Stari Zavet nije se usmeno morao prenositi jer su ga imali Pismeno.
Nešto i jeste gotovo sve poslanice jer su ih apostoli do 60-tih napisali. Naravno, i što nisu imali zapisano u tom momentu sve im je usmenim putem isto preneto. Zato još jednom navodim nema razlike između usmenog i pisanog prenošenja. Mi sada imamo sve pisano jer ne živimo u vreme apostola a sve što je napisano i rečeno od apostola sad imamo. A to je sve završeno u vreme apostola tako da na to "završeno" apostol Pavle i kaže da trbamo da čuvamo i pazimo.
S obzirom da je tako i da je to napisano a pre toga rečeno od apostola to je ono što nam služi kao merilo ispravnosti svake doktrine jer apostol Pavle kaže da pazimo da ko ne bi nametnuo neko drugo jevanđlje osim onog izrečenog a zatim napisanog u I veku.
Jovane, moras biti iskren sa samim sobom, rekao sam ti kako jeste. Ti treba da se vratis ponovo na to i procitas moj tekst opet. Treba da razmislis o tome kod kuce uz molitvu. Govorim ti kao bratu.
"Samo Pismo" , ne opstaje, jer ga ne podrzava ni sama Biblija! Zamisli jevreja Starog Zaveta da dodje i kaze svestenicima (zaduzenim za tumacenje i sprovodjenje zakona) : "ej ti sa belom kapicom, dodji vamo.. imam nesto da ti kazem, vidi 'pismo tumaci samo sebe' .. A ti ne tumacis zakon ispravno. Vi kamenujete coveka koji ucini homoseks , a u dekalogu ne pise da je to zabranjeno.." i pocne tamo da mu filozofira i dokazuje kako “on bolje poznaje“ Pismo, od njega, od svestenika!?
Znas li kako bi zavrsio?
Rekao bi mu," dodji decko vamo, aj podji sa mnom.." Udelio bi mu par disciplinskih, pa ako i tad nastavi da izaziva i buni se protiv autoriteta, zavrsio bi smrcu!
Toliko o " Soli Scripturi" u Starom Zavetu!
NEMA JE!
Sto se tice Novog Zaveta situacija je ista, Bog je postavio "jedino apostole da tumace i donose dogmu"! A nije postavio ni tebe ni mene da "samostalno tumacimo" ili donosimo odluke sta je ispravno a sta nije, za sebe, vec su jedino apostoli imali vlast tumaciti zakon!
Kad su na saboru doneli odluku o obrezanju, svi su morali da cute i da se sloze!
Dakle - CRKVA TJ. APOSTOLI TUMACE PISMO I NIKO VISE!
Ne mozes ti da tumacis sam sebi!
To sto bi svi voleli da budemo ucitelji, da filozofiramo i budemo prvi (kao ovaj Tripo) , to se satana igra nasom sujetom. Zato i ima uspeha u varanju ljudi i kreiranju razlicitih sekti..
Gotovo svaka sekta nastaje iz "ljudske sujete", pocevsi od Martina Lutera pa nadalje. Ja stvarno ne znam da li si ti citao njegove izjave? Taj covek je toliko daleko od Boga sa svojim antisemitskim izjavama i govorom mrznje da ja stvarno ne znam kako je na tom osnovu uopste izgradjeno nesto sto se moze zvati 'Hriscanskom crkvom???
Jamac su mi Pavlove reči da je Jevanđelje dovršeno u njegovo vreme i shvodno tome ono što je zapisano u Novom Zavetu je ono o čemu Pavle priča. Dakle, opet Pismo mi govori preko apostola Pavla da je jevanđelje "isropovedano" i da su prokleti oni koji drugačije veruju i uče. .
E moj brate, molim te sedni, uzmi bibliju pa njom potvrdi sebi to sto pricas, ili uzmi istoriju!
Videces da je to netacno!
Ti hoces reci da su poslanice koje pise Patrijarh Pravoslavne crkve - "Sveto Pismo"???
Pa ako je tako, onda si u pravu i za Pavla!!! I on je pisao "Sveto Pismo" !
Nemoj sam sebi mutiti razum i ubedjivati sebe u takvo sta. Pavle nije pisao nikakvu Bibliju, ti hoces Novim Zavetom da dokazes ono sto vec verujes? Nemoj to raditi!