Pomaže Gospod i Bog svih nas!
Razumem te. Ne u onom nipodaštavajućem smislu već iskreno, razumem zašto ti je
nepojmljivo da hleb i vino u isto vreme jesu i Telo i Krv Jedne Osobe (nad osbama).
Nisi jedini kome to zvuči nepojmljivo ... pa od trenutka kada je taj novitet Hristos izgovorio a Crkva
je to sačuvala sačuvavši Jevandjelje po Jovanu, gde je to zapisao u 6. poglavlju.
Doduše, neki (tačnije mnogi) "od njihovih učenika odoše natraga i nisu više išli s Njim" (66. stih).
ali ja nekako imam pouzdanje u Gospoda da se ti nećeš vratiti u svoje neverovanje ili krivoverje
(ne poznajem te, ne znam iz čega te je Gospod verom u Sebe iščupao).
Ako ti je tako lakše, ni ja ne razumem kako je to sveti Jovan, gledajući 24 prestola i 24 starešine
(a verujem da su 12-ica bili starozavetni starešine i 12 starešina su bili 12 Apostola),
video na jednom od tih prestola - sebe samog! Ne razumem ali verujem!
brat Toma
Bog pomogao Tomo brate verni!
Hvala ti što me razumeš i što se trudiš. Bog će ti podariti svoj blagoslov samo budi veran.
Dragi brate, naveo si Jovan 6. Evo danas sam ga proučavao za sebe. I veruj mi otkrio mi je Bog nove stvari za ovo poglavlje. Zapravo dve novine u razumevanju ovog stiha plus još jednu koja je povezana sa jednom drugom temom kada se uzme u razmatranje ovo poglavlje.
Ono što mi je Gospod otkrio još ranije jeste da se ovo poglavlje Jovan 6 ne odnosi na pričest. Možda će me sada neki opovrgavati ali evo brate ti razmotri sam jer si iskren. Onaj deo poglavlja koji se bavi Hristovim telom i krvi koji trebamo "uzeti" ima drugu konotaciju. Vezan je za to da mi moramo Hrista svojiti u svom životu a ta bliskost je izražena kroz simboličan prikaz konzumiranja Gospodnjeg tela i krvi. Rani crkveni oci i pisci inače nikada ne citiraju Jovan 6 u kontekstu pričesti. Jer su znali da se ovo ne odnosi na taj segment. Hristos kaže:"Koji
jede moje telo i
pije moju krv stoji u meni i ja u njemu",
Jovan 6,56. Da li si primetio koji je kontekst "jedenja tela Hristovog i pijenja krvi" u ovom poglavlju? Kontekst je povezanost u Hristu drugim rečima On sam i kaže da pijenje krvi i jedenje tela znači "stajati u meni i ja u njemu". Dakle, ne priča o pričesti još to će kasnije reći učenicima kada dođe vreme ali
ovde se obraća Jevrejima sa ciljem da im ukaže da moraju biti povezani sa Hristom tj. sa Bogom na jedan čvršći način ako žele da imaju život večni. To je zapravo način stalne zavisnosti od Boga tako čvrste veze spajanja sa Bogom i nepostoji bolji način da se to iskaže od ovoga. Jesti Hrista i piti njegovu krv znači "usvojiti ga" u svaku poru svog života. To je kontekst.
Kao drugo, što mi je Bog otkrio u ovim tekstovima a što ukazuje da Isus ne govori ovde o pričesti jeste i paralela koju Hristos pravi između izraza "hleb živi" i starozavetnim događajem koji služi kao pandam. Naime, znamo da je "pričesnom" hlebu pandam starozavetna žrtva i prinos jer su oni isto tako pretstavljali Hristovo telo samo u budućnosti dok je pričest spomen na događaj iz prošlosti tj. Hristovo telo. Pandam pričesti je dakle žrtva i prinso. A ovde vidimo drugu paralelu i pandam ovom "hlebu". Evo šta se kaže:"Ovo je hleb živi koji siđe s neba; ne kao što vaši ocevi
jedoše manu, i pomreše;
koji jede hleb ovaj živeće vavek",
Jovan 6,58. Da li si primetio da Isus pravi paralelu i pandam ovog hleba sa manom u pustinji. Mana ne predstavlja Hrsistovo pričesno telo već hranu neophodnu za život. Samo što ovde se koristi kao simbol duhovnog života i duhovnog oživljenja. Zato i ono ima konotaciju povezanosti sa Hristom u duhovnom smislu da bi se moglo živeti duhovnim životom što prouzrokuje večni život.
