nećeš vratiti u svoje neverovanje ili krivoverje
(ne poznajem te, ne znam iz čega te je Gospod verom u Sebe iščupao).

Ako ti je tako lakše, ni ja ne razumem kako je to sveti Jovan, gledajući 24 prestola i 24 starešine
(a verujem da su 12-ica bili starozavetni starešine i 12 starešina su bili 12 Apostola),
video na jednom od tih prestola - sebe samog! Ne razumem ali verujem!

brat Toma

Bog pomogao Tomo brate verni!

Hvala ti što me razumeš i što se trudiš. Bog će ti podariti svoj blagoslov samo budi veran.

Dragi brate, naveo si Jovan 6. Evo danas sam ga proučavao za sebe. I veruj mi otkrio mi je Bog nove stvari za ovo poglavlje. Zapravo dve novine u razumevanju ovog stiha plus još jednu koja je povezana sa jednom drugom temom kada se uzme u razmatranje ovo poglavlje.

Ono što mi je Gospod otkrio još ranije jeste da se ovo poglavlje Jovan 6 ne odnosi na pričest. Možda će me sada neki opovrgavati ali evo brate ti razmotri sam jer si iskren. Onaj deo poglavlja koji se bavi Hristovim telom i krvi koji trebamo "uzeti" ima drugu konotaciju. Vezan je za to da mi moramo Hrista svojiti u svom životu a ta bliskost je izražena kroz simboličan prikaz konzumiranja Gospodnjeg tela i krvi. Rani crkveni oci i pisci inače nikada ne citiraju Jovan 6 u kontekstu pričesti. Jer su znali da se ovo ne odnosi na taj segment. Hristos kaže:"Koji jede moje telo i pije moju krv stoji u meni i ja u njemu", Jovan 6,56. Da li si primetio koji je kontekst "jedenja tela Hristovog i pijenja krvi" u ovom poglavlju? Kontekst je povezanost u Hristu drugim rečima On sam i kaže da pijenje krvi i jedenje tela znači "stajati u meni i ja u njemu". Dakle, ne priča o pričesti još to će kasnije reći učenicima kada dođe vreme ali ovde se obraća Jevrejima sa ciljem da im ukaže da moraju biti povezani sa Hristom tj. sa Bogom na jedan čvršći način ako žele da imaju život večni. To je zapravo način stalne zavisnosti od Boga tako čvrste veze spajanja sa Bogom i nepostoji bolji način da se to iskaže od ovoga. Jesti Hrista i piti njegovu krv znači "usvojiti ga" u svaku poru svog života. To je kontekst.

Kao drugo, što mi je Bog otkrio u ovim tekstovima a što ukazuje da Isus ne govori ovde o pričesti jeste i paralela koju Hristos pravi između izraza "hleb živi" i starozavetnim događajem koji služi kao pandam. Naime, znamo da je "pričesnom" hlebu pandam starozavetna žrtva i prinos jer su oni isto tako pretstavljali Hristovo telo samo u budućnosti dok je pričest spomen na događaj iz prošlosti tj. Hristovo telo. Pandam pričesti je dakle žrtva i prinso. A ovde vidimo drugu paralelu i pandam ovom "hlebu". Evo šta se kaže:"Ovo je hleb živi koji siđe s neba; ne kao što vaši ocevi jedoše manu, i pomreše; koji jede hleb ovaj živeće vavek", Jovan 6,58. Da li si primetio da Isus pravi paralelu i pandam ovog hleba sa manom u pustinji. Mana ne predstavlja Hrsistovo pričesno telo već hranu neophodnu za život. Samo što ovde se koristi kao simbol duhovnog života i duhovnog oživljenja. Zato i ono ima konotaciju povezanosti sa Hristom u duhovnom smislu da bi se moglo živeti duhovnim životom što prouzrokuje večni život.

Evo brate iznosim ovo veliko blago koje je meni Bog otkrio. Neka nas Bog sve vodi da jedemo ovu manu i pijem Hrista(upijamo i usvajamo u nas Njegov život) da bi imali život večni.

Ko je rekao da se "ponovo razapinje"?
U bibliji da je "Jagnje Bozje zaklano pre postanja sveta"?

To je tako, zato sto Bog nije ogranicen vremenom i prostorom. Vreme za Boga ne postoji, zato se i Hristos zrtvuje neprestano, jer proslost, sadasnjost i buducnost su jedno!

Jedino ljudima postoji protok vremena, dok Bogu vreme ne igra ulogu!

Zato mi kazemo da se Hristos zrtvuje kod eiharistije, ali to svakako ne znaci bukvalno i doslovno!

Mire brate nikako da mi odgovoriš šta znači spomen. Ne možemo preći preko tih reči. Ako je spomen onda nema doslovnosti i nema ponovnog istovetnog žrtvovanja. Ono je samo simbol onoga što je dato za nas. To je dovoljno a mi sa verom usvajamo da se to zaista dogodilo. Da li možeš da se složiš sa ovom jednostavnom formulacijom?

Jovane brate, ignorisao si sve ostalo sto sam napisao do sada. Ne mozes tako uskogrudo posmatrati, uzmi na papir stavi sve cinjenice i bice ti jasno.

Sta vredi da ponavljam?

"Objavljeno" je usmeno, a nisu apostoli pisali "dogmatski pravilnik", nigde ne pise "sve smo zapisali" i da osim toga nema nista.. To je prvo. A drugo, NISU ONI PISALI SVETO PISMO! Zar su tebi poslanice = Sveto Pismo?

Uozbilji se..

Mire i sam znaš da je postojalo već i pisano svedočanstvo i to se čak i pominje jer Pavle kaže da se čitaju poslanice a ne samo usmeno prepričavanje. Kao drugo apostoli su za svog života napisali sve poslanice, složićeš se da ove poslanice koje imamo nisu nastale posle apostola već u njihovo vreme sve. Apostol Pavle je najverovatnije završio svoj zemaljski put sredinom 60-tih i sve poslanice je napisao do tad. Petar takođe. Jakov isto do 62/63 n.e.

Zatim one su autoritativne i u njima je objavljeno jevanđelje. Pavle kaže da je njima dato jevanđelje dal usmeno dal pismeno ali da je sve što je dato usmeno suštinski sažeto u pisanom svedočanstvu i to vidimo kako se ponavljaju identične stvari opisa događaja iz jedne u drugoj poslanici. Dakle, usmeno i pisano je istovetno. Nema razlike između jednog i drugoga sve je objavljeno do sredine 60-tih u poslanicama. Zato nema šta da se doda, osim da se gradi na temelju toga što je svakako razmljivo. Pavle čak i govori da nema drugog jevanđelja osim objavljenog a ono je objavljeno kroz poslanice.

Jovan je pisao radi jeresi, on je u poslanicama i u svom evandjelju napadao gnosticku jeres, tj. da Hristos nije dosao u telu, i zato kaze - "a ova se napisase da verujete da je Isus Hristos Sin Bozji", nakon sto je napisao da je Toma opipao njegove rane.

Svi apostoli su evandjelja pisali da bi razbili lazne price u narodu i slali ih crkvama. Kao odgovor na ova evandjelja, u onim mestima gde su lazne price o Hristu bile ukorenjene, nazovi lazni apostoli pisu svoja lazna evandjelja i naslovljavaju ih na ime apostola.. Tako nastaju apokrifi...

Jeste, i zbog toga ali zato su nam ostale poslanice koje se bave ispravnim učenjem nasuprot lažnim ili da se utvrdi vera. To je pokazatelj jevanđeoske objave. Obuhvaćena su sva pitanja ispravnog sagledavanja jevanđeoske poruke. Zato je Bog vodio apostole da napišu ono što su napisali da bi mi tako znali šta je učenje apostolske crkve.

Ako misliš da ima još nešto pored ovih poslanica slobodno navedi šta je to nastalo do sredine 60-tih a nije deo jevanđelja i o čemu to govori?

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
ovde se obraća Jevrejima sa ciljem da im ukaže da moraju biti povezani sa Hristom tj. sa Bogom na jedan čvršći način
Pa to se bas odnosi na pricest, jer kod pricesti se to i desava, dolazi do sjedinjavanja sa Hristom, i zato on i jeste prisutan i duhovno i fizicki u hlebu i vinu!

To je isto kao kada je Hristos rekao: "nece covek ziveti o samom hlebu, nego o svakoj reci koja izlazi iz usta Bozjih"

Mi se Bogom hranimo, u "njemu zivimo i micemo se i jesmo", zato i Pavle kaze da je i njegova rec nama hrana - "trebate mleka a ne jake hrane", rekao sam to vec gore pa niko ne cita...

To sto si napisao ne opovrgava, vec potvrdjuje njegocu prisutnost u hlebu i vinu, stavise napisano je da se mi u Hrista "preobrazavamo" a to se desava kako na duhovnom tako i na fizickom nivou. Zato je on fizicki i prisutan kod euharistije..

Sto se tice "Sola Scriptura" ignorises me brate, necu te ja ubedjivati, samo sam te zamolio da uvazis i pogledas to, da sam proucis uzimajuci u obzir ono sto sam rekao, ali vidim da nisi to ucinio. Sve dok ne sednes i sam to ne pogledas ja ti ne mogu pomoci..

brate nikako da mi odgovoriš šta znači spomen.
Citiraj mi tekst pa cu ti odgovoriti..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pa to se bas odnosi na pricest, jer kod pricesti se to i desava, dolazi do sjedinjavanja sa Hristom, i zato on i jeste prisutan i duhovno i fizicki u hlebu i vinu!

To je isto kao kada je Hristos rekao: "nece covek ziveti o samom hlebu, nego o svakoj reci koja izlazi iz usta Bozjih"

Mi se Bogom hranimo, u "njemu zivimo i micemo se i jesmo", zato i Pavle kaze da je i njegova rec nama hrana - "trebate mleka a ne jake hrane", rekao sam to vec gore pa niko ne cita...

Hristos se samo koristi istim simboličnim izrazima ali to ne znači isti kontekst. Upravo sam naveo šta je Hristos podrazumevao pod jedenjem tela i pijenjem krvi u ovom kontekstu:"Koji jede moje telo i pije moju krv stoji u meni i ja u njemu", Jovan 6,56. Dakle, brate Mire to je konteskt. Isus sam ističe šta je hteo reći i šta podrazumeva ovo "jedenje tela" i "pijenje krvi" ovde pomenuto.

Zato mnogi greše kada zbog istog simbolizma podrazumevaju istu stvar. Isus ne govori o potrebi za pričešćem već o tome da to predstavlja "stajanje u Njemu" tj. životu prema Hristovim načelima po kojima je On živeo. U ovom kontekstu su i "reči Njegove" jer Isus kaže sledeće:"..Reči koje vam rekoh duh su i život su", Jovan 6,63. Dakle, isto tako su život "reči njegove" kao što je "jedenje tela i pijenje krvi". To ne znači da i na "reči" treba da primenimo princip "jedenja i pijenja" u bukvalnom smislu jer bi onda trebali da jedemo slova napisana ili reči izgovrene. Ali mi te reči isto tako "jedemo" i ona je isto tako "u nama" kada živimo po tim rečima. Tako isto jedenje tela i pijenje krvi ovde ima značenje življenje po Hristu a onam življenje po Reči Hristovoj. Zato sve ima svoj pravilan kontkst.

Citiraj mi tekst pa cu ti odgovoriti..

Evo:"I zahvalivši prelomi i reče; uzmite jedite, ovo je telo moje, koje se za vas lomi; ovo činite meni za spomen" 1.Korinćanima 11,24

Natrag