Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Gdje ovo piše? Citiraj.

Evo čekam odgovor tvoje braće bliskih tebi u veri da daju svoj komentar slažu li se sa tvojom konstatacijom da hleb i vino ne spadaju u uspomenu na Hrista već sve drugo. Iskren da budem ja to nikada nisam čuo ni od koga..ali ako ja grešim evo voleo bih da me isprave .

No ja ću opet citirati Pismo šta kaže:"I zahvalivši prelomi i reče; uzmite, jedite, ovo je telo moje, koje se lomi za vas; ovo činite meni za spomen", 1.Korinćanima 11,24

Dakle, meni apostol Pavle govori da je čin "jedenja" hleba spomen. Dakle, pričest. Nije rečeno "ovo okupljanje" je spomen već "uzmite jedite"..ovo činite meni za spomen!

Dakle, nema pretvaranja i nije ponavljanje događaja već spomen, simbol

Razumem zašto dodaješ reč "simbol" uz reč "pričest", i nisi jedini, siguran sam u to!

Verujem da me razumeš, da to činim zato što Pismo tako uči i rana crkva tako veruje. Ništa ne dodajem i ne želim onome što je rečeno i objavljeno do sredine 60-tih n.e

Bog te blagoslovio dobri brate!

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Evo ja pozivam Mireta, Dartha, Tomu i druge da kažu slažu li se oni sa ovim što si rekao da kruh i vino nisu taj "spomen" na Hrista nego da je to nešto drugo.

Ja pozivam tebe da potvrdiš je li ovo vaš "Adventistički Sola Scriptura":

Hoćeš reći da je pravi "Sola Scriptura" ono što je Bog dao kroz Bibliju i kroz spise Ellen White (dar proroštva) kako bi vjerni ispravno razumijeli Božju riječ?

Jesam li konačno sada ispravno razumio, kako ga ti nazva, "Adventistički Sola Scriptura"?

Tako je, jer ne postoji suštinska razlika, obe su REČ BOŽJA, i obe su BOGONADAHNUTE i čine jedno, SOLASCRIPTURA zapisana u bibliji.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ja pozivam tebe da potvrdiš je li ovo vaš "Adventistički Sola Scriptura":

Ako je ono što Elen Vajt govori u skladu sa apostolima onda jeste nadahnuto istim apostolskim duhom. Ako nije onda nije nadahnuto. Evo sad ti odgovori veruješ li da sve što je suprotno učenju Pisma u tvojoj crkvi i što nema potvrdu Pisma nije nadahnuto Duhom Svetim? Trabali onda da se crkva vrati izvornom učenju ako je tako?

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Pomaže Gospod i Bog svih nas - svima i stalno!

Nije ova tema oko pričešćivanja Telom i Krvlju Gospodnjom (koje je u isto vreme
hleb običan i vino obično) jedino što je natprirodno i nad logično u svetu
u kome živimo mi, koji po veri od Boga i u Boga živimo.

Pa i sam početak našeg verovanja, Autor i Usavršitelj naše vere,
Gospod Isus Hristos, i On je u isto vreme Bog Jedinorodan Ocu ali i
običan čovek (izuzev greha). I kako to da u Njegovih ~80 kilograma
ljudske mase "stoji" i Božanstvo kroz Koje je sve vidljivo i nevidljivo stvoreno?
Ne znam ali znam! Ne znam umom, a potpuno razumem verom.

brat Toma

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pomaže Gospod i Bog svih nas - svima i stalno!

Nije ova tema oko pričešćivanja Telom i Krvlju Gospodnjom (koje je u isto vreme
hleb običan i vino obično) jedino što je natprirodno i nad logično u svetu
u kome živimo mi, koji po veri od Boga i u Boga živimo.

Pa i sam početak našeg verovanja, Autor i Usavršitelj naše vere,
Gospod Isus Hristos, i On je u isto vreme Bog Jedinorodan Ocu ali i
običan čovek (izuzev greha). I kako to da u Njegovih ~80 kilograma
ljudske mase "stoji" i Božanstvo kroz Koje je sve vidljivo i nevidljivo stvoreno?
Ne znam ali znam! Ne znam umom, a potpuno razumem verom.

brat Toma

Dobri brate Tomo, slažem se sa onim što si rekao vezano za Hristovo Božanstvo. Ono jeste nam neshvatljivo ali je objavljeno i mi znamo na osnopvu Pisma da je Hristos Bog...to svedoče apostoli, proroci i sam Gospod. Zato mi za to imamo potvrdu i svedočanstvo.

Međutim, za telo i krv Hristovu da su oni to bukvalno nemamo ovakvu potvrdu. Već upravo suprotno, nama je oobjašnjeno da je to simbol ili spomen na Njega. Nama treba Hristos u životu našem da se sjedinimo sa Njim i da ga usvojimo u srcu. Onda je On u nam i mi u njemu i tako primamo život večni. Nama ni pričesšćivanje ne može pomoći da dobijemo život večni ako nismo u Hristu i ako nismo deo Njega. Tako da ako što rekoh ovo su simboli i tako treba da razumemo. Zato se od nas ne traži da verujemo da je to stvarno telo.

Pozdrav.

Natrag