Evo brate iznosim ovo veliko blago koje je meni Bog otkrio. Neka nas Bog sve vodi da jedemo ovu manu i pijem Hrista(upijamo i usvajamo u nas Njegov život) da bi imali život večni.
Ko je rekao da se "ponovo razapinje"?
U bibliji da je "Jagnje Bozje zaklano pre postanja sveta"?
To je tako, zato sto Bog nije ogranicen vremenom i prostorom. Vreme za Boga ne postoji, zato se i Hristos zrtvuje neprestano, jer proslost, sadasnjost i buducnost su jedno!
Jedino ljudima postoji protok vremena, dok Bogu vreme ne igra ulogu!
Zato mi kazemo da se Hristos zrtvuje kod eiharistije, ali to svakako ne znaci bukvalno i doslovno!
Mire brate nikako da mi odgovoriš šta znači spomen. Ne možemo preći preko tih reči. Ako je spomen onda nema doslovnosti i nema ponovnog istovetnog žrtvovanja. Ono je samo simbol onoga što je dato za nas. To je dovoljno a mi sa verom usvajamo da se to zaista dogodilo. Da li možeš da se složiš sa ovom jednostavnom formulacijom?
Jovane brate, ignorisao si sve ostalo sto sam napisao do sada. Ne mozes tako uskogrudo posmatrati, uzmi na papir stavi sve cinjenice i bice ti jasno.
Sta vredi da ponavljam?
"Objavljeno" je usmeno, a nisu apostoli pisali "dogmatski pravilnik", nigde ne pise "sve smo zapisali" i da osim toga nema nista.. To je prvo. A drugo, NISU ONI PISALI SVETO PISMO! Zar su tebi poslanice = Sveto Pismo?
Uozbilji se..
Mire i sam znaš da je postojalo već i pisano svedočanstvo i to se čak i pominje jer Pavle kaže da se čitaju poslanice a ne samo usmeno prepričavanje. Kao drugo apostoli su za svog života napisali sve poslanice, složićeš se da ove poslanice koje imamo nisu nastale posle apostola već u njihovo vreme sve. Apostol Pavle je najverovatnije završio svoj zemaljski put sredinom 60-tih i sve poslanice je napisao do tad. Petar takođe. Jakov isto do 62/63 n.e.
Zatim one su autoritativne i u njima je objavljeno jevanđelje. Pavle kaže da je njima dato jevanđelje dal usmeno dal pismeno ali da je sve što je dato usmeno suštinski sažeto u pisanom svedočanstvu i to vidimo kako se ponavljaju identične stvari opisa događaja iz jedne u drugoj poslanici. Dakle, usmeno i pisano je istovetno. Nema razlike između jednog i drugoga sve je objavljeno do sredine 60-tih u poslanicama. Zato nema šta da se doda, osim da se gradi na temelju toga što je svakako razmljivo. Pavle čak i govori da nema drugog jevanđelja osim objavljenog a ono je objavljeno kroz poslanice.
Jovan je pisao radi jeresi, on je u poslanicama i u svom evandjelju napadao gnosticku jeres, tj. da Hristos nije dosao u telu, i zato kaze - "a ova se napisase da verujete da je Isus Hristos Sin Bozji", nakon sto je napisao da je Toma opipao njegove rane.
Svi apostoli su evandjelja pisali da bi razbili lazne price u narodu i slali ih crkvama. Kao odgovor na ova evandjelja, u onim mestima gde su lazne price o Hristu bile ukorenjene, nazovi lazni apostoli pisu svoja lazna evandjelja i naslovljavaju ih na ime apostola.. Tako nastaju apokrifi...
Jeste, i zbog toga ali zato su nam ostale poslanice koje se bave ispravnim učenjem nasuprot lažnim ili da se utvrdi vera. To je pokazatelj jevanđeoske objave. Obuhvaćena su sva pitanja ispravnog sagledavanja jevanđeoske poruke. Zato je Bog vodio apostole da napišu ono što su napisali da bi mi tako znali šta je učenje apostolske crkve.
Ako misliš da ima još nešto pored ovih poslanica slobodno navedi šta je to nastalo do sredine 60-tih a nije deo jevanđelja i o čemu to govori?
Pozdrav